Winter Colors.

En sen ettermiddag jeg var nede i havna og skulle kjøpe reker – rekene er best om vinteren, krabbene om sommeren – bare måtte jeg få med meg fargene og kontrastene. Man kan ikke annet enn bli både imponert og påvirket av det storslagne, det vakre naturen kan skape. Det er en velsignelse å bo her på Jæren og havnært når vinterens solnedganger foregår enten man beundrer skapelsen fra Høgjæren eller i strandkanten. Det er nesten umulig å ikke legge merke til solnedgangene her – alt får vakre farger, hus, mennesker, marker, steingjerder og havet selv, ja alt får solnedgangens sterke varme farger.

«Winter Colors»

Og vinter-rekene blir ekstra røde og delikate når de kjøpes i solnedgangen. Lyset får helt andre dimensjoner om vinteren, skarpe kanter og kontrastrike skygger.

Det typiske norske vinterværet har stort sett vært fraværende denne vinteren. Men noen glimt har vi hatt i alt gråværet. Nedenfor er noen spanske margeritter som i full blomst i desember fikk snødyne over seg om natten. Og at de fremdeles i desember blomstret livlig sier noe om hvor mildt det hadde vært inntil snøen kom. Tidligere har jeg hatt blomstrende margeritter på julaften, og sågar enkelte som har overlevd hele vinteren og blomstrer på nytt neste sommer.

Men når snøen først kom ble det rekord i mengde flere steder her på Jæren, hos meg kom det over en halv meter på få timer, og mer senere. Til slutt rakk snøen lang opp på terrassedøra og den kunne ikke åpnes før jeg hadde gått rundt og måkt en åpning. Morsomt, men den lå ikke lenge. Kjerra i sitt hus måtte og måkes ut i flere dager på nytt hver gang det kom mer av det hvite – vi er ikke særlig vante med mye snø her og dermed er det få som har snøfres. Men det var rett før jeg for avsted og kjøpte en på slutten.

Denne vinteren har jeg hatt besøk av flere rovfugler enn det som er vanlig, og «gamle» Henrik Spurvehauk var på plass som alltid. Men han fikk problemer da denne damen under her krevde sin plass og sin del av steikene – hos rovfuglene er hunnene ofte betydelig større enn hannene. Så stakkars Henrik fikk litt å bale med, jeg fikk mange morsomme øyeblikk da hun jaget han rundt hus og busker. Her er hun i snødrysset og rett før hun fanger en passe gråspurv til lunsj.

Denne damen er ikke å spøke med nei, blikket er klippefast og bestemt. Men, Henrik ble herskeren igjen etter at en hønsehauk-hunn jaget dama her langt ut på viddene, om hun klarte seg vet jeg ikke – hønsehauken er en råtass som nok kan ta en spurvehauk til middag.

Om det er en lang vinter er det alltid noe som skjer utenfor hvis man følger med, og jeg sier ikke nei takk til underholdning fra første rad. Men nå er våren i sikte, til tross for noen dager med frost igjen kan ikke vinteren vinne kampen mot Jærvårens standhaftige livsvilje. Men jeg takker vinteren for fargene den gir..

9 kommentar to “Winter Colors.”

 1. tantebe Says:

  Nydelig bilde av hauken!
  Jeg skal besøke dere på Jæren i helga.
  Gleder meg. Og håper på mindre snø enn her!🙂

  • Tor Vidle Says:

   Takk tantebe🙂
   Er ikke snø her nå, bare litt is – men kaldt, skjønt det går mot mildvær igjen tror jeg (men det kan selvfølgelig komme noen flak i overgangsfasen).

   Håper du får en fin helg her uansett vær🙂

   Tor

 2. Mormor Says:

  Hurra🙂
  Vakker solnedgang, reker med solgangsfarge og viten om at man må ha måkt sne på Jæren også, spriter opp en kveld.
  Og så haukebildet.
  Takk skal du ha.
  Ha en fin kveld og en liten mormorklem🙂

  • Tor Vidle Says:

   Heldigvis er det ikke standard med snømåking her Mormor, men reker og varme solnedganger er standard.
   Takk selv for kommentaren, og sender en klem vedlagt.

   Tor

 3. Annaps Says:

  Det utrolig fine bildet du har øverst (wintercolors) har jeg så lyst til å ha,hvis det er ok for deg? Det er nok blitt skikkelig fart på våren hos deg nå, mens vi her må vente ennå en måned. Gleder meg til vårbildene dine forresten:) Klem:)

  • Tor Vidle Says:

   Ja, selvfølgelig er det ok at du kan få en kopi av bildet Annaps🙂
   Vårens styrke vinner frem – om det ikke går fullt så kjapt som ønsket pga noe nattefrost for tiden, så er den her som normalt likevel. Det er lenge siden krokus og snøklokker tittet opp, og flere busker har nå antydninger til småspiring.

   Noen vårbilder fra en tur i fjæra i andre halvdel av februar er nå på plass som du ser. Og håper det begynner å våres hos deg og snart.

   Klem takkes for og en følger med i retur herfra.

   Tor

 4. mirapisani Says:

  Hadde du sett uttrykket på meg nå Tor, så hadde du satt meg inn i lokalavisa di. Jeg har ikke nok signaler på nettet til å få lastet inn bildene og ergrer meg grønn over over det vakre du beskriver. Med en blå langfinger pekende ut i eteren må jeg overlate til naturkreftene når jeg skal komme tilbake og se på bildene. Signalene til fjells er bedre på natten, så jeg får ta meg et natt besøk til deg. Hils Henrik Spurvehauk fra meg så lenge.
  Nyt søndagen.😀

  • Tor Vidle Says:

   Koselig med et livstegn fra deg mira, det er en stund siden nå. Men hvor er det du er nå? Langt til fjells i ingenmannsland? Og blå langfinger? Har du gått med fingeren bar nå igjen? Typisk kvinner å måtte friste med noe hud selv i fryseboksen! hehe! Får håpe du har kommet deg ned i varmen igjen når du leser dette.

   Henrik tror jeg nå har dratt tilbake til skogene, jeg har ikke sett han denne uka og tiden er inne til at nå får seg et revir og reir med ditto kjerring – kanskje han vil sukke og tenke at nå er det slutt på friheten for en stund, hehe.

   Håper det ellers er bra med deg🙂

   Tor

 5. mirapisani Says:

  Ingenmannsland kan vel man trygt si at det er her. Men nå har jeg sett bildene! Nydelig Tor.😆 En periode var signalene så dårlig at det var ikke mulig å komme inn på enkelte sider. Spesielt de med mye bling og reklame, og de med store bilder fikk jeg bare inn teksten.
  Jo takk jeg har det bra. Veldig bra vil jeg si. Men det virker ikke slik når en leser diktene mine. Men det der vet du jo om. Ordene til det siste bildet jeg «rappa» av deg er høyst misvisende på hvordan jeg har det til daglig.😀
  Håper du også har det bra Tor. Og er frisk. Tenker ofte på den helsen din.
  Ønsker deg en fin uke.😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: