Drøs i oktober..

Det falt noen snøflak i dag, små hvite engler. «Nei, hei…» hilste jeg – «men var dere ikke her nettopp?» Sommeren ble ikke som sommere burde være, og forrige vinter er enda ikke fjernet helt fra kroppens minne. Men jeg burde jo forventet at de kom snart – julenissesjoko’en har allerede vært lenge i butikken. Jeg lurer alltid på hvem som vil kjøpe butikksliten julesjokolade fra tidlig oktober ved juletider. Og første uka i januar kommer sjokolader med gult papir. Men heldigvis har enda ikke vinteren fått overtaket og man kan nyte høstens farger og kontraster en stund til.

«Autumn In My Garden»

Moren til lille krølla ville at jeg skulle komme i barnehagen, det var FN-dag, tror jeg det het. Joda, klart det sa jeg, så jeg freste innover. Ungene hadde laget noe i et glass, et lys – og det skulle vi voksne kjøpe, samt kaker og kaffe. Så satt jeg der med muffins i tre farger og kaffe med krølla på fanget ved et stort bord med lave føtter – det var såvidt jeg fikk føttene under. Krølla hadde føttene på bordet, hun satt jo på fanget som hun alltid skal. Rundt løp det små barn i alle retninger, og alle turboforeldrene satt der med sine jobbedrakter, nesten som en gjeng modeller – det er sannelig forskjell på nå og før om hvordan man må ta seg ut på jobben. Jeg var den eldste uten tvil – en slags husnisse mellom alle de glitrende feene.

Så skulle jeg kjøpe det krølla hadde laget, alle småtrollene hadde laget et lys hver som var pent innpakket med sløyfe på – en lapp inneholdt navnet på den som hadde laget kunstverket samt et bilde av en liten gutt i Sør-Amerika som skulle få de pengene de fikk for lysene. Han hadde ikke penger til mat og klær så ungene i barnehagen hadde fjernadoptert han. På bordet med pakkene stod en glass-skål som pengene skulle legges i – jeg kikket oppi når jeg skulle kjøpe krøllas pakke. Hm.. det var da pokker så fattige disse foreldrene var? tenkte jeg, for oppi lå det bare noe mynter. Merkelig, jeg har da sett før hva biler de kjører i – og det er ikke småtterier i verdi, og de har sikkert heller ikke kjøpt modellklærene hos Fretex – og etter hudfargen å dømme er det ikke særlig lenge siden siste sydentur. «Nå skal du få en penge, så kan du legge den oppi skålen så den lille gutten får mat» sa jeg litt høyt til krølla, så fisket jeg opp en 500-lapp og ga henne som hun viftet med før hun la den oppi. Det ble litt alminnelig rødfarge i ansiktene på alle de voksne dukkene rundt bordet, noen måtte se litt på skoene. Skålen var gjennomsiktig og seddelen la seg over de ynkelige myntene som et markant signal. Men det kom ikke flere mynter oppi etterpå, kun sedler..

Utøya skal tas tilbake koste hva det koste vil mener AUF – betyr det og at respekten for pårørende og ofre skal kastes i potten? Når skal AUF og AP forstå at Utøya aldri kan bli det samme igjen? Jeg forstår veldig godt pårørende som reagerer med vantro og sinne. Utøya vil alltid bli forbundet med den grusomme historien og man bør la politikken ligge og la hensynet til de pårørende vekte tyngst. AUF kan uten problemer finne seg et annet sted for politisk messing og belæring av unge sjeler. Men det ser ut til at AUF innehar samme arroganse som moderpartiet er kjent for. Når skal de innse at det ikke er noe å ta tilbake, det er tapt for all tid og selv ikke arbeiderbevegelsen har makt nok til å omgjøre det faktumet..

Øygard-saken, hva skal man mene om den? Pressen er om ikke annet svært opptatt av saken. Og når man leser litt om hva de skriver og hvordan de vinkler så kan de ikke klare å skjule det forholdet som flere har påpekt: Pressen har på forhånd bestemt at han er skyldig. Så selv om han skulle bli frikjent av retten, så er han skyldig til evig tid. Det er litt skremmende å se hvordan pressen og media driver sitt kyniske spill. De unnskylder seg med at jenta er så ung så da må de skåne henne for alt som går i hennes dissfavør. Beklager, men jeg kjøper ikke den så enkelt – og klarer de ikke være balanserte og objektive så burde de holde seg unna rettsaken – for rettferdigheten skyld, og ikke minst rettsikkerheten. Og Ap har som vanlig oppført seg helt på jordet – og også overkjørt de lokale AP-politikerne, alt kun et spill for å spare Jens.

Hva som er den egentlige sannheten vet ikke jeg, og vi får nok heller ikke vite før en av de to innrømmer en likhet med den andres forklaring. Kanskje er sannheten noe midt i mellom og. Øygard har selvfølgelig tabbet seg ut til de grader med chattegreiene, men ettersom jeg har forstått er det ikke noe i dette eller havet av sms’er som direkte antyder noe som helst om at de har hatt samleie, noe jeg finner underlig – og særlig når jenta påstår at de har hatt minst 50 samleier. Kan det rett og slett tenkes at en naiv Øygard er tatt på senga (ikke bokstavelig) av en tenåringsjentes mange sider? Han har jo ingen barn selv og da heller ingen erfaring med lunefulle tenåringsjenter i fjortisalderen? At tenåringsjenter kan være både infame og ustabile er velkjent så de er ikke bare uskyldige englebarn som noen prøver å fremstille det som. Dette sagt slik at jeg ikke har noen grunn til å mene noe bestemt om jenta i denne saken, jeg vil bare minne om at det ikke behøver være kun svart hvitt i dette tilfellet slik pressen tydeligvis mener.

Det er synd på begge, uansett hva som har skjedd, og pressen strør salt på begge til slutt. Men når en leser endel kommentarer rundt forbi er det skremmende å se antydningene til mannshatet som ligger bak mange kvinners meninger. Bare det at han er en mann – og ikke minst en eldre mann, er etter mange kvinners mening nok til å avsi en dom. Det vil aldri bli likebehandling i dette landet så lenge så mange kvinner har et innebygget mannshat og generell mistenksomhet mot menn som kjønn. Jeg håper inderlig at det retten måtte komme frem til er det rette, altså den egentlige sannheten. Men jeg tror for begges fremtid vil det beste være at den som lyver sier sannheten, enten det er Øygard eller jenta. Den av de to som lyver må og dra med seg løgnen videre i livet – og den selvpiningen kan være en større straff enn den fengselet kan gi..

Jeg har alltid lurt på hvem som spiser alle de rare brødene som finnes i dag. Butikksjefen kalle de motebrød, et godt uttrykk kanskje. «Birkebeinerbrød» og «Gulerotbrød» høres kanskje sunnere ut enn loff, men jeg holder meg til loffen – og grovbrød med sirup. Eller frøhorn og frokostbrød. Jeg kjøpte et sunt brød en gang, husker ikke hva det het, men det var et sunt navn. Vekta var imponerende og prisen virket til å avspeile vekta. Jeg spiste 1 skive, det var som å tygge sagmugg med smågrus i, og det smakte som sagmugg og grus. Deretter fikk fuglene det sunne brødet – men de likte det ikke særlig godt så jeg ga opp og slengte det oppi den brune dunken. Så jeg har gitt opp å være sunn brødveien – også..

Det er flere ubalanser i dette samfunnet, og de fleste er skapt av evneveike politikere. Jeg slutter ikke å undre meg over det forholdet som gjelder tempoet på boligutbyggingen. Når befolkningen øker med 30 ganger X kan man ikke bygge boligere til bare 3 ganger X. Hvor forventer politikerne at folk skal bo til slutt? Politikere er svært flinke til å dra frem en bibel av unnskyldninger, peke på forhold som de liksom ikke er ansvarlige for, men de styrende politikere er de eneste hovedansvarlige. Hvorfor de tror at folket i evig tid vil tro på bløffene og ansvarsfraskrivelsene er for meg en gåte – dog bekrefter det nok en gang at politikeres virkelighetsforståelse kan være langt fra folkets.

Jeg føler og at det er kommet vel langt når vi har nå fått en minister som synes det er greit med arrangerte ekteskap – kanskje bør Jensemann hviske henne i øret at det er i Norge han mente hun skulle være minister. Hun er kulturminister – jeg håper ikke at hun glemmer at etniske nordmenn, landet Norge, også har en kultur som må bevares..

Når man ser innom gamle SOL er det stadig noen kvinner som kler av seg – og som vanlig er det alltid unnskyldninger for å vise puppene eller hele skroget uten en tråd. Nå leste jeg at det var ei som kledde av seg fordi hun heller gikk naken enn i pels, men alvorlig talt – det finnes da andre klær enn pels? Vi drukner i kvinner som kler av seg med grunn i en eller annen sak, men forstår de ikke at dersom deres eneste argumenter for saken er å kle av seg så mister saken troverdighet? Jeg har et inntrykk mange ganger at enkelt kvinner mener at deres kropper er guddommelige og at verden er heldig som får se kroppene deres. Latterlig. Og så har man alle de som oppgir at grunnen er at de ikke har noe å skamme seg over – men man behøver ikke flashe puppene eller hele kroppen bare fordi man har et naturlig forhold til skrotten sin? Som med de som fronter saker nakne så er heller ikke denne siste gruppen særlig inneforstått med at vi ikke får det lettere med å ta kvinner seriøst dersom deres sterkeste kort skal være å vise puppene eller hele seg naken. Jeg slutter ikke å undre meg over alle unnskyldningene som dukker opp for å skjule den egentlige grunnen de har for å strippe for hele verden..

Kanskje er det enklere å være fugl i dag enn menneske? Og her har jeg satt fokus på Alfred – noe som viser at å drukne i havet av andre ikke alltid stemmer eller er som vi selv tror, og Alfred er til og med ikke naken eller poserer i helfigur. Ser du Alfred i midten?

«Focus On Alfred»

Et nytt kamera ligger foran meg – ja et nytt til. Det har et imponerende navn: Canon Powershot SX50HS og har en zoom som når like til fotsporene på månen. Det er meningen at jeg skal ha det med meg når jeg ikke gidder drasse på det tunge skytset hvor det ene veier 3 kg med objektivet og det andre gode 1,5 kg. Det nye har en vekt på snaut 600 gr så det føles som ingenting i forhold. Jeg har nettopp fått det i hus og har såvidt begynt å leke litt med det. Det er klart at det ikke kan måle seg med speilrefleksene mine i bildekvalitet, men i mange tilfeller leverer det mer enn gode nok bilder til min bruk når jeg rusler rundt i terrenget. HD videofunksjon har det og, den virker imponerende foreløpig. Men skulle jeg ikke bli fornøyd med kameraet så er det plass til en bokstøtte til. Slike små kamera har stort sett en hovedbakdel og det er i dårlig lys, men der har jeg jo speilrefleksene. Zoomen er dog imponerende og tilsvarer 1200mm på et speilrefleks, og dermed et objektiv til 150.000,- og en vekt som en liten damebil. Vi får se, testene skryter av kameraet, det er nok bare meg som er bortskjemt med speilrefleksene..

Så var det slutt for denne gangen, det sjeldne fine været ute tar fokuset..

7 kommentar to “Drøs i oktober..”

 1. Tante Farmor Says:

  Heisann Tor! Oj, oj..her var det mye jeg kunne kommentert, men jeg får heller komme tilbake igjen til det for det er på tide å lage middag snart… Gratulerer med nytt kamera forresten! Det får du sikkert mye glede av du som er så mye ute i naturen.
  Jeg har mest prøvd å holde meg » i gang» den siste tiden, så jeg har ikke fått gjort så mye annet, men når jeg er ferdig med utdanningen min skal jeg bare kose meg…😉
  Ønsker deg en god helg! *Klem*

  • Tor Vidle Says:

   Hei Tante Farmor,
   Tar du utdanning? Jøss, det visste jeg ikke, tøft gjort. Blir nok lite tid til overs da tenker jeg. Når er du ferdig?

   Jeg sliter enda litt med å komme i gjenge her igjen – det blir helst halvskrevne kladder som stopper der. Men får håpe det snart letter litt. Første målet er å normalisere bloggskrivingen deretter å begynner å følge med andre igjen, et mål om gangen.

   Jo, takk, det kan være greit å ha det kameraet når jeg ikke gidder drasse på det tunge skytset. Jeg har et meget godt lommekamera og, men det har ikke langzoom. Problemet foreløpig i høst har helst vært at gråværet har gjort fotograferingen lite interessant.

   Håper du får en fin uke, og klem tilbake🙂

   Tor

   • Tante Farmor Says:

    Hei igjen! Jepp, vi har eksamensforberedelser nå i en måned fremover og så er jeg ferdig! ( Håper jeg…) Men det er ganske tøft å levere inn en eksamensoppgave hver uke…puh…men det går på et vis, selv om jeg hele tiden føler at jeg kunne gjort det bedre…Læreren sier «knallbra» til alt jeg gjør, så jeg tror ikke på han lengre…😉

    Jeg tar stort sett bare bilder når jeg får barnebarna på besøk, men skal prøve å bli flinkere når det nærmer seg jul.
    Blogging blir det lite av. Blir liksom nok skriving nå om dagen….

    Helsa er blitt litt bedre etter at jeg har tatt tilskudd av kalium og jeg sover bedre om natta. Håper det varer…😉
    Ønsker deg en fin helg!

 2. Lise L Says:

  Her var det godt lesestoff, og velskrevet som alltid. Du berører mange temaer.. mye å kommentere, men tror at mitt kommentar ville bli like langt som ditt innlegg..
  Øygaarden ja… enig med deg i at media har for mye makt. Jeg tror ikke han er skyldig… men.. tror jentas venn har stor innflytelse på hennes utsagn.. kansje sjalusi.. Vi har før sett hva unge damer kan få i stand.. fantasere om..uten å tenke på konsekvensen, men de oppnår å komme i fokus.
  Og så har du fått nytt camera.. jo.. du trengte det sikkert.. he-he.
  Koselig å lese… koselig du er her inne igjen.. jeg skal også bli mer flittig her.

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Hei Lise,
   Jeg hopper lett fra øst til vest som du ser, hehe. Men jeg har lurt på å begynne å skrive noen kortere innlegg nå i «nystarten» igjen for se om det kan få mer sving på det hele. Men korte innlegg har liksom aldri vært meg.

   Det blir nok vanskelig for dommerne i Øygardsaken å avsi en dom tror jeg. Men uansett utfall blir den nok anket tipper jeg. Hva som er sannheten er for min del vanskelig å helt se – det er sikkert og svært vanskelig å forsvare seg mot slike påstander, like vanskelig som å bevise at det har skjedd dersom ingen konkrete bevis finnes. Men dermed må pressen og holde seg skinnet og prøve å være objektive noe de slettes ikke har vært i denne saken.

   Jeg kan være tildels enig i det enkelte mener at hun har kommet i en skvisesituasjon med den nye kjæresten og så har noe blitt antydet og ballen har rullet og økt i størrelse som en snøball som triller nedover. Hun ville jo ikke anmelde selv, men moren måtte jo, man er nødt dersom en hører slike ting. Det jeg reagerer mest på er at hun har sagt at det første overgrepet har skjedd når de var på hytta og kona hans var i butikken, men kona nekter bestemt for at hun var i butikken.

   Chattegreiene har vi bare fått biter av og uten en sammensatt helhet, selvsagt er det både pinlige og ikke slik det burde være, men så viser det seg visst at man har i glemt å forstå at på dialekt kan ord bety noe annet enn de gjør i Oslo. Men som sagt, den greia burde han ikke latt seg dra inn i. Om det beviser at konkrete overgrep har foregått er det nødvendigvis ingen automatikk i, folk sier mye rart på chat og nett som de ofte kun beholder på den arenaen og ikke i RL.

   Ja, helt klart behøvde jeg et kamera til (har 4 nå), kjekt at du er enig med meg i det, hehe. Jeg sliter litt med å komme i gang igjen her, å ta pause var kanskje ikke så lurt, jeg vet ikke. Men jeg får prøve å ta meg i nakken og komme over startproblematikken.

   (PS: Jeg måtte forandre navnet ditt før jeg godkjente kommentaren til Lise L, du hadde skrevet ditt eget navn i stedenfor – eller det kom opp av seg selv, jeg vet ikke helt hva som har skjedd? Uansett forandret jeg det før kommentaren kom ut, men neste gang kan det være at den blir lagt ut automatisk før jeg får reagert. Kanskje du bør sjekke om hva du får opp i din egen blogg når du kommenterer dersom et eller annet har forandret seg? Eller muligens du bare glemte deg av og skrev feil, det er fort gjort)

   Tor

 3. Lise L Says:

  Hei Tor.
  Takk for at du skrev den ps.. Visste ikke det var synlig, men er deg takknemlig for at du gjør meg oppmerksom på det, og at du endret navn. Om jeg glemte av meg selv… nja.. mulig tankene var på vandring.. men bruker å være forsiktig med å gi ut info. Aner ikke hvorfor, du vet, jeg har så lite greie på slikt.
  Du skriver du har vanskelig for å komme igang.. det er det samme her.. men.. skal det ikke helt dø, så tror jeg det er viktig å skrive noen innlegg..
  Ja.. du har din egen skrivestil… behold den.. men se å komme igang..ler.
  Legger kansje noen ord et annet sted…

  Lise L.

 4. Mormor Says:

  Lest🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: