Mor Norge, den norske sjela.

«Såsåsåsåsåsåså..du det Tor?» Hans har alltid stammet når han blir ivrig, mengden stamming varierer etter hvor ivrig han er – nå var det forståelig, selv var jeg nær en innvendig latterstamming – krampe. Og synet var for guder og annet løspakk, Fru PeneJeg kom ridende forbi på et gammelt øyk. Fru PeneJeg veier sikkert på den høye siden av 100 og er kortvokst over beina, dvs det meste av Fru PeneJeg er å finne under beltestedet, det er liksom naturen glemte midtdelen og halsen, dog ikke puppene, de er av type mega og på en måte klemt fast under hodet som så hviler på deres høyde. Men vi krampet og stammet ikke pga naturens luner, nei – så ondskapsfulle er vi ikke. Fruen hadde kledd seg i tights og antagelig lånt datterens ridestøvler. Det hele hadde samme effekten som om noen hadde tredd et sugerør over den nedre delen på en ujevn grillpølse. Den stakkars hesten frådet om munnen, antagelig fordi den hadde ledd seg nesten fordervet..

En ting skal den ridende fruen ha – til tross for kallenavnet er hun lite selvhøytidelig og veldig omtenksom, men og lattermild, så jeg regner med at hun ville forstått stammingen til Hans og min vridende magemuskel hvis hun hadde beskuet det hele fra vårt ståsted.

Jeg synes det er flott med originaler, mennesker som våger være annerledes, og ikke minst har kastet det selvhøytidelige vi kan være belemret med fra fødselen av. I en tid hvor man føler at det viktigste er å bli et idol og dyrket er det befriende med jordnære mennesker som føler at all idoliseringen stjeler livsfokuset fra de unge – det er heller ikke plass til alle på kirsebæret. Ofte er og fallet ned fra kirsebæret hardt – også fra kirsebær som er et selvskapt luftslott. Forresten er hele idolsirkuset en tragikomisk affære som burde hatt minst 25 år som aldersgrense – det er tøft for så unge mennesker å bli vraket og satt ned på jorden igjen, sikkert traumatiserende for flere.

Selv tar jeg det med ro hvis noen sier sin mening om meg, samme hva det måtte være – men mange takler ikke det de ikke er forberedt på når de f.eks ber om andres oppriktighet og får en mening servert som ikke stemmer med deres egen oppfatning av seg selv. Selvsagt skal man ikke bevisst trekke ned noen, men det er ikke alle som forstår det og uttaler seg uten selvsensur, forresten – noen mennesker synes jeg det er greit å jekke ned litt, men da har de selv satt seg i posisjonen meget bevisst og posisjonert både seg selv og munnen for nære meg – og da kan fristelsen bli større enn en softis i 30 grader.

Originaler er dessverre en utdøende type mennesker, dessverre fordi vi behøver de, vi kan lære noe alle av de – lære om å leve livet, være seg selv uten å spørre andre hvordan vi skal være, eller la samfunnsnormene styre oss i alt og ett. Norsk tv er og i et ødeland hvor gjenbruk av kjendiser er dagsorden dag ut og dag inn. Og alle disse fordummende påfunnene som f.eks nevnte idol. Norsk media har mistet sjela og svever nå i den intetsigende dalen hvor copycat av seg selv er toppen av oppfinnsomhet hjernene makter. Overfladisk pjatt og reprise av i fjor er melodien.

Den norske sjela har vært i fokus en stund – hva den består av. Det er de som mener den ikke finnes, heller ikke norsk mat – nå er det pasta og annet fra andre land som er mat. Selv erværdige Fjordland pøser på med mat fra fjerne strøk – trenden går den veien, ut med kjøttkakene hennar mor og inn med bambuskudd og ris med rare ting i mellom. Hvorfor påvirkes vi nordmenn så lett av andre lands tradisjoner, og hvorfor drar vi de straks med oss hjem? Jeg har enda ikke sett en spansk komlemiddag, eller japanske utgaver av norske kjøttkaker med tilslørte budeier til dessert. Japsene kjøper mye matvarer fra oss, laks og annet fra havet, men de importerer ikke norske kjøttkaker. Vi importerer alt verden har, og kaster ut det norske.

Jeg leste at nesten ingen barn lenger går julebukk, noe jeg har merket at det minker av selv og. Årsaken var visst at de nå heller løper rundt i Halloweentider og krever snop med trusler dersom sekkene ikke fylles. Julebukk er en del av den norske sjela – men selv der kaster vi ut og importerer andres skikker, andres sjel. Hvorfor? Er vi redd for å være oss selv? Får vi mindreverdighetskompleks av den norske sjela? Barna går julebukk hvis foreldrene føler for tradisjonen, men de går ikke hvis ingen viser de, hvis ingen lar de selv få oppleve. Et samfunn i utvikling påvirkes fra mange hold, men ofte over lang tid – vi importerer dagen etterpå og samtidig koster ut våre egne tradisjoner i rasende fart. Kan det være at vår velstand gjør oss blinde for vår egenart, vår sjel? Kanskje ville vi satt mer pris på oss selv, slik vi er eller var dersom vi ikke levde på navletoppen?

Men tydeligvis ønsker enkelte å kverke den norske sjela og kulturen for godt før noen kan sette ord på den – hva de er redd for aner ikke jeg. Man kan heller ikke tvinge folket inn i multikulturell tilstand, uten tvil er det flere som ønsker en slik utvikling koste hva det koste vil. Slike ting må nok heller komme gradvis og naturlig – og kanskje blir det et selvskudd å begrave den norske sjela – åpne armer er og var en del av den norske kulturen. Både de som bor i og de som styrer fra Oslo bør nok lære seg at den norske sjela nok er sterkere i resten av landet, og ikke så påvirket og utvannet som de skulle ønske. At lille Norge er gått over fra spredt bosettelse til urbanisme er i hovedsak politisk besluttet, men da må de ikke klage når Oslo blir en magnet på unge mennesker og nye landsmenn – politikerne tok kanskje ikke høyde for eksplosjonsartet engenerasjonsutvikling, men det er deres oppgave å løse medfølgende problemer – og ikke resten av landet.

Paradokset er stort når politikerne først har skrevet under på urbaniseringsplanen at de så i neste omgang forventer – ja nesten krever at noen «må» bli igjen og holde på den norske sjela og landskapet pga turismen. Turistene ønsker jo naturligvis et levende og typisk norsk samfunn rundt i alle krokene de ønsker å besøke. Turismepotensialet i Norge er beskrevet som større en oljemengden vi nå flyter på, men hvem skal holde potensialet i hevd når ungdommen strømmer (som planlagt) til byene og etterlater seg stort sett gamle kaller og kjerringer? Vi kan heller ikke tvangsflytte nye landsmenn til å holde skansen, tenk selv dersom du var på ferie på andre siden av kloden i en liten landsby og alle som bodde der og betjente deg var fra alle andre land enn det du besøker?

Jeg er stolt av å være norsk – og bruker ikke ordene bare som en frase i godt selskap. Den norske sjela er jeg en bit av og ønsker å fortsette med det. Jeg blir arg når politikere med makt og vedtak utvanner den norske sjela for å tekkes nye landsmenns behov. Det har de ingen rett til. Hvis jeg flyttet til et annet land ville jeg aldri fått meg til å kreve at befolkningen skulle tilpasses min kultur, min kultursjel. Det er og et tegn på misforstått integrering at et land skal kaste sin egenart av hensyn til innvandrere fra andre land. Flere innvandrere jeg har snakket med mener det samme og forstår ikke norske politikere som mer enn gjerne ofrer den norske sjela, kulturen. De som stiller spørsmål ved den norske sjelas egenart og berettigelse burde fått tilsendt en rull gaffatape med ordre om å tape munn og fingre.

Den norske sjela er en god sjel, en vennlig sjel, en omtenksom sjel, en gavmild sjel. Den norske sjela burde gjødsles og dulles med, vernes. Selv innvandrer flest elsker den norske sjela – hvis ikke hadde de ikke trivdes her. Politikere og media burde heller fremheve den norske sjela som noe positivt og slutte å koste den under teppet som noe uønsket eller latterliggjøre begrepet. Den norske sjela er fordelt over hele Norge, mor Norge er dens opphav – Oslo er bare en bit av den norske sjela, aldri glem det og slutt med å tro at Oslo er en mal for fremtiden. Fremtiden er den norske sjela – hele mor Norge. Ikke kverk mor Norge bit for bit..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: