Skråblikk: Vi selvopptatte fjottinger.

Tegn i tiden tyder på at vi er i ferd med å bli et land av egoistiske godfjotter som lever på skyer. En befolkning som mer og mer fjerner seg fra virkelighetens verden. Man kan ikke skape en fremtid på visjoner som resten av verden ser på som rene eventyr. Man kan heller ikke skape varige verdier ved å bygge ned alt utenom østlandet. Ei heller kan man skape et overintelligent folkeslag ved å kreve ingeniørutdannelse av kassadamen – og fantasien om distansen som omgjør resten av verdens befolkning til ens egne personlige proletarer på eksistenslønn er like død.

Oljefondets forvaltning har med rette fått pekestokken mot seg flere ganger de siste årene – samlet reelt tap har ingen oversikt over. Men at fondet kunne vært 4000 milliarder+ i stedenfor 3000 som nå, er det ingen tvil om, tenk på hvor mye vi kunne fått orden på her hjemme med de pengene som nå er evig tapt.  Og nye tap spøker i horisonten, f.eks har man antatte tap i sikte i hundremilliarders klassen pga idiotiske investeringer i landene rundt Middelhavet – som kjent er de i realiteten konkurs alle sammen der nede. De har hittil sluppet klubben bare fordi resten av EU betaler for kunstig åndedrett for å redde euroen som allerede har fått nok banesår til at dersom fornuften og langsiktig tenking rådet, avlivet den unaturlige valuttaen like greit i går som om 5 år.

Om vi ikke er direkte medlemmer i det håpløse EU-eksperimentet, er det ikke lenge før de luringene der nede lager et direktiv som skaffer de tilgang til oljefondet bakveien og som sosialistene i Norge så vedtar å godta. Allerede har monokkelen til EU fokus på fondet. Men skal vi gidde bry oss? Vi som lever i dag får kun vekslepenger av milliardinntektene – så om EU får et sugerør vil det ikke føles på våre kropper – fondet taper såpass gigantiske beløp på aksjeinvesteringer hvert år at det er muligens bedre å gi noe som pustehjelp til EU?

EU deler nå ut plaster for skader i alle himmelretninger, men plaster nytter ikke når pasienten er årelatet – og særdeles lite effektivt er det når pasienten selv står for årelatingen. Man kan jo spørre med absolutt rette hvorfor man skal holde liv i late grekere, inkompetente italienere og siestaelskende spanjoler som nekter å svette litt for å få smør på bakverket. Og særlig ille blir det når EU må fø på de nye medlemmene, dvs østlandene. Dog, man får man litt mer effektive folkeslag fra den kanten, og de betaler i retur med å mekke på alt mulig for oss, ting som de ikke har greie på, eller raner litt på sine salgsturneer. Men de beveger på seg om ikke annet, noe man ikke kan hevde om slubbertene og latsabbene i Middelhavet dersom man vil bli oppfattet som seriøs.

Selvfølgelig er vi i det minste delskyldige i elendighetene til Middelhavslandene – selv om mange mener at vi støtter de jo tvert om med å reise dit i samlet flokk annenhver måned. Dermed viser disse at selv med 10 års ekstra lekestudent-tilværelse har de ikke bedre kunnskaper om kulerammens virkemåte enn Per med 7 års folkeskole. Vi reiser dit med stor jubel fordi det er så billig, og billigere blir det jo hvert år, så da jubler vi mer og reiser oftere. At f.eks unge norske studenter eller andre unge uten særlige inntekter kan ha klippekort til hotellferier inklusive flyfrakt sier mye om noe som er riv ruskende feil i noens regnestykker. Nei, ikke i de unges matte, dersom du ikke forstår hva fakta den setningen viser med all tydelighet.

For, hvordan kan noen land egentlig tjene penger på dette på lang sikt? Svaret er «ingen». De som tjener på denne masseturismen er charterselskapene og flyselskapene – landene selv taper på turismen slik den er i dag – ihvertfall reelt sett, og i følge normale økonomiske fortjenestermodeller. At de ikke gidder selv bevege kulene på ramma er en sak, man kan ikke forvente allverden av en småfeit greker som kun svetter fordi det er varmt, og som helst vil jobbe svart dersom han må jobbe. Men vi har et medansvar i og med at vi ikke vil betale en normal kostnad for våre altoppslukende ferielyster. Vi er blitt direkte bortskjemte med billige reiser og personlige tjenere som knapt får lønn til tannbørst, langt mindre tannkrem. Ofte fordi man har avtaler om drinks som endel av lønnen, drinks som snart ingen nordmenn ønsker å gi – da tar man jo fra neste reisebudsjett må vite.

Man bør jo ha vett til å spørre seg om hva de skal leve av der nede rundt det blå forurensete og nesten fisketomme havet. Også landene selv bør spørre seg dette. Man kan ikke forvente at de skal leve på å dreie krukker i bakgårdene og lage kilometere av belter. Ei heller kan de leve av å være våre gratis tjenere. På en måte er de den moderne tids tapere som har blitt tapere fordi de ikke gadd forstå i begynnelsen. De kan leve av turismen hvis myndighetene lærer seg enkelt økonomisk ABC. Men det krever og at vi opphøyde må innse at vi må betale den relle kostnaden når vi skal på ferie, og ikke bare en symbolsk sum. Flere i dette landet må og innse at det ikke er en menneskerett å få nesten gratis hotellferie med oppvarting. Den enkleste og mest fremtidsrettete hjelpen vi kan gi er å betale for oss, og slutte å utnytte andre lands befolkninger med våre  selvopptatte krav – folkene i (U)landene rundt Middelhavet er i ferd med å bli den moderne tids slaver.

Så kan man med rette spørre seg hvorfor man gidder bry seg – hvorfor man gidder skrive ord om noe som antagelig ikke vil ha betydning. Nei, si det. Eller kanskje er det slik at flere burde tenke seg om, særlig vi som sitter på velstandsberget. Vi som og liker å slå oss på brystet i utlandet for våre engasjement ovenfor fattige – men problemet er at pga vår velstand og våre egokrav er vi egentlig snart blant verstingene i å utnytte andre lands befolkninger. Ingen kan leve på knapper og glansbilder alene, og det er nettopp det vi betaler med når vi ferierer i landene rundt Middelhavet.

Vi bør og huske på alt de har måttet ofre i form av tapte strender og friområder som før var like selvskrevne goder for befolkningene som de vi påberoper oss over våre strender og naturherligheter. I dag er de fleste av deres strender forsøplet med hoteller og tusenvis av turister – bortskjemte turister som vil betale minst mulig for delakten i voldtekten som man i grunnen kan kalle det som har skjedd. Vi selv hadde aldri godtatt at dette fikk skje, langt mindre at betalingen ble smuler fra rikmanns bord. Så hvorfor skal andre lands befolkninger måtte godta?

Ingenting vokser inn i himmelen, og slik verden fungerer kan det om noen tiår like greit være at vi selv må dyrke poteter i hager og blomsterurner igjen. Kanskje ville vi hatt godt av det vil nok noen mene, godt av å komme ned fra hesten og nærmere jorden..

3 kommentar to “Skråblikk: Vi selvopptatte fjottinger.”

  1. noamish- Says:

    ja, har vi nok settepoteter? interessante tanker for oss når oljeformuen er spist opp

  2. jaff Says:

    Tja.. jeg har aldri vært på ferie utenlands..har ikke råd. Nå klarte jeg å la tenåringen få sin første ferietur noensinne i høst..billigtur. Hun dro avgårde med nesten ikkeno klær (utrolig til jente å være), for hun skulle handle der nede ved Middelhavet et sted. Mulig hotellet var for billig, men det var sannelig ikke klærne hun kjøpte. Norgespriser, synes jeg. (Egentlig turistpriser, gjetter jeg på. Jeg nekter å tro at de lokale betaler den slags priser) Hun fortalte forøvrig at betjeningen nærmest skulte surt på dem når de ruslet rundt i butikkene og kikket, men når de plukket til seg plagg de ville kjøpe, sprakk sure ansikter opp i strålende smil. Kanskje litt for mange turister bare kikker? :mrgreen:

  3. Anonym Says:

    Ja,oljepengene forvaltes helt galt, enig med deg. Det første som man burde få orden på her i landet er helsesektoren. Er på høy tid noe blir gjort der


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: