Så var vi der igjen…?

Et veiskille – eller blanke ark? Hva tenker du på nå? Et år er jo gått siden sist – sist du var her. Gjør du opp status over året eller hele livet, kanskje? Ser du på saldoen? Det er to saldoer – den tørre i banken, og din livssaldo, men det visste du nok – ikke sant? Vi mennesker liker jo å se saldoer, statuser over så mangt – særlig de som etter vår følelse skaper plusser i margen. De andre vil vi vel helst ikke snakke om, helst glemme… eller hva? Vi prøver, om ikke annet..

Godt nyttår forresten. Vi er flinke til det – ja å ønske oss alle et godt nyttår, selv jeg. Og selv til mine fiender, hvis jeg hadde noen da, noe jeg ikke har. Fiender. Hvorfor har man fiender? Høres nesten ut som om man er i krig. Hvorfor er så mange i krig? Privat krig. Hvorfor gidder de? Mennesker er født med krigsgener, og nesten alle felleskriger bunner ut fra en persons personlige krig. Hvorfor følger så lett så mange med i en fremmeds personlige krig? Hvorfor sier de ikke bare nei, og lar vedkommende fortsette å krige alene sin personlige krig? Svaret vil vi nok ikke vite..

Det er blitt sagt at siste julehandel ikke ble helt som forventet, helt som butikkene hadde budsjettert – og de fleste budsjetter hadde en øking i seg, selv utover prisstigningen. Kan det være at handelsnæringen har sett for mange utgaver av Jack og Bønnestengelen? Her i Skaldeland var antallet raketter og gromme smell betydelig mindre enn på flere år, kan det være at folk var for dritas til å finne fyrstikkene? Eller er det så at mange begynner for alvor å bli lei druknende pakkekalas og salutter? Ruster julenissesjela og man verner hardere om banksaldoen nå? Eller har andelen av oss som reiser til varmen i julen antatt nye dimensjoner? Men kanskje er det en sum av alt.

Er du en av de som setter seg nyttårsforsetter? Der finnes det så mangt å velge i, men de tradisjonelle er kanskje på vei ut? «Slanke meg» – «Trimme» – «Slutte å røyke» – «Spare mer» etc. Hva er de moderne nyttårsforsettene? De som er på moten mener jeg. «Få flere sexpartnere»? – «Drikke mer kvalitetsvin»? – «Rydde opp i vennelisten på facebook»? – «Reise til minst 10 nye land»? – «Få polakkene til å male stua og soverommene»? – «Skjære ned Ikeabesøkene til maks i gang pr uke»? – «Spare til ny kropp – eller nye pupper»? – «Sette av 30 minutter mer pr døgn til ungene?» – «Klatre minst 2 trinn til på stigen»? – «Ringe bestemor minst 1 gang i måneden»? Men trim og slanke seg er nok enda høyt på listen i dag hvor kropper er blitt våre tempel.

Jeg har alltid samme nyttårsforsettet: Være meg selv mest mulig – men kanskje er det samme tanke som ligger bak andres forsetter og? Bare at de er mer detaljorienterte, ser seg i biter som kan «forbedres»? Samme kan det være, de fleste nyttårsforsett glir inn i glemmeboka allerede første uka..

Det er sannelig ikke enkelt å være menneske dersom man skal henge med i spiralen og alltid ta hensyn til hva andre forventer av en og samtidig prøve å ta vare på ens egentlige jeg. Livet kan ofte fortone seg i økende grad standardisert. Vi blir påvirket av omgivelsene, venner og familie – og ikke minst media som setter standarden både for enkeltmenneske og samfunnet. Vi liker ikke å innrømme det, men slik er det nå for de aller fleste av oss. Det følger ansvar med å være menneske på mange områder, kanskje også forventes det at vi tar ansvar med å følge andres forventninger om oss?

Hvorfor ble det så forbanna vanskelig å bare være seg selv og få fullverdi aksept for det? Og da mener jeg ikke være seg selv slik samfunnet mener vi bør være.

Men, nok om det. For meg er 1. januar en merkedag – det er nå nedtellingen til våren starter, og det er en god følelse å ha når jeg kikker ut vinduet og ser heia i det fjerne..

 

 

 

 

28 kommentar to “Så var vi der igjen…?”

 1. Mormor Says:

  Forsetter? Ikke det.
  Forventninger? Mange, noen realistiske og andre ikke fullt så realistiske. Små go store av begge deler.
  Håp har jeg mye av. Håp på vegne av meg, oss og verden.
  Tro? Tja, jo har nok tro, på ulikt.
  Kjærlighet må med i det nye året. Til min mann, våre barn og barnebarn, til venner, til dyrene våre og til naturen.
  Ha et formfullendt og vakkert år i 2012🙂

  • Tor Vidle Says:

   Virker som om du har begge beina godt plantet på bakken mormor🙂
   Håp er vår viktigste positivt ladete følelse og tro.

   Ha et godt og sjelevarmt år du og.

   Tor

 2. lisel Says:

  Ja.. det er nok mange som lager status over sitt liv ved nyttårstider… Jeg gjør det mer ved min fødselsdag… synes det er skremmende… leer. Ja.. jeg gjør også «status» da noen nære dør… hvorfor vet jeg ikke..
  I går var det en som sa til meg.. Lise, du snakker som om du skulle leve evigt..tenker du aldri på at en dag kan det være slutt? Men det var liksom ikke noe jeg hadde gjort staus over, eller kanje jeg bare fortrenger…
  Der «ræs» med å skulle være som andre forventer, har jeg hoppet fra.. er meg selv.. Om min kropp ikke er perfekt, så er den god nok til meg, eller det er meg slik jeg er. Men vet mange lever etter det…
  Ja Tor.. du er god til å sette tanker i sving med dine ord… alltid..
  Ønsker deg et godt nytt år..nyt dagene..

  Sender oppover en nyttårsklem..om du vil ha.

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Er nok mange som går sterkt ut der nyttårsaften Lise🙂 Men som regel er forsettene glemt tidlig i januar. Forsetter bør heller komme når tiden er moden og ikke ved en dato.

   Jeg lar hodet lett hoppe over gymnastiske tendenser når jeg fyller år, da nektes det å bli for dypttenkende, hehe.

   Stort sett lar jeg meg ikke påvirke selv heller av hva andre forventer, særlig ikke hvis forventningene er langt fra den jeg selv er, tror det er sunt for egen del å ha visse festningsverk til egenbeskyttelse. Man blir neppe overegoist av en slik tanke.

   Ha et godt og varmt nyttår du og. Sender med en nyttårsklem i retur🙂

   Tor

 3. skien_m Says:

  godt nyttår Tor 🙂

 4. qvinde Says:

  Har ingen nyttårsforsett i år. Klarer ikke holde det uansett. Ønsker deg et godt nytt år!🙂

 5. Mammut Mamma Says:

  Jeg har ingen spesielle «løfter» for dette året, men jeg kan være enige med mange om at jeg gjerne skal prøve å leve litt mer og huske å ha det litt mer gøy. Man lever tross alt bare en gang.
  Man glemmer så lett «å leve» når man har det travelt og årene går så fort.

  Så for min del, så håper jeg året 2012 blir et år med mer glederike minner…

  Nyttårs-klem til Tor!

  • Tor Vidle Says:

   Er lett å glemme å leve når man har det travelt – og plutselig er det nok et år i minneboka og man prøver desperat å bla i den for å se hva man opplevde fordi man har glemt de få øyeblikkene.

   Håper du får et svært godt minnerikt år, og legger ved en nyttårsklem🙂

   Tor

 6. m-l Says:

  Hei!
  Nytt år, og vi forsøker å fokusere på det som er bra, så godt vi klarer. Ufordringer krever at man strekker seg for å gjøre vårt beste, og selv da føler man seg utilstrekkelig. Å kreve av seg selv, og andre er en evig balansegang. Å kreve noe er i seg selv ikke det beste man gjør, tror jeg, da er det bedre å ønske seg.. Å huske det som er bra, og lære av de feilene man har gjort, tror jeg er en god intensjon. Å erindre det som var fint.. som det vi vet, innerst..
  Jeg ønsker deg alt det beste det nye året kan bringe, og at glede kan få lov å fylle ditt hjerte ofte og mye! Du er et nydelig menneske, det vet jeg. Nemlig.
  En sang jeg fant.. http://www.youtube.com/watch?v=MY4YJxn-9Og

  • Tor Vidle Says:

   Hei m-l🙂 (beklager sent svar, jeg har hatt problemer med å holde meg innlogget lenge nok til å få kommentert, og akkurat der er jeg ikke verdens mest tolmodige, hehe)

   Smaken av utilstrekkelighet, en forbannelse vi lett tar hele skylden for – selv om det som regel ikke stemmer. Men jeg kjenner den følelsen. Nei, jeg liker slettes ikke å kreve noe av andre, det føles unødvendig og lite ønskelig å gjøre. Men noen ganger må man kanskje, og ikke alltid til ens egen fordel. Jeg samler helst på gode minner og har en naturlig evne til å glemme mye som kan være mindre godt selv om man ikke kan slette alt så kan tiden og ofte hjelpe ved at man ser de andre perspektivene man kanskje ikke så like tydelig tidligere. Samtidig må en nok akseptere faktumet at en selv er langt fra feilfri og huske på at det er en naturlig del av oss mennesker.

   Mange takk for de siste ordene, jeg føler meg ikke slik alltid. Men jeg vil gjerne få returnere samme ordene til deg, og be deg selv huske på at de kom fra en som kjenner deg svært godt. Og jeg er sta, så det nytter ikke å protestere, hehe.

   Håper du får et varmende godt nytt år..

   Tor

 7. m-l Says:

  Jeg la ved en sang fra youtube, men den kom ikke opp i innlegget..?
  Jeg prøver en gang til:

  • Tor Vidle Says:

   Takk, det er en nydelig sang🙂

   (det er ikke alltid alt går som det skal her i bloggen, kommentarer har en tendens til å komme forsinket ut og elementer kan forsvinne, men det er jo Sol, så da, hehe)

   Tor

 8. Anonym Says:

  🙂

 9. bente Says:

  drittkjedlig blogg. du er en noob

  • Tor Vidle Says:

   Den meningen får du lov til å ha selvfølgelig, men hva er en «noob»? Jeg er mye, men vet ikke om «noob» er noe tøft jeg kan henge på lista?

   Tor

 10. trultemor Says:

  Veiskille?? Neeei, men blanke ark, jaaa? Ikkje heilt blanke. Eindel ting drar ein jo med seg av både minner og erfaringar på godt og vondt. Nåken ting kan ein ikkje bare legge bak seg, fordi ein er «i» det.
  Men: Eg er glad for eit NYTT år, litt lettare å sjå framover i begynnelsen av år enn i slutten av eit, eller?? Ikkje veit eg. Fjoråret var tøft, men lærerikt.
  Har vore heilt og delvis sykemeldt i over halvåret…eg er ikkje god på å vera tålmodig ;p
  Men det går jo på fram:))

  Håpar du og får eit lettare (og friskare) år i år:)
  Ønsker deg eit riktig Godt Nytt år!
  Klem

  • Tor Vidle Says:

   Årskifte i kalenderform er jo bare tall trultemor, men årstidene er nok mer min reelle kalender. Og egentlig drar vi vel med oss lasset fra resten av livet uavhengig av kalenderen? Nei, det er vel umulig å legge bort det man er i, situasjonen eller annet bare fordi man blar i kalenderen.

   Jeg blir alltid løftet positivt opp hver 1.januar og fordi det nå etter mitt hode går fremover, og ikke fordi vi skjøt noen raketter eller kongen talte. Nei det går nå stødig fremover mot lysere tider og vår. På den måten kan jeg og kalle 1. januar en milepæl fordi det mørkeste er bak.

   Ja du har slitt du og, jeg har flere ganger tenkt på hvordan det går med deg. Det har vært lite å se til deg her (jeg har riktignok ikke vært særlig hyppig gjest selv heller i de siste månedene). Men du må ha tolmodighet med det du sliter med, det tar sin tid på å nå målet. Alle små skritt er store fremskritt.

   Vel, selv ser jeg ut til å måtte mer eller mindre leve med noe av restene, men jeg har ikke gitt opp enda, og nekter å la det påvirke tankene negativt. Det er mange som har mye verre problemer daglig.

   Håper den positive utviklingen fortsetter, og at det blir et riktig jubelår for deg🙂

   Legger ved en klem..

   Tor

 11. utlogget veversken Says:

  Godt nytt år til deg Tor.

 12. Linda Says:

  Synes du høres litt pessimistisk ut, jeg! Det er da vel ingen som hindrer deg i å være deg selv, så lenge du følger gjeldende lover og regler og generelt oppfører deg skikkelig. Når det gjelder forventninger, så er det en god regel å ikke forvente for meget av andre. Og om du gjør det, så vær i alle fall høflig nok til å fortelle dem det. Mange av oss er mestre i uuttalte forventninger, og det er en dårlig ting. Jeg vet ikke hva slags forventninger du føler at andre har til deg, men er du sikker på at det virkelig er sånn, eller er det noe du innbiller deg? Hvis du vet at en eller flere i din nære krets har forventninger til deg som du ikke kan eller vil imøtekomme, så snakk om det. – Og alle de andre kan du stort sett gi blaffen i.

  Når det gjelder nyttårsforsetter, synes jeg det kan være greit, så lenge man er realistisk og begrenser seg. Det er da vel ikke noe galt i å bestemme seg for å slutte å røyke, hvis man har lyst til det! Men man bør ha en plan, forberede seg og evt. snakke med noen som har greid det for å få gode tips. Det samme gjelder for slanking og alle de andre greiene som folk lover seg selv rundt nyttår. Enten får man legge en plan og gå skikkelig inn for saken, eller så kan man like godt la være.

  Det å nå et mål man har satt seg, gir god selvtillit og ofte også bedre selvbilde. Det er vel en bra ting? Vi skal følge vår natur, men ikke være slaver av den! Det betyr også at vi har lov til å være oss selv, men da må vi gi alle andre den samme retten. Og så er det noen få, greie regler vi alle må følge når vi skal leve sammen med eller i alle fall blant folk.

  Godt nytt år!

  • Tor Vidle Says:

   Tja, vet ikke Linda, ser meg selv mer som en realist oppi alt (selv med alle ord, tanker og drømmer her i bloggen så er jeg allikevel født som en naturlig realist). Fullt mulig at du (og andre) ser det annerledes fra utsiden av. Men jeg tror og at du tolker litt for bokstavelig det jeg skriver og glemmer å se mellom linjene og bak ordene(?)

   Hva forventinger som andre har av en selv er både av reell karakter og garantert og det motsatte – det siste er en naturlig feeling de fleste innehar porsjoner av. Og samtidig vet man som regel innerst inne at de er selvskapte, dog kan man ikke viske de like lett ut som OMO tar sjokomarsipanflekken.

   Vel forsetter ved nyttår: Hvorfor akkurat ved nyttår og ikke f.eks 23. januar? Man får ikke sterkere holdbar vilje/motivasjon ved å legge forsetter ved årets siste dag. Men av og til er vi jo svøpt i dårens pels – kanskje særlig etter en stabel pils eller rødvin.

   Lov til å være seg selv høres alltid flott ut, ja jeg sier det til andre selv og. Men dessverre fungerer ikke samkvem mellom mennesker alltid like hensynsfullt. Og det vil alltid være en betydelig forskjell hos mange på hva som kommer ut av deres munn og hva deres egentlige mening er.

   Ha et godt nytt år du og.

   Tor

 13. qvinde Says:

  Noob betyr nybegynner. Hadde ikke hørt det selv, så googlet det. Ordet er ment mer som en fornærmelse, men kan også ha en humoristisk – og vennlig – baktanke. Bente mente det nok humoristisk og vennlig.😀

  • Tor Vidle Says:

   Takk før løsningen qvinde – og jeg har bestemt meg for å ta til meg den humoristiske siden, dog setter jeg ikke noob på listen over hvem jeg er, ordet er for lamt rett og slett, hehe.

   Tor

 14. qvinde Says:

  bente: Tror du tar litt feil ang. å kalle Jærskalden NOOB da han er en av de som har blogget her lengst her inne.😀 Kanskje google ordet før du bruker det.😀

 15. Penselsvingeren Says:

  Godt nyttår til deg.
  Noob er et morsomt ord. «nob head» er snodig også, og betyr dust. Fint å skjelle ut kidsa med når de blir vemmelige.😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: