Levende kunstverk.

Du er et kunstverk, visste du det? Helheten av deg skaper et unikt kunstverk, det ultimate som ikke kan overgås av penselstrøk eller ordkunst. Jovisst kan man lage et skulptur av deg, eller male deg på lerret, men de plagiatene blekner i forhold til originalen som ikke kan gjenskapes. Og – du kan tolkes som all kunst, ja du tolkes sikkert hver dag av noen. Men de vil aldri klare å tolke helheten, storheten. Det blir kun subjektive inntrykk av biter fra en uendelighet. Men samtidig er det kompliserte og mangelen på forståelse av helheten vår skjebne, våre enkeltskjebner som kan skape hel-eller delvis alenefølelse på vår livsvei.

«Confusion»

Det blir litt som bildet over – ofte avspeiler ikke overflaten hva man tror er under. Vi mennesker er skapt til å tenke i de korteste linjene, ta de enkleste veiene til målet. Men ofte blir vi forvirret når vi får glimt om hva fasaden skjulte – ikke alle, men svært mange blir uforstående når en ukjent verden kommer til syne. Og som på bildet skaper det videre undring om hva som skjuler seg bak det som ikke er nakent, avkledd. Garantert er resten og minst like underlig, og kanskje slettes ikke lik det som allerede er uten vern. Mange reagerer med å ta et skritt bakover som reaksjon på det de ikke forstår, det fremmede – en innebygget svakhet i flere mennesker enn fornuften skulle tilsi. Og det skremmer meg av og til å se resultatene av menneskers uvitende avstand straks ukjent terreng dukker opp.

Det er svært mye mennesker som art er helt alene om å inneha – også egoisme. Forsvarere av ultimat egosime drar kjente viser om nødvendighet for egen selvoppholdelsesdrift og lignende. Det underlige er å oppleve når to motstykker av denne dyrkelsen møtes til tvekamp – da blir mennesket plutselig huleboer igjen. Men det er forskjell på sunn egoisme og full overtakelse, blindende egoisme. Blindende fordi egoisme på det nivået virkelig blinder mulighetene for å forstå andre mennesker utover fasaden og ordinært statusregnskap. Men, også litt skremmende og et tankekors: Det kan se ut som om i gruppen sterkt egoistiske mennesker finnes en større andel tilsynelatende lykkelige mennesker enn i gruppen med balansert fornuftsegoisme. Det er de som mener at flest ulykkelige finnes i gruppene med minst egoisme. Kanskje det – men samtidig finnes antagelig den største andelen ekte medmennesker i de gruppene. Jeg vet hvilke grupper jeg helst vil omgås..

Forresten er det en misforstått oppfatning mange har at egoisime og sterk selvopptatthet er synonymt med styrke – og motsatt. I kritiske situasjoner – og når de ikke kunne rømme unna, har jeg selv opplevd at såkalte sterke mennesker ble omdannet til små hjelpesløse unger – og gjett hvem som reiste seg som fugl føniks? Ja nettopp, mennesket den «sterke» trodde var svak..

Men alle mennesker er kunstverk – og noen med flere farger og nyanser enn andre..

Jeg er hva du tror – men og alt hva du ikke aner.
Kanskje aner du mer enn jeg tror.
Men kanskje er jeg heller ikke hva du trodde?
Jeg tror det og kan være et svar.
Kanskje tror du mer enn jeg aner – det vet bare du.
Men kanskje tror du mindre.
Uansett er jeg ikke hva du ser – men det visste du kanskje?
Samtidig er jeg og hva du ser.
Så spørs det hva du ser – det er nøkkelen.
Nøkkelen som kan gi deg muligheten til å begynne å forstå.
Men ikke alltid at jeg har nøkkelen selv.
Skjønt, jeg får ikke panikk da – nei, jeg tror det er best at det er slik.
Forstår du? Eller ble du bare forvirret..

Nei, ikke spør meg, jeg ble usikker..
Eller ikke?

2 kommentar to “Levende kunstverk.”

 1. Mormor Says:

  Takk for et veldreid stykke skrivekunst. Til ettertanke..
  Blir nesten sittende å glo, riktig glo på metaforen jeg ser i bildet.
  Fra hyldning til hyldning:
  Ta en titt her:

  http://www.starbear.no/mormor/2012/11/18/heia-jenny/

  Og ikke bli sur🙂
  God søndag🙂

 2. Tor Vidle Says:

  Mange takk for ordene Mormor, og en ekstra takk for utmerkelsen jeg fikk på din blogg🙂
  Ha en flott helg!

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: