Byen med innovervendte skylapper.

Vi som bor utenfor påvirkningen fra den selvopptatte boblen som kalles «Oslo» har lenge sett tegnene. Tegnene er mange, men alle peker i samme retning: En by i utakt med resten av landet. Det nærmer seg tiden hvor resten av landet bør spørre seg om det politiske tyngdepunktet i Norge bør flyttes ut fra Oslonavlen og til f.eks Trondheim eller Bergen. Tidligere regjeringer har halvhjertet prøvd å flytte deler av makten ut for å stagge misnøyen rundt i landet, men med dårlige resultater – og stort sett fordi man egentlig aldri får særlig mange Oslofolk til å frivillig flytte utenfor gryta. Men, er ikke det å snu alt på hodet? Må all makt ligge i hendene på folk fra østlandsområdet? Vil folk fra dette området ikke flytte så er det garantert mange nok trøndere eller bergensere, ja sikkert og finnmarkinger som står klar til å overta. Så sannheten ligger på et annet nivå: Dagens Oslodominerte maktelite er livredd for å la andre deler av landet få overta reell makt.

Norge utenfor Oslo har i mange år spurt seg selv hva man egentlig skal med Oslo, hva nytte har Norge av Oslo? Ikke produserer de noe av betydning, ikke er de selvbærende økonomisk. Og folket der ser ut til å distansere seg stadig mer og mer fra resten av landet – ikke minst politikerne. Ser man nøkternt på det burde Oslo blitt behandlet som en hvilken som helst ordinær provinsby, de får jo utkantstøtte så det holder dersom man omskriver navnet på all økonomisk støtte de får. Oslo har heller ikke noen ekte Norgesverdier å vise frem til turister – i motsetning til Trondheim og Bergen. Og den norske sjela finnes heller ikke i Oslo. I følge media har og Oslofolket retten til Norgesværet – det er stort sett dette man lager store overskrifter med som gir inntrykk av at det gjelder hele Norge. Om finnmarkingene sitter toppløse i 25 grader og Oslofolket får krisehjelp pga en ordinær regnskvett, er det tunge skyer over hovedstaden som er Norgesværet ifølge pressen. En patetisk selvopptatt sutregjeng hele bunten.

Nei, flytt stortinget til Trondheim, så kan trønderen gjøre vedtak om å kle Oslofjorden og Nordmarka med 150 meter høye vindmøller, noe må de jo skaffe selv av inntekter der borte. Jærbuen – og resten av vestlandet, stiller gladelig opp og donerer alle våre vindmøllene inklusive gratis frakt via dugnad fra staute karer med egne traktorer og gravemaskiner. Det skal ikke koste Oslofolket en krone – sågar kan vi på dugnad og oppføre alle kraftmastene som bør av økonomiske hensyn gå litt på kryss og tvers gjennom by og landskap. Når vernete Hardanger må tåle dette så får jammen og Oslofolket gjøre det samme.  

Og selvfølgelig skal vi gjøre det vi kan for at Oslo-området skal bli mer selvberget, f.eks kan vi åpne for fri etablering av oppdrettsanlegg i hele Oslofjorden som i dag er beskyttet og fredet fra oppdrettsanlegg. Om Oslofolket må lide noen små tap som at alle viker og strender blir konfiskerte og fjordbunnen et giftig gjørmehav av fiskeekskrementer og forrester, er noe de bør klare å leve med som små minus. Resten av landet har jo måtte tilvende seg dette i mange år, så da bør vel østlendingen og klare det?

Oslofolket må nok påregne at et trønderstorting nå vil prioritere veiene i resten av Norge, å heve nivået rundt i landet opp fra 1950-tallet – om folket der i øst ikke klarer å leve med køer og etpar humper i veien så får de heller flytte ut – ikke Norges feil at endel folk har såpass sterke flokktendenser at de må følge resten av sauene som strømmer til provinsbyen i østutkanten. Resten av landet vil garantert ta i mot flyktningestrømmene fra Oslogryta, men de må integrere seg med folket i Norge. Men østlendingen må selv ordne opp med den innvandringen de selv har åpnet for fra resten av verden. Man kan ikke forvente at resten av Norge skal uten videre overta B-gjenger og andre problemer Oslofolket selv har skaffet seg frivillig. Men antagelig kan vi tilby sesongarbeide i f.eks landbruket eller fiskeindustrien.

Man kan se på det som spøk eller ikke, men faktum er at Oslo er i ferd med å selv distansere seg fra resten av Norge. Og dermed ligger det an til store konflikter i fremtiden. Og: Om Oslofolket ønsker å bli fullt ut multikulturelle er det et forhold de nok er alene om i Norge. Årsaken kan være så enkel som at egentlig har Oslo ingen egen kultur å bevare. Selv operabygget er ikke bygget pga kulturbehov. Men jeg tror bygget står støtt – neppe vil det skje at noen andre byer ønsker å demontere det arkitektoniske misfosteret og flytte det til deres by. Resten av Norge har tross alt sine norske byggetradisjoner å ta vare på. Så der kan Oslofolket slappe av, men de må nok påregne at de selv må ta vedlikeholdet og at bygget tas ut av nasjonale støtteordninger. Men de kan jo drive det som resten av Norge pleier med typen «samfunnshus», nemlig på dugnad. Male selv, steke vafler som kan selges osv osv.

At antallet mandater fra Oslo-området til stortinget vil bli satt betydelig ned, er en naturlig prosess som må til for å ta vare på hele Norge. Utviklingen i Oslo går raskt mot amerikanske tilstander hvor trynefaktoren betyr mer enn politikken trynene representerer. En gammel ide om å la Oslo-regionen bli en selvstendig stat – omtrent som en bananstat, kan man ikke se bort fra at vil bli realisert. De oppfører seg på flere områder allerede som om dette har skjedd – bare at resten av landet i deres øyne er bananstaten.

Med all respekt og enda mer til de etterlatte i tragedien som rystet landet, så får man snart et inntrykk av at Oslo-regionen nå har gått inn en en massesuggesjon som vil vare inn i uoverskuelig fremtid. Oslo’s ungdom har falt inn i en dyrkningstrance for deres store helt, Jensemann. Hva politikk han står for har de nærmest kastet på bålet som totalt uinteressant, han er jo den store helten – i følge flere av spirene. Antagelig ville flere av de sett han som eneveldig konge. Osloavisene har mistet all sunn fornuft og bortsett fra kjendiser, sex og fotball, finnes det ingen andre verdensnyheter som fortjener spaltemetere over Utøyatragedien. Om pårørende fra hele landet aldri får begynne å lege deres sår, legge ondskapen bak seg fordi Osloavisene ikke lar de få et sekund fred – bryr ikke redaktørerene seg om, de hevder deres samfunnsplikt. «Drittsekker hele redaktørgjengen» sa en gammel dame fra Vigrestad. Handelsmannen har nå nektet å selge aviser fra Oslo – jeg støtter de begge.

VG har sågar gått til det skrittet å stenge ute alle med meninger som ikke har en Facebookprofil med fullt navn og bilde. Det betyr med andre ord at over halve landet får ikke lov å ha meninger i VG. Dette passer ypperlig for VG’s kyniske redaktører som nå stort sett får kjøre sitt rå løp uimotsagt – også sosialistløpet. Til og med EU har vedtatt at det bør være slik at folket kan ytre seg anonymt, av mange årsaker som er fornuftige i et demokrati. Det er og de som har mumlet om at hadde tragedien skjedd i Finnmark, f.eks i en sameleir, ville suggesjonen Oslofolket har inntatt ikke vært mulig. Hele landet er rammet med pårørende i fra nord til sør, men kun Oslofolket har gått inn i en endeløs trance. Og stort sett er det kun Osloavisene som hver dag kjører endeløse sider med dokumentarer og repetisjoner, og leter nå mannsterke etter hvert ord som er sagt av politikere fra andre partier enn AP for å arrestere disse, selv om det kanskje var 20  år siden. Og nå i tillegg vil Oslopressen kneble alle folkemeninger unntatt Jens & co sine.

For mange av oss som sitter utenfor Osloregionen blir det bare mer og mer påtagelig hvor fjern deres verden er i forhold til resten av landet. Og hvor selvopptatte de egentlig er. Deres innovervendte skylapper er snart helt stengt for kompassets retninger – eneste er langsynet til deres feriedestinasjon på en eller annen flokkstrand i syden som fremdeles får en glipe – ellers er det kun egen navle som beskues. For min del stemmer jeg uten å nøle ja til et trønderstorting – også ja til Oslo dersom de vil løsrive seg. Men de får klare seg selv etterpå, også økonomisk, selv om vi skal hjelpe de i gang som nevnt.

Hva som kan sees på som spøkete skråblikk eller ikke får være opptil hver enkelt å selv bestemme, her kreves ingen Facebookprofil med bilder og godkjent fødselsattest for å motsi denne «redaktøren» – som nå skal ut og nyte duften av Jomfruroser som lever fritt under en vakker Jærhimmel..

(Kommentarer blir svart på når sola og roseduften er gone – og når grandistante Turid Oline som nå bjeller på min dør, har trillet hjem igjen på årgangsmopeden fra hennes lykkelige fjortisår)

Prosit.

12 kommentar to “Byen med innovervendte skylapper.”

 1. lillesøster Says:

  Har ikke Sjøfartsdirektoratet flyttet til dine trakter for noen år siden? «Flybasen» i Bodø hva kommer den inn under? Er det fordi de føler seg redde for russerne at de aller nådigst lot noen dresskledde menn – og sikkert også kvinner – få litt luft under vingene og reise opp dit? Når russerne tester flyene sine blir vi jo alltid så nervøse, men nå er vi så gode venner siden vi har gitt fra oss områder der oppe, noe som kanskje bare er bra? Så bortskjemte vi nordmenn har vært med rikdom og tar alt for gitt; alle er jo ikke rike, men rikere enn i Russland, hvor gjennomsnittsalderen på menn er 57 år og noen har kalt det et U-land pga all fattigdommen. Jeg skjønner ikke hvordan det landet skal ha klart å bli et u-land? De bruker jo milliarder på milliarder på å ruste opp forsvaret, men ikke pusse om atomkirkegården sin; der har jo også Norge vært litt rause, for å skryte litt, og man skal jo ikke forvente noe igjen. Jeg leste en gang at grunnen til at togskinnene i Norge slutter på Fauske er fordi man var redde for å «møte» russerne der helt øverst, i fall noen av dem skulle være i dårlig humør en gang og hoppe på toget med en rifle. Så gjerrige som noen inngrodde finnmarkinger eller tromsværinger er på matfatet og stort sett bare serverer poteter til dama, typisk menn, kan man vel heller forvente at en «forbannet» eks, russisk kvinne, kommer og stikker hårnåla opp baken på dem. Vis litt manerer, norske menn. Bli litt mer multikulturelle. Alle liker ikke bare brunost, poteter, sild og havrelefse… Russiske kvinner er kultiverte, i motsetning til de fleste av oss, som ikke er overstudert på UiO eller andre steder. Vet ikke om det er mindretallet eller flertallet.

  Jeg håper ikke makteliten flytter opp til Trondheim, for der er alle anti-israel og pro-palestina, og ingenting annet. Skal det være vår målsetning å dele landet opp etter hvem som er medlem av Israels venner eller ikke, stemmer Ap og opptrer på deres valgmøter eller ikke, fordi alle andre er rasister, da blir det ikke trivelig. Du skjønner, våre nye statsborgere finnes ikke rasistiske, det er det bare nordmenn som er. De har lært bedre manerer i sine hjemland, derfor er det godt for oss å ha dem her for å få bukt med fremmedfrykten.

  I bygden jeg kom fra var det en mann som ledet et par generasjoner med barne- og ungdomskor (tensing), og han lærte oss å bli glad i utlendinger. Så SÅ ille er ikke kristne at dere trenger å stemple oss som rasister eller «Frp-ere». Nei, nå rotet jeg meg litt vekk her. Er allerede stemplet som høyrekstrem, så det spiller egentlig ingen rolle. God natt, igjen. Håper kultureliten kan invitere noen velstuderte jødiske forfattere og vitenskapsmenn og kvinner til Trondheim, så vi kan få litt mer balanse i dette palestinavennlige land, siden vi jo tross alt mener at også Israel har rett til å eksisterer, selv om de er litt raske til å bygge nye boliger til alle de bostedsløse innvandrerne til Israel som ikke har tak over hodet, i motsetning til oss, vi som har så høye huspriser at snart – i disse krisetider – havner halve Norge på sosialen fordi de ikke har råd til å betale 15.000 kroner pr mnd for noen kvadrat i Groruddalen. Og vi har faktisk veldig fine hus i Oslo, med sjel, på vestkanten, bare så synd at jeg aldri har hatt råd til å gjøre meg kjent der, for det er så dyrt med bensin og bompenger, pluss alle purringene som tar resten. «Purregebyrlandet; renter og renters rente. Åger.» Trøsten er at til slutt kommer vi alle til å forstå hverandre bedre, på tvers av klasseskillene, vest- og østkant, fattige Nord-Norge og de mer «verdige» deler av landet, hvor folk ikke sliter med mørketid, alkoholisme, depresjoner og mindreverdighetskomplekser pga et par hundre års nedsettende holdninger mot de breiflabbete norlænningan som stinker fesk. Å leve under solfylt himmel i Oslo gjør noe med deg. Du blir lysere til sinns, mer vellykket og mindre sykemeldt. De skjønner det bare ikke, disse overlegne overlegene, som tilbragte sine barnsben i en deilig have på Nesodden eller Vinderen, koste seg med likesinnede på «Katta» og spankulerte rett inn i god stilling på Stortinget, et vellykket advokatbyrå eller «Riksen». Det er forskjell på fattig og rik, klok og teit. Det vet jeg alt om, jeg som ikke ble født på solsiden, selv om vi trøstet oss med midnattssola. Unnskyld, Tor. Det var din skyld. Du tenner meg…🙂 Terger meg… 😆

  Al Green & Justin Timberlake – «Let´s stay together»

  • Tor Vidle Says:

   Takk for fyldig kommentar lillesøster, jeg lar den få stå i fred/ukommentert som det den er, dine tanker og meninger. Du burde skrive blogg igjen selv🙂

   Tor

 2. lillesøster Says:

  Nå er det kryss i taket. Israel har sluppet inn en «Jomfru» og lar henne få muligheten til å bli «Konsulent», for hun får papir på det.
  http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=233981

 3. Pingu Says:

  Kult innlegg!
  Selv ville jeg tilført litt om rovdyrforvaltningen, men det får bli et annet sted.
  Typisk oslofolk å styre over oss i distriktene i alle konflikter, og hvilken kunnskap de sitter med! Giid!

 4. hehe Says:

  Bergen og Trondheim er så krøkkete å komme til for oss i sør. Kristiansand kunne kanskje vært hovedstad, men problemet er at da dauer nesten Arendal av misunnelse og melder overgang til Telemark fylke…hmm.
  Stavanger kanskje?🙂

 5. Alex Says:

  HELT ENIG!!

 6. Stålmannen Says:

  Jeg trodde ikke det fantes mennesker i Norge som var så lite opplyste og sneversynte.
  Her kommer noen faktaopplysninger til deg.
  Oslo er det fylke med flest Samer, Bergensere, Trøndere, og innvandrere i Norge.
  De fleste folk som opprinnelig er født med aner og slekt fra Oslo har utvandret til resten av Norge.
  Så i stedet for og sitte og skrive om ting du tydeligvis ikke har greie på bør du sette deg på skolebenken.
  Det er kun 15% 3-4 generasjon oslofolk som fremdeles bor i byen. Rikspolitikere er like sneversynte som deg,
  fordi de kommer fra distriktene, flytter hit og blir her.
  Se på infrastrukturen og hvor midlene blir brukt pr. capita.

  Stålmannen fra Snåsa (om du vet hvor det er.)

  • Tor Vidle Says:

   Korrigerte kommentaren din slik at du ikke behøver rette den selv:

   Korrigering 1, rettet til: «Oslo er det fylke med flest innvandrere i Norge.»

   Korrigering 2, rettet til: «Rikspolitikere er like sneversynte som deg.»

   Tor

 7. Lisbeth Says:

  ‘Oslo’s ungdom har falt inn i en dyrkningstrance for deres store helt, Jensemann. Hva politikk han står for har de nærmest kastet på bålet som totalt uinteressant, han er jo den store helten – i følge flere av spirene. Antagelig ville flere av de sett han som eneveldig konge.’ Sitat slutt.

  Hva ER dette for en påstand da ? Ærlig talt, hvor skamløs er det mulig å bli nå i etterkant av en så tragisk hendelse som har ramma veldig mange mennesker.

  • Tor Vidle Says:

   Først vil jeg bare nevne at din første kommentar «Lisbeth» har visst blitt slettet av Sol (og slik at mitt svar da står igjen alene), noe jeg beklager – jeg ikke er enig med Sol i deres avgjørelse angående den modereringen.

   Så til denne kommentaren:

   Til det du siterer fra innlegget mitt: Det har i pressen vært artikler om disse forhold, dvs at ungdommen i Oslo strømmer til Jens og AP, men ikke pga politikken hans/deres, kun som en sympatireaksjon. Lignende reaksjon i den skalaen finner man ikke hos ungdommene i resten av landet.

   Det er valg snart, og dersom så mange ungdommer i Oslo stemmer AP kun pga sympati og ikke pga politikken, så er det både skremmende og svært lite gjennomtenkt. Politikk en et hav som i hver enkelt del betyr mye for mange, innvandringspolitikken er kun en liten del av havet. Politikken til Ap er den samme nå som før tragedien. Men hvis det var opp til ungdommene i Oslo ville Ap nå fått rent flertall, noe som er totalt ulogisk når man vet hva oppslutning Ap hadde i Oslo før tragedien – en oppslutning som var basert på politikken.

   Ellers får du mene hva du måtte mene om hva jeg har skrevet, men kanskje du burde bruke litt logisk teft og prøvd å sett helheten i innlegget som er som nevnt i forrige svar til deg, skrevet med et skråblikk. Folk kan ikke slutte å mene noe om politikk osv pga tragedien, da lammes hele demokratiet – og hverdagen blir tafatt.

   Tor

 8. Ronja Says:

  Dette innlegget var fornøyelig lesning med en fin blanding av skjemt og alvor.

  Det skulle nesten vært sendt på mail til vår ØDEleggehavbunnen minister,
  og til vår monstermastminister – og til deres overminister. Såpass bør de da tåle.

  Men lurer nå på om ikke regjeringens strebere har et lite «look to USA» mellom skylappene sine 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: