Noen glimt.

Endelig kom sola tilbake – under følger noen glimt fra siste havnære tur hvor ferske sjødufter tok i mot og skyene rådet på himmelvelvet og lot sola få titte frem i usle små doser. Det er alltid liv langs havkanten, og ikke bare i flomålet – ofte er det vel så mye som skjer hvis man snur seg 180 grader og ser på omgivelsene som ligger bak. I dette tilfellet er havet kantet av myr og villbeitemark, et spennende landskap hvor det er mye øynene kan oppdage.

Det var en blåsete dag, skikkelig blåsete og dermed slet jeg med å holde kamera og objektivet i ro, sakene veier rundt 3 kilo og det er ikke alltid like lett å balansere og følge fugler i flukt i søkeren. Og denne dagen fikk de vingete ekstra speed i kulingen. Gråvær er heller ikke ideelt for å fotografere fargete fugler i, deres farger blir lett kontrastfattige uten sollys og autofokusen strever litt ekstra med å finne fjærbylten – dermed blir det mange bilder som havner i søppelbøtta som rene bomskudd. Men, tur er tur og alltid bedre enn ikketur – og man behøver ikke være så kresen på kvaliteten til bildene på en blogg med lav oppløsning.

Den første jeg møter er Pernille Linerle som strever med fjærdrakten og å holde seg fast i steinen. Linerlene er friske pust samme hvor man møter de, og jeg slutter aldri å ta bilder av de livlige og herlig sjarmerende vippestjertene.

.

Et par gravender, hannen er den bakre – det ser man på forhøyningen i bakkanten av nebbet. Det var flere gravender som jaget rundt etterhverandre, men i en utrolig fart og på rimelig lang avstand. De er særlig morsomme når de løper etter hverandre på langgrunne strender – men denne dagen foregikk det langt ute pga ekstremt lav fjære. Dermed nådde selv ikke en 500mm tele ut til gjengen.

.

På denne tiden av året myldrer det av lerker i Jærlandskapet. Det finnes flere arter lerker, og ikke alltid er det like lett å skille de fra hverandre, særlig like kan «piplerkene» være – de finnes det flere utgaver av, men her er en nysgjerrig heipiplerke, den vanligste av piplerkene. Den er ofte vanskelig å skille fra trepiplerka basert på utseende alene, men heipiplerka har lengre og tynnere nebb. Begge finnes stort sett over hele landet bortsett fra noen enkelte få steder hvor de er mer sjeldne.

.

Denne fyren skaper alltid liv i landskapet med sine farger og lyder. Tjelden er litt som skjæra, de begge går i findressen, men tjelden breser med pyntefarger til svart kjole og hvitt, noe som skjæra bare kan drømme om. Tjelden er svært hissig når den har unger og kommer ofte flygende lavt mot deg i 110 og brekker ikke opp før i siste liten slik at man kan føle vingesuset løfte håret når den sneier over hodet. Noen ganger vurderer den feil og håret får føle nebbet, eller capsen flyr av.

.

Det har regnet mye de siste 2 ukene og på myra glimter det i vannpytter både her og der. En bevegelse i øyekroken får meg til å snu rundt – og der er stokkandmor. Hun lokker på ungene sine og er litt nervøs for hva det rare dyret med gummistøvler er.

Og ut av intet padler plutselig en liten tass bort til mamma, sammen bølger de avsted og vekk fra det tobeinte trollet som står bare 5 meter unna.

.

Det er så mye å se på og undersøke på en skikkelig Jærsk myr – en mus piler under en tue, en hoggorm ser jeg bare halen av før den forvinner ned under en stor stein. I krattene synger fugler og i lufta spiller mekregauken med sine fjær og lager merkelige, men kjente og kjære lyder. Mekregauken er et lokalt navn, dens egentlige navn er enkeltbekkasin. Og i den ene utkanten av myra kommer jeg inn på territoriumet til den flygende langbein på bildene over. Det kan neppe kalles en overraskelse at den heter «rødstilk» – navnet passer ypperlig når den har lange tynne røde bein. Og den bråker noe veldig, vil ha meg vekk og flyr i ring rundt meg og klager og klager med høylydte skrik. «Jada, jada, skal gå nå» sier jeg, og tusler utover myra igjen.

.

Men det er flere som vil ha meg vekk, i et lite tre freser en ilter liten sak, og etpar meter unna på et storsivaks fra i fjor sitter samboeren og kjefter. Et tornsangerpar bor her og setter ikke særlig pris på meg – selv om jeg lokker med et ekte smil og kommuneblonde hårstrå som flagrer på siden av capsen. Kikker på meg selv i en pytt ved siden av og kan ikke begripe at de ikke liker meg? Jeg ser da helt normal og passe vill ut? Gir opp å smiske med de to og rusler videre.

.

Tilbake på stien fra myra sitter en annen kjenning og nyter de få solglimtene. Og nok en fugl mange har sett uten å vite hvem den er. Det er en steinskvett – og akkurat denne er en hann. Hunnen ligger kanskje på egg under en av de mange steinene. Hunnen har ikke det markante svarte i kinnene, og er ellers noe blassere i fargene, særlig vingefargen er markant lysere. Hos fuglene er det motsatt av oss mennesker, der er det hannene som breser seg med stas og farger mens hunnene er mer uanselig i utseende og gjør som oftest lite for å få oppmerksomhet.

En tung og våt svartsky kommer mot meg og jeg legger inn et høyere gir for å unngå å døpes på nytt, men gleder meg allerede til neste tur i havets baklandskap..

10 kommentar to “Noen glimt.”

 1. Penselsvingeren Says:

  Så flotte bilder og nydelig tekst. Du er heldig som bor slik til.

 2. Bamse Says:

  Nok en gang…..
  Flotte bilder!

 3. trultemor Says:

  Skulle hatt bilda dine i bok!! En laaaang nytelse:)

  • Tor Vidle Says:

   Skal om ikke annet snart kjøpe meg en ny (diger) fotoprinter, den gamle synger på siste vers. Og koselig at du likte bildene trultemor🙂

   Tor

 4. Først og sist Says:

  Enig med din 3 flotte personene over her..
  Steike du e go`e

 5. nattsvermer Says:

  Herlige bilder, kjÄre venn.. 😀
  Som alltid, du er flink med motiv og bilder.
  Det er deilig å bo i natur, istedenfor by..og det hender av og til at du minner
  meg på det som er utenfor dören. Det er godt, takk vennen!
  Stor klem

  • Tor Vidle Says:

   Mange takk🙂
   Tror ikke jeg hadde overlevd særlig lenge i en by. Er oppvokst med naturen og hele livet har den vært et viktig element som jeg ikke kan være uten.

   Klem tilbake..

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: