Hengemyr.

Det tar lang tid å kjøre fra A til B på Jæren for tiden, stadig må en kjøre slalom mellom ender og gjess som har overtatt veiene – de tror nå at de flytende veiene er nye elver. I rundkjøringene sitter hegrene og skarvene og speider ned i vannet etter fisk. Og hver gang man har vært en tur med kjerra må en frem med øsekaret for å tømme dørken – han Ola Bakkelaus har nå montert bunnplugg i dørken til den gamle Opel Admiralen. Her en dag måtte sheriffen rykke ut til en forsenkning i Saltebakkene og dirigere trafikken inn via en omkjøring over tunet til de på Listverk pga toppløs bading av friske jomfruer fra Vaggedal. Lovens mann voktet over sine jomfruer med streng hånd og håndkle.

Ja – det kunne vært sant, og kanskje er det sant, nesten..

«Autumn»

Det kalles høst, og høst på Jæren er som regel mild, men om det normalt regner en skvett av og til så må denne bli premiert for vannmengden og gå inn i historiebøkene.

Gråde på Potetland som ligger rett i linje med nord-sør flystripa tjener seg rik på flyparkering og strømleie for tiden forteller bygdabladet. En 737 fra SAS som skulle til Mallorca sist søndag står midt i rosenkålsåkeren hans – mer rett: Der rosenkålene står er det nå en innsjø med en dybde som går over vadestøvlene og en størrelse som kan sees fra månen i følge Gråde.

Årsaken til det feilparkerte flyet er at kapteinen hadde fått pålegg fra øverste hold om å tanke flyet til topps i tilfelle SAS gikk konk på mandagen og de dermed ikke fikk kjøpe drivstoff til å komme seg hjem på kreditt fra fattige spanjoler. Men kapteinen hadde gjort en regnefeil og glemt å legge til Mannskoret Store Gutter fra Åna Sira, og dermed ble flyet for tungt. Så ved takeoff freste det overfyllte flyet til endes på rullebanen og fortsatte utover Jærslettene for så å stoppe midt i den nye innsjøen til Gråde. Han Gråde sa til bygdabladet at det var et fælslig bråk, og først trodde han det bare var naboen som varmet opp Gamlemor (traktoren han bruker til pulling – den har 8 spitfiremotorer og fri eksos).

Men det gikk godt, alle passasjerene ble reddet med tilkjørte båter. Mannskapet er enda ombord sier Bråde, han hadde forstått det slik at de nå hadde fått en ny arbeidsavtale som gjorde at de måtte jobbe lenger og fikk ikke mønstre av før de sovnet. Gråde har rodd ut en strømkabel fra grisehuset som han nå tjener fett på i tillegg til en parkeringsavgift som har en progressiv øking pr time og pr kvadrameter. Gråde krever og det SAS nå sier er en blodpris i erstatning for nedkjørte rosenkål. Kona til Gråde ror hver dag ut med hjemmelaget mat til mannskapet i flyet – så Bråde krever og for kost og losji. Han har og omgjort haugen over hønsehuset til bilparkering for nysgjerrige byfolk og tar usle 100 kroner pr halvtime. Jærbøndene har alltid vært kreative for å hente mest mulig ut av gårdsdriften.

Ja – det kunne vært sant, og kanskje er det sant, nesten..

En nabo hadde sett at et digert billass med plank var levert sognepresten i forrige uke, så han antok at meningheten var i full gang med arken. Gabriel på Knotamyr har en gård som som ligger like ved en av elvene her på Jæren, og han har nå søkt om støtte for kjøp av sild og rå reker. «Dei ede meg inn i fattigdomen!» Har han opplyst i søknaden. «Dei» er 2 kobber, 1 havert, 3 delfiner, 2 knølhval og 4 hjemløse alker som har tatt bo i den nye innsjøen hans som renner ut i elva hvor fisk og dyr har kommet opp fra havet. I tillegg bor det der nå 13 svaner, 151 gjess og en ukjent menge ender. «Men dei ede gras, så eg e ikkje urimeleg» skriver Gabriel. Ordføreren støtter søknaden, og han selv har søkt om å få bygge gapahuk ved den nye bekken som renner gjennom hagen. Den har tilskudd av aure fra Grevligevatnet så ordføreren fisker nå middag fra terrassen, og han har tenkt å selge fiskekort, derfor ønsket om å bygge gapahuk.

Ja – det kunne vært sant, og kanskje er det sant, nesten..

«Tor! Eg ser Solå!» Det var hu Marit på Haugen som ringte. Jeg hev meg i bilen med en gang og planet utover for å se underet.

Det er blitt så mye fra oven i høst at man helst ønsker seg frost og snø – det mørke regnværet gjør og at man må ha lys på om dagen inne og ta med lommelykt når en våger seg ut for å hente ved i bua. Og skal man i postkassen må en ta på froskemannsdrakt for å hente den dassblaute posten som er blitt en grøt av ord og bilder. Heldigvis får jeg avisen på døra, og i en plastpose med strikk rundt. November har ikke hatt en eneste dag uten nedbør, og tørre dager i oktober kan regnes på etpar fingre og hele flatelandet er nå en hengemyr. Men det er mildt, rundt 10-12 grader døgnet rundt.

På grunn av all nedbøren i høst har ikke bøndene fått alt i hus, og en morsom utgave av arten skrev sine ord på en plankestubbe på en påle ved potetåkeren: «Sjølvhenting av gratis jordeple (poteter)! NB! Ta med HÅV OG HØGE STYVLER!»

Det er ihvertfall sant, helt sant!

6 kommentar to “Hengemyr.”

 1. Alveprinsessen Says:

  Gode venn

  Fryder meg mens jeg leser.. liker det du skriver, nå som før. Håper du har det fint.
  Må bli litt flinkere å kommentere, kjenner jeg..

  Klem fra strilealven

  • Tor Vidle Says:

   Hei strilevenn,
   Koselig at du liker ordene enda, selv er jeg ikke helt sikker, dvs sikker på om jeg liker mine egne ord like godt som før, men muligens er det bare jeg som føler jeg er litt utenfor normalen for tiden. Kommentere – vel som du ser er jeg ikke helt par der heller enda, men det kommer nok med tiden, håper jeg. Første målet er å få orden på skrivingen igjen.

   Håper det er bra med deg der oppe i vannland.

   Klem tilbake..

   Tor

   • Alveprinsessen Says:

    Jeg er da innom og titter rett som det er..😉
    Vannland er blitt snøvann.. og jeg som ikke har fått stoppet strømpene fra ifjor. :-p
    Å føle seg utenfor normalen er alldeles normalt, min venn!
    Ønsker deg en nydelig helg!

    *klem*

    • Tor Vidle Says:

     Jeg må selv bli bedre på å kikke innom andre, forsåvidt gjør jeg det nå og da, men ikke nok føler jeg. Men først må jeg få fres på meg selv her så kommer resten av seg selv tror jeg.

     Været hos deg er nok som her, frost og snø har avløst regnet – og godt med en forandring synes jeg. Hva? Har du enda ikke stoppet strømpene? Jeg har ingen hull, men stopper aldri bortsett i fra i butikken for å kjøpe nye, hehe.

     Ja, «unormal» er nok normalt, og takke f for det! Tenk å bli «normal»? uffda, hehe

     Ha en god uke med varme føtter, og klem sendes oppover.

     Tor

 2. Lise L Says:

  Ler da jeg leser… ingen kan skrive som du.. Liker din humor… og din måte å fortelle på.. Du skriver «det er helt sant».. jo.. tror da på det meste.. for bak humoren ligger det alvor… Fint å se du er tilbake…
  Håper alt vel hos deg..

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Takk Lise, og godt å se at du ler, hehe. Jeg prøver veksle litt omkring hva jeg skriver og glede og alvor går ofte hånd i hånd. Det er likevel godt å ha noe galgenhumor i svarte vinternatta, men nå har vi om ikke annet fått full vinter med mange kuldegrader og snø – så det går fremover, tror jeg? Nei! Det går jo bakover for pokker! hehe. Men det blir sikker bedre over nyttår når våren kan peiles på kartet.
   I mens får en fyre så pipa gløder og ake ned prest og pertenlige nabokjerringer, hehe.

   Håper det er bra med deg, her er det litt opp og ned, men ikke noe å gjøre med det.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: