Som et levende eventyr..

«Typisk norsk sommer»  mente han – jo kanskje det? Eller hva er en typisk norsk sommer? Nå var han bare i tjueårene så muligens for ung til å oppleve typisk norsk sommer? «Når jeg var barn strålte sola hver dag, og jeg hadde alltid brune bein» svarte jeg prøvende. Han kikket mistenksom på meg «Når jeg var barn var beina alltid hvite – men de ble brune når vi begynte å reise til syden». Hm.. er det bare meg som svever på ukjente minner og drømmer? Når han var barn var da sommeren som den alltid var før? Eller? Men alle har vel opplevd en sommer av og til hvor sydvesten aldri rakk å bli tørr, skjønt de var da svært sjeldne? Eller?

«Norwegian Summer»

Er «typisk norsk  sommer» virkelig blitt som på bildet over? En vindskeiv utleiehytte ved sjøen hvor været er mørkt og elendig hver dag og all aktivitet foregår innendørs. Et vær som er alt på en gang – foruten sommer og sol? Nei, det kan da ikke stemme? Er det ikke vi som heller er blitt pysete og nekter å innse at her i Norge har vi ekte vær og ikke bare 35 grader og himmelgrill? Har våre sydenturer skjemt oss ut og skapt oss om til værsjuke ynklinger? Eller bruker vi det norske været som unnskyldning for å heller dra sørover hvor vi lever billig med egne tjenere?

Jeg skal innrømme at årets sommer har vært nesten som på kreasjonen over, men så ille er veldig uvanlig på disse kanter av landet. Et år hvor man kunne ha kilometere med vakre sandstrender helt alene. Jeg vil heller ha det enn å krangle til meg etpar kvadratmeter i en bakerovn på en feriestrand i sør. Her på Jæren har vi mange fantastiske sandstrender, også Norges lengste – og blant de reneste i verden. Forresten, er det 30 grader her så er det få mennesker på strendene da og i ferietiden. Det er en ny trend som ikke er særlig gammel av år. Årsaken er logisk, menneskene er ikke her, men i syden.  Allikevel skylder de på været – selv om det har hendt at været var varmere her hjemme enn der de var..

Men sommerværet var bedre før, det gir jeg meg ikke på! Jeg vil det skal være sånn, jeg vil at minnene mine skal være varme og glade – selv om jeg aldri var i syden når jeg var barn. Jeg vil minnes glade år, bare knær dinglende på bryggekanten, den varme trebryggen med den gode lukten, den speilblanke sjøen med alt spennende i. Jeg vil at minnene skal ha leken og gleden i varme sommerenger med villblomster og sommerfugler. Bjelleklang og budeietrall i varme grønne lier – hvem har hørt om budeier med sydvest og vadestøvler? Hah! Bare tull – så mine sommere var deilige!

Så nei, typisk norsk sommer er et eventyr, men moderne tider visker sakte ut den norske sommeren, stadig færre barn får oppleve det levende eventyret som den norske sommeren er..

9 kommentar to “Som et levende eventyr..”

 1. Mormor Says:

  Og det er forbasket synd!!!!!§
  ha en god onsdag🙂

 2. Annaps Says:

  Det er leenge siden vi har hatt en lang og varm sommer,ingen tvil. Må nesten tilbake til 90 tallet,. Men barndommens sommere kan ingenting måle seg med, de var eviglange og varme. Badesesongen varte fra først i juni til sist i august. Alle de gode luktene av villblomster og syriner ble forsterket av den varme sola og i skogen luktet det svidde barnåler.. Den gangen var ungene fri og kunne være ute fra morgen til kveld, bare løpe hjem og spise litt når behovet meldte seg.Det var en deilig tid.ja.Men det som er rart er at ungene mine som nå er voksne, sier akkurat det samme;-) Ha en fin dag:-)
  j

  • Tor Vidle Says:

   Hei Annaps, koselig å se livstegn fra deg og🙂

   Årets sommer var om ikke annet en som ikke blir husket for solbrente legger og lunkent hav på tærene. Ja, det var som du forteller, barndommens sommere. Kanskje har det og et snev av selve barndomslykken å gjøre, jo – men jeg husker og gode sommere som voksen. Men været går nok i store sykluser for jeg husker og for ikke så mange år siden hadde vi 25-30 grader i ukesvis og i 3-4 sommere etterhverandre. Men så kan du få motsatt i noen påfølgende sommere. I år har vi nok satt rekord i antall dager med regn, og det ser ut til å fortsette ut året.

   Men vanligvis har vi det mildt og godt året rundt her på Jæren, så muligens er vi noe bortskjemte.

   Håper alt er bra med deg.

   Tor

 3. mirapisani Says:

  God natt Tor:🙂

 4. Mormor Says:

  På en søndag har jeg et spørsmål: Vil du være med på dette?

  http://www.starbear.no/mormor/2012/11/01/en-skrivebilde-stafett/

  Ha en fin dag🙂

  • Tor Vidle Says:

   Jeg skal se nærmere på det i morgen Mormor🙂 Men lover ikke noe i øyeblikket siden skriveformen er noe ustabil for tiden.

   Ha en fin søndag i morgen Mormor.

   Tor

   • Mormor Says:

    Det haster jo ikke så veldig, ennå.
    Og som jeg skrev, har du et knakende godt innlegg, allerede publisert, går det fint.
    Ha en flott søndag🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: