Quizz Quazz..

En gammel kråke sitter på pipa og klager sin arme råd over sommerværet som er blitt minner fra da den var dununge og mammadalt. Nå hadde den lest i VG at alle fløy til syden, men den hadde ikke råd og passet var gått ut på dato. «Å hold skravla din sytepave!» hyttet jeg opp til den gamle grå. I det minste hadde den fremdeles paraplyen med sølvknotten – den hadde den arvet fra bestefaren som hadde knabbet paraplyen fra en Rolls-Royce på videvanke i Fjermedal, du vet de har paraplyer i dørene. Rollsene mener jeg. I buskene knatrer en liten tass, det er Turid Lille – frøken gjerdesmett. Ekte norsk tøffing med utspjåket brunmelert julibikini. Over gamle grå svever Gunnar Gråmåke med sydvest og Viking slagstøvler.

Jovisst regner det, men uten regn ville vi dødd ut – også fjærkreet på pipa, men det vil han ikke forstå. Skjønt, selv en kråkehjerne har sine begrensninger..

Hva som er normalt i dag i sannelig ikke skråsikkert, forleden stod det i avisen at en sexolog mente at det var helt greit at ungene så på mens foreldrene hadde sex. Sexen er blitt så viktig for forholdet i dag at man skal visstnok ikke sky noe for å få lystene tilfredstillet. Det ble og oppfordret til å ha feriesex nesten hvor som helst og når som helst – og for å være klar og prirrende burde damen helst ikke ha truse på seg når de gikk ut for å spise om kvelden. Vel, hva jeg mener om «sexologer» har jeg sikkert sagt før, flere ganger – og denne utgaven bekrefter igjen for min del at jeg er soleklar i min oppfatning av arten, særlig de kåte, pr-kåte..

Svarttrosten sender gamle grå noen forbannelser når den flyr forbi – den har ikke glemt at gråtassen spiste eggene deres til frokost. Jeg minner gamlingen på at jakttiden starter i neste måned. Han holder visst på å sjekke pipa til kirketjeneren, den er utenfor skuddhold. Helst ville han bodd hos ordføreren – pipa hans er mer standsmessig. Men så oppdaget han at ordføreren har fått vedtatt en pris på kråkeføtter og da ble det kirketjeneren neste. Problemet er at i den himmelnære pipa har et par kaier bodd de siste årene, men gamle grå overlister nok de fjerne slektningen tenker jeg..

Man kan mene mye om utviklingen her på kremberget, spørsmålet blir helst hvor mye man gidder mene, eller gidder bry seg. Mange ting man hører om, leser om, opplever selv, får ikke uvanlig den nye verdenen til å føles noe fremmed og en følelse av at man står på utsiden og kikker inn i champagneboblene er ikke ukjent. Man kan kanskje mene at godt voksne folk som meg selv ikke burde mene særlig mye fordi vi er av en annen generasjon og helst gått ut på dato. Men historien vil en gang vise at Norge er i stor forandring denne tidsperioden og forandringene skjer på svært kort tid i historisk målestokk. Fortidens jappetid er bare blåbær i forhold til dagens utgave. Det er bra at folk får det behagelig rent økonomisk, men dessverre gjelder det fremdeles egentlig kun et fåtall dersom man regner med hele befolkningen.

Alma Piggsvin spidder megavanndråper som lager bekker i plenen. To katter myser ut under terrassen – de har ikke spist på minst 14 dager. Katter har medfødt vannskrekk av uante dimensjoner, så de venter enda på oppholdsvær slik at de kan gå tørrskodd hjem til matmor – hvem hun nå enn er. Sultedøden virker mindre skremmende enn vann på pelsen ser det ut til. Jeg tramper i terrassen for å jage likene hjem, men nei. Henter noen grillpølser med ost og slenger under terrassen – som i går. Hm.. muligens utnytter de meg? Samme kan det være, gassgrillen ruster bort uansett – og den skulle være rustfri? Svindel og bedrag er blitt hverdagens normalitet.  Forresten kan de bare ha pølsene, jeg har aldri vært særlig fan av vasstrukne grillpølser, nei bedre med heimapølser med biffstykker i. Dessuten tror jeg døde katter under terrassen vil lukte noe for jævlig..

Plutselig dukker minnet opp om katten jeg møtte på toppen av Storeberg. Stor var forundringen da jeg nådde toppen og det satt et langhåret pelsdyr på øverste nabben og speidet utover dalen. Den snudde seg og kikket på meg med et blikk som sa at den eide hele verden. Feit som en doven sofakatt i en blokk var den og, neppe led den noen sult og levde nok høyt på rypeunger og fjellmus. Øynene dens var et speil av kveldens orangefarge – jeg lot den sitte der og nyte sitt rike i fred. Når jeg gikk tenkte jeg på at jeg burde advare den om at den satt som et ferdig servert måltid for ørna – men ørna må jo ha mat den og, dessuten er det nok katter i verden, men for få ørner..

Vi er nå og på full fart inn i det enkelt kaller «arvegenerasjonene» eller «himmelmillionærenes blomstringstid» – eller sagt på enkelt norsk at mange blir millionærer av penger fra himmelen, dvs penger de ikke selv har jobbet seg til men arvet av foreldrene som skapte verdiene ved flittig arbeide. Den nye jappetiden har f.eks skapt en vanvittig prisstigning på eiendommer – og plutselig ble hytta bestefar eller oldefar bygget verd millioner. Det er de som mener at nå fremover kommer det mange mange familiehytter for salg. Det unge moderne mennesket i Norge har ikke tid lenger til å ta seg av familiehytta når den går fra en generasjon til neste. Plutselig var det ikke lenger så attraktivt med hytte når de ikke kan komme og gå uten ansvar for noe, far og mor eller bestefar og bestemor ordnet jo alt tidligere. Dessuten frister nok millionene mer enn tradisjonene for mange..

Et økende problem er og at andelen selvhjulpne ekte handymans er en utdøende art – nå må det leies inn fagfolk til selv den minste skrue. Og fagfolk er en stor mangelvare i Norge hvor nesten alle tar teoretiske utdannelser og antall kontorer øker raskere enn kvinner bytter sko. Fremtidens håndtverkere, de som skal fysisk bygge landet videre, vil måtte komme fra andre land – et paradoks som på sikt og vil gjøre det umulig å bremse innvandringen fra særlig østeuropa. Ubalansen i den norske arbeidstokken er formidabel og uten sidestykke ellers i verden, og man bør kanskje spørre seg om fornuften og sikkerheten på sikt ved å ha en såpass enveistung arbeidsstokk. Uansett er det en unaturlig skjevfordeling som helt klart kun kan ha fremkommet ved hjelp av sterke politiske føringer over en viss tidsperiode. Man må aldri glemme at vi i Norge i snitt ikke er mer intelligente enn andre lands befolkninger – selv om noen liker å tro det..

Kikker opp på gråtass under paraplyen – en halvgammel stabukk, som meg selv antagelig. Seig med bestemte egne meninger upåvirket av skinnende gråkledde friske selvopptatte ungdommer som nyter livet uten tanker om fremtiden. «Vi har og vært der» minner jeg gammelkråka på. Eller har vi, egentlig? Ansvaret som voksen startet mye tidligere før, både eget ansvar og for andre. Vi måtte være voksne mye tidligere, på godt og vondt. Og ikke minst selvhjulpne. I dag kommer jenter gjerne i avisen om de får et barn før de er tjue, før var det nesten uvanlig å bli over tjue før man fikk barn. Om ikke annet er det inntrykket som sitter igjen. Før var ungdomstiden gjerne regnet som avsluttet når man ikke lenger var tenåring, i dag varer den gjerne til man er tretti. Hva som er det beste for flest er usikkert, men helt klart så hadde de som begynte å jobbe der man nå drar videre i ungdomsfasen en økonomisk fordel. Mulig man i dag prøver å tøye begrepet om at det er en tid for alt..

Men, det var hvor mye man i grunnen skal gidde bry seg. Man lever jo, og er en ikke helt meningsløs så gis det nok uttrykk for litt her og der – men kanskje uten at det kommer fra sjela eller at man gidder øke oljetrykket særlig. Å mene noe betyr heller ikke at man nødvendigvis har rett, men heller ikke det motsatte. Livserfaring vil alltid kunne gi en større horisont, det kommer man aldri utenom samme hvor rike eller moderne vi blir. Som jeg sa til gamlingen på taket så har vi vært der, og enda lengre – men de som kun er der fremdeles vet ikke noe om hvordan det føles på kroppen å være der vi har vært senere. Et moment vi som har vært der og bør huske på..

Gamlingen på taket folder sammen paraplyen – jøss, er han blitt senil? Men ei jærkråke er ikke født uten sunt vett: «Eg ser finvær i havet» kommer det fra pipehatten. Kikker utover, sannelig, der ute glimter det i sommer. I morgen blir det en strålende dag for Jærbuen – og for gamle sta jærkråker. Ekte solskinn som ikke bare er minner i en arvet tomflaske..

11 kommentar to “Quizz Quazz..”

 1. Mormor Says:

  Jeg gruer litt på vegne av de yngre. For det å ha litt annen bagasje enn den monetære, er nok ikke dumt.
  Men forundres jeg? Ikke mye. Tidene endrer seg hele tiden. Svært lite er statisk og det kan være godt å bli mint på det. I blant.
  Takk for et godt innlegg og vakre bilder.

 2. mirapisani Says:

  Hehe, like morsomt hver gang jeg tar meg tid til å lese deg Tor.😀
  Psst, rappa et par bilder også når jeg først var her.😉
  Fina kvelden til deg Tor.

 3. Tante Farmor Says:

  Nydelige bilder Tor! Jeg klikka meg videre for å se om jeg kunne bruke de som bakgrunn på PC’n men det gikk ikke. ( Ble for kornete) Jeg har kjøpt meg 23″ skjerm på jobb og måtte gjøre en del forandringer i innstillinger, men du verden for en forskjell…trenger ikke briller for å lese en gang….😛
  Forresten så kom bildene dine mye mer til sin rett på sort bakgrunn, så det hadde kanskje vært en ide å hatt sort bakgrunn på bloggen også? Hint, hint….
  Jeg har flere ganger i det siste tenkt på å fordufte helt fra både blogg og andre nettsamfunn, men det er sikkert bare fordi jeg er i en «depressiv» periode og ser svart på alt… det ordner seg nok… I think… bare jeg finner et stort nok hull å krype ned i….
  Ellers så er jeg enig med deg i teksten ovenfor….du skulle ha skrevet for betaling du….
  Håper du har det bra..hvor hen du nå enn er…

  *Klem*

 4. Eldbjørg Fagerhaug Says:

  Det er ikke mye å kommentere. Jeg sitter bare å nikker og er enig i det meste du skriver. hvertfall det jeg har vett nok til å mene no om : ))
  Mer enn noen gang skulle jeg ønske jeg kunne rusla med deg opp i heia til ett fiskevann. Det er noe ved det du skriver som gjør at jeg stadig tenker den tanken.
  Spør meg ikke hvorfor … jeg veit ikke : ))

 5. annaps Says:

  Det bilde av vinduet, med den fine flaska er bare såå nydelig. Er det utsikten din..,ja, da misunner jeg deg virkelig:-)

 6. mirapisani Says:

  H A L L Ooo? Gi et livstegn da?!
  Blir bekymra når du bare forsvinner.😦

 7. Mormor Says:

  Du puster fortsatt????

 8. Tante Farmor Says:

  Knock-knock!! Anybody home? Miss U !!

 9. Tor Vidle Says:

  Hei alle, beklager veldig for liten respons fra min side av i det siste. Det har vært og er travelt her og formen opp og ned, også skrivelysten. I tillegg har jeg blitt uvenn med pc’en som er blitt kranglevoren på sine gamle dager, jeg har kjøpt en ny for etpar uker siden, den står her i en uåpnet eske fremdeles og venter på meg. Det er noe herk å bytte pc, få alt over fra den gamle, jeg har og mange programmer som må installeres på ny – noe jeg synes er like dønn kjedelig hver gang. Men jeg regner med å hoppe i det rimelig snart siden den gamle nok tar kvelden om ikke lenge.

  Håper alt er bra med dere, og mange takk for kommentarer og omtanke.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: