(Blonde) Superkvinner?

I Norge har kvinner generelt svært gode kår. Likestilling, nasjonal økonomi og utdanningsmulighetene har lagt veien åpen for den moderne kvinne i Norge. Og det er slik det bør være i en moderne verden. Men hvor kommer så «Superkvinnene» inn i dette spør du gjerne. Vel, ordet, begrepet «Superkvinne» er ikke mitt, men ble nevnt i en bisetning av en kompis da vi kjørte forbi et eksemplar som jogget i perfekt gange med hestehalen logrende og kledd i pølseskinn som neppe var ment å gi fantasien særlig å bygge på. «Naken med klær på» er et kjent uttrykk.

Superkvinner er de som ser ut til å ha lykkes med alt: De er alltid vakre og slanke (samme hvor mange unger de måtte ha fått) – ser mer eller mindre ut som modeller, virker å være et forbilde på sunnheten selv og trimmer trofast etter en eller annen resept, har gode jobber med høy inntekt, bytter bil i stedenfor å vaske den, bor i det største og nyeste huset, har reist verden rundt, og reiser enda med klippekort, har foreldre med hytte ved sjøen, og egen på fjellet osv osv. Du møter de i butikken, på turstiene joggende – enten alene eller med en barnevogn eller en dog, du møter de i klesbutikkene hvor de alltid går både inn og ut i moteriktige klær, du møter de på jobb hvor de er nesten sjefens like – bare at de ser ut som modeller, og de er som regel rundt tretti pluss/minus. Og etc etc. Det var omtrent hans forklaring på mitt spørsmål.

Det var i fjor han kom med den greia. Etterpå har det slått meg flere ganger at kanskje, kanskje er han inne på noe i all sin noe generelle enkle tanke? Jeg både møter og kjenner til noen som passer inn i hans oppskrift. Tar man og tygger videre så er det muligens slik at  vi bygger grunnlaget for å danne «superkvinner» i vårt samfunn. Sterke og selvstendige kvinner, kvinner som i tillegg har det ytre på sin side. Men en ting han nevnte føler jeg er merkelig, og kan vel ikke stemme? Han mente at flertallet av disse superkvinnene var blonde, og som støpt i samme formen. Da måtte jeg le litt, men han lo ikke og mente alvor. Seriøs var han – mente han selv. Men tenker man litt etter virker det og som om media har fattet noe her? F.eks er de fleste av deres annonser egentlig rettet mot den tilsynelatende perfekte (og aktive og selvbevisste selvstendige) kvinne på 30 pluss/minus. Faktisk er jo det Sol’s filosofi også etter at de «moderniserte seg»…

Men, jeg må ærlig innrømme at nå ser jeg at det er noe i det han påstod og som jeg flirte av. Men hvorfor? Det burde være totalt utenfor all naturlig logikk å hevde at de fleste «superkvinnene» har samme hårfarge. Og hvorfor akkurat blondt hår? Hvorfor ikke brunt? Men hvorfor er de jeg kjenner til som passer inn i hans beskrivelse blonde alle som en? Og skulle det stemme så faller jo alle blondinevitsene sammen som en flau samling skapt av dårer. Jo mer jeg tenker på det jo mer merkelig synes det hele å være. Ja – man kan tildels si at det finnes en liten gruppe unge «superkvinner» – perfekte mennesker, ihvertfall etter Perfektboka. Men at nesten alle skulle være blonde? Næh…?

Genetisk er det ikke noe som tilsier at hårfargen skulle påvirke f.eks intelligensen. Ei heller kroppsformasjonene. Men kan det være andre faktorer som skaper et eller annet fortrinn for blonde kvinner? Noe må det vel være? Historiens superblondine Marilyn Monroe, var vel ikke akkurat kjent for å ha en IQ som alle misunte henne og skapte hennes berømmelse? Men alle elsket Marilyn. Hvorfor? Ville de gjort det om hun var en rødtopp? Neppe i samme omfang. Men hvorfor bare måtte man elske alle blondiners mor? Hva er det med blondiner? Hva har de som ikke brunetter har? F.eks. Og ta min «velbrukte» Paris Hilton, hun er og blondine. Ville hun fått samme oppmerksomhet om hun var mørkhåret? Neppe.. Ellers har Paris og Marilyn flere fellestrekk, og særlig at de stort sett er kun til lek & pynt, og noe de selv har skapt seg til å være.

Men de to er langt i fra de norske superkvinnene, superblondinene. Er vår verden virkelig så enkel at siden den elsker blondiner så får de en enklere vei frem til suksess? F.eks at et firma bevisst/ubevisst velger blondinen fremfor den mørkhårete. Tanken synes besnærende og uvirkelig. Men..? Her finnes og et ordtak som heter i sin all enkelhet at «blondiner slipper lettere unna med det meste enn andre» – hvorfor ble dette ordtaket skapt? På hvilket grunnlag? Dette at «verden elsker blondiner» er det den egentlige grunnen til at så mange unge jenter/kvinner farger håret blondt, eller bleker det? Er jeg som mann inne på et svar kvinner har visst om lenge? Dvs at vi menn egentlig er en gjeng blondinefans i vår enkelhet? Og dermed legger vi bevisst/ubevisst frem den røde løperen i alle samfunnets kroker straks en blondine er i sikte?

Etter å ha ruget på fenomenet «superkvinner» er min konklusjon at han der nok er inne på et eller annet som kan ha fellesnevnere. Men blondiner? Den delen får jeg ikke helt til å harmonere med resten, dog etter de betrakningene som er nevnt angående verdens syn på blondiner så kan det jo være noe i det og? Og som nevnt er de alle blondiner de jeg kjenner til som passer inn i hans beskrivelser, og nesten samtlige joggende «modeller» jeg møter på mine turer – på avstand ser de mer like ut enn ulike, skulle tro de var tvillinger – eller hva man skulle kalt de. Men må det ikke være rimelig stressende å alltid være perfekt? Hvorfor bruke så mye tid på kroppen? Og hva skal de med den svære dog’en de sleper på som motvekt? Hvorfor må de jogge bak barnevogna og? Hvorfor har de hestehale og ikke fletter? Hm.. vel – det var en annen sak det ja.

Men, og det er mange «men» i dette tankeuniverset: Hvor/hvem er supermennene? Er de og blonde? Eller, siden de er menn har vel verden bestemt at de er mørke? Forresten, der er det absolutt en ubalanse: Hvorfor er det betydelig flere blonde kvinner enn blonde menn i Norge? Naturgitt er det ikke mulig. Heller ikke etter min (og Darwins) evolusjonslære. Mennesker er ikke som f.eks fuglene hvor hannene kan sprade rundt i primadonnabekledning og hunnene stort sett er grå og ens.

Som sagt, ved første tanke flirte jeg av det hele, men ikke nå lenger. Det er noe i dette, men hvor mye er en annen og neppe (enkelt) målbar sak.

Men? Jeg er blond, så da er jeg liksom ikke supermann? Superskald? Høhø, hva fanden tror de? Jeg som er tøffere enn min egen skygge? Nei, den må de lenger ut i myra med!

10 kommentar to “(Blonde) Superkvinner?”

 1. luxcat Says:

  Og likevel har menn enda bedre kår, men hvem gidder skrive en blogg om det?

  Svært få er naturlig blonde, til og med i Norge, så de superkvinnene du ser har nok i stor grad bleiket det. Hvorfor? Fordi blondt ser bedre ut på tynt, nordisk hår, enn de andre fargene gjør.

  • Tor Vidle Says:

   Selv om det er en annen diskusjon så er jeg ikke helt sikker på det lenger, dvs at menn har generelt bedre kår i dag enn kvinner har, og da tenkt som fra start av på livsløpet.

   Jeg er klar over at naturlig blonde er sjeldent forekommende (det vanligste er vel «kommuneblonde, som meg) og at de aller fleste som er lys blonde har farget/bleiket håret. Men jeg har ikke hørt den forklaringen om årsaken til at så mange farger det blondt. Vet heller ikke om jeg kjøper det argumentet som en hovedårsak, det er mange mange flere blonde i dag enn før, og neppe er det av årsak i at håret til norske/nordiske kvinner var fyldigere for 20 år siden.

   Tor

   • luxcat Says:

    Nei, håret er ikke fyldigere, men vi har mye mer penger å bruke på frisør (som gjerne foreslår at man bleiker(striper/farger i en lysere nyanse) + at hjemmeproduktene i dag er gode (tidligere ble håret gjerne grønnaktig eller oransje :D). Blondhet har dessuten vært in lenge nå, så klart yngre jenter bleiker håret. På godt voksne kvinner vil dessuten rynker være mer framtredende med mørkt hår (bare spør frisøren ;)).

    • Tor Vidle Says:

     Kvinner og hår, hehe.

     Og vel, når du nevner det så spurte jeg faktisk en gang frisøren min om hvorfor det var så mange blonde nå. Hun jeg hadde da var selv faktisk naturlig rødtopp og godt voksen. Svaret var på en måte enkelt: «Vi vet hva dere menn liker» så ertedunket hun meg i ryggen og blinket med et øye i speilet:mrgreen:

     Tor

 2. Anonym Says:

  Måtte bare skrive noe, følte meg truffet…jeg er 32, blond(naturlig), høy utdannelse med tilhørende god jobb og lønn, mer slank og trent noen sinne etter ett barn(5-10t trening i uken), elsker å reise være med på ekstremsport og ja…..tar allikevel minst like mye med hus og barn som mine hjemmeværende veninder- i tillegg sier jeg aldri nei til sex med min mann. Er jeg da superkvinnen? Føles ikke sånn- tror det kalles» flink pike syndromet» dette er det som forventes av meg og noen som helst firing på disse kravene til meg selv utløser en massiv storm av; jeg vil ikke kalle det kritikk, men i alle fall spørsmål om hvorfor gjør du ikke…hvorfor tar du ikke mer…. o.s.v o.s.v spørsmål som får en til å føle seg utilstrekkelig. trenger faktisk ikke engang spørsmålene for det, føler det allerede uansett. det eneste jeg oppnår med dette er kritikk, kritikk for valgene, prioriteringene, kjenner ikke en person som ikke synes jeg gjør alt galt. når jeg leste ditt innlegg slo det meg litt at kanskje det er derfor, kanskje jeg oppfattes som å ha fått alt gratis og at det derfor er litt godt å kritisere meg, sånn kunne jeg ha vært bare jeg hadde hatt hennes gener liksom….
  Forresten vil jeg bare si at ikke tenk det for jeg har kjempet for alt jeg har, uansett om det er kropp, jobb eller opplevelser.
  Og jeg skal love deg at i jobbsammenheng tar man ikke blondina først, i et mannsdominert yrke må du bevise deg noe så sinnsykt for å få en sjanse, menn tror at hvis du er pen nok til at de kunne tenke seg å ligge med deg, er det garantert det eneste du også kan brukes til:)
  Klem fra superkvinnen?????

  • Tor Vidle Says:

   Nå var ikke teorien om «superkvinnene» min som nevnt. Og selv mente jeg ikke noe som en kritkk, snarer tvert om, og tror heller ikke han mente noe negativt. Kanskje ment mest som en undring over «fenomenet»(?) Og om det er noe hold i teorien.

   «Flink pike syndromet» er beklageligvis noe som ser ut til å enda leve sitt liv. Jeg tror at kanskje er det noe kvinner selv må prøve å kverke, for de fleste menn jeg kjenner har ingen holdning som støtter dette.

   Du snakker om at det forventes av deg, det og det osv. Men gjør det egentlig det? Er du sikker på at det ikke er du selv som tror det er slik pga f.eks mediaskapte bilder av perfekte moderne kvinner? Jeg sier ikke at jeg ikke tror på det du sier, men samtidig virker det som om dine omgivelser, de du omgås (og som du mener gir deg kritikken) lever i en tilbakestående forståelsesverden. På meg virker det uvirkelig i dagens moderne samfunn, man burde jo normalt sett heller rose deg, oppmuntre.

   Men kan jeg spørre deg om hvorfor behovet for å trene såpass mye kom etter at du fikk et barn? Strengt tatt behøver ikke et normalt sunt menneske særlig mye trim/trening dersom man skal tenke på helsen alene. 2-3 halvtimes gåturer i litt tempo i uka er alt som skal til for de fleste for at kroppen skal trives i lengden. Du, deg – du er jo ikke kroppen din, du finnes bak den, inni. Du bare bor i en kropp. Som menneske skal du heller ikke vurderes etter kroppens utseende, men etter hvem du er, hva du står for etc.

   Jeg vet ikke hvor du jobber og i hvilken bransje, men det du nevner der sier meg at det neppe er en sunn og moderne bedrift av i dag. Hadde du sagt dette for 20 år siden kunne jeg forstått, men i dag? Nei. Og selv for 20 år siden ville jeg dersom jeg var sjef for en slik bedrift slettes ikke godtatt det du antyder og satt en stopper øyeblikkelig.

   En annen sak som antatt ikke alle kvinner forstår er at menn og må vise hva de duger til i en jobb, det har alltid vært slik. Kan det være en misforståelse der som og spiller inn? Jeg mener at kvinner må på lik linje med menn takle at de blir vurdert i jobbsammenheng – og det er jo nettopp det som er endel av likestilling begge veier. Kvinner skal ha samme status som menn, men heller ikke særbehandling bare fordi de er kvinner, da bli det menn som ikke får en likeverdig likestilling.

   Klem tilbake fra den kommuneblonde «supermannen»

   Tor

 3. Anonym Says:

  Hvorfor kommer ikke kommentarene opp?

  • Tor Vidle Says:

   Dessverre er det bare sånn. Spesielt for dere som kommenterer anonymt. Noen ganger kommer kommentarene frem med en gang, andre ganger etter en viss tid, og atter andre blir satt på vent for at bloggeier skal godkjenne kommentarene. For egen del har jeg ikke satt opp noen begrensninger, men pga vi ofte drukner i spam er det et innebygget filter som prøver å fange opp noe av dette, og dermed kan anonyme kommentarer måtte vente på f.eks godkjenning før de viser.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: