Skråblikk: Caffè latte-urbanistene.

En av provinsbyene i distriktet har ansatt et menneske som har fått i oppgave å urbanisere byen – et caffè latte-menneske og selvfølgelig en kvinne (menn drikker vel ikke det skvipet?). Men er ikke byer allerede urbane i seg selv? Målet er visstnok å urbanisere ytterlige for å tekkes og tiltrekke seg flest mulig unge freshe mennesker fra bygder og utkant.

Malen ser ut å være hentet fra spanske og italienske  feriedestinasjonsbyer med caffè latte-bord spredd utover brostein hvor de kan nyte sin caffè latte og et glass rødvin – og med passe plassert underholdning i form av et spredt utvalg spennende gatemusikanter fra all over the world året rundt – men hva hvis bestemor heller vil ha trekkspill og staute karer i bunad som opptrer med spenstige hallingkast? Nei, det må være flerkulturelle innslag, det er det unge urbane mennesker av i dag vil ha, er svaret. Men hva med norsk kultur – eller er vi kulturløse? Da blir det svarløst.

På spørsmål om ikke hele caffè latte-greia vil fly over til neste by i en typisk jærsk vindkule, er svaret at man kan jo glasse inne gatene med skyveglass som kan åpnes når det er sol og vindstille – caffè latte-menneskene må jo få ned noen solstråler på sine solariumsansikter. De 2-300 år gamle trærene må nok dessverre vike for urbanismen som heller vil ha små strategisk plasserte palmer i terracottaurner. Gildet må kommunen helt klart dekke, dette er et must for å få unge til å trives. Og mer blabla følger..

Man sitter med inntrykk etter alle lovprisningene av urbanlivet fra disse caffè latte-menneskene at folk ikke bør bo i utkantene eller bygdene, det er unaturlig for mennesker å bo spredt, de kan ta skade på sosiallivet og bli rent usosiale og ukulturelle. Et annet inntryk som er skremmende er at det i 99% av festtalene handler om unge menneskers ve og vel, de andre er helt glemt oppi dette bildet – om onkel Gustav eller bestemor Olga som elsker byens eldgamle trær hvor deres hjerter er skåret inn, mister kjente og kjære elementer i sitt liv, betyr ingenting. Man kan og med rette spørre seg om hvorfor vi har fått en så kravstor og selvopptatt generasjon unge – en generasjon som aldri vil komme til å gå i fakkeltog eller heve stemmen for å kreve at ingen bestemødre skal måtte bo i bøttekott eller kun få dusje en gang i måneden.

En politiker undret seg og over at fenomenet som skissert over i hovedsak frontes av kvinner. Men da det ble nevnt var det som å banne i caffè latten deres – en annen sa (privat): «Skal vi nå hugge ned vår arvete generasjonstrær og glasse inne hele byen for å tilfredstille en gjeng caffè latte-kjerringer og deres utskjemte unger?» Man kan og nevne at det svært ofte er de samme menneskene som ivrer for bybane mellom caffè latte-byene. En bybane som koster mange milliarder og aldri vil kunne driftes med annet enn vanvittige underskudd. Har de mistet helt gangsynet disse nye erkeurbanistene?

Inntil nå har det vært et vanlig bomønster at etablerte unge flytter ut av bykjernene når de får barn, bykjernene er ikke akkurat de mest gunstige stedene for barn å vokse opp. Men nå kreves grønne lunger for barna deres og alle bilene må ut av byene for å forbedre luftkvaliteten. Bussene og den nye bybanen må gå hvert annet minutt, drives elektrisk og tranporten må bli gratis, parkeringshus og anlegg må bygges om til kinoer og konsertarenaer. Gjennomgangstonen er tydelig: barn må vokse opp i sosiale (by)miljøer slik at de takler best mulig det voksne sosiallivet. Bygder og utkantstrøk er bare for einstøinger og rare usosiale mennesker.

Når man så spør om hvor alle disse urbanistene skal bo i bykjernene som allerede ikke har en kvadratmeter til overs, får man som svar et goddagmannøkseskaft. Spør man en gang til kommer det f.eks at man må jo rive alle parkeringshus og bruke disse og alle parkeringsplassene til nye boliger for nåtidens urbane unge mennesker, man kan og gjøre gatene smalere når bilene er forsvunnet. Men vent litt – sa dere ikke nettopp at parkeringshus og anlegg må bygges om til kinoer og konsertarenaer?  Og hva med taxiene? Jo, disse må selvfølgelig bestå slik at unge mennesker kommer seg hjem om natten eller til flyplassen – kvinner må få gratis taxi for å beskytte disse mot menn(!) når de skal hjem fra utelivet. Javel ja.. Hva med ambulansens fremkommelighetsmuligheter? Da blir det svarløst. Og hva med Ikeasofaen? Eller det nye kjøleskapet? Skal de bæres hjem?  Tydeligvis har de druknet all realisme i caffe latte-koppen..

Den største bykommunen i distriktet har lenge prøvd å spise nabokommunene pga mangel på byggearealer. Men de kan nå bare glemme dette siden ingen bør bo utenfor bykjernen i følge deres egen urbaniserte caffe latte-kjerring og hennes medsøstre. Å prøve å forklare disse menneskene at dersom man ikke bygger boliger utenfor bykjernene vil ingen av deres barn få råd til å kjøpe bolig, er som å kaste caffe latte på bysvanen. Og hvor skal så deres unger få seg jobb dersom utkantene og distriktene avbefolkes? Det er jo nettopp i de områdene de fleste arbeidsplassene ligger og hvor utviklingen er størst – også angående boligutbygging.

Altså bare urealistisk og drømmende vas fra ende til ende. At politikerne gidder dulle med disse urbanistene har antagelig kun en årsak: Stemmene deres vil de gjerne ha. Når alt kommer til alt er politikere seg selv like. Det er et hav mellom hver politiker med stål i sine egne selvstendige meninger. Men dessverre sniker erkeurbanistene seg inn i lokalpolitikken, skrekkens eksempel er Stavanger som nå har fått en caffe latte-kjerring til ordfører. Og med på lasset etter siste valg er det kommet inn flere av hennes like, skjønt disse har for tiden mer enn nok med å krangle seg i mellom om makta, typisk kvinner vil nok noen mene. Får håpe de fortsetter med den tidkrevende sysselen til neste valg så gjør de ingen ugagn i mellomtiden.

Jeg har alltid vært for at unge mennesker og må bli en del av politikken – men noe har skjedd det siste 10-året. Når man hører unge politikere av i dag tale om hva som brenner i deres hjerter, lurer man på om hvorfor de mangler den naturlige forståelsen som ligger i at en befolkning innholder alle aldersgrupper og ikke bare folk i deres egen alder eller yngre – mer korrekt: Unge folk i deres alder og deres barn. Disse unge politikerne representerer de tradisjonelle partiene og ikke et eget parti for kun unge mennesker. Hvorfor har ingen i deres eget parti forklart de dette? At kommunene ville blitt økonomisk utarmet dersom man skulle vedtatt mange av deres vanvittige prosjekter er noe de ikke evner å forstå – eller vil forstå.

En ung kommunepolitikerkvinne uttalte at hun elsket å ha små koselige flerkulturelle butikker rundt sitt bosted i byen og mener at kommunen må økonomisk støtte driften av disse særdeles viktige kulturelementene fordi de er et must for unges trivsel. Ei annen har visst uttalt i fullt alvor at småbarnsfamilier og enemødre må få en lovfestet rett til å komme først i innsjekkingskøene på flyplassene – om de da må trampe forbi noens bestemor med rullator har antagelig ingen betydning. Jovisst er de barn av sin tid, men det har vi alle vært eller er. Og jeg kan aldri før inntil de siste årene huske at valgte politikere har vært så trangsynte og til de grader navlebeskuende. Og verst er uten tvil caffè latte-gjengen.

Man skal aldri dra alle under samme kam, men trenden er ensrettet i sin helhet. Og etter min mening finner man i gjennomsnitt flere unge mennesker med større vidsyn og selvstendig jordnærhet i bygdene og utkantene enn  fra urbane strøk. Bastante meninger kanskje, men inntrykket deles av flere av de som våger mene noe om forholdet. For Jæren og Sør-Rogaland vil imidlertid urbanistene få hard motstand fordi man her har sterke og sunne småbygder som i all tid har stått for selvstendighet og naturlig medmenneskelighet på tvers av generasjonene. Men andre bygdesamfunn sliter og mister sine unge til urbantrollet i en fart som er bekymrende. Problemet vil og kunne få konsekvenser de selv ikke hadde tenkt seg: Dersom de en gang i fremtiden blir lei av massesosialisering og urbanismen og vil flytte tilbake til barndommens frihet og ro, vil de kunne finne at det er ikke noe å flytte tilbake til – kun «Aldershvile» er igjen..

Men utviklingstrender er vanskelig å snu, og urbanisering av Norge er fullt ut støttet av mange rikspolitikerne – og særlig politikere fra sosialistiske partier støtter urbantanker. I deres snevre kortidshjerner er det fordelaktig i følge deres ideologi og mest økonomisk at folket samler seg i noen få store maurtuer. Og den raskeste måten å urbanisere folket på er å lokke til seg bygdeungdommen med alle midler og torpedere fremtidsutviklingsmuligheter for bygdene – la de dø ut med de unges egen foreldregenerasjon. Effektivt og enkelt å gjennomføre med den vinden som rir navledyrkelsestiden vi lever i. Jeg er for utvikling, men da må alle tas med – ikke bare en generasjon og kun byene.

Leve rå svartkaffe og fjosdans!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: