Goddag i puddingen.

Det er våte tider, også inni kåken. Den begynte å lekke etter at den eminente byggmesteren mente de var ferdige med det nye taket. Så ble jeg enda mer forbanna og pekte nok en gang på deres manglende kompetanse – dermed ble de nok en gang sure for å ha blitt tatt med buksa nede igjen og pakket sammen stillaser og alt deres skrot. Så reiste hele gjengen. Det var for sånn ca halvannen uke siden. De mente de hadde brukt nok tid på den sinte og for mye vitende gubben som aldri kunne godta det minste slurv. Og småtterier som litt vann inn her og der, og manglende panner her og der, og skjeve møner og gavler – og mye mye mer.

Makan til elendig arbeide og inkompetanse har jeg aldri før sett. Det hele skulle ta en uke med en haug polakker og deres sjef. Det gikk 3 uker hvor jeg hver time måtte peke på alle feilene de hadde gjort den siste timen, og at jeg ikke godtok tabbene. Vet ikke hvor mange polakker jeg har slitt ut på de 3 ukene, men tallet må ha to siffer. Det har vært et mareritt. Og her snakker vi om et norsk firma som har eksistert i pluss 20 år. Men, man kan ikke la polakkene jobbe uten konstant oppsyn, det er velkjent i hele byggebransjen. De har rett og slett ikke kompetanse nok, og er noen slarver hvis man ikke holder de i ørene hele dagen. Og, ikke kan de norsk, ikke engelsk. Og fingerspråket deres er annerledes enn andres. Og holde de i ørene skal være firmaets ansvar, ikke kunden. Dessuten forstår de rett og slett ikke hva man prøver å fortelle de, langt mindre ser sine egne tabber og slarv. Jeg har prøvd i 3 uker uten å få noe nyttig inn i deres hjerner.

Deres sjef fant raskt ut at her har de dessverre møtt på en kunde som har en kompetanse som overgår selv sjefens. Men, når han ikke tok lærdom av det allerede fra dag 1 av, så måtte det ende med en fiasko på første klasse. Egentlig er det såpass elendig utført at jeg har mer eller mindre krevd at de må ta det hele på nytt av. Listen over feil og mangler kan måles i meter. Heldigvis har jeg enda ikke betalt et eneste øre. At de her går på et megatap er fullt og helt deres eget ansvar. Hadde de utført en korrekt jobb fra starten av ville tapet vært unngått. De får nå en sjanse til å ordne opp, kun en.

Så det har vært travelt. Og som nevnt et mareritt når man ikke når frem. Jeg er ikke urimelig, men nøye og vil kun ha jobben gjort fagmessig korrekt. Feilene de har gjort er mange, og for min del totalt uforståelige. Flere ganger har jeg måtte peke på så åpenbare mangler at selv en amatør deluxe ville ha sett den. Så må de ta av det de har gjort, rette opp i tabben og montere tilbake korrekt. Skulle man tro ble den fornuftige løsningen. Men nei, når de monterer tilbake oppdager man at de så har skapt nye feil som så må rettes igjen. Ufattelig at det er mulig.

Har knapt hatt tid til nettet de siste ukene, dagene har gått til å måtte prøve å få treskallene til å gjøre jobben korrekt, dog uten å lykkes. Man kunne like greit prøvd å forklare en femåring hvordan det må gjøres. Et problem har og vært at de påstår at noe er rettet, så oppdager man at de rett og slett lyver en opp i ansiktet og har ikke prøvd å rette engang. Den siste jeg tok i en slik løgn var deres sjef – han stor på stillaset, og jeg på bakken. Så spurte jeg om de hadde foret opp lektene i den avdelingen av taket. Joda, nå var det endelig gjort. Men jeg kunne se nedifra at det hørtes tvilsomt ut, dermed klatret jeg opp til han for å sjekke selv. Og der rett foran han lå løgnen rett opp i dagen, de hadde ikke gjort som avtalt. Jeg pekte på løgnen. Dermed var han avkledd igjen. Og det var da de pakket sammen og reiste.

Man kan jammen lure på hvor mange som blir direkte lurt – de fleste i dag har ikke peiling på noe håndverksmessig. Og dette firmaet påstår at de legger rundt 100 nye tak hvert år. Man blir småskremt av tankene man gjør seg. Men det er blitt et alvorlig problem i byggebransjen som snart er tom for norske faglærte arbeidere. Det krever mye av arbeidsledelsen å følge tett opp de utenlandske arbeiderne som i det store og hele mangler fagkompetanse. Et av problemene med polakker er at de sier aldri nei, dvs de sier alltid ja når man spør om de kan den eller den jobben. Årsaken er at de er redd for å miste jobben dersom de virker lite kompetente. Dermed er standardsvaret ja, selv om de ikke har peiling på det man spør de om.

Nå ser det ut til at sommeren er innom igjen, tempen er behagelig og regnet har tatt en pause. Var nettopp ute og daffet i bare t-skjorta sammen med gressklipperen. Hyllebærene er modne og bladene får stadig flere høstfarger. I busker og kratt yrer det med fugler som er på matjakt – det nærmer seg trekktiden. Mange er allerede reist, men Jæren er et område hvor store mengder trekkfugler fra resten av landet samler seg før den lange etappen over hav og kontinent kommer.

Ellers har det som nevnt blitt lite tid til nettet, dog begynner jeg å nærme meg halvferdig med det nye fotogalleriet som er linket til oppe på høyre side. Håpet er å bli ajour i løpet av året. Bloggen har måtte lide av lite tid og blogglysten har vel ikke akkurat seilt i medvind heller. Men får håpe det bedrer seg.

En avslutningstest:

Hello! My name is.. ka pokker va det nå? Well – anyhow, shall eg føna your nice knees? Eg fønar very good you see. Nei! ikkje dine Olav! Du får føna stilkekneå sjølve!

 Tja, såvidt godkjent.

For å antyde at det er enda futt i den rå og beinharde skalden fra antiurbane strøk avsluttes med fraspark og hilsner som inneholder lovnader om snarlig gjensyn – nå må dinner skapes, og i morgen er det duket for episode nr 2 i reality’en «Å legge nytt tak på kåken til en herda villmann uten slips».

15 kommentar to “Goddag i puddingen.”

 1. bramaputra Says:

  de fleste er ikke klar over hva det vil si å slippe moderne håndtverkere løs- sånne firma driver en stund så går de konkurs, når man ser at badet begynner å råtne, etc.- en veninne av meg solgte rekkehuset og flyttet inn i nytt- der var det alt råteskader og egentlig skulle huset rives(nytt luxushus) og der burde bygges nytt- hun ble stående helt ansvarlig sjøl, siden de ansvarlige firmaet hadde slått seg konk- dette er realiteten for folk i dag- jeg ville ikke bestilt i fra noen, uten om slik som du sier- å fotfølge dem og gjerne leie en fagmann til å fotfølge arbeidet- der finnes ingen yrkestolthet lenger- bare griske svindlere i den bransjen. foruten de få da, som man ikke får tak i- forøvrig ønsker jeg deg til lykke med fotohøsten.

  • Tor Vidle Says:

   Byggebransjen er overopphetet for tiden, de fleste har altfor mye å gjøre og kan velge og vrake blant de oppdrag som gir mest fortjeneste. Da jeg innhentet anbud gadd ikke mer enn under 50% av de kontaktete å gi en pris – og det selv om oppdraget slettes ikke er lite.

   Problemet her og nå er at det firmaet jeg valgte er et gammelt som har eksistert i mer enn 20 år, men mangelen på norske fagfolk har nok gjort at de på et eller annet tidspunkt måtte hente inn arbeidskraft fra Polen. Det kan gå bra dersom ledelsen følger de opp tett og har en norsk ansvarlig som er hele tiden til stede, men dessverre lot man polakkene mer eller mindre jobbe alene. Dermed var det hele dømt på forhånd, kanskje særlig når de fikk en kunde som selv har gode kjennskaper til håndtverket.

   Foreløpig har jeg måttet legge kameraene på hylla pga alle problemene med taket, men håper det nå ordner seg.

   Tor

 2. Tante Bø Says:

  Å gudsjelov der er du : )) Som jeg har lurt på hvordan det sto til med deg.
  Jaggu får jeg lyst å gi deg en «SMASK» : ))

  • Tor Vidle Says:

   Sender en smask tilbake til den utrolige tanten🙂 Det har som nevnt vært travle uker, de har jobbet både sent og i helgene. Men til liten nytte når alt må tas om igjen.

   Tor

 3. skien_m Says:

  hører du ordet polakk eller østblokk så er det bare å LØØPE.
  hvorfor ringte du ikke takstmann under arbeidet?da hadde tin blitt stoppet lenge før og du hadde spart deg for mye dritt🙂

  • Tor Vidle Says:

   Vel, hvis de hadde hatt med seg en norsk fagutdannet formann hele tiden ville dette vært unngått. Selv om jeg i praksis fulgte arbeidet hele tiden og ga beskjeder nesten non stop om feil og krevde korreksjoner og det ble lovet å rette opp, men uten at det ble gjort, så stoppet det av seg selv når 90% var gjort pga mine krav. Egentlig ble jeg til slutt drittlei hele gjengen (det har sikkert vært minst 10-12 forskjellige som har jobbet her), men hadde trumfen siden jeg nektet å godta det utførte arbeidet, dermed heller ingen betaling.

   Min reklamasjonsliste (inklusive dokufotos) er såpass lang og alvorlig at det ville vært en katastrofe for firmaet dersom jeg f.eks kontaktet avisen. Jeg har og vist fabrikken som leverer taksystemet listen og bildene, deres (nådeløse) dom er den samme som min. Så i går kveld måtte de krype til korset og vi hadde et møte. Nå skal de starte i morgen (dersom været holder) og da med kun norske fagfolk, samt at den ene sjefen skal være med. I praksis skal de ta hele taket på nytt fra bunn av, noe som egentlig er det eneste rette.

   Men, så spørs det om de nå holder hva de har lovet, og om de denne gangen gjør en fagmessig korrekt jobb. Beskjeden fra meg er at noe annet godtas ikke, og ingen kroner før jeg er fornøyd (de har prøvd seg ved å sende en faktura, men den blir ikke betalt før jeg har godtatt jobben 100%).

   De går på et megatap her, først hadde de regnet seriøst feil på anbudet (i min favør), så har det tatt 3 ganger så lang tid fordi jeg har krevd ting gjort på nytt (men egentlig ble det like langt fordi feilene ble ikke fikset på en korrekt måte) – og nå må de ta alt på nytt. Men ikke mitt problem eller ansvar, alt er deres egne tabber.

   Når alt dette er sagt: Hadde jeg ikke følt at jeg selv hadde nok kompetanse på området ville jeg latt en kompis av meg som er byggmester hatt oppsynet på mine vegne, men jeg er trygg på min egen viten omkring dette så jeg klarer det selv. Men det er slitsomt når man skal forklare noen noe og de ikke forstår en dritt.

   Tor

 4. trultemor Says:

  Så godt å sjå deg igjen!!!!
  Og så godt tross alt at det var polakkar og ikkje dårlig villmannskrog som har holdt deg vekke!
  Men utrulig kjedelig med håndverkara som ikkje gjer jobben skikkelig!

  Ved ombygg på jobb, var det fleire frå Litauen innom (norsk sjef ja) Og dei jobba både kjapt og gjorde jobben/jobbane bra! Sannelig ikkje mykje å sette fingen på enten det gjaldt muring, snikring eller maling. Har vi bare vore uvanlig heldige?

  Polakkar ja…dei lever stort sett herrens glade dagar i dette landet! Når dei ikkje har jobb lenger, så er det iallefal nåken som nyter godt av Nav, ser det ut til! Og når dei har kone og ungar, så får dei alle goder (barnetrygd, kontantstøtte)…enten dei held seg her i landet eller er heime i Polen)
  Det er så enkelt å leva i Norge seier dei, Polen er komplisert….

  Litt sommarslig lys og varme innom oss og i ettermiddag, utrulig deilig:)
  Ha ein riktig fin kveld!
  Klem!

  • Tor Vidle Says:

   Takk for det trultemor🙂

   Dette har tatt såpass mye av dagene og kveldene og helgene at jeg har funnet lite tid til annet (skroget snakker vi ikke om, selv om det er like sta som eieren og bare får holde stand værsegod). Stort sett er det eneste nettrelaterte jeg har puslet litt med innimellom er det nye fotogalleriet for å koble av noe minutter her og der.

   Det er begge deler angående utenlandske byggarbeidere, noen få er dyktige (men disse tar seg stort sett like mye betalt som de norske), men de aller fleste har ingen tilsvarende fagutdannelse som norske fagarbeidere. Dessuten er byggeskikk og forskrifter ikke like i forhold til det landet de kommer fra. Norge har et av verdens strengeste og mest kompliserte regelverk angående bygging.

   Men, gjør firmaet som leier de inn det rette, dvs har med norske fagfolk som rettleder og passer på kan det gå bra. Men det er der det ofte svikter, og blamen er fullt og helt firmaets norske ledelse å belaste, ikke de innleide.

   Er brukbart vær nå, og skal visst ble enda bedre. Synd jeg ikke får tid til å ta meg noen turer i det supre sommerhøstværet, men får håpe det kommer flere perioder senere.

   Ha en fin kveld du og, og sender en klem med.

   Tor

 5. lisel Says:

  Hei Tor, der var du…🙂
  Sitter her å fliiirer da jeg leser dine ord…. Har lest deg så mye , at jeg vet du er en mann som vil ha orden på sakene, men hvorfor tok du polakker da?😆 De kan gjøre en god jobb, men.. de kan også gjøre som hos deg. Jeg har jobbet med polakker i deres eget land i over 4 år.. kunne aldri finne ta en polsk håndverker her.
  Jeg har sett meget skal jeg si deg, som for eks. .. hvorfor sette et bend på et vannrør henne i hjørnet, da du kan spare bendet, og heller la vannrøret gå på skrå hen over hjørnet.. ler.
  Jeg er overbevist om at de har gjort så godt de kunne,de kan være flinke ser du, men hadde nok ikke regnet med du visste bedre en dem. Hadde du brukt norske håndverkere, hadde du sparet alle de frustasjoner, fått kvalitetsarbeide, kansje betalt noen kroner mer.
  Ja..ja.. måtte bare erte litt… dette reddet dagen min, så håper jeg er tilgitt.
  Godt å se deg her inne, har sett etter deg her….jeg skal også til å være litt aktiv…om du forstår.
  Gleder meg til neste kapittel… 🙂

  Lise L.

  trultemor… tror ikke polakkerne lever herrens glade dager.. jeg har vært utstasjonert i Polen i 4 år.. reist en del der siden. Jeg har sett hvordan de lever hvordan de bor, kjenner byråkratiet, mange har kansje bare få tusen å leve for i mnd. At de får understøttelse i Norge er vel rimelig hvis de lever og bor i landet.. barne trygden de får til Polen er da ikke deres skyld, det er da den norske stat.

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Hei Lise🙂
   Hehe, ja jeg ser litt med galgenhumoren på det hele selv om det i seg selv er alvorlig nok.

   Problemet er egentlig ikke polakkene, det er de norske firmaene som leier de inn (ikke alle, for noen gjør det korrekt). De fleste av polakkene har ikke nok kunskaper, ikke slik vi tenker angående fagfolk. Men dette er firmaene som leier de inn fullt klar over, og dermed må de ta ansvar og følge de opp hele tiden.

   Det største problemet med selve polakkene er at de ikke forstår at når de skal gjøre en jobb og ikke aner/er usikker på hvordan så må de spørre først om veiledning. Av en eller annen årsak er dette punktet en svakhet som går igjen og igjen, nemlig at de ikke spør. F.eks skrev jeg ut mange mange ark med leggeveiledninger som de fikk etterhvert når jeg stoppet de.

   Men ikke kan de snakke norsk, langt mindre lese. Når de endelig forstod et eller annet, og da som regel når det fulgte med tegninger eller bilder som viste fremgangsmåten, så var de kommet så langt videre at de måtte demontere svært mye bare for å komme tilbake til der problemet var. Men allikevel, og til tross for at de så burde forstå, så klarte de jammen å gjøre feil igjen.

   Jeg håper nå at det ordner seg, men tror ikke på noe lenger før jeg ser det.

   Håper det går bra med deg🙂, jeg har dessverre hatt svært liten tid til å følge med her.

   Tor

 6. trultemor Says:

  Lise…dette har du mykje meir greie på, eg bare ser kva dei får utbetalt dei som bur hos oss…Det er iallefall nåke som ikkje stemmer? Kona er i Polen i lengre periodar, får utbetalt 26000 imnd, dei har 2 barn på 1 og 6 år. Mannen får arb.ledighetstryd på 19000 utbetalt (det er ikkje allverden, men kona har bare såvidt vært ute og jobba)
  Men vi liker veldig godt leigebuarane våre, er antagelig dei leigebuarane vi har hatt mest kontakt med av alle som har budd her iløpet av 14år. (første gong vi leiger ut til utlendinger)

 7. lisel Says:

  Tor.. polakkerne er stolte folk.. de føler det er nedverdigende å spørre, men ser du har forstått dem… Men det du forteller.. jo.. det er så velkjent.. 🙂 🙂

  Lise L.

 8. lisel Says:

  trultemor…. (lurer meg til å bruke Tor`s blogg her)
  Visste ikke de fikk så mange penger da… så mye får du ikke i Danmark. Men får du en polakk til venn, gjør de alt for deg… Godt å høre du er fornøyd med de… 🙂
  Du kan si Dzin dobry til dem.. ler… det er god dag..

  Lise L.

  • trultemor Says:

   (kviskrar…sidan det er Tor sin blogg;) Vi har lært oss å telle til 10 + enkelte polske ord: Dei prøver å læra norsk…så her går det på engelsk,polsk, norsk, tegnspråk;))

 9. nattsvermer Says:

  Kjære Tor

  Jeg savner deg når jeg ikke leser ordene dine.
  Og nå var det godt å lese deg igjen.
  Men; en ting må jeg bare si.. det er MANGE norske arbeidere som gjør et drittarbeid også!😉

  Her er det full rulle for tiden..

  *budeieklem*


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: