Glimt av Jæren..

Mon tro hvordan det mektige Valhall så ut?

En typisk Jærsk sommerkveld anno 2011, en av de mange med dramatiske skyer som tak og farget havkant som gulv. Her sett fra et av skaldens egne utkikksområder i hagen. Tankene om Valhall synes ikke helt fjerne – det er bare Odin som nå mangler, de andre er jo her. Ser du de ikke? Alle vikingåndene som svever inn døra..

.

Jæren – et særegent landskap som må oppleves for å fatte hvor storslagent det er. Vide grønne flater som har sine grenser ved havets kant, en kant som ofte er lange sandstrender og de kjære rullesteinshauger. Her får man ferdigslipte juvelsteiner i fjæra, eller perfekte strutseegg i mange farger. Jæren, det smilende landskapet som gulv med høye dører og himmelen som tak. Mot øst strekker kilometerlange slake lier seg oppover mot Høgjæren. Geologisk er landskapet helt unikt.

.

Helt i sør mot grensen med Dalane ligger en perle, Ogna med sine strender og egen lagune bak de lange værformete sanddynene kledd i marehalm og standhaftige gresstyper og blomster. Ogna er litt som porten inn til en annen verden. Og som perle er den bare en av de utallige man finner på Jæren.

.

Før man kommer til Jærporten fra sør er landskapet helt annerledes, nesten som på Sørlandet hvor man finner små lune hvite samfunn i hver en liten bukt. Som her i Sirevåg hvor husene ligger dandert rundt hver fjellknatt eller storstein. Mennesket har alltid søkt skjul og le bak naturlige former i landskapet.

.

Kontrastene mellom Sirevåg og alle de små Jærhavnene er store. Jæren har mange små havner som stammer fra de første menneskene satte sin fot her i det fruktbare landskapet. Kvassheim havn kan stå som et eksempel på en Jærhavn. Her er lite le mot storhavet som ligger rett bak meg som fotografen. Og vinterstormene kan noen ganger fare hardt frem mot de små og åpne Jærhavnene. Men Jærfolket er ikke kjent for å gi seg og går på med alltid friskt mot og  med stor selvtillit bygges det opp igjen.

.

Her ser man tydelig overgangen i sør fra jærlandskapets milde frodige former og det mer karrige landskapet man finner i Dalane. Her er bildet tatt i en nedstigning fra Høgjæren og veien som går gjennom blant annet den særdeles vakre Matningsdal. Veien går langs grensen mellom Jæren og Dalane og ender til slutt ut ved Ogna.

.

Her har jeg snudd meg og tatt bilde andre veien fra nesten samme ståsted i bakken og opp mot Høgjæren som er Jærens eget viddeområde, heiområde. Som alltid på Jæren føles himmelen nær, og noen ganger kjører man bokstavelig gjennom skylaget på vei opp. Årsakene til at himmelen alltid føles nær er pga topografien og det havnære som leder lave skyer innover landskapet. Nede på selve flate Jæren møter skyene ingen hindringer før de slake lange liene opp mot Høgjæren. Her er vinkelen slakk nok til at skyene kun følger lienes vei opp mot Høgjæren og bremses ikke som ved steile fjellsider.

.

Sør på Jæren mot vest ligger et av jærens mange små bygdesamfunn, nemlig Varhaug. Og derfra går det en mange kilometer lang nesten snorrett vei opp mot Høgjæren som på det høyeste er rundt 400 mo. Veien følger den naturlige stigningen i de slake liene fra flate Jæren og opp mot Høgjæren. Her kan man virkelig få overblikk og se hvordan skyene og himmelen stadig føles nærmere og nærmere. Dette kveldsbildet er tatt ca en tredjedels vei opp den lange slake bakken og viser hvor storslagent det er. Helt nede ligger Varhaug (ikke synlig her) og selve flatjæren, og utenfor der er storhavet, Nordsjøen – og hvor Jærbuen med kikkert kan se like til «verdens ende».

.

Om selve flate Jæren er et unikt område står sannelig ikke Høgjæren tilbake for noe. Her er en herlig brokete type landskap som varier mellom øde heiområder, små gårder i de frodigste lommene, utallige vann og bekker – og flere steder får man en utsikt som må telles flere mil i klarvær. Man kan se like fra i sør til nord hvor Stavanger danner grensen mot Ryfylkes fjorder. Området Høgjæren samt deler av Dalane har Norges tetteste hekkebestand av den truede Hubroen. Høgjæren er et stort heiområde som strekker seg like inn til Bjerkreims fjellområder. Her finnes og fjerne smådaler og hemmelig skogstjern hvor huldra bor.

Den tidligere nevnte veien opp fra Varhaug deler på flere måter Høgjæren på midten. Veien går like fra Jærens havkant til E39 i Bjerkreim og skal man virkelig se Jærens mangfold er Rv 504 som den heter sterkt å anbefale. Veien fra Højæren og til Matningsdal/Ogna kan man og ta av på, og da kommer man opp på den bilveien som går høyest opp på Høgjæren. På toppen har man utsikt helt til Stavanger og Ryfylke. Langs 504 ligger det vann som perler på en snor, vann hvor man og kan fiske aure og røye i. Ved det største vannet langs veien, Storamoset, ligger Karlsbu Kafe dersom man ønsker en matbit. Karlsbu ligger i et kryss hvor den ene veien går ned til Varhaug og den andre til Undheim. Rett over Undheim ligger Knudaheiå og huset til Arne Garborg. Det er som regel åpent om sommeren for besøk og bare utsikten fra Knudaheiå alene er verdt et besøk.

.

Knudaheiå og huset til Arne og Hulda Garborg. Bildene tatt en vakker vinterkveld, og de illustrerer at selv om Jæren er stort sett et vintergrønt og mildt område, kan kong vinter komme på besøk av og til. Men ikke uvanlig er det slik at selve flatejæren er grønn og Jærbuen behøver bare ta seg en tur opp på Høgjæren for å prøve skiene.

På Jæren går det veier på kryss og tvers, og man oppdager stadig nye småbygder og naturherligheter dersom man bruker tid på å utforske. Og alle strendene, de lengste i Norge, og den ene er på lista over de 10 flotteste i verden. I nord ligger som kjent byene Sandnes og Stavanger, og ikke minst kjøpemekkaet på Forusområdet som omfatter blant annet Kvadrat og Ikea i tillegg til alle de store forbrukerkjedene i Norge som har egne butikker her. Forusområdet er Norges største handelsområde og man finner alt man kan tenke seg samlet på et område.  Men både på Klepp og Bryne er det nå store egne handelsentre, så Jærbuen har sannelig et stort fat å forsyne seg av, dersom han ønsker. Men butikkhavet ødelegger ikke noe for det som egentlig er Jæren, den storslåtte og særegne naturen – og det magiske berømte jærlyset.

Bildene er stort sett hentet fra videoene under (som sikkert noen har sett før) og som finnes i videogalleriet  http://skaldelandvideogalleri.blogg.sol.no/ :

 

 

.

18 kommentar to “Glimt av Jæren..”

 1. Først og sist Says:

  Oj..oj..flott, Tor. Mye dramatikk i «loftå» dei siste dager. Men så e det jo han TOR som e ude me hammaren.. ;0).
  Tantastiske bilder..men snart på tide at du «lyfter beinå» innover Ryfylke. Der er det mangen skattar til å fanga inn på Reflex`en din. Eller er ur&fjeld for dramatisk for ein villmann på flate Jæren.. 😉

  • Tor Vidle Says:

   Ja har vært noe turbolent vær i det siste, men det kan og nytes på sin måte. Jeg er lommekjent i Ryfylke, hadde båt i mange år tidligere og er på fornavn med alle steiner og drivved fra Byfjorden til inderste krok av Jøsenfjord. Og oppover til Bergen. Ryfylke er litt som vårt eget Hardanger og perlene finnes overalt.

   Men i de senere årene blir det helst Jæren, det er et helt land for seg selv å utforske, selv om jeg har utforsket det siden bleiene ble hånlig kastet.

   Tor

 2. medi Says:

  For noen fantastiske bilder.
  Men også landskapet er det noe spesielt med.
  Oppdager nye ting i bildene hele tiden. Slik er kunst.
  Takk for titten.

  • Tor Vidle Says:

   Takk medi🙂
   Jeg har vært mange steder i Norge, og elsker de alle, men ingen av de er som Jæren. Jeg og oppdager stadig noe nytt, til tross for at jeg har kanskje gått i samme sporene i mange år.

   Tor

 3. willie Says:

  hei
  har vært på knudaheiå
  stod med en venn
  vi leste hans «elsk» saman der
  å gjev du batt meg……
  elsker Garborg 😉
  takk for bileta
  mvh willie

  • Tor Vidle Says:

   Garborg er symbolet på Jærens dikterånd, selve hovedskalden. Her er mange penneføre skalder i mange formater og som viderfører hans ånd og det jærske lunet og jærsjela – og ikke minst språket. Heldigvis klarer ikke urbantrollet kvele jærfolkets egenart og videreføring av dets unike historie.

   Tor

 4. Tor Vidle Says:

  Edit: Youtube ser ut til å ha alvorlige problemer i perioder for tiden, så skulle videoene bli borte er det kun midlertidig inntil Youtube er på beina igjen.

 5. qvinde Says:

  Utrolig flotte bilder! Kjørte over Jæren i fjor sommer på vei til Stavanger. Ble så fascinert av alle steingjerdene.🙂

  • Tor Vidle Says:

   Takk🙂 Det er et av kjennetegnene/landemerkene det og, alle steingjerdene. Heldigvis er de fredet nå for i en periode skulle alle ha steingjerder når de bygget nye hus, og dermed kjøpte de enkelt og greit x antall meter gammelt steingjerde av en bonde og flyttet det hele til sitt nye hus. Det forsvant noen mil på den måten før myndighetene skjønte alvoret og fredet i et hastevedtak.

   Tor

 6. Penselsvingeren Says:

  Nydelige bilder.Kjekt at du la dem ut her.🙂

 7. Bamse Says:

  Fantastiske bilder av et flott landskap!

 8. qvinde Says:

  Interessant. Godt de er fredet.

 9. tante Bø ikke pålogga Says:

  Sier som F&S … Tantastiske bilder : ))

  • Tor Vidle Says:

   Takk tante🙂 men du er blitt en altfor sjelden gjest. Håper du snart finner tilbake til rablelysten, og håper at du har det bra nå i sommertiden🙂

   Sender med en sommerklem.

   Tor

 10. willie Says:

  hei tor
  unnskyld meg
  dette er meget bra!
  lyd tekst bileder
  multimedia i beste mening!
  mvh
  willie
  lofthus
  hardanger
  TAKK

 11. virre509 Says:

  Meget bra, direkte imponerende🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: