Værsjuke nordmenn?

Travle dager, nesten som været som ikke klarer å stresse ned. I går klokka 23.00 viste tempen 23. Var nettopp ute og spikret fast noen rosebusker som står ved sørveggen med svære knopper som i vinden banker like heftig på vegger og vinduer som kemneren knakker på døra. Men i dag er det tilbake til årsnormalen med alt mulig slags vær i en salig blanding. I helga som var skal ingen klage på været, da var det et av de få unntakene og man kunne la verden endelig få beskue ens legeme i mer eller mindre avkledd tilstand. Som sagt, det var unntaket, så:

Blir folk lettere værsjuke nå enn før i tiden? Hvorfor – blir så neste spørsmål dersom svaret er ja. Statistisk er det neppe noe som tilsier at gjennomsnittsværet er særlig annerledes nå enn i gamle dager? Hver person jeg snakker med for tiden klager på været – og med vers jeg har hørt før i flere år. Er det rett og slett slik at siden så mange nå reiser fast til syden at de a) sammenligner været der med været hjemme, eller b) har bestemt seg for at været i Norge er bare pyton uansett? Men siste som klagde høylydt var en som hadde vært i syden, et eller annet sted. «Bare drittvær!» Javel? Det viste seg at det hadde kommet enkelte regnbyger etpar dager, og at tempen ikke kom over 25. Jaha..?

En gang jeg lå i knappetelt på vidda måtte jeg gjøre betydelige inngrep i nærmeste steinrøys. Steiner på hundre kilo ble rullet ned og plassert som en ringmur rundt teltet, det truet med å fly til Mars, minst. Og jeg måtte spa bekkeløp for å få unna alt vannet som kom i båtlass. Men, jøss for en flott tur! Det røffe juliværet passet til villmannen og ikke minst fjellauren som sloss om å bite på.

Da jeg var liten var det bare de voksne som snakket om været, for meg var det aldri tema. Og alt jeg husker om vær fra den gangen er kun at det alltid var passe og ble knapt registrert. Eneste var vel en kjapp vurdering om jeg måtte ha støvler på, eller om jeg kunne slippe.

Her på Jæren har det blåst fra alle retninger på en gang siden aprilsommeren reiste. Og smådryppet kommer i faste kvartersintervaller. I neste 10 minutter skinner sola fra skyfri himmel, i det ellevte minutt er himmelen blitt full av jagende skyer før de i det 15. minutt tømmer seg, så går det hele i samme syklus videre døgnet rundt. Om jeg ikke skal kalle det direkte drittvær, er det et merkelig vær. Vi er vant med kjappe værskift her pga naturgitte forhold, men dette er uvanlig i og med at det har vart så lenge. Samme med tempen, den ene timen er det over 20, i neste rundt 10. Denne rastløse værtypen inneholder alltid vind, vind må nødvendigvis til for å skape så raske forandringer. I det ene sekundet kan man tenne en fyrstikk, det neste må man tjore alt løsgods som veier under et halvt tonn.

Men jeg husker et år i Cala Bona på Mallorca, da var det samme været som skiftet som her nå, og slik hadde det vært i ukesvis og fortsatte da hjemturen kom. Eneste forskjellen var at der tordnet det og hver halvtime. Døgnet rundt. Det merkelige var hvor lokalt det været var, jeg leide en bil og kjørt rundt omkring. Når jeg kom til Alcudia var det som om jeg lukket døra opp til en bakerovn. Godt over 30 grader og vindstille. Det hadde vært slik de siste ukene sa fyren på restauranten. Personlig synes jeg det blir ubehagelig når tallene kryper mot og over 30 (reelle) grader i skyggen, så tempen kunne de få ha for min del, men resten av været lokket.

Jeg var forleden dag en tur på heia og klatret opp på en utkikkstein og lekte Tarzan med brøl og frihetspusting og et vakkert syn over hele Skaldelandet like til jordens krumming i havet. 2 minutter etterpå måtte jeg søke dekning bak steinen for å ikke blåse til himmels, og siden jeg ikke kan svømme holdt jeg på å drukne i himmelvannet. 5 minutter senere var det totalt vindstille, og sola tørket av steinen fra en himmel den hadde helt alene. På samme tid som det er ergerlig er det og litt spennende med skiftene. Men selv om man går avsted i strålende solskinn må man ha på regnklær og støvler – og t-skjorte under.

Å fiske er og vanskelig – man kaster ut dobben med makken på en speilblank flate med solskinn – men før man får satt seg ned og tatt første kaffekrus, er det hele snudd totalt og dobben er blåst av vannet og henger nå i nærmeste tretopp. Alle vannene drukner i seg selv, der jeg satt i mai og svettet er nå under 1 meter vann.

Været får og ta skylden for at jeg ikke kjøpte en Honda 750 for en uke siden, 750’n er en klassiker av rang, og den fristet nesten over evne. Tanken var å trimme den som i gamle dager, montere 4 megafoner og bli mer vill igjen. Erte sure gamle gubber og pislete kvinnfolk som helst vil at alle veiene skal omgjøres til kun deres bruk. Og ikke minst la megafonbrølene skremme fantomsyklistene av setet. Og ta en tur til ordføreren og spinne opp hans sirlig rakte singel i ordførertunet – etterpå kunne vi tatt en kaffetår mens han skjelte meg ut og avensyken red hans øyne. Var han snill og jeg i rette humøret, fikk han kanskje prøvd villskapens frihetskjøretøy. Men pga det ustadige været – mc skal kjøres i t-skjorte og sandaler, ikke i vadestøvler og sydvest – blir det vel heller at jeg (endelig) kjøper den nye fotoprinteren, den koster omtrent like mye som 750’n. Men hva så? Man skal jo ha det spennende og morsomt i passe doser i dette livet.

Nice, og litt smågal, men gøy:

Jo, det er et noe uvanlig vær for tiden, det kan en ikke nekte for – mye vær er vel rett.  Men værsjuk? Tja, for egen del ville jeg nok satt pris på om været kunne holdt seg stabilt i et av de mange leiene. Nesten samme hvilket. Et vær man kan forholde seg til, enten med regnklær eller solkrem..

16 kommentar to “Værsjuke nordmenn?”

 1. luxcat Says:

  Vi har hatt en nydelig sommer så langt, men jeg er nok litt værsyk, ja. Ikke i år, men i fjor hvor vi hadde kun regn og tempen aldri kom over 12… Fysj!

  Når man er liten så bryr man seg ikke om slike bagateller. Man er fortsatt vanntett og krympefri, og det som betyr noe er at man har fri fra skolen osv.

  Ellers er det ikke så nøye for meg om det er varmt, bare det er tørt. Og mangel på mygg.

  • Tor Vidle Says:

   Jeg kan bli værsjuk hvis ikke våren kommer tidlig nok (den er her som regel i slutten av februar i normalår). Sommeren er for min del ikke så viktig som våren. Om det er rene sjakkbrettværet for tiden så er om ikke annet tempen god.

   Mygg? Synes veggtette svermer av knott er mye verre, de kan få selv meg til å sprinte i utider.

   Tor

 2. lillesøster Says:

  Nordmenn har det nok ikke så bra mentalt sett som statistikkene og Norges-skrytet vil ha det til. Været er bare den lille dråpen som får begeret til å flyte over for oss. Vi er nok stresset, men sikkert ikke fordi det er så dyrt i Norge… Det er IKKE dyrt i Norge, dermed basta! Skulle vært interessant å få se en statistikk over nøyaktig hvor mange firmaer som har gått konkurs pr år, de siste 3-4 år. Det sier kanskje litt om at «den norske drøm» holder på å rakne?

  • Tor Vidle Says:

   Enig – den mentale biten av vår opphøyde sheiktilværelse kan garantert diskuteres, tviler på at lykke og sjelefred følger med som en selvfølge når bankkontoer og antall dingservervelser øker.

   Jo, folk er generelt mye mer stresset i dag, årsaken til dette er ihvertfall ikke å finne i jobbforhold, aldri har vi hatt så få arbeidstimer, aldri hatt så mye ferie, permisjonsmuligheter o.l og de fleste tjener langt bedre her enn i tilsvarende yrker i andre land. Jeg leste såvidt en sak i DN om utenlandske sjefer som kom til Norge, de fikk rene kultursjokket her pga våre rimelig bedagelige tilstander og alle selvfølgene. Og produktiviteten er lite å heise flagg for.

   Så stresset er nok for manges del noe de selv egentlig har lagt opp til, de skal jo alt i dag, og helst alt med en gang, og har fritidsambisjoner som stort sett kan sies å naturlig tilhøre gruppen «ekte» mangemillionærer.

   Det som er dyrt i Norge er å bo – etablere seg, der er det vanvittig dyrt. Mat og forbruksvarer etc er slettes ikke dyrt sett mot reallønningene. Men mange klager og sammenligner prisene med land hvor folk knapt tjener halvdelen, merkelig at så mange er så dårlige i plain økonomisk logikk.

   Tor

   • lillesøster Says:

    Hvis man først er så heldig å ha jobb, og med god lønn, ja. Strøm er forferdelig dyrt. Veiene blir vi aldri ferdig med å betale bompenger på, og betaler vi ikke i tide blir vi ribbet til skinnet. – Mat er ikke billig. Det er en overklasse og en underklasse. De som synes det er billig og bra å bo i Norge hører til «overklassen», de er bare ikke klar over det.

 3. sunshine Says:

  You Tarzan – me Jane?😛

 4. trultemor Says:

  Har inntrykk av at folk flest er meir vær-sure, enn vær-sjuke. For sjuk er ein strengt tatt ikkje.
  Med langvarig dårlig vær, så kan det absolutt gå på humøret laus. Men det skal mykje til før eg snakkar om drittvær…for det er ikkje anna enn veldig negativt. Negativt vil eg ikkje fokusere på!

  Har vore nåken dagar med fin temperatur no, og delvis/mykje regn. Sommarregn:))
  Sommarregn høyres definitivt mykje kjekkare ut enn drittvær, nemlig!

  Men det å få sol på kroppen er unektelig deilig og livgivande:)
  Mange heng med geipen når vi rundar jonsok. Ja, no har solå snudd……og ein sku tru mørket blei tredd nedover oss allerede neste dag. Men neida, det blir fortsatt mange lange lyse dagar!!
  Go’ sommar:)

  • Tor Vidle Says:

   «Værsur» er nok et mye bedre begrep trultemor. Men det har slått meg – ja ikke bare meg da, at folk synes mye mer værsure nå enn før. Og spørmålet blir da hvorfor? Været i snitt er ikke særlig annerledes i moderne tider enn i gamle dager. Har det norske folket generelt blitt mer kravstore angående været og? Selv når vi har det jeg kaller normalt godt sommervær er det slettes ikke nok for mange.

   Enig i at «sommerregn» er en bedre benevnelse, og særlig når tempen er god som nå.

   Jo, sol på kroppen er godt, dvs følelsen, men og varmt sommerregn. Selv bryr jeg meg lite om dagene nå blir kortere etterhvert, det er mye viktigere når det snur andre veien, og da som noe svært positivt. Og her på Jæren kan august ofte være bedre værmessig enn f.eks juli som statisk ikke er særlig stabil. September og oktober kan og være milde gode måneder med nydelig vær i ukesvis.

   God sommer til deg og🙂

   Tor

 5. Bamse Says:

  Enig med trultemor her….. Selv blir jeg bare værsur, ikke værsyk…..og det har økt med alderen…….Spesiellt vinterstid.

  • Tor Vidle Says:

   «Værsjuk» er nok bare et uttrykk som brukes, men som sagt er værsur mer passende. Jo, vinteren kan bli slitsom dersom den blir lang eller direkte ufyselig.

   Tor

 6. lillesøster Says:

  PS: Det jeg skrev om bompenger blir jo nesten bare komisk i forhold til bensinprisene, som de heller ikke vil innrømme er for høye. Man må ha to gode inntekter i en familie for å synes at bensin er billig i Norge. Når man har gått der og nedbetalt statens veier flere ganger på rad, fordi de liker at vi aldri blir ferdige med å betale dem, og sliter ut bilene – så må man nesten være millionær for å holde bilen ved like. Men, det må visst bli krisetider slik at folk flest oppdager hvor dyrt det er i Norge. Noen har ikke råd til å dra på Harry-turer til Sverige engang, for å få tak i billig mat. http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2171353.ece

  • Tor Vidle Says:

   Bilhold er skammelig dyrt i Norge, bil er for mange en nødvendighet for å klare seg. Og å tro at man i dette lange landet med få innbyggere skal klare å gi folket et reelt fungerende kollektivtilbud er noe som aldri vil kunne skje.

   Tor

 7. lillesøster Says:

  Ja, og her er mer kalde fakta. «Vi» er 47 prosent dyrere enn resten av våre naboer i Europa: http://www.nrk.no/nyheter/okonomi/1.7693997


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: