Duemor i tuntreet.

Noe koselig, duemor som ruger på sine egg. I hagen er det mange trær av flere slag – i den øvre hagen rett utenfor her jeg sitter og skriver er det en stor blodbøk, nesten som et gammelt tuntre. Den har vært enda større tidligere, ja mye større, men for noen få år siden skalperte jeg den ned for at den ikke skulle stjele for mye sol og utsikt. Nær toppen er det en fuglekasse (men som ikke viser på bildene siden bøka er såpass tett) hvor i år et pilfinkpar hekker. Omtrent 2 meter lenger nede bygde i fjor et ringduepar reir i en greinkløft inntil stammen –  i et innlegg viste jeg den gangen noen bilder av ungene som jeg tok da jeg klatret opp med lille krølla for å vise henne reiret og ungene.

Nå er de tilbake og ruger på egg i det gamle reiret som er litt påbygd. Duereir er skrøplige saker som består av rimelig få og tynne pinner – det er faktisk ikke uvanlig at man nedenifra kan se gjennom reiret, og se eggene eller ungene. Ringduene legger alltid 2 egg, 2 hvite som er omtrent i størrelse som et halvt lite høneegg. Blodbøkene er normalt sene om våren før de har fått alle bladene helt utsprunget, her på Jæren er de kanskje det siste treet som får blader. Først er de grønnlige, men snart kommer rødfargene frem og disse forsterkes og mørknes hele sommeren og ender nærmest blodrøde, derav navnet «blødbøk». Men om de kommer sent, så feller de bladene sent og – det er ikke uvanlig at enkelte av bladene ikke faller av før de nye kommer om våren.

Her er bøka til venstre, den er i virkeligheten mye større enn man får inntrykk av på dette bildet som ikke gir de rette proporsjonene. Den store bjørka til venstre er f.eks sikkert 22-25 meter høy.

 

Og her er hun, godt skjult, og svært vanskelig å få tatt bilde fordi bladene dekker henne mer eller mindre helt for innsyn samme hvor jeg prøver rundt treet. Men det blåste litt i dag så da kom det noen små blaff av åpninger hvor jeg benyttet sjansen. Reiret er blitt mindre og falt noe sammen etter den natten vi nettopp hadde med vind nær storm i kastene, jeg var helst redd hele reiret var blåst ned da jeg stod opp om morgenen. Det lå ganske mange kvister fra reiret rundt på plenen. Får håpe det holder sammen til ungene er fløyet ut. Her ser en og tydelig at bøka er i fargeskiftet – noen blader er allerede røde (de ute av fokus til venstre) mens andre er enda grønnlige.

 

Hun følger med meg, men flyr ikke av selv om jeg står rett under – vanligvis er ringduene sky og tar kjapt til vingene når mennesker nærmer seg. Duer generelt har et meget godt syn og er noen av de raskeste fuglene når de flyr. De har en utrolig utviklet stedssans og navigeringsevne – vi alle kjenner jo til brevduene og deres imponerende fart og evne til å finne tilbake til hjemmet nesten samme hvor man slipper de fra, og husk at de selv ikke aner hvor de er når de blir sluppet, de har jo ikke selv flydd til slipp-punktet som kan være hundrevis av mil hjemmefra.

Man kan spørre seg om hva naturen tenkte på når den ga duene snøhvite egg som lyser på lang vei, de er svært sårbare for å bli oppdaget av kråke og skjære – de to kjeltringene følger med på alt som skjer og kan oppdage selv den minste matbit på lang avstand. De fleste fugler har egg som er både fargete og kamuflasjetegnete – selv hulerugere som f.eks meisene har kamuflerte egg, men duene som legger egg helt åpent i en liten dott kvister, har snøhvite egg. Kanskje er det noe av årsaken til at duer trykker hardt under rugingen og tar sjeldent til vingene, for da vil eggene bli svært sårbare pga fargen og neppe lagt særlig lenge før de ble spist.

Men koselig er det når det er liv i de nære omgivelser. Jeg kan se henne i glimt mellom bladene fra vinduene når jeg sitter her, men man må vite om at hun ligger der, ellers ser man henne ikke..

12 kommentar to “Duemor i tuntreet.”

 1. Tante Bø Says:

  Hu er jo vakker … a’ Gudrun : ))

  • Tor Vidle Says:

   Ja, hun er vakker, glinser i sola og når strålene treffer henne. Får håpe skjære-og kråkebandittene holder seg unna i år også. I fjor fikk de ferdig begge ungene.

   Tor

 2. lillesøster Says:

  Så utrolig fint du har det i hagen din! Og hvordan du klarer å komme deg så nært innpå fuglene, skjønner jeg ikke. Er du en fugl selv?

  • Tor Vidle Says:

   Hehe, nei jeg kan ikke fly (dessverre) lillesøster, men de er vant med meg og hun trykker hardt når hun ruger. Og, jeg har zoomobjektiver, hehe.

   Tor

 3. Tante Bø Says:

  Hei Søs : ))
  Koselig å se deg innom bloggen : ))
  Har tenkt en del på deg siste dagene på grunn av Bob Dylan : ))

 4. lillesøster Says:

  Hei Tante Bø, koselig å få hilsen fra deg. Siden jeg ikke er innlogget og heller ikke får det til for jeg møter veggen når jeg prøver å starte blogg, fikk jeg ikke skrevet hilsen hos deg. Døra er stengt for meg på SOL, men det gjør ingenting. Ikke det at jeg tror jeg er sperret, det er bare komplett umulig å komme inn, uansett hva jeg gjør, og da gidder jeg ikke.

  Som du vet er jeg veldig glad i Bob Dylan. Dag og Tid skrev et kjempebra intervju om ham, og der var også et flott dikt av Jon Fosse og et artig bilde av en «murene» (ser ut som en breiflabb, men «murenen» er visst fredelig anlagt), som har fått en reke-«spiss» som tannpirker, gratis med på kjøpet. Men, som du vet er alle glad i Bob Dylan, og jeg har ikke råd til billett. Hva har jeg på en konsert med ham å gjøre? Man står jo bare der og glor og så går man igjen. Får jo ikke gitt ham en klem engang, så da kan han bare ha det så godt. Ingen har vel fått fler klemmer enn ham, så han spyr vel av både tante- og lillesøsterklemmer. Fin musikk har han laget. Hipp hurra. Å, må han leva i de hundrade år. Lurer på hva han spiste på bursdagen sin? Ja, ja, håper det står til liv med deg og leddene dine? Stor klem.

  • mirapisani Says:

   Men eh? Lillesøster må ikke være stengt. Slettet ikke du bloggen din for en stund siden? Husker ikke helt, men borte ble du.😥

   • lillesøster Says:

    Hei «ælskling», Mira (alle digger jo deg, for du har så søte lepper, enten du er mann eller dame, juksebilde eller ikke, men først og fremst fordi du er så vennlig – bainnskapen din er jo litt vel velutvikla, men æ lika dæ uansett, beklager at æ ikkje har seindt nån hælsninga tel dæ, førr æ har følt mæ bomba i hauet og aindre steda, men – æ ha ju tenkt på dæ – dessuten har du ju ikkje skrev så mykje her i det siste? Har du vorr på ferietur tel Ohio, Himalaya eller legnanese stea?)

    Jau, som du veit har æ hadd ørten blogga her, så det e’kje så rart at æ ikkje slæpp inn lenger, førr «introen» blir heilt førverra over å skal førhoill sæ tel aille navnan mine og kodan hus æ ju sjølsagt ikkje.

    Håp du har det bra, og stor klæm tel dæ (vess du vil ha han).

 5. nattsvermer Says:

  Jeg elsker blodbøk.. Og det er nydelige bilder du fikk tatt av duemor.
  Håper du har det bra ellers..

  *klem*

  • Tor Vidle Says:

   Jeg liker og godt blodbøk med sine dyprøde farger og nydelige gråfargete stamme. Tror den jeg har er 50-60 år, minst. De vokser svært sent de første årene, men når de kommer i en viss størrelse så eser de ut, dog som regel alltid med en flott form.

   Klem tilbake, og håper det går bra med deg..

   Tor

 6. mirapisani Says:

  For en nydelig blodbøk Tor. Jeg har en her i hagen også, men ikke på langt nær så flott som din.🙂

  Ønsker det flotte dager i vår og forsommer. ;))

  • Tor Vidle Says:

   Ja den er flott – dog syntes jeg den var enda flottere før jeg barberte den siden den da var mye bredere i bladskjørtet, men den ble for stor og tok for mye lys.

   Ha fine dager selv og🙂

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: