Et helikopter og en treskje.

Tiden er overmoden for juleønsker – men like vanskelig å svare i år som i fjor. Nå i moderne tider er det jo vanlig at folk utveksler ønskelister seg i mellom. Men hvor blir spenningen av da? Og ser man på ønskelistene til enkelte unger er de så kompliserte og detaljerte at selv varenummeret følger med. Kan ikke være enkelt å være nisse i dag? Selv tar jeg alltid i mot andres ønskelister, men skriver aldri noen selv – der får de jammen heller bruke fantasien synes jeg.

Men enkelt må ha elendig fantasi – og dermed blir det rene telefonterroren fordi de bare må vite hva jeg ønsker meg – uten er de helt hjelpeløse. Hva skal man svare når man i grunnen har det man behøver og dukker behov opp så freser man bare avsted og handler? «Bruk fantasien!» svarer jeg – når det ikke hjelper: «Jeg liker ting folk lager selv, noe man ikke kan kjøpe.» Når svaret da blir: «Men jeg lager ikke noe?» kommer siste svar fra meg: «Ok, greit. Jeg ønsker meg et helikopter eller en treskje – skjeen vil jeg helst at du spikker selv. Helikopteret er ønsket i en jærgrønnfarge, men jeg er fornøyd med en firesetersutgave.» Men tror du at jeg får et helikopter eller en hjemmespikket treskje når nissen kommer? Å nei du! Så hvorfor pokker skal jeg svare?

En gang svarte jeg: «Jeg ønsker meg et vakkert dikt sjelen kan henge på veggen, et du selv har skapt» – hva tror du hun svarte? «Dikt? Jeg kan ikke dikte Tor»«Prøv, og bli forundret av deg selv» svarte jeg. Men tror du at jeg fikk et dikt? Å nei du! Men et pokkers knivsett som jeg har haugevis av fra før! Hvorfor må alt kjøpes i dag?

Ikke det, jeg kjøper jo gaver selv og – men hva annet kan man gjøre når en får levert halvmeter lange lister som kun inneholder kjøpeting? I år hadde jeg bestemt meg for at nå var det nok, alle voksne fikk enten innrammete bilder eller maleri og alle deres kjøpelister ville bli returnert til avsender med «ikke godkjent» på. Men så løp tiden fra meg og jeg rekker ikke å oppfylle mitt eget nok er nok, så da blir det handlekorga igjen. Litt underlig: For 2 år siden stod det på ønskelistene deres til meg blant alle kjøpetingene: «Malleri eller bilde», men da rakk jeg heller ikke å få til dette til mer enn etpar stykker. Men neste jul…hehe..

Jeg lurer mange ganger på hva folk egentlig ønsker seg dypt der inne i sjela. Men kanskje er det ønsker ingen kan hverken kjøpe eller skape?

Julen er et mareritt for mange rent økonomisk, noe som kanskje sier mye mer enn kun kronene selv. Kan man ikke heller gi hverandre en pose ekte glede? En fem minutters klem? Flere og flere nordmenn synes julehandelen er blitt stress og pyton. Og klart det påvirker selve julegleden for mange av disse.

Julebordsyndromet har og tatt helt av: En dag jeg stod i kassakøen (det er jo der man får pulsen på folket? hehe) endte jeg mellom 2 kvinner i slutten av 30 årene. Den ene la ut om alle julebordene hun hadde vært på, og alle hun skulle i – i grunnen så hun ut som om hun nettopp hadde ramlet ut fra det siste. Når den andre til slutt ble spurt om hvor mange julebord hun hadde vært på eller skulle i, svarte hun lavmælt at nei hun skulle ikke på julebord i år – nesten som om hun var flau for å ikke henge med i tiden. Hun kikket litt brydd på meg, så jeg smilte og sa: «Jeg skal heller ikke på julebord i år – jeg synes hele greia er blitt for Harry for min del». Da smilte hun igjen – og den andre holdt endelig kjeft..

Men hvor blir snøen av? Her er nesten 10 plussgrader og ingen snø i sikte. Ta saga med og rusle innover vinterskogen for å hente juletre, sette spor i nysnø og kjenne på desemberskogens sjel. Blir nok ikke denne julen ser det ut til – foreløpig har det kun vært 2 dager med småfrost til nå. Den første hurtigruslet jeg plystrende rundt i frostlukten med en stabel ved og… vel, trynet deluxe da jeg rundet svingen med stålis mot ytterdøra. Jeg hadde i farten glemt å ta av de såleblanke kloggene og heller satt på vintersko. Ja – det gjør forbanna vondt enda. Jada, en håndfull venstreribbein, det var jo en høyresving for pokker! Men offisielt har jeg bare forstrukket meg en smule, så hold munn om det! Håpløst når lett distre villmenner på sommerklogger småjogger i lystig trav på speilisen, hehe..

Nok om det..

Men hva ønsker du deg til jul? Innerst inne..

Forresten – jeg ønsker meg en tidlig og lang varm Jærvår..

7 kommentar to “Et helikopter og en treskje.”

 1. Mammut Mamma Says:

  Vi tenker visst ganske likt du og jeg…jeg hadde en blogg om noe av det samme i går…😉

  Det hadde vært så mye kjekkere hvis folk kjøpte gaver fordi de hadde lyst..ikke fordi de måtte….

  Og hadde jeg vært i slekt med deg så skulle jeg ihvertfall fått tak i helikopter og treskje…
  ( det var da ikke mye forlangt…😛 )

  Ønsker «villmannen» en fantastisk Jul! May all your dreams come true….

  «Toooor…jeg står under mistelteinen»! GOD JUL! + God klem

  • Tor Vidle Says:

   Ja der traff du hodet på spikeren: «hvis folk kjøpte gaver fordi de hadde lyst..ikke fordi de måtte…» Julen er blitt nær et pliktløp, tror mange føler det slik i dag dessverre. Forsåvidt ikke bare julen, men hele livet, alt folk bør gjøre, alle land de må se, alt de må kjøpe osv osv. Og kanskje særlig for unge: All sexen de bare må prøve ut – følelseslivet er blitt en stadig større taper på mange områder. Undrer på hva det gjør med menneskene (og samfunnet) til slutt?

   Oisann, kanskje jeg burde bruke lupe på det edle slektstreet? Så får jeg kanskje endelig hjemmespikket treskje og helikopter – hva med Hårfagre? Han stammer vi vel alle fra mer eller mindre – teller han? hehe

   Auda, står du under kvisten? Kunne vært skummelt det, men heldigvis (for deg) klarer jeg ikke strekke meg over fjorden, hehe.

   Men håper alt er bra med deg og ønsker deg en fredfull og god jul med mye varme i. Og god juleklem fra nissen i Skaldeland🙂

   • Mammut Mamma Says:

    Harald Hårfagre er jeg helt sikkert i slekt med… :mrgreen:
    eller kanskje evolusjonistene har rett i at vi stammer fra apekattene….da er jo alt mer forståelig…😛

    Uansett….så sitter jeg her og *gliser* av kommentarene dine… 😆
    Dette blir jo nesten helt som i gode gamle dager da bloggen var ung….og vi var enda yngre…
    DET var tider det!

    Det er noe med forteller-stilen i bloggene dine som gjør at jeg får lyst til å kaste skoa og løpe barbent i gresset…( kan umulig være sunt, men…fristende er det … )

    Takk for at du finnes!

 2. skien_m Says:

  helt enig med deg.det er for mye mas til tider med det julegave-opplegget og hva man skal finne på og ikke minst hva folk får seg til å si at de ønsker seg.det er ikke måte på noen ganger.
  det julestresset har jeg lært meg å bremse.det skal være kos med jul og ikke stress,mas og tom lommebok.
  ikke snø igjen her heller for nå har det regna og blåst av en helt annen verden og jeg får liksom ikke skikkelig julefølsen uten litt snø,men det er lov til å håpe for det er noen dager igjen 🙂

 3. Mormor Says:

  Juleønskene dine kan jeg ikke oppfylle, helikopter er for dyrt (det jærgrønne tok luven fra dem 😆 ) og spikkeferdighetene er langt under pari, på vinterstid (for meg er det under 10 +). Men jeg kan hekle deg et hjerte og sende på en månestråle, julaften.

  Vi lar oss mase i hjel, men jeg tror det går an å la være.

  Ha en vakker jul, med stjerner på himmelen, snølukt i nesen og glede i hjertet.

 4. Annaps(uinnlogget Says:

  Ja,alt er nærmest blitt et pliktløp som du kaller det, en føler at en må både ditt og datt, for det blir ventet av en. Undrer på hvor mye en gjør i ren spontanitet for tiden, for min del blir det lite tid til sånt. Det å kjøpe julegaver til barnebarn er veldig koselig, særlig hvis jeg får lov å kjøpe ting som ikke står på ønskelista. Det er foreldrene som ønsker ting til ett og toåringen og det går ikke jeg med på…jeg vil bestemme selv. Blir av og til noen småsure foreldre da,men,men :😆 Ønsker deg en fin julehelg Tor

 5. Mormor Says:

  Ha en riktig fin jul🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: