Brokete søndagsord..

Tærene ynker seg, de fryser og er våte – hun babler i vei som om det var i går. Makeløst er det, ja, ganske så makeløst hva enkelte husker i – ja hvor mange år er det nå? 30? Mer? Lytter med det sløveste øret og blikket veklser mellom munnen, øynene og utstillingen i bakerbutikken rett bak henne. Er sulten og en bolle frister noe inni blåskogens alter..

Tærene roper desperat om hjelp,  kikker ned – å pokker! Hvorfor parkerte jeg de i den dammen? Hun stopper i snakkerusen og følger blikket mitt. Så ler hun og sier jeg er akkurat lik meg selv. Javel – skulle bare mangle forresten. Hun fortsetter på neste side, men jeg er usikker på om alt hun sier stemmer? Jeg husker ikke at vi…. vel, tror jeg holder meg til bollen i vinduet – og ikke hennes. Jeg er sulten og har kalde tær og vil slettes ikke lures til å tankehente gammel halvglemt kåtskap. Når går det fra uhøflig til høflig å kunne bryte av endeløshetens enetale? Kan jeg lure meg videre nå?

~ ~ ~

Litt kunst for å pynte opp:

«Blue Wintermemories»

Seriøs samtale mellom to gubber:

Men du Toren? Eg ska ha ein bigge fest på lørdag – du komme vel?
-Ikkje pokker Leif – eg e vokst ifrå fjosparty med dritas halvgamle galter og kåte despo firkanta sugger!
Det va då svært då Tor?
-Du veit då godt at eg e meir finkulturaktige og doserar villskapen min i meir passe høvelige omgivelsar.
Men Maggie kjem jo, hu e då ei skikkelege finkulturrypa?
-Hu va, meine du vel? Itte hu bytta ud caps og blond hale med cowboyhatt og vulgært kånefarga korthår saman med brannrøde plastikknegler mista hu finskapen.
Jo sant det Tor, hu sko ikkje ha flytta te Amerika det året. Nå drikk hu som Jone og heng øve adle mannfolkå.
-Synd ja, for hu va ei flott dame med stil og karakter. Eg veit ikkje ka som skjedde der borte det året, men slik e det nå berre.
Men du Tor – trur du ikkje me og he forandra oss?
-Har eg?
Hm.. nei du e den same – men eg tenkte på oss andre då, trur eg..
-Haha! Du får sagt det du Leif! Akkurat som alltid før og.
Meine du det? E eg som før Tor?
-Ja, det kan du banne på Leif, haha!
Takk og pris! Men kjem du altså ikkje på festen?
-Nei! Og det kan du og banne på, haha!
Du e samme stabokken framleis du Tor.
Selvsagt! Ka trodde du?

Tiden går – nei løper som om fanden er i dens hæler. Ikke er vi evige og uforanderlige – men særpreget består hos de fleste. Det rå og ekte, det man var og fremdeles er der inne. Men ikke alle ser og forstår begge deler. Andres tabber bør man glemme og egne lærer en av – og man bør slettes ikke henge de i et halskjede. Tyngden ville fått selv den sterkeste til å bøye hodet ned i avgrunnen.  Slå heller ned merkepåler over de positive delene – noen bør man sikkert og henge et stolt flagg på. Og nåde den som prøver å ta ned flagget eller pålene..

~ ~ ~

My new Car? The answer is down under..

Hei! Kan jeg hjelpe deg?
-Eg ska ha ein evoque med alt, takk!
Et øyeblikk så skal jeg finne en selger.
Hei! Tor her! Velkommen!
-Tor? Tor her og..
Hyggelig med en navnebror som kunde!
-Mjo.. men du ser någe tamme ud… Har du kaffi Tor?
Ja, vil du ha noe i?
-Nei takk, tar den nagen eg..
Såå Tor.. Liv fortalte at du var interessert i en evoque?
-Jepp, ska ha ein med alt, men klare ikkje bestemma meg om den ska vera kvide med svart tak, eller som denne røde her..
Vi har solgt stadig flere av både hvite og røde i det siste.
-Javel. Eg ska ha skinn og tre.
Trelistverk kan leveres i prestigemodellene. Jeg solgte forresten en prestige i formiddag til Xxxxx.
-Å? Eg trodde han va frelst mercedesgubbe?
Han skulle gi evoque til kona. Kjenner du han?
-Me e litt kjende ja, men te kånå? Hu kjøre jo alltid mercedes slk?
Omtrent halvdelen av evoque’ene vi selger har kvinnelige kjøpere. Og som familiebil er den nesten like stor innvendig som dens større brødre.
-Ka? E det ein kånebil? Nei då ska eg ikkje ha ein ligavel!
Men halvdelen av kjøperne er jo menn…?
-Takk for kaffen Tor!

~ ~ ~

«Purple IceQueen»

Trenger du pause? Litt toner til pausingen – her den vakre Tir N’a Noir med Vamp og den ekte jærbudeia Rita Eriksen som synger med sin klokkerene stemme på jærsk.

Sukk, ja – en kan bli rent melankolsk av mindre..

Hvor var vi – eller jeg. Hvorfor sier jeg vi når det er jeg som spør meg om hvor jeg var? Merkelig, men ikke noe å dvele ved. Men hun syntes nok skalden var noe merkelig når han kom i femte gir inn i klesbutikken og ba henne om en paraply med boxere takk! Hvorfor det ble «med» og ikke «og» er ukjent, men han oppdaget småtabben da hun begynte å le. Til hans unnskyldning må det tilføyes at klesbutikker er et fremmedelement han besøker kun i ytterste nød. Og det regnet heavy ute, dråper som kirsebær i en mixmaster. Boxerne ble liksom bare slengt på bestillingen for å gjøre den større når han først var i fiendeland..

Tilstanden er ellers fra lett ullen til småsprek, men jeg vil helst ikke snakke om det.

Her skulle nå kommet noen dikterord, men de får vente – modusen er på tur i dag. Et eller annet sted.

Svarttrosten hadde bygget reir i en av kjempetujaene mine, men her en morgen jeg kikket ut så jeg nabokråka stå på hodet inn i tujaen og spiste eggene til frokost. Den er nå satt på min rødliste – sammen med skjærefetteren, og lever på nåde frem til jakten blir lovlig igjen. Da er det slutt på nåde. Dvs hvis den flytter litt sør til ordføreren kan det være at den overlever i godt selskap med klubbekråka..

~ ~ ~

Ord er nesten som legoklosser – bruk fantasien og de underligste linjer trylles frem enten de blir majestetiske eller poetiske. Eller bare som en underfundig bestillingsliste til matsjappa som man selv ikke begriper når den henger der på trillekorga. Det er lov å gi faen i ordbiblene eller rettskrivingsfanatikere med firkantet hjerne uten eventyravdelinger i. Fingerspisset korrekt og dødsens seriøs er man sannelig nok ellers i livet. Ord kan skapes til glede, sorg, kjærlighet, smerte – eller alt på en gang. Forbudt er kun pur ondskap som rives galant opp med roten og settes på neste flight til endeløsheten. Men til forskjell for ren legobygging blir ord livløse uten sjelens føringer – da blir de bare ord. Mekaniske trivialiteter.

~ ~ ~

«Blue Rays of Hope»

Jeg fikk en mail for en liten stund siden, en dame fra Jæren (ja du leser vel dette og) som trodde hun visste hvem jeg er – hva skal man svare til det (nei du får ikke flere svar). Men kanskje hadde hun rett, kanskje ikke – det får hun bare leve med, dvs uten fasiten. Det er forresten ikke første gangen, mange er svært opptatt av hvem alle er. Hvorfor må de vite? Men kanskje ligger det i enkeltes natur at de må vite. Og at de ikke forstår mennesker som meg som ikke må vite – eller ikke vil la de få stille trangen deres til å vite. For meg er det og et prinsipp å selv avgjøre hva jeg vil si til hvem, og ingen har noen som helst krav om få vite noe som helst egentlig – jeg har tidligere opplevd at enkelte mener de har rett til å vite. Hvor de har fått den ideen fra vet ikke jeg..

~ ~ ~

Mai du skjønne og milde – jaggu skrev jeg milde. Jeg var på fjellet for noen dager siden, været var bra her nede på flaten så jeg pakket maiting inn i kjerra og for oppover. Men burde visst heller tatt med truger og håndholdt gps i snøføyka. Så jeg reiste hjem igjen uten å ha dyppet snøret eller spist fjell-lunsj i manglende lune omgivelser. Neste gang får jeg prøve litt lavere i terrenget. Været er som en jojo som spretter opp av trollesken i pine og hyttvær. En merkelig vår som har vært lang og mild, men på samme tid med umeldte ispust til forskjellige klokkeslett. Og snart er det forsommer – jeg regner den fra helga etter den store flaggdagen – og se! Det stemmer – her er det nå 17 grader og strålende saker på himmelen..

~ ~ ~

Det ser ut til at når jeg først skriver innlegg blir de lange, en gammel vane – eller uvane mener sikkert noen. Blir det for strevsomt og for lite tabloid får de heller hoppe av i god tid. Dette er ikke twitter – egentlig har jeg aldri forstått at twitter er blitt såpass populært. Hva er vitsen i å skrive 2 linjer annenhver time? «Nå stikker jeg ut og tar en fotorunde!» 2 timer senere: «Nå kom jeg akkurat hjem fra en fotorunde!» «Nå vil jeg kysse!» 2 timer senere: «Pokker! Jeg fant ingen som var kysseklar!»

~ ~ ~

«Diving»

Jeg holder på med å hjelpe ei å få kjøpt en leilighet, men her på Jæren er prisene helt vanvittige så det er slettes ikke enkelt. Man bli overbudt av desperate mennesker på boligjakt nesten samme hvor langt en er over antydet pris. Årsakene til de hysteriske prisene her er i hovedsak av 2 årsaker, den ene er at det bygges altfor lite og den andre er at tilstrømmingen av nye folk som vil bli jærbuer er svært stor. Den enorme tilflytting bunner ut i det gode arbeidsmarkedet her i distriktet, og særlig lønnsnivået. F.eks er gjenomsnittslønna i oljeindustrien passert 1 million og er den desidert høyeste på verdensnivå.

Det er få bransjer som kan konkurrere med oljeindustrien og dens lønninger samt lange lister med frynsegoder. Andre næringer og ikke minst det offentlige, tappes for arbeidskraft og dette forholdet begynne nå å få følger. Men ubalansen i boligbyggingen er meget alvorlig og enslige forsørgere har snart ingen muligheter for å komme seg inn på boligmarkedet. Vi som sitter på eneboliger med store tomter er på papiret mangemillionærer med tall som snart nærmer seg tosifret og nye prisgrenser sprenges nesten daglig. Det er meningsløst at mange unge må nær sagt bo seg ihjel. Politikerene snakker og snakker og lover skippertak, men intet blir omgjort til praksis, snarere motsatt så øker problemene i akselererende tempo.

~ ~ ~

Mer musikk? Lytt på denne en stund så kan jeg ta en kjapp dusj i mens..

Så.. kjenner du shampoduften? Vårblomster har jeg døpt den og glemmer det tullete markedsføringsnavnet en eller annen reklamefjomp har satt på flasken. Forresten vet jeg ikke hva tullenavn han har brukt, har aldri sett på etiketten – shampo er shampo. Men det er helt sikkert et dustete navn, garantert..

~ ~ ~

Jeg har enda ikke blitt helt vant med å ikke være på Sol, det ble noen år der på godt og vondt, mest positivt dog. Det tar nok en viss tid å bli varm i trøya her, og våren var et lite gunstig tidspunkt for min del å starte på nytt som det vel er på flere måter. At Sol nå har valgt bort alle interaktive muligheter for kommunikasjon med brukerne er en ny retning og utypisk «gamle» Sol. Men jeg er ganske så sikker på at den pågående rettsaken hadde en ikke uvesentlig betydning da (haste)beslutningen ble tatt. Ellers ser jeg at utviklingen mot mer kjendiser, pupper, trusefokus osv fortsetter – det hele minner mer og mer om glanspressen og Se og Hør. Men kanskje er det dette folk vil ha for alt hva jeg vet – for min del bryr jeg meg null om hvem av alle A-Å-kjendisene som despo har kastet klærene den siste timen.

Men det vil nok gå greit uten Solpuppene og til slutt – egentlig sa feelingen min at det var bare et tidspørsmål om når..

Da får det være nok for i dag – jeg er noe trøtt etter en dårlig søvn siste natt. Dessuten må jeg fikse en av fiskesnellene, men først må jeg få med meg solnedgangen – den blir utsøkt i dag ser jeg..

(jeg skal svare på de usvarte kommentarene i morgen)

11 kommentar to “Brokete søndagsord..”

 1. Lise L Says:

  Hei Tor….
  Godt å se deg på bloggen.. det er lenge siden.. ja… også for eget vedkommende… En god måte du forteller på… morsom… Så på det ene bilde her.. men tok lang tid før jeg kunne se det var baken på ei and… for det var det vel.
  Men bra å se du er her…. Og SOL… jo.. savner den gamle bloggen… dette er for avansert for meg…

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Hei Lise🙂
   Det har hittil ikke blitt så mye blogging nei – det er travelt på flere måter og hodet får ikke ro nok. Men regner med at det går seg til etterhvert. Hvis jeg er på nettet nå om dagene er det helst for å kjapt legge inn noen bilder i galleriet, ellers er sjeldent.

   Ja det bildet er av en and som står på hodet i vannet, men bildet er behandlet på en spesiell måte så det er ikke like enkelt å se antar jeg.

   Avansert – vel både og. Men det er nok noe mer å styre med enn det var på Sol selv om systemet er stort sett likt. Jeg merker og at dersom jeg er borte litt lenge må jeg tenke meg om oftere og lete mer når jeg er innom igjen, hehe. Men får du det ikke til? Har du vurdert et av de mer ordinære bloggstedene hvor de har et enklere oppsett? WordPress er vel det mest avanserte og krever kanskje noe mer av brukerne, men er det først oppsatt er det ikke så vanskelig.

   Tor

 2. mirapisani Says:

  Åh, der fant jeg deg endelig! Takk mormor!😀
  Kommer tilbake i morgen. Alt for trøtt til å lese nå.
  Gjensynsgledeklem!🙂

 3. mirapisani Says:

  Gud så godt det var å lese deg igjen Tor.😀 Nå har jeg lagt deg til på siden min.
  Ha en riktig fin dag, gode gamle Skalden.😉

  • Tor Vidle Says:

   Nei se, der var jammen du Mira og🙂 Koselig å se deg igjen – jeg får besøke deg senere når jeg kommer i større bloggmodus.

   Håper du har det bra.

   Tor

 4. Tante Farmor Says:

  Det var jo en snasende fin kånebil…😉 Det har ikke blitt noen ny bil på oss enda…. Kjøpte ny varebil for 6 år siden og betalte siste avdraget på den i fjor en gang og det frister ikke med mer lån. Har heller ikke lyst på noe gammelt brukt, så da bruker man det man har. Tenker jeg skal bruke mest trø-sykkelen i sommer…Vegvesenet er snart ferdig med splitter ny gang-og sykkelsti og da skal jeg prøve å forbedre (form-) kurvene litt…. Helsen er ikke på topp, så noe må gjøres…
  Får bare ikke håpe at jeg gjør vondt verre, for det knaser i knærne når jeg trør…😛
  Ha en flott dag i solen!!

  • Tor Vidle Says:

   Ja dessverre er det visst mer kånebil enn mannebil ser det ut til, kan ikke kvinnfolkene heller forstette med å kjøre Polo? Hehe.. Den har fått toppkarakterer på alle tester så det er et bra kjøretøy. Det haster forsåvidt ikke med noe nytt her heller, den jeg har er heller ikke særlig gammel, men alltid kjekt med noe nytt. Sykkel? Urk, hehe. Den var jeg ferdig med når jeg fikk moped, selv om jeg har et helt utsøkt eksemplar som bare står i bua uten å brukes. Kjøpte den for noen år siden den tok seg stilig ut bak på bobilen, hehe..

   Håper helsen din snart blir bedre🙂

   Ha fine sommerdager du og..

   Tor

 5. Mormor Says:

  Har lest, humret, nikket og tenkt.
  Så nå. Takk for orddansen🙂
  Ha en fin kveld, med eller uten fiskesnelle🙂

  • Tor Vidle Says:

   Hei Mormor, koselig med besøk av deg🙂
   Kjekt at du likte ordene, selv om de kanskje kan være noe vanskelig å forstå av og til, tror jeg hehe

   Ha fine dager du og🙂

   Tor

 6. Annaps Says:

  Jammen var jeg heldig og fant deg igjen:-) Her i øst er været både opp og ned, ikke skikkelig sommervarme ennå heller. Håper i hvertfall på en bedre sommer enn de vi har hatt de senere åra. Ellers er det utrolig som fuglene synger her om dagene, ja til langt på kveld til med:-)… og som du er jeg aller mest glad i svarttrosten som sitter og vekselvis skravler og synger… på sitt melankolsk vis:-). Er innom av og til og ser på bildene dine,utrolig mye nydelige motiver du har, særlig av naturen. Ikke rart det blir mange innflyttere til Jæren når man ser hvor fantastisk natur dere har. Ønsker deg en fin sommer og håper helsa er bedre:-) Klem

  • Tor Vidle Says:

   Det var bra at du fant meg Annaps, alltid kjekt å se deg innom🙂
   Det har vært et merkelig værår så langt, veksler mellom tropevær og høstvær. Fuglesangen svikter heldigvis ikke og her synger og svarttrosten nesten hele dagen og kvelden, det er noe som varmer i hjertet. Dessverre tok kråka deres første egg, men jeg tror de er gang på nytt nå.

   Her er mye natur ja, og av alle «typer» – Jæren er som et mini Norge servert på et fat, pluss alt som Jæren er alene om å ha.

   Ha en fin sommer du og, og håper alt er bra med deg🙂

   Klem tilbake..

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: