Hvorfor gir vi faen?

Hvorfor lot vi mer enn 29.000 barn under 5 år dø i Afrika i fjor? Alt de trengte for å overleve var litt mat og vann, men vi var døve og lot de heller dø. Det tok under 90 dager. Under 90 dager så var 29.000 barn døde. Hvorfor reagerte ikke norske politikere – regjeringen? De var klar over at det ville skje. Vi har mer enn nok råd til å hjelpe, jeg vil heller at de pengene fra oljefondet regjeringen bruker til å spekulere i aksjer som deretter blir til rene tap i mange hundre milliarders klassen, brukes til å hindre at tusener på tusener av barn dør. Hva faen feiler det norske politikere – og oss? Vi som ikke roper høyt at nå er det pokker meg nok egoisme.

Her hjemme korsfestes ansvarlige politikere straks et eller annet alvorlig skjer med 1 norsk barn, og avisene er fulle av heksejakter og stakkars. Men ingen bryr seg når tusener av barn dør, selv ikke når årsaken er noe så banalt som mat-og vannmangel. Er vi blitt et kynisk navlebeskuende egofolk? Hva skal vi unnskylde oss med denne gangen? Vi er flinke til å unnskylde oss, og til å samle gods og gull – særlig staten er en mester på det området. Men staten er og oss, vi alle sammen..

Jeg begriper ikke at norske politikere kan gå med hodet hevet som stolte påfugler, faens uansvarlige drittsekker hele gjengen når sannheten komme for dagen. Ja du og Jens med ditt pokkers smørtryne! Når du ikke hjelper, for du visste, kan man nærmest antyde at du er medskyldig, for du kunne hvis du ville. Vi har mer enn nok penger og Afrika er ikke på månen. Så hvorfor gjorde du ikke noe? Hvorfor opprettet du ikke en matbro luftveien og hindret at 29.000 barn døde? Nei, du har ikke svar – ingen svar som ikke er direkte løgn og ansvarsfraskrivelse. Du og vi drukner i penger, alt de behøvde var noen brød og vann, men det ga du faen i.

Jeg skjems av å være norsk når jeg får høre om slike tragedier.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Krisen-som-kunne-vart-unngatt-6744046.html#xtor=RSS-3

27 kommentar to “Hvorfor gir vi faen?”

 1. skien_m Says:

  syns du er ganske så naiv Tor..hva med alle de landa du ikke har nevnt hvor det dør barn i stort antall enten av den ene eller andre grunnen..feks malaria,hiv,krig og alt annet..når jeg tenker meg om så passa dine kommentarer på oss normenn..vi er egoister,navlebskuende og noen store idioter for vi redda ikke alle verdens barn som døde og da har jeg ikke tatt med de voksne for de har vel også rett til å leve.
  naivt Tor..naivt

  • Tor Vidle Says:

   Jeg kan ikke se hva naivitet har med dette å gjøre – men kan mene at de som stemmer AP fordi de tror vi da får mer medmenneskelighet er rimelig naive.

   Ikke kan jeg heller se gyldigheten i en ansvarsfraskrivelse som baserer seg på det utbrukte argumentet om at det uansett dør barn i hele verden pga hunger og sykdom. Denne saken er et helt konkret tilfelle med store dimensjoner og hvor regjeringen visste på forhånd hva som kom til å skje, og dermed kunne ha handlet i tide slik at katastrofen ble unngått. For å holde på fasaden ble det etter at det var for sent sendt ned etpar liter vann og noen brødskalker.

   Så beklager, men jeg er sterkt uenig med din kommentar.

   Tor

   • skien_m Says:

    vist pokker er det naivt..selv om du tar en spesifikk situasjon fra avisa akkurat nå..problemet er at det er så mange ganger spesifikke ting HELE forbanna tida..så dette er gjenganger-opplegg og ikke noe unik situasjon.ikke første gangen md store dimensjoner og ikke siste og gjennom åra har det vært jevla mange av de..så kort sagt..dette er ikke noe som er nytt under solen eller som kommer som et sjåkk på folk.
    en annen ting er at nordmenn er ikke egoister fordi at de ikke løser alle problemene rundt i verden fordi at vi kommer fra et rikt land.står ingen plass i loven at du må være verdens rikeste land for å bidra og jeg for min del syns at norge får det brukt nok mot seg at vi har oljeformue..hva med at de holdt kjeft for en gang skyld og overlot tinga til noen andre land.om 1 land ikke har nok kroner,så kan de slå seg sammen med 15 andre land og da HAR de nok..en annen ting du burde tenke på er at vårt eget land står ovenfor store kostnaader i fremtiden med fri flyt over grensene+en helvetes mange pensjonister,syke mennesker,fattige og alt som er+at veiene våre alene koster vel omtrent halve oljeformuen å få satt i stand+at det dør folk i norge pga sykehuskø,at medisiner er for dyre og folk heller får daue..så har vi heller ingen garanti for hvor lenge vi har formuen eller olje..tror du seriøst at afrika hadde hjulpet norge om vi satt med oppbrukt oljeformue…NEI..å du som er så godt voksen tor..du burde vite at bruker du opp alle penga dine på en gang så har du ikke til noe som helst senere..foreldra dine lærte sikkert deg også..du må spare tor ellers så får du ingenting her i livet og ønsker du deg noe så må du jobbe og tjene penger og spare..det er heller ikke så at man kan redde alle i verden.
    så jeg står på midt tor..noen dauer og noen lever videre..naturens lover ..survivel of the fitest.

    • remi Says:

     helt enig med deg.

    • Tor Vidle Says:

     Vel skien_m dette var en akutt nødsituasjon. Vi er svært flinke til å umiddelbart tilby vår hjelp når f.eks en naturkatastrofe skjer i et vestlig land. Ellers har viser jeg til det jeg har sagt før.

     (Angående oljen som tar slutt er det nå etter de siste funnene snakk om ihvertfall minst 100 år til. Når oljen tar slutt har hele tiden blitt justert opp, og det passer politisk å heller nedjustere enn holde seg til realitetene. Gud forby hvis folk virkelig forstod hva verdier vi sitter på – de kunne da komme til å kreve handling umiddelbart, f.eks skikkelig helsevesen og ikke minst veier som fungerte. Nei du, det er naivt å tro på hva politikerne sier om oljeformuen og at den må fredes. Rikspolitikerne har allerede sørget vel for seg på flere felter så de kommer aldri sist i noen kø. Og fremtidspensjonene vil i hovedsak betales av private forsikringsfond, og stadig mindre fra staten. Hvorfor folk godtar bløffen er underlig, men forhåpentligvis våkner de en dag og reagerer)

     Tor

     • skien_m Says:

      Forskingsavdelingen til verdens største bankgruppe HSBC har kikket i krystallkulen i håp om å kunne si noe om hvilke land som dominerer verdensøkonomien om 40 år.

      Norge er utpekt blant de største taperne. Ifølge økonomene vil disse komme fra dagens fremste europeiske økonomier.

      Europeerne vil se sin høye plass i den økonomiske hakkeordenen smuldre bort, spår HSBC, ettersom den arbeidende delen av befolkningen synker og utviklingslandenes økonomier klatrer oppover.

      Og høyest skal fallet bli i nord: Norge vil dette 22 plasser nedover til en 48. plass i verden.
      http://www.nrk.no/okonomi/okonomer-spar-om-2050_-norge-faller-1.7961347.html
      ——————————————————————————————–
      To kriser som truer Norge
      Det internasjonale pengefondet IMF advarer annerledeslandet Norge om at det fortsatt er betydelig risiko for økonomisk tilbakeslag.
      http://www.dn.no/forsiden/naringsliv/article2275068.ece

      • Tor Vidle Says:

       «Spår» er det rette ordet ja. Typisk for slike spådommer er at de ofte forandres/justeres underveis og drukner i forbehold.

       Nå kan man heller ikke hevde at Norge har en dominerende faktor i verdensøkonomien, om vi er rike som land og individer, er den norske økonomien i verdensmålestokk på mikronivå. Det man imidlertid kan si – dersom man tror på slike dommedagsord – er at da er det sannelig tid nå for oss å investere i innlandet, dvs infrastruktur og helsevesen. For vi vil jo ikke ha råd senere..

       Men dette er en annen debatt egentlig, så du kan jo hvis du vil skrive et eget innlegg omkring dette så kan den diskusjonen tas der.

       Tor

       • skien_m Says:

        har ikke tenkt å debattere mer jeg for jeg står på mitt synspunkt og syns du har et naivt syn på tinga,men på andre siden er du en mann med et godt hjerte som ønsker folk godt.
        så ikke så gæli at det ikke er godt for noe 😉

 2. lisel Says:

  Hva i alle dager…… spøker det på bloggen din?🙄 Nå har jeg to ganger skrevet et kommentar som er mye lengre en ditt innlegg.. men det forsvinner.:mrgreen: Kansje det har en mening… at jeg skrev for mye og kritisk…😆 .. Prøver igjen senere..🙂

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Er nok heller serveren til Sol som trøbler igjen Lise, jeg skulle inn tidligere for å kommentere/svare, men kom ikke inn. Og nå er jeg kun såvidt inne og regner med at jeg faller vel ut igjen.

   Men prøv igjen hvis du vil, jeg sensurerer ikke og tåler fint kritikk🙂

   Tor

 3. bramaputra Says:

  sånn har det vel alltid vert- store deler av verden er jo basert på sjølberging,- det kommer opp nye problemer når man blander seg inn med nødhjelp,- det rammer småbøndene som ikke kan konkurere med nødhjelpen,- de får ikke solgt produktjonen sin siden kundene får mat gratis, og mye tyder på at nøhjelp er skadelig for landene som får det- det er en miliard mennesker i afrika og hjelper vi alle til å overleve hele tiden så lurer jeg på hvor mange de blir på en generasjon eller to tre?- jeg syntes det er viktigere å etablere store naturparker .så kloden blir bærekraftig.- enn å holde liv i alle miliarder menneskene –
  uansett så er ikke gode intensjoner alltid så gode som man tenker i utgangspungtet-
  650 ooo mennesker fltytter fex til nigerias hovedstad hvert år,-
  hvor lenge kan det fortsette?-
  det er selvsagt trist at det er så mye forferdelig i afrika,- men det er lite som tyder på at det hjelper å blande seg inn,- Bush hjalp mye de fattigste i afrika- han var jo en fæl type ser jeg at mangen tenkte-
  vi kan ikke bare bli fler og fler mennesker syntes jeg- 1 og en halv miliard er max, for en sund framtid,sies det.

  • Tor Vidle Says:

   Dette var en helt konkret sak bramaputra, og den kunne vært unngått med rimelig enkle former for nødhjelp dersom mengden ble stor nok for behovet. Jeg synes ikke vi kan så direkte og enkelt avskrive andre mennesker som secondary, men her hjemme er vi i ferd med å gjøre det samme med store deler av befolkningen, dvs de av befolkningen som ikke tilhører the business end.

   Og det er og soleklart at dersom vi rike ikke får gang på Afrika blir vi til slutt oversvømt av folk i millioner som i nød rømmer landet fordi det ikke finnes livsgrunnlag lenger.

   Tor

 4. luxcat Says:

  Enig med Skien, om enn kanskje av litt andre grunner. Alt er storpolitikk. Vi er ikke i Afghnaistan for å hjelpe, og bistnd er heller ikke ment som hjelp for dem som får den. Men den ER en hjelp for oss… Bistandsmidlene går til de landene vi trenger å bedøve🙂 29 000 barn – hva er det i en verden av 7 milliarder?

  • Tor Vidle Says:

   At det er såkalt «storpolitikk» er ingen unnskyldning, Afganistan har heller ingen vekt i denne saken. Det har heller ikke noe med den vanlige lille premien vi betaler hvert år for å kunne sole oss i egen selvtilfredshet. Det var snakk om akutt nødhjelp (hadde 2-3 norske turister vært like nødlidene ville pressen gått amokk og millionene blitt kastet ut fra kynismeborgen på løvebakken. Man kan rent bli kvalm av vår egen selvopptatthet når man tenker på realitetene i verden.

   Så du mener 29.000 barn ikke er noe å bry seg med fordi vi er mange nok? Hva hvis de barna var etnisk norske?

   Tor

 5. dreameren Says:

  Jeg synes du setter lys på noe viktig og tankene dine er gode Tor:-) Allikevel synes jeg ikke vi gjengse nordmenn skal ha skyldfølelse for at disse barna døde, fordi vi ikke hjalp. Det er dessverre ikke mulig for oss å hjelpe all verdens mennesker(eller barn) selv om vi gjerne vil. Men vi har sikkert penger nok, og vi hadde nok også hatt vilje nok om det hadde vært fokus på akkurat dette i f.eks. media, istedetfor de mange tåpelige nyhetene vi blir servert daglig. Men selvfølgelig finner mange av oss ikke ut om slike ting før ETTER at det har skjedd, og da er det for sent.
  Vi stoler vel også på at politikerne våre tar seg av slike ting men de bør vi absolutt ikke stole blindt på. Det er jeg enig med deg i! Det er en tragedie at disse barna døde. Hvert eneste barn som dør av mangel på mat er ett barn for mye. Det skal ikke være slik i vår verden i 2012. Men det blir litt snevert at du mener at landet Norge alene skal ta på seg skylden for denne katastrofen. Du kunne kanskje heller spurt- hvor var resten av verden?

  • Tor Vidle Says:

   Politikken vår blir som det vi velger, som de politikerne og deres program vi gir vår stemme til. Jeg har ingen konkrete tall som bygger under følgende som er uttalt av en person som bør ha en viss peiling: «Vår vilje til å hjelpe andre land i nød har dalt i samme takt som velstanden vår har økt». Jeg ville ikke blitt overrasket om dette ble konstatert i form av håndfaste tall.

   Når det er sagt: et folk kan kreve handling av sine politkere, dvs hvis mange nok krever. Og selv når politikerne i utganspunktet ikke hadde tenkt å foreta seg noe. Så det er ikke så enkelt at vi alltid bare kan peke andre veier for å fri oss selv fra noen som helst skyld.

   Vi er en del av den verden du etterlyser, og jeg synes ikke det er en godtatt fraskrivelse av ansvar ved å peke på at de andre var like uansvarlige som oss.

   Tor

 6. lisel Says:

  Nå oppgir jeg snart.. men jeg er sta så prøver en siste gang. Har skrevet et innlegg i dag og.. som gikk seg en tur. Men nå skal jeg skrive bare et kort kommentar her.
  Tor… jeg tror ikke at vi kan frelse verden, selv om vi gjerne vil. Folk har alltid sultet, og de vil fortsette å sulte. Det bliver sendt mange milliarder hvert eneste år, men det hjelper så lite. Mange penger kommer aldri frem, på grunn av korupsjon og admistrasjon. Har lest at 60% av en kjent orginasasjons penger går til administrasjon. Jeg tror, at hvis Afrika hadde vann.. så var det en god hjelp, de kunne dyrke sitt eget korn.. Men, disse fattige land har deres levemåte, deres mentalitet, deres kultur, vi har en annen. Vi hverken kan eller skal endre på deres levevis, det blir feil. Vi synes vi tenker og gjør det riktige, vi tror at vi nordboere vet best, at vi gjør det riktige.. Jo, for oss selv… men vi kan ikke endre andre. Vet at en dansk orginasasjon lqget brønner i Afrika, men utstyret var så avansert at ingen der nede kunne bruke det.. eller reparere det, så det var spill av penger. Men om man tenkte enkelt.. gjorde de enkle ting..ting folk kunne forstå… men det går liksom ikke i denne tekniske verden vi lever i. Jeg betaler 160 kr i mnd. til NTC. For disse penger så får to barn i Malawi, (som er et av de fattigste land i Afrika ) varm maisgrøt hver eneste dag.. det er 2,75 pr dag pr. barn. Her er det ikke noe til adm. NTC har bygget en fabrikk i Malawi som fremstiller den mat, og dessuten satt i gang dyrkning av mais som blir brukt til dette. Dette er ikke noe NTC tjener på.. men det handler om at folk vil donere.
  For år tilbake så snakket man om fattigdom i India.. det er fortsatt mange fattige der, folk sulter. Men.. om India fordelte litt av sin rikdom, var det mat til alle..det ville hjelpe på fatigdommen. Men slik er tingene ikke satt sammen.. og ingen kan endre det. Du kan ta fattigdommen i østeuropa.. det vil gå mange år før det er endret, om det vil bli endret.Noe av det tøy og saker som samles inn og sendes der ned, kommer kansje frem, men det meste selges på markedet etterpå. Da får de penger for det, men pengene går ikke til mat å tøy.. Dette har jeg sett så mye av… og levd tett på.
  Man snakker så mye om barnearbeide i disse tider.. det er blitt et FY-ord. Produsenterne sjekker jevnlig at barn ikke deltar i arbeidet på fabrikker og lign. Men.. jeg er altså tilhenger av det. Jeg vil heller at et barn gjør en liten jobb.. kansje tjener få kr, og kan komme hjem til familien med et brød så de har mat, en som at de selger barnet til prostitusjon.. desverre noe som skjer alt for ofte. Ja.. det er så meget, og ingen har løsningen.. Men alle kan ikke leve som oss.. vi kan ikke skaffe mat til hele verden. Men for å nyte, skal alle delta. Ikke sitte passiv å vente på at noen ”serverer” for oss. Men lett å si da ingen har en løsning.. tror verden skal være slik.. og at verden går sin gang.
  Beklager Tor.. dette ble langt.. men jeg har enda forkortet det..

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Du sier mye her som er rett Lise, særlig om korrupsjon og svindel som spiser opp bistandsmidler etc. Og selvsagt er mange problem i fattige land dannet pga styresett og mangel på fordelingsprinsipper satt ut i praksis. Og nei, vi kan ikke redde alle fattige i verden, men vi kan gjøre noe, og kanskje på en annen måte enn den tradisjonelle som er via normale bistandskanaler.

   Det jeg skrev om var en akutt sak, en naturkatastrofe. I hovedsak manglet disse menneskene mat og vann. Myndighetene visste likevel at katastrofen kom i tid nok i forveien til at man kunne organisert nødhjelp i store nok omfang. F.eks kunne norske mydigheter leid inn noen tankere og fyllt disse med vann og sendt ned. Mat hadde vi og hatt anledning til å skaffe fra overskuddslagre. F.eks selger forskjellige norske matlagere hvert år enorme mengder overskuddsmat til blant annet østeuropa til en svært billig takst for å holde mengdene unna det norske markedet slik at våre matpriser holder seg på vårt (høye) nivå.

   Norske myndigheter er raske til å tilby hjelp dersom f.eks en naturkatastrofe skjer i mer utviklete land, da kan vi bistå med alt hva man ønsker på kort tid. Og er det et lite knippe nordmenn med i bildet er hjelpen ubegrenset i omfang og kostnad, da får det koste hva det koste vil.

   De ordinære bistandsmidlene er ofte tenkt brukt i et mer langsiktig perspektiv, mens regjeringen har muligheten til å gi ekstra midler til naturkatastrofer o.l siden disse er av en art man ikke kan budsjettere for.

   Vi er rike i dag og lever i et overflodssamfunn, men det er ikke så mange årene siden vi var lutfattige selv og fikk marshallhjelp/nødhjelp etc fra bla USA. Min personlige oppfatning av den norske staten av i dag er at den er såpass opptatt av å fore sin egen sparegris at man kan se begynnende tegn på sykelig forandring i sjelen som før viste ektement omtanke for andre mennesker (noe som og slår negativt ut for en betydelig andel av landets egen befolkning). Hvis noen spør om vi som land/stat, har med vår kjappe og betydelige velstandsøkning blitt bedre medmennesker, ville jeg bestemt svart nei, heller det motsatte.

   Tor

 7. Peter Says:

  «Du og vi drukner i penger, alt de behøvde var noen brød og vann, men det ga du faen i.»

  Ja det har du helt rett i.. jeg gir totalt faen i det.. har nok med å tenke på meg selv, koster nok med bil, klær og ferier.. om ikke jeg skal måtte gi penger til alle andre og

 8. Øivind Says:

  Du har heilt rett, Tor. Og eg synst det er like forjævlig sjølv.

 9. yagami Says:

  Det er naturens gang. Blir det overpopulasjon, vil det selvfølgelig være noen som lider av det.

 10. Christinee Says:

  Du fokuserer på 29 000 døde i Afrika når 6 millioner mennesker sulter i Nord-Korea? Vi må ikke alltid prioritere Afrika heller, det er faktisk en hel verden som lider utenfor den verdensdelen også.

 11. jeanett Says:

  Ja hvorfor gir vi faen? Afrika er en ting, men hva med å se rett utenfor stuedøra her i Norge?
  Ok barn dør ikke av sult her, men enkelte av de dør bokstavelig talt på grunn av svært grov vold og av mangel på kjærlighet som Christoffer eller sjelelig eksempel Alvdal saken. Har selv tatt vare på flere forsømte, mishandlede barn som hverken foreldre, naboer, skole eller «barnevern» har brydd seg om.
  Om barn lider av mangel på mat eller omsorg er ikke det like ille for barnet det gjelder?

 12. ka du tror da? Says:

  Dem dør fordi norske folk er så treige til og gi dem mat , også fryser dem ihjel

 13. Morten Says:

  Hallo Tor

  Det du skriver er nøyaktig det jeg også har ment lenge. Norge har mislykkes totalt med
  bistandspolitikken sin. Penger som burde gått til å sikre folk mat, vann og medisiner går til fly til diktatorer. Eller, som du skriver, blir ikke bevilget i det hele tatt, men heller sølt bort på børsen.

 14. Tante Farmor Says:

  Det er lenge sia eg slutta å gi til innsamlingsaksjonar o.l. Det er likevel så lite av bistanden som når fram på grunn av adm. kostnader at det heile er berre ein vits. Eg syns staten gir meir enn nok av våre skattekroner, så eg har heller ikkje dårlig samvit for eg er likevel med på spleiselaget. At pengane ser ut til å «forsvinne i lause lufta» etter at dei er mottatt av innsamlingsaksjonane gjer ein heller ikkje lyst til å gje dei noko meir å «kaste bort». Det er ikkje sånn at vi skal hjelpe alle, så lenge vi har litt meir enn vi trenge sjøl. For vi har ikkje nok, verken til dei eldre eller dei unge i landet vårt… At mange land blir dårleg styrt av maktsjuke leiarar som bruker opp bistandsmillionane på heilt andre ting enn det dei vart meint for gir ein heller ikkje særleg lyst til å delta…

  Kven skal hjelp oss når kassa er tom og olja er oppbrukt? Nokon som kan svara meg på det? 🙄

 15. Mormor Says:

  Tror jeg bare sier at jeg har lest denne. Og ikke noe mer.
  Ha en fin dag🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: