Når vindtrollet synger.

Nok en stormnatt hvor en om morgenen kikker ut for å se om kåken har byttet adresse. Hvilket nummer denne har eller om den har et navn er ukjent – og samme kan det være. Den plystrer og synger rundt alle hjørner sin egen sang mens den favner rundt trær og annet i terrenget som den kan måle krefter med. Kåken knirker og stritter i mot – den har vært med på stormnetter før og nekter sta å lette anker. Snart er lyset på ute, stormlyset – og tid for en rask skadekontroll som og innbefatter å telle beholdningen av edle trær samt småbygninger.

På dager som dette burde man forevige havets krefter, beundre råskapen – men kun dårer trosser elementene og utfordrer vindtrollet når det herjer med Nordsjøen som om den var en ynkelig vannbøtte. Det er ikke lenge siden to mennesker prøvde seg, siden har ingen sett de.  Det er best å la trollet får spise sandstrender og skure berg i fred når det er i det lunet. Blir man fanget i trollets armer blir man like hjelpesløs som et nyfødt barn – eller en forvillet fjellmygg. Men rett før en storm setter inn skjer det noe magisk med lyset og himmelen, slik som på bildet under.

«Jærsk stormvarsel»

Vi som har bodd ved havet hele livet vet hva som kommer, hva varslet betyr. Det er bare å skalke lukene og tjore fast alle tampene. Slå noen ekstra stikk. Før måtte man og finne frem stearinlys og stormlamper, men moderne tider har begravd strømkabelene i feit og rik jærsk jord – stearinlysene er nå kun for kos.

De siste vintrene har sannelig vært unormale – forrige ble overfalt av en Kong Vinter ingen nålevende har sett maken til. Denne er foreløpig i vindtrollet og syndeflodens favn, men på samme tid mer lik en vanlig jærvinter enn en halv favn snø er. Ikke minst er temperaturen typisk for Jæren om vinteren, for selv om det laver ned i bøtter og kar og alt som veier mindre enn et tonn må tjores, så er temperaturen mild og vennlig. Flere dager den siste måneden har målet lekt med 10 plussgrader, eller sågar mer.

Og ikke uvanlig stikker allerede tulipaner halsen frem og rosebuskene får nytt liv – her spretter og stadig nye margerittsoler ut smilende fra buskete småkratt i blomsterurner. Som dikteren sa: «Jæren er eviggrønn og smilende som en edens hage i det hvite vinterlandet.» Men halvannen meter nedbør siste halvår har fått grunnvannet til overflaten, og man vurderer å ankre opp blomsterløkene med små blylodd så de ikke svømmer avsted. Ute på de irrgrønne slettene spiller bøndene vannpolo fra sine mangefargete traktorglis og millioner av trekkfugler spiser frokost på feite jærmakker som prøver å ta svømmeknappen.

Jærfolket ber kun en vinterbønn nå: La det forbli som det er og ikke slipp Kong Vinter til. Det verste som kan skje nå er ikke en ny meter vann eller tjue stormer til, nei skikkelig frost vil bli en katastrofe. Når hele landskapet er vasstrukkent, vil en hard frost spise seg ned i rekordfart til bunnen og omskape terrenget til en isørken. Da vil alle milliardene jærmakk dø sammen med tusener av vingete som valgte å overvintre her fremfor en lang tur videre sørover. Løkene våre vil sprenges og noen hundre søte og snille bestemorer vil brekke lårhalsene.

Nyttårsønsket fra Jærfolket er felles: Mer regn og storm takk!

4 kommentar to “Når vindtrollet synger.”

 1. Mormor Says:

  Godt nytt år og i dag fikk du da ønsket ditt oppfylt🙂

 2. Penselsvingeren Says:

  😉 Det er mye vær for tiden. Liker best snø, jeg. men været kan ingenting gjøres med.😉 Fint å se deg.

  • Tor Vidle Says:

   Mektig vær kan det nok kalles. Snø er ok i seg selv, særlig der den naturlig burde bo, hehe. Men langvarig hardfrost er ikke av de værdeler jeg trives best med, særlig ille blir det med hardfrost på bar mark.

   Godt å se deg og – og ønsker deg et godt nyttår🙂

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: