Vår i fjæra.

Salte kråker krangler om en vindtørket skrubbeflyndre og mens de vingebokser og kjefter gjør Alfred Svartbak et utspekulert stup og stikker av med fiskeliket. Vannflaten ligger speilbank og det dufter tang og hav – og vår.

Rusler i fjæra og føler på vårpulsen, den er merkbar hos alle sansene selv om det ligger noe skvalpeis rundt steinene fra nattens frost. Over alt er det fjærkledde utgaver som er på matlet eller varmer seg i vårsola. Bak en trerot over flomålet titter et rundt ansikt opp, kuleøyne og svart pels. En vårmink, nysgjerrig – men og litt sky og forsvinner før kameraet finner fokus.

**

.

Vårsola varmer en trøtt vintersjel, og ute i horisonten ligger havdisen som får alt til å bli spøkelsesaktig. Jeg går rolig, sakte for å få med meg alt – her er så mye å oppleve blant alle de runde jærsteinene. Selv steinene er milde på Jæren, har vene avslipte former som ønsker en bak velkommen uten å straffe den med skarpe kanter.

Jærkanten mot havet er enten sandstrender eller runde steiner, rullesteiner som vi kaller de. Her ligger heller ikke husene tett – nei de er sparsomme og mer som pynt i landskapet. Flere av de er plassert med fri sikt til alle endene i verden – Jærens uendelige panorama smyger seg inn i alle rom.

**

.

Her kan man gå og gå hele dagen uten å bli stoppet av fjell eller mennesker som har stengt og skrevet plakat med at her er det stopp, det er mitt! Flomålet er langt oppe i dag, høytrykket skaper lang fjære og havsteinene får topplue på seg. Mot sør er det mange mennesker som går tur i vårværet, men de holder seg helst på sandstranda som grenser mot rullesteinsmekkaet – så her er jeg helst alene.

Setter meg ned på en stein med et stykke patinert drivved som skjerm mot kulden fra steinrota. Fisker frem kaffe og noe vårsnadder – snadder ja, her er hundrevis av ender som snadrer og koser seg i finværet, en gjeng sitter og døser i vårsola på et lite skjær.

**

.

Hele havet er fullt av ender, stokkand, krikkand, stjertand, havelle, sjøorre, brunnakke, gravand, toppand, svartand, bergand – ja og alle de andre. De er her alle. Og flokker av ærfugler er og som alltid på plass. På skjær langt ute sitter skarver og tørker vingene, på land lever det og, vinger suser rundt alle steder. Jæren er et eldorado for en hobbyornitolog. Men det råder en fred over det hele, et samlende trekk som heter vår.

Man ser det på fuglene at det er vår, deres oppførsel gir tegnene. Endene danner nå par, og ser en utover havet er det ofte to og to nå og ikke som om vinteren hvor alle er blandet i store flokker. Endene er som regel tidlig ute med egg og reir – og her på Jæren er de ekstra tidlige.

**

.

Langt ute i havet skaper disen og sola forvrengninger, og når et skip dukker opp av intet fra bak horisonten får det et uvirkelig preg over seg, det dannes et fata morgana. Tar opp kameraet og foreviger det uvirkelige. Holmene ser ut som om de svever uten feste og skipet er både i lufta og på havet på samme tid. Et syn som passer ypperlig inn i eventyrdelen av hjernen min.

**

.

Her er så mye å se på, mye å føle, lukte og høre. Ingen mennesker lager forstyrrende lyder. Våren gir meg mest mening med livet, det er da håpene lysner og livet føles yngre og friskere. Bare det å vite at nå, nå er det vår, fjerner vekter fra skuldrene. Jærske påskeegg kokes i fjæra – det er der de helst høres til. Kakao og appelsin nyter jærfolket i fjæra. Bål med pølsepinner og pinnebrød. Glade barn som fanger småkrabber med en hånd og spiser svidd pølse med den andre – forresten, det minner jo om meg og. Jo, jeg er et barn fremdeles. Noen ganger – men kanskje ikke ofte nok.

En liten fyr knatrer og kjefter på meg fra neste stein, kun et par meter unna. En tøffing, en liten gjerdesmett som protesterer fordi jeg har tatt godsteinen dens. Jeg smiler av den lille tassen og sier forsiktig at jeg skal snart gå, og takker for lån av steinen. Den lille fjærbunten er fremdeles ikke helt fornøyd så jeg begynner å pakke sammen for å gå, men først må den finne seg i å bli foreviget.

**

.

Rusler videre, dagen er på hell, men jeg bare må ha med alt jeg rekker for å mate sjela. Samtidig som jeg vandrer i fjæra med lyst sinn går og tankene innimellom til heia, når kommer våren dit i år? Når blir liene vårgrønne og lune av vårsola og fjellauren lager atter ringer i vannflaten? Når lyder sauebjellene igjen? Når møter jeg smilende budeier igjen? Må flire litt av meg selv, på samme tid er det litt trist at budeiene er nesten utdødd og blitt verneverdige. Kanskje vender de tilbake en gang i en fjern fremtid når menneskene har gått lei av overflod og ulne livsverdier og rømmer ut av trange betongklosser for å få livsrom og friheten tilbake.

Men, nå er det vår, og sammen med bjørnen har jeg våknet fra vinterdvalen..

9 kommentar to “Vår i fjæra.”

 1. Trultemors smårabbel Says:

  Så kjekt med eit livstegn her frå deg:)
  Mange flotte bilder, det er flott på Jæren!
  E du sikker på at da e vår?? Iforgårs då eg våkna, SNØDDE da!!!
  Og telen ligg heilt oppunder jordskropa.
  Eg var ute og jobba i hagen forrige veke. og det var ein nydelig varm og årlig dag….men ikkje snakk om at eg kunne sette spaden i jorda!
  Men himmelen er blå og sola skin, det er nyyydelig – i kuldegrader.
  Ha ei kjempefin VÅR-dag😉

 2. Mormor Says:

  Dessverre hadde Herr Vinter litt mer i sekken sin i dag og strødde rundt seg med åpen hånd. Den gråflekkete sneen fikk nytt trekk, hvitt og vakkert. Varmen lar vente på seg og solen har tatt seg ferie.
  Våren er i vinduskarmen med håpefulle blomster og i trekrullen på nedsiden av huset med yre fugler.
  Jo, våren kommer nok, men som de fagreste møyer lar hun oss vente.
  Vakker vårdag i mars🙂

 3. Lise L Says:

  Godt å se at du har våknet Tor, og kommet ut av vinterhiet. Her er ikke mye vår lenger, nå er det julestemning, og mer snø kommer til uka. Så erantis og sneklokker er dekket til. Flotte bilder.. og liker din skrive stil, som alltid. Du skriver så koselig, og levende, at jeg føler nesten jeg rusler sammen med deg. Håper alt vel der oppe hos deg.

  Lise L.

 4. Lise L Says:

  Glemte å sende en vårklem med..

  Lise L.

 5. mirapisani Says:

  Mmm… Snuse. Lytte. Nyte. Takk for opplevelsen Tor.🙂
  Og jeg rappa glatt det siste bildet. Det skal få æresplass blant ord.
  Klemmer deg en god vår.😉

 6. Annaps Says:

  Veldig koselig å få en forsmak på våren. Bildet du har øverst gir meg en kriblende følelse av vårstemning…herlig. Det går sakte men sikkert mot vår her også, men det er kaldt på nettene fortsatt, så tininga går langsomt. Lurer på hvor trekkfuglene har gjort av seg? Har bare sett noen få bokfinker så langt De har vel havnet hos deg på Jæren de også og det kan jeg nesten forstå:-) Ønsker deg en fin og lang vår:-) Klem

 7. mirapisani Says:

  Måtte innom å kjenne på våren en gang til.🙂

 8. Tor Vidle Says:

  Til mine kjære kommentatorer:

  Beklager veldig at svar ikke kommer før nå av ymse årsaker – ingen alvorlige, men dog. Det er bare slik, men håper det ikke skal gjenta seg. Jeg må ta meg selv litt i nakkeskinnet og prøve å få gang på bloggen igjen.

  Våren på Jæren har dette året vært en katastrofe med evig kulde der fønvind skulle bosatt seg i landskapet, men det har jo vært uvanlig kaldt over hele nord-europa. Her er det mange tiår siden det har vært en så langkald vår, trekkfuglene ble nær 2 måneder forsinket og først nå i mai kommer de for fullt. Bøndene er nesten like forsinket med våronna. Vanligvis skulle jeg nå i disse dager vært på tur på heia og fisket, men vannene er nettopp blitt isfrie og temperaturen i vannene er altfor lav enda. Det var et glimt av forsommer i går, men det varte bare en halv dag, nå er det regn og kaldt igjen og værmeldingene ser ikke lovende ut med det første. Men vi får håpe det snart snur over på normalen igjen.

  Mange takk for kommentarene deres, jeg sett stor pris på at dere holder ut selv når jeg har sviktet.

  Sender med noen vårklemmer til dere alle🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: