Bitar av vårkjensle.

Vårsaftå stig,
bjørk og vier våknar,
små fargjeklattar lysar,
-vårkjenslå sig inn i sjelå.

«Låt mi siste årstid vera vårå» skrev dikteren. Tenker på betydningen mens jeg lar øynene samle kjærkomne vårtegn. I år har vårtegnene vært mange og kom allerede i jaunar til tross for faren som lå i gjensyn med kong vinter. Heldigvis ble det kun blaff av ispust og de fleste har overlevd.

Folk jeg kjenner rømmer landet i oktober – parkerer hele seg i et eller annet sydlig land, og kommer ikke hjem igjen før i juni. Men våren, den norske våren – spør jeg. Nesj, for kaldt svarer de. Å forklare at våren handler ikke om badetemp men noe langt dypere, er fånyttes. Vi er så ulike, selv i sjela..

Riing!
Tor! Ska du vera med te syden?
-Ka? Nå?
Om fjorten dagar.
-Nei, e du gal Jone?
Det e 25 grader der nere nå!
-Ka så?
Ikkje ver så sta då Tor!
-Våren e her og då blir eg her!
Våren? Eg frys endå eg då.
-Ikkje eg.
Men det e jo berre 10 grader såvidt?
-Eg gjer vel pokker i om eg frys på udsiå!
Eg frys i beinmargen eg.
-Javel. Men eg blir varm i sjelå når våren e her.
Usj! Du e ein stabukk du Tor!
-Ja, og det e eg stolt av!
Så då blir du ikkje med då?
-Nei.

.

Tusler rundt i fjæra i grålys, havet lukter vår. Måkene er blitt tamme i røsten og skrålene som veneste vårsangen. Selv gråsteinen er varm i dag. Støvlene får saltrand mellom små forlatte skjell og hvite sandkorn med tarepynt. Høyt i det grå strever sola med å holde en åpning til strålene den vil varme sjelen min med.

Speider ut over Jærviddene – snart settes potetene, de venter bare på litt vårtørk i jorda. Viper flakser rundt her og der. På markene beiter feite nordlendinger, gjess og sangsvaner. Om ikke lenge er de på vei mot viddene og erstattes med lerker som synger på virrende vinger høyt på jærhimmelen.

Riing!
-Ja det e meg ja..?
Tor?
-Ja, eg sa så då ja..
Det e meg, Jone!
-Ja, eg høyre det ja..
Du hadde ikkje lagt deg då?
-Neidå, eg e jo meir enn 10 år då..
Nå kan du angra!
-Angra? Det va svært te bråk hos deg..?
Me e på ein utestad her nere!
-Åja, men kan du be de kjerringane hyla mindre?
Nyttar ikkje det, dei e rimeleg sagne!
-Javel.
Her e varmt og mykje folk og grevligt gildt!
-Javel då.
Du sko ha vært med osse!
-Nei, det sko eg ikkje nei..
E det liga kaldt heime?
-Kaldt? Nei her e deiligt vårvarmt. Og fredligt..
Kor mange gradar e det nå då?
-Passe. Eg må gå nå Jone, du får hilsa..
Tor! Det e ledig i neste uge.. Tor?

.

Ser på Arvid – ka gjere du her på heiå nå? Du e ein sjøfugl Arvid. Han flyr mot aust den svarte einstøingen. Mot aust over heivatnå som snart e isfrie i vårlunken. Det e godt å sjå at alt e i rute nå. Om ein måned lyde sauabjellar og kan henda ei og annan sjelden budeia i liaene. Då ska eg agna og venta på fjellauren, og rulla meg i varm måse og vårblomar. Og sitta på varm vårstein og drikka kaffi og gje faen i alt menneskestress. Ja det ska eg..

.

Lurer på om villbringebærene blir røde eller rosa i år? Husker da de var rosa – som om det var i går.. I vika ved bryggen seiler en stolt hvit en, det er Brutus. Utpå ligger en annen med såret stolthet – tviler han prøver seg på herskeren en gang til. Han ble en lett match for Brutus. Kikker på kongen som seiler med flagget til topps – du er en seig gammel fyr du med et hav av livsvilje. Som meg. Vi er like der. Ungdommens tid kommer tidsnok – enig Brutus?

Riing!
-Ja, eg e kanskje heima..
Tor Vidle?
-Tja, kjem an på..
Hei! Dette er Turid fra Solfjell Hotell!
-Solfjell..?
Ja, og vi ringer nå våre gamle kunder med et godt tilbud!
-Kunder…?
Vi har lagt inn alle våre gamle gjestelister på data.
-Javel..?
Dermed kan vi gi deg som gammel kunde et gledelig tilbud i påsken!
-Men.. har eg vært på Solfjell?
Du er Tor Vidle med adresse bla and bla…?
-Kanskje..
Da var du her i juni 2001 i følge mine opplysninger.
-Javel då..
Kan vi friste deg med et fordelaktig tilbud i påsken?
-E det snø der då?
Ja, vi har i år modernisert snøkanonene våre og kan garantere nok snø!
-Javel, men då komme eg garantert ikkje!
Men..
-Hadet!

.

Rusler rundt og kikker ned i vårferske froskedammer og kjenner på gammelt myrull. Snart blomstrer de begge på nytt. Over flyr en halv flokk grågjess mot nord. Mennesker lever for så mangt – sololje og glitter er ikke på min liste. Gjøken gjør meg gladere enn en 12 retters middag. Gjøken glemmes ei og samles på, middagen er glemt i morgen. Plukker opp en håndstein, kjenner med fingrene og legger den i lomma. Den var vårvarm..
.

Ved havet igjen. En villkatt seiler på egen flåte med rett til å ankre hvor som helst. Den koser seg i vårsola og nyter livet. Et katteliv synes befriende. Evige optimister og egoer uten evner til angre eller filosofere over livets mange sider.

På skjær og skvulpesteiner fylles det daglig opp av nye fjærkledde som har kommet sørfra. Kjøper en pose reker av skipperens snakkesalige kone og setter meg på en vannslipt plank for å vente på solnedgangen..

Ner våren kjem, akta deg!
Akta deg kvinne!
Ner våren kjem te meg,
akta deg for ka den gjer med meg!

Ner våren kjem,
då vart eg farlige!
Ner våren kjem te meg,
då vart eg på styr og kosegalen!

Ner våren kjem, klem meg..
Klem meg hvis du forstår.
Ner våren kjem te meg,
då treng eg å dela følelsane.

Ner våren kjem
-då treng eg å fødas og elskas på ny..

.

11 kommentar to “Bitar av vårkjensle.”

 1. Tante Bø Says:

  Hei Tor : ))
  Ja nå har vi den beste tiden på året. Nye vårtegn hver dag : ))
  Her på Lambertseter kom snøen, men ser på ett web camera at det ikke finnes noe snø i Larvik,
  men veit det kom mye på Konnerud ved Drammen bare noen mil nordover og på Hvaler som ligger tvers over fjorden. Litt rart i grunnen.
  Skal ned å se til snøklokkene mine. de var nesten ute da vi var nede for 14 dager siden : ))
  Har endelig fått kjøpt fuglekasser som skal henges opp. Det skal bli morro å følge med : ))
  Så en kjempesvær rovfugl oppe bak hytta sist. Den slappet helt av i sola. Jeg tror det var en ung hønsehauk. Den virket enorm der den satt : ))
  Håper den ikke har blitt så diger av å ete opp alle Fasanene «mine» : /
  Det nærmer seg fisketurer i heiene innafor nå. Husk at du ikke tar av deg og gjør den tabba om igjen da.
  Er jo nødt å passe litt på deg vettu : )) hehe

  Masse klemmer fra Tanta : ))

  • Tor Vidle Says:

   Hei tante🙂

   Det er noe nytt å oppdage hver dag nå, en god tid vi er inne i. Noe sensnø i enkelte områder må en vel regne med i denne første vårfasen før det stabiliserer seg på pluss-siden døgnet rundt.

   Husker ikke datoen jeg så de første snøklokkene, men det var i januar vet jeg. Nå er øker det med farger hele tiden og museører kryper frem på trær og busker slik at det begynner å danne seg grønnskjær på de svarte fingrene.

   Fuglekasser er både interessante og koselig innslag i hagen, jeg har endel, dvs i nesten hvert tre, hehe. Og nå er det liv i flere av kassene, særlig meisene er ivrige på denne tiden. Hønsehauker er rimelig store, særlig hunnene som er ofte betydelig større enn hannen. Så det kan nok stemme. Unge hønsehauker (og spurvehauker) har vertikale striper/dråper på brystet, de eldre har horisontale. Tror nok hønsehaukene kan ta fugler på størrelse med fasaner, navnet sier jo noe om hva byttestørrelse den er oppkalt etter.

   De fleste vannene på heiene her er nå isfrie, så det nærmer seg raskt. Dog er vanntempen nok noe lav så beitingen har antagelig ikke kommet helt i gang enda.

   Takk for at du vil passe på meg, det trengs nok, hehe. Men jeg prøver å bli noe bedre på det området hele tiden. Dog ser det ut til at «fandenskapen» fremdeles holdes i live selv om jeg er aldri så forsiktig. Jeg er enda inni en ny omgang med «kur» så det er slitsomt i lengden og går og utover magen når det blir såpass tett. En jeg snakket med hadde holdt på nonstop med antibiotika i over 2 år, så vi er visst flere med samme plagen.

   Beklager sent svar, det ble bare slik pga travelt, kur og diverse annet. Jeg skulle inn tidligere en gang, men da kom jeg ikke inn her.

   Mange vårklemmer tilbake til tante🙂

   Tor

 2. Annaps (uinnlogga) Says:

  Satt og drømte meg langt inn i våren med de utrolig fine bildene og musikken til:-) Nei, ingen ting kan måle seg med våren. Jeg nekter også å reise utenlands da. Kan ikke gå glipp av en eneste liten ting ellers ville jeg føle meg snytt. Hele gleden med våren er å få med seg det fine som skjer i naturen.Ble litt lurt her med noen flotte varme vårdager der snøen rant bort og fuglene sang. Men så kom kuldegradene og snøen tilbake, så nå er det vinter igjen enn så lenge..men sola tar godt nå, så det varer nok ikke lenge.

 3. annaps Says:

  Satt her og drømte meg langt inn i våren med de fantastiske bildene med musikk til:-) Våren er den beste tiden på året og jeg ville heller ikke dratt utenlands da. Kan ikke gå glipp av en eneste liten ting som skjer i naturen nå,ville følt meg snytt på en måte😀 Våren var innom her noen dager og reiste med nesten all snøen, fuglene sang av hjertens lyst og det var rent idyllisk her, men så kom kuldegradene tilbake og noen cm snø igjen. Men det er jo Mars og den er litt lunefull🙂

  • Tor Vidle Says:

   Takk annaps:) For meg blir det feil å reise nå, den norske våren slår det meste. Jeg har vært en gang i Middelhavsområdet om våren, og ja, det er jo fint der og – men det blir ikke som hjemme. Bedre å reise når alt er mørkt og kaldt.

   Her synger svarttrosten trofast hver dag og dens sang er selveste vårlyden for meg. Jeg har flere hanner her i området, men ingen synger så kraftig og klart som den gamle hannen som har vært her i 5-6 år nå og som ofte sitter rett utenfor vinduet her jeg sitter og skriver. Den har selskap av en rødstrupe som korer – mens både ringduer og tyrkerduer kurrer på tak og i tretopper.

   Som jeg nevnte til tante så beklager jeg sent svar av forskjellige årsaker.

   Tor

 4. veversken Says:

  Vakker den hestehoven, og jeg sender deg en vårklem fra snørike Østerdalen, men med vårlige temperaturer🙂

  • Tor Vidle Says:

   Den lyste lang vei som en liten sol, så jeg bare måtte gå bort og ta bilde av den🙂

   Sender med en vårklem, og håper det går bra med deg🙂 Og beklager sent svar

 5. lisel Says:

  Nydelig Tor… tekst og bilder… Bildet nr 2 var spesielt.. flott med de grå fargetoner..bleik vintersol…skulle tro det var sjela mi…

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Mange takk Lise🙂 Det var en vidunderlig vakker grå dag hvor skyene lå som et eventyrlig teppe og hvor det var en liten glugge for sola som var på vei ned. En helt spesiell stemning hvor det grå skapte en uvanlig ro over hele landskapet og havet.

   Jeg håper sjelen din finner vårvarmen så den gløder igjen🙂

   Beklager sent svar som jeg skrev til tante, det har vært og er en hektisk periode på flere måter.

   Tor

 6. Mormor Says:

  Takk for våren i bilder ord og toner🙂
  Ha en vakker dag🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: