Facebook på retur.

Bare i mai mistet facebook 7 millioner brukere, og av disse var 100.000 norske. Toppen synes nådd og nedturen har startet. Når man ser på avstemmingen som følger med artikkelen så sier hele 25% at de og skal snart melde seg ut. Av erfaring vet man at man får en dominoeffekt når x antall melder seg ut (eller inn) i sosiale medier – for når endel av de som ikke hadde tenkt å melde seg ut ser at stadig flere kjente forsvinner så blir det ofte slik at disse og melder seg ut før eller siden. Man kan og si at når den typen arenaer får nedgang i brukere vil det før eller siden bli en negativ følbar stemning som gjør det mindre trivelig å være der. Det er og på flere måter nok slik at facebook er et slags motefenomen i tiden, og moter og trender kommer og går på sikt.

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7671666

For Norges del er 100.000 færre brukere bare på en måned et stort tall, og tar en med de 25% som har stemt med å si at de og skal melde seg ut med det første og tenker seg at disse representerer et stolbart tall, er situasjonen dramatisk. I Amerika som jo er fødelandet til facebook – og trendsettende nasjon på området sosiale medier, forsvant hele 6 millioner ut av facebook siste måned. Hva som skjer i Amerika er ofte en pekepinne på hva som vil forplante seg etterhvert til resten av verden. Man kan trygt si at heller ikke facebook vokste inn i himmelen – sannsynligvis er toppen og vel så det nådd i de land hvor facebook allerede har vært etablert en stund og dermed får man en nedadgående utvikling før det stabiliseres på et eller annet lavere nivå, ofte 50% av toppnivået – eller som med andre hyper før i tiden: Rett og slett stille dør hen over tid, og andre arenaer overtar.

Denne utviklingen, dersom den fortsetter, kan bli positiv for bloggverden – blogg er nesten like gammelt som nettet selv, og har vist seg å overleve alle sosiale netthyper som har kommet og gått gjennom årene. Blogg som personlig medium på nettet har mange sterke kort som f.eks facebook ikke kan matche over tid. I tillegg kan man som regel forflytte seg fritt rundt med sin blogg til mange forskjellige bloggsamfunn. Særlig wordpress er sterk på (også dette) området: Man kan enkelt og kjapt ta en kopi av hele bloggen og importere den til et hvilket som helst bloggsamfunn som er basert på wordpress. Og før eller siden vil nok de mest avanserte bloggsystemene også skape muligheter for direkte kontakt mellom f.eks brukere ved en eller annen form for chatløsning som kan foregå i f.eks et siderom hvor man kan velge kontakt med en eller flere på direkten.

Men kanskje det nå legges et videre grunnlag for en positiv utvikling også for Solbloggen i og med at facebook har nådd toppen og er på retur?

19 kommentar to “Facebook på retur.”

 1. Mamut Mamma (tante Label) Says:

  Jeg er lei av Facebook for lengst…
  stikker bare innom av og til når jeg har fått noen meldinger som må svares på…
  Facebook er veldig bra som reklameplass, men det spørs om det varer, så lenge når trenden er nedadgående…

  Jeg har ikke sånt veldig behov for å fortelle hva jeg driver med hele tiden heller…
  fatter ikke hvilken interesse andre skulle ha av å lese om det…😛

  Nei, da er det mye morsommere å skrive blogg. Da kan man ihvertfall få fortalt HELE historien..😀

  Jeg er nå fremdeles innom SOL-bloggen et par ganger hver dag, men det er fint lite som skjer her da…håper det tar seg opp ut over høsten.

  Jeg kommer nok til å «surre rundt i kulissene», så lenge det er blogg her…
  akkurat som flatlusa..»umulig å bli kvitt»..😛

  «God klem!*

  • Tor Vidle Says:

   Har hørt andre og si det samme, at de er lei facebook – og tallene nå kan vel tyde på at de er mange, og at flere og flere etterhvert gjør noe med det og melder seg ut. Men man må nok regne med at mange av de yngste blir værende til siste slutt – på en måte har jeg personlig alltid følt at facebook og dets opplegg er egentlig deres arena.

   Du har rett i det med å skrive blogg og fortelle «hele» historien. Samtidig lever vi en stadig travlere verden og det tabloide vinner frem. Leste i lokalavisen at årsaken til at redaksjonen nå var begynt å markere deler av artiklene, stikkord (med fete typer) – var av hensynet til deres nye generasjon lesere, de hadde jo ikke tid til å lese alt i artiklene, så dette var redaksjonens løsning slik at disse skulle få med seg de viktigste elementene, altså at de «bare behøvde» lese de uthevete ordene nedover. Håpløst, men det er et travelt samfunn vi lever i.

   Håper og at bloggen vil utvikle seg videre (med eller uten meg for den saks skyld), tror vi vil se utviklingen utpå høsten, få svaret da.

   Ingen som vil bli kvitt deg vet du, heller tvert om🙂

   God klem følger med vinden oppover..

   Tor

 2. Penselsvingeren Says:

  Etter litt prøving og feiling har jeg funnet ut at Facebook er bra. Tidligere syntes jeg det var noe dritt. Men litt kynisk tenking gjorde susen. ,-)
  Jeg har funnet ut hvordan jeg vil bruke den muligheten dette mediet gir.For jeg har masse på gang for tiden. Det er en del av mine facebookvenner som skriver mye vas som jeg ikke gidder å lese. Med dem har jeg ordnet slik at jeg ikke lenger ser hva de skriver, uten at de vet det. Litt feigt, men vil ikke såre dem. I tillegg har jeg blitt venn med mange bedrifter som driver med ting som interesserer meg. Så nå kommer det opp ting som jeg liker å lese om i tillegg til alt det vaset folk skriver om løvetannluking og slikt.
  Jeg har ikke så veldig privatpersoner som venner, men kun slike som jeg har snakket med, og kjenner. Et unntak er det, en kjent kunstner som spurte meg om å bli venn med ham. I ettertid ser jeg at han samler på flest mulig venner, sikkert for å kunne vise dem det han holder på med. jeg flirer litt av det.
  Jeg bruker Facebook til å holde kontakten med slike som bor langt borte fra meg, lese ting fra bedrifter som holder på med ting som jeg er interesserer meg for. I tillegg er jeg så kynisk at jeg bruker tryneboka som reklamekanal for malerier og annet som jeg begår.
  For Facebook er akkurat som bloggen, du skaper det inntrykket du vil folk skal ha av deg.

  • Tor Vidle Says:

   Jeg kjenner ikke særlig til brukerdetaljene i facebook siden jeg selv ikke er der, men registrerte at toppen i antall brukere nå ser ut til å ha kulminert og en tilbakegang er startet. Hvor mange som faller ut og hvordan status vil bli når det hele har stabilisert seg ser man antatt ikke før i slutten av året.

   Selvfølgelig kan facebook ha visse praktiske nytteverdier for mange, det er nok noe av årsaken til oppslutningen. Men som mange andre lignende saker oppover i nettets historie som vokste stort i en periode for så å toppe seg og få dalende oppslutning, og endel av de døde så rett og slett ut av seg selv over tid – ser facebook nå ut til å følge i samme retning.

   Tor

 3. Anonym Says:

  SÅ DEILIG !!!!!! 😛

 4. davyen Says:

  Hei Tor .fb er og blir hva du selv gjør det til . FB er en god reklameplakat for meg selv akkurat som U tube.
  Jeg har god kontakt med flere av de gamle stjernebloggerne der,men FB kan også bli et helvete dersom du begynner å involvere deg i dine «venners» privatliv.Da går det til helvete i en fei..Men så lemge du holder det på et anstendig og fredelig nivå går det bra.Vi venter bare på deg nå.Ha en god dag.

  • Tor Vidle Says:

   Hei Davyen, joda, kan ane noe av det positive og med facebook, forsåvidt. Men ser og det du nevner om privatlivet, og facebook er jo stort sett basert på folks private sfære.

   Meget tvilsomt om du vil noen gang finne meg på facebook, jeg har hverken interesse eller tid til den greia. Tiden jeg bruker på nettet for tiden går i hovedsak til bloggen og endel fotorelatert – og noen ganger går det dager mellom hver gang jeg er selv her.

   Ha en fin dag du og, kjekt å se at du enda kikker innom🙂

   Tor

 5. virre509 Says:

  ‘For meg er facebook noe skummelt og farlig. Men samtidig så gir det en «mulighet«. Derfor er facebook på mange måter kommet for og bli. Men at det vil gå i bølgedaler ja :))

  • Tor Vidle Says:

   Jeg tror ikke facebook vil forsvinne med det første, men vil nok bli en mindre arena enn nå, og antatt mindre enn mange hadde forespeilet seg. Historien til internett viser og at sosiale arenaer kommer og går over tid, og nye blir født. Om 5 år kan det være at noe annet er den store greia for en ny periode.

   Tor

 6. Calle Says:

  …Koffer har du isje tatt med at det var 11 komma etterannet millioner som faktisk meldte seg inn?
  Det stiger ennå… bare i USA at det viste høyere tall på utmelding enn innmelding!
  Sto jo i samme artikkel🙂

  • Tor Vidle Says:

   Tror du må lese artikkelen en gang til, i USA er nettoen minus 6 millioner for mai måned, dvs når man regner med både nye brukere og brukere som har meldt seg ut så ender man i minus (annerledes tolker ikke jeg artikkelens tall).

   Hva tallene er på verdensbasis er noe annet, dette fordi i mange land er facebook nyetablerte og man får da en rask vekst i starten (som vi og så i Norge f.eks). Men når facebook så har nådd et visst nivå i prosent i et land stagnerer veksten og går over til en nedgang. Dette er en naturlig utvikling for den typen sosiale arenaer som man har sett med andre tidligere i nettets historie.

   Alt nytt er spennende synes mange og det ris på en bølge i starten hvor man får en følelse av at «alle» er med på dette nye, noe som så trigger mange andre til å hive seg på. Men etter en viss tid finner naturlig nok mange ut at dette ikke var noe for de, eller de går lei – og melder seg ut.

   Tor

 7. tor Says:

  hei grunder er vel den at du kan lege ut hva du vil på Facebook å at din arbedis giver kan kontoreler deg å føle med på hva du gjør

  å da tenker jeg på spesjelt på di som er førsge gans søker på jobb pas derre ting derre lenger ut på Facebook

  kan bli brukt mot derre i for binelse med jobb osv vær for siktig

  • Tor Vidle Says:

   Er litt usikker på hva du mener, men hvis jeg tolker deg rett så bør man nok være litt forsiktig med hva man legger ut på nettet ja, og særlig hvis man bruker sitt fulle navn og ikke har anonymisert seg.

   Tor

 8. Anonym Says:

  hei derre må pase derre tenk over hva derre leger ut osv husk det kan bli brukt i mot derre angående jobb osv

  har du vile had noen som du har vist be vist sitet foran en pc til å jobbet for deg det har ikke jeg vilet

 9. Ronja Says:

  Tor

  Hmmmm . . .

  Forrige kommentar forsvant visst . . .
  . . der spurte jeg deg hvorfor du bagatelliserer så innigranskauen ? ?

  Om du ikke forstår så les mine siste to innlegg . .

  Og vil du ikke da forstå – så vet du vel selv best hvorfor !
  .

 10. Ronja Says:

  (min kommentar gjaldt skien_m`s innlegg og mine to siste innlegg, + min kommentar i SOL`s blogg i kveld, den siste av to der – ble sletta . .

 11. skien_m Says:

  jeg gidder ikke gå noe særlig innpå det med facebook,men en ting tenkte jeg nevne i forbifarta.
  når dere logger dere inn på fjøsboka så er den innloggingen sikret,men desverre så er INGENTING annet sikret og alle har vel hørt om cokies(informasjonskapsler)
  så alt man trenger her er et lite program på 387kb som scanner innen spesifikke omeråder og vips…
  du er da innlogget på konto`n til den du ønsker…er det ikke kjekt 🙂
  til dere med wi-fi/fjøsboka på mob..dere er mer utsatt enn dere noen gang ville tro eller ønske.
  programmet scanner nemlig også wi-fi og det spiller ingen rolle om denne er «sikret»

  så med det stuper jeg ut av denne debatten og overlater resten av tinga til dere 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: