Utdøende maur?

Tankene kom i dag om oss menneskemaur, vi som alltid må gjøre noe. Vi sitter og venter på våren – når den endelig er her så er det første vi gjør å støvsuge hele hagen og polere kåken og rote med altfor små spader i alle bed. Og rydde, og rydde og rydde – og plante i 50 urner og 30 blomsterkasser, dekke halve hagen med bark, frisere alle trær, busker og kratt. Og ikke minst den forbannete høytrykkspyleren, den går jevnt og trutt. Så skal som regel mye males, ikke fordi det absolutt er nødvendig alltid, men alt må jo skinne? Og terrasser oljes. Og mye mye mer. Dermed styrer vi på som flittige maur helt til været snur og vi så stikker inn igjen for å fyre i ovnen – til neste gang, da er det ut og fortsette der vi slapp sist.

Jovisst, det kan og være koselig å styre rundt i hagen og mekke på kåken, men jeg tror vi er en utdøende type menneskemaur som er flittige og vil ha det pent rundt oss. Stadig flere bor i leiligheter og har som regel ikke mer enn en liten terrasse med 2 urner og etpar stoler. Med andre ord ca en halvtimes jobb. Selv hadde jeg ikke overlevd uten armslag og en hage jeg kan både gå tur i og gjemme meg dersom jeg får litt lurendreier over meg – noe som skjer rett som det er. Men mange trives i sine leilighetskasser med sin lille terrasse og noen av de ser rart på oss jordmennesker. «At de gidder» har jeg hørt – og «hvordan får de tid?» Kanskje særlig gjelder det unge mennesker som vil ha minst mulig «forpliktelser» (eller hva man skal kalle det) og heller mest mulig fritid. Stadig flere og flere er totalt ukjente om hva som er bak og frem på en gressklipper, og ikke minst kjenner til den sta fyren som bor i motoren og som foretrekker å sove fremfor å svive.

Vel og merke er det korrekt at det bygges færre og færre eneboliger her i landet og flere og flere leiligheter. At vi ikke har plass til flere eneboliger er rett og slett rent sludder og kun politisk tullsnakk. Og ved å la utbygningstempoet tilpasses boligmafiaenes lyster om å la det gå såpass sakte at de tjener maks, er et politisk vedtak som er et av vårs tids største svik ovenfor landets innbyggere. Det samme gjelder vedtaket om at hvert skarve lille mål tomt må bebygges med minst 3 boenheter. Dette er som bestilt av boligmafiaen som da kan bygge i høyden og innkassere enorme gevinster på sine fuglekasser. Det er skammelig og direkte uhørt at de har fått så frie hender det siste tiåret. F.eks å bygge en boenhet på kun 35 kvadratmeter og så lovlig kalle de for «leiligheter» er jo rene svindelen. 35 kvadratmeter! Er jo for pokker ikke mer enn et passe stort hundehus! Og dette skal de så ha 2-2,5 millioner for – og man får ingen hage selvsagt. Vanvittig – men klarert av våre uansvarlige politikere.

Boligmarkedet i dette landet er såpass sykt at det snart ikke finnes dekkende ord. Det merkelige oppi alt er at dersom man ser bort fra skammens prisnivå, er det stadig flere som trives med å bo i slike samlekasser oppå hverandre og sidesvis. Og som ikke klager på at de ikke har en meter hage en gang. Og i det systemet er det ofte slik at man og betaler andre for å både male og fikse. Så egentlig gjør de ingenting med eller rundt sin bolig, de bare bor der, ferdig med det. Og er fornøyd. Har de oppdaget noe andre av oss ikke ser eller forstår? Jeg tror nei – og at urbanisering og boligfortetning har over tid skapt mye av dette forholdet. Men samtidig skjer det og en utvikling av samfunnet som gjør at livsstilen til en gjennomsnittsfamilie er annerledes i dag. «Tid» skal brukes effektivt, og er stadig mangelvare. Hyttebyggingen vil nok og lide, mange velger heller å reise i dag når de har ferie, og «hytta» er det som oftest foreldrene deres som eier, maurene..

Så ja, antagelig er vi menneskemaur en sakte utdøende art – som og betydelige deler av bygdenorge vil bli inn i fremtiden. Det siste er nok det største tapet.

2 kommentar to “Utdøende maur?”

  1. Tante Bø Says:

    Hehe … La de bo på 35 kvadratmeter og fly av seg rastløsheta på treningsstudio.

  2. virre509 Says:

    tja du berørte flere gode poeng her:)) Det handler om profitt, desverre.Men det vil overraske meg 35 kvm beboerne greier og selge sin leilighet til voldsom fortjeneste i 2020???


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: