Vinterglimt..

Noen få glimt fra en jærsk vinter som ligner mest på seg selv, kontrastene er nok store til det hvite vinternorge. Fargene er en salig blanding av alle årstider og himmelens bakgrunn skifter fra dunkle mørke farger til spetakulære eksplosjoner, og ofte fra den varme delen av fargesirkelen. «Aldri så jeg så blått og så rødt som på Jæren i vinterdrakt» sa kunstneren som oppholdt seg her et år på 18oo-tallet.

«Flooded Diesel»

Noen ganger er det ekstra godt å forevige det man opplever, og når en kommer hjem og ser: Jammen stemmer inntrykket jeg lagret i sjelen. Det var ikke bare et fabulert eventyr, men et ekte syn av levende Jærfarger.

 .

 

«Winterfades In Blue Over The Harbor»

De hyppige forandringene i farger og lys ved havet om vinteren er særs fascinerende. Som en kveld jeg vandret rundt i en av de mange småhavnene her og himmelen var svart som levende kull, men i løpet av få minutter omskapte den seg til en blå drøm da skydekket åpnet seg. Her hvor ingenting bremser eller fjell holder tilbake skjer forandringene like raskt som trollet hopper ut fra den berømte esken.

 .

 

«Stormy Foreplay»

Å fange forspillet til vinterstormene er ikke lett – den ene dramtiske scenen avløser den andre hvert sekund. Bak alle stormskyene stråler sola som nå får kun sekunders gløtt til å leke seg i, små åpninger i de hastige mørke skyene. Dramatikken i elementenes skuespill er førsteklasses og kan anbefales på det sterkeste.

 .

 

«Framed mirror»

I stedenfor hvite marker får vi et landskap med millioner av vinterspeil. Alt vinterregnet skaper ikke bare støvlevær og tunge skritt. Nei, ser man etter, lyser det øyne over alt som man kan speile seg i – eller en kan la tankene dvele ved detaljene og glede seg over vannets kunstverk. Det meste her i verden blir som man selv ønsker å se. Kanskje ser du nå og biter av det vintergrønne Jæren, fargen er virkelig sommergrønn..

 .

 

«Winter Flower»

 

«Purple Winter Daisy’s»

I bed og enkelte krukker lyser fremdeles sommerfarger – riktignok litt mer vasstrukne og vinterbleke, men de lever om ikke annet og lar en få oppleve selv den delen av fargepaletten en vintersdag.

 .

 

«Robin in Wintery Morning Light»

Vinterskyggene er deilig markerte og får lyset til å bli skarpere enn ellers. Og når strålene fra soloppgangen smyger seg mellom greinene blir det et eventyrlandskap, over er min venn Robin på let etter frokosten rett utenfor vinduet. Og se fargespillet og de skarpe strålene markert av de like skarpe skyggekantene som den lave morgensola om vinteren skaper. Det er fantastisk, og storslagne kunstverk finnes på hver kvadratcentimeter.

 .

 

«Jentene på Flatholmen»

Mange inntrykk man får i sommerlysets varme og vennlige farger kan fortone seg helt annerledes i vinterens skarpe fargerike og dramatiske skyggeklipp. Noen ganger gir vinterinntrykkene glimt inn i en hverdag med dramatikk og alvor når himmelerretet fylles. Så kanskje bør man heller fange Bertine og Ester i vinterens kontrastvelde – den er nok mer lik den skjebnesvangre januardagen i 1894 enn en sommervarm dag med fuglesang og rosehav..

Det er sant at hver årstid har sine sterke sider, og vinterens er de markante fargene og de stadig skiftende skarpe kontrastenes årstid. Men man må ville se for å oppleve og forstå vinterens storhet..

Men vinteren skaper for mange også doser av melankolske følelser, så jeg avslutter med en nydelig sang..

 

10 kommentar to “Vinterglimt..”

 1. veversken,utlogget Says:

  Vakkert Tor.

 2. tante Bø ikke pålogga Says:

  Nok en gang … nydelig bilder : ))

  • Tor Vidle Says:

   Takk tante, men hvordan går det med deg og fotograferingen? Det er jo mye å forevige nå på denne årstiden også.

   Tor

   • Tante Bø Says:

    nei det blir ikke så mye fotografering på meg. Det var en stund vanskelig å holde kamera. Jeg fikk krampe i henda : )) De var fryktelig vonde og hovna opp når jeg brukte de. det var noe av grunnen til jeg ble borte fra bloggen åsså. Jeg var ikke mye tess en periode.
    Når jeg tittet innom her seinere, var det begynt å bli ganske trasig her og de fleste var borte.Da ble lissom litt av intressen for å ta bilder borte åsså. Jeg tok jo lissom mest for å bruke de i bloggen jeg vettu.
    Jeg måtte ta noen bilbilder her i uka som var, og ble overraska da jeg tømte brikka. der fant jeg bilder fra i sommer av fasanene og kyllingen. Jeg hadde glemt alt sammen : ))
    Ellers går det meste av tiden med på fysio’n. trener 3 ganger i uka for å få igjen styrken.
    Det går vel rette veien nå, men kunne tenkt meg en slankere utgave av tanta : ))
    Litt mye badeandfasong : ))
    Nå burde jeg strengt tatt gått på det andre innlegget ditt og svart der …
    men …
    så du er ikke helt i form enda ?? Merkelig at det lungegreiene ikke gir seg.
    Er det no emfysem eller no da eller ?? Er du tungpusta og plages av det sånn til daglig ??
    Tanken på at det er noe kan jeg forstå gnager.
    Nei det skal visst ikke være enkelt å bli … hmmm … åssen skal jeg si det ?? : ))
    Litt mer voksen ?? : )) Godt du er litt mer forsiktig da. kjenner en til (F&S) som har litt vanskelig med det : ))
    Uff ja … Nå går det hvertfall mot vår. Om noen uker drar jeg vel ned på hytta og tester ut ei uke. Det ser jeg fram til.
    Håper ikke du blir helt borte herfra, men du veit vel hvor du finner meg : ))

    Ta vare på deg sjøl Tor : ))
    Smasker i massevis : ))

    • Tor Vidle Says:

     Jeg husker du slet fælt en periode og da forsvinner lett gleden og lysten, jeg kjenner til den følelsen. Men jeg forstår av det du skriver at du er mye bedre nå, så kanskje interessen kommer tilbake etter hvert? Koselig å samle på minner man kan se tilbake på synes jeg. Men det går litt opp og ned her og angående hvor mye jeg fotograferer, skjønt været denne vinteren har vært rimelig fuktig og da finner jeg ikke det lyset jeg liker å ta bilder i.

     Nei det er seige greier og det går sakte, altfor sakte for en rastløs sjel som meg. Det er en sjelden, men tøff type lungebetennelse som er stri å få helt bort uten at det enda ligger latente deler igjen som kan blusse opp. Den gir fortetninger i lungevevet som så blir til arrvev og dermed etterlater ødelagt vev og selvsagt da og noe mindre kapasitet. Heldigvis er den ikke smittsom så ingen behøver å holde avstand.

     Tabben jeg gjorde da jeg fikk lungebetennelsen var og at jeg (typisk nok) drøyde det for lenge før jeg gikk til legen, staheten lenge leve vet du, hehe. F.eks satt jeg på heia og fisket i frisk nordavind med nær 40 i feber, det var jo så nydelig vær ser du, hehe. Og pga feberen så var jeg varm og endte med å sitte i t-skjorta. Men jeg ble jo da bare mye verre når jeg kom hjem, og resten er historie.

     Men nå er jeg mer forsiktig, og kanskje for mye forsiktig synes jeg selv. jeg er drittlei av å vandre inn og ut av sykehus for kontroller og undersøkelser. Selvfølgelig sier fornuften at det er tryggest slik at en følger med, men samtidig er det slitsomt og ikke minst er det slitsomt for kroppen å gå på antibiotika annenhver måned. Men jeg gjør det som må gjøres og ser fremover med en form for galgenhumor.

     De fleste sliter med et eller annet når vi blir godt voksne, ihvertfall de fleste jeg kjenner, og flere med svært alvorlige ting, så jeg klager lite tross alt. Heldigvis er det sterke gener i denne slekta og ingen med hjerte/karproblemer som mange får på min alder eller yngre.

     Må være godt å ha hytta som et varig lyspunkt for deg, det er viktig å ha noen positive ting man man fokusere mot. Jeg er av og på her inne for tiden, hva fremtiden bringer vet jeg ikke. Det største problemet er å følge opp egne innlegg og lese andres når man er i en slik fase, men jeg håper den går over med tiden og våren..

     Sender med en smask til tante..

     Tor

 3. lisel Says:

  Helt nydelig dette….en himmel i flammer… Flotte bilder… flott å se som himmelen forandrer farger… minutt for minutt.. Du får fram hver eneste liten detalje.. som de visne blader på bakken..kan nesten se hva fuglen tenker.. lys og skygge…
  Jeg har vært ute for å ta noen bilder ved solnedgang.. men synes ikke det er så sterke farger.. så kjører hjem igjen. Vel hjemme ser jeg den flotteste himmel… så mangeler litt tolmodighet..Men jeg er sikkert god til noe annet. Men nydelig var det…

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Mange takk Lise🙂 Når du skal fotografere solnedgangen er det viktig å være der til rett tid, nesten sagt i rett minutt. Fargene skifter kjapt når sola er på havnivå og ofte kommer de sterkeste fargene en liten stund etter at sola har falt under horisonten. Jeg har og gjort den tabben flere ganger, dvs å reise hjem for tidlig. Men man lærer etterhvert at en må vente til det nesten er fargeløst. Eller her blir det nesten aldri fargeløst, jeg har opplevd at rødskjæret har lagt over himmelen til lang over midnatt, og så overtar en lys sterk og dyp blåfarge inntil det røde kommer tilbake når sola står opp igjen i øst. Men nå er det veldig spesielle og unike solnedganger her på Jæren pga flere naturgitte forhold.

   Tor

 4. virre509 Says:

  kvalitets bilder fra en kvalitets blogger:) meget bra:))


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: