Vingete Maidager..

Rusler rundt på en holme – den er blitt landfast nå. På utsiden vasker lange havdønninger berg og stortare, på landsiden smiler en lagune med hvite sandkorn. Blå havhimmel pyntes med vinger, stort sett hvite vinger i forskjellige størrelser. På land yrer det av små og større med fjær, trær og berg med lyng lever i maisommeren – og i en skjermet vik ligger Vivian og ruger på sine egg.

Reiret er pyntet med menneskeskapte elementer, men for Vivian er de som andre byggematerialer. Fjæra bugner av allslags herligheter, men også våre elendigheter. Sist jeg traff Vivian var hun rosa i kveldsgløden, som en gudinne. Og hun var ikke alene, på behørig avstand ble hun beundret av prinsen i hvit drakt. Det ante meg at jeg ville finne henne her nå uti mai og rugende.

Og her ligger han og vokter på sin kjære og eggene. Bare 10 meter unna følger han mine bevegelser fra skjulet i vindtørket gråsiv fra i fjor. «Hold deg unna!» sier blikket. Jada, jeg skal holde meg på behørig avstand. Og han mener alvor vet jeg – sinte svaner er slettes ikke å spøke med. Så jeg knipser noen bilder på sikker avstand og forlater de to..

.

Havets ballerinaer danser rundt i våryrhet, det er ikke lenge siden de kom tilbake fra en lang, lang reise – faktisk helt fra sørspissen av Afrika. I Norge er det i hovedsak Makrellterne og Rødnebbterne man ser, men og en og annen sjelden gjest av andre arter terner. Særlig her på Jæren kan det dukke opp sjeldenheter. Ternene hekker ofte i kolonier, tett innpå hverandre, og så krangler de dagen lang med naboene 20 cm unna. Terner er fascinerende og elegante, alltid interessante å studere. Men, jammen er de vanskelige å ta bilder av – luftens akrobater med et snev av Ferrari i blodet..

.

På en liten klippekant sitter en annen kjenning og plystrer vårtoner som skal lokke en dame inn i hans revir. Nå i mai er naturens orkester på sitt sterkeste, skjønt tidlig i juni er det og toner å høre. Men de fleste fuglene slutter å synge straks de begynner på egg og ungeforing. Hele dagen flyr de i skytteltrafikk med mat til sine hurtigvoksende unger som hver dag får større mager. Det haster, den norske sommeren er kort og en lang reise sørover venter på de fleste.

.

I havet bor det mye rart og spennende, men hva i alle dager? Er det sjøormen som er på besøk? Øynene følger meg nøye, og jeg kikker tilbake. Nei – du lurer ikke meg!

Så var det bare en toppskarv som kom opp fra dypet uventet. Det er en tøffing som dykker dypt og lenge. Men den er alene, og antagelig ligger partneren på reiret et eller annet sted på holmen. Den vokter meg tydeligvis og har ikke tenkt å stikke av som de pleier når mennesker kommer for tett på. Jeg tar noen bilder og rusler videre i havkanten..

Her er både lyng, kratt, myrpytter, berg, småskog og fjæra – og storhavet som veksler mellom vårømme blikk og blindt høstraseri. Når jeg går her om vinteren er det få andre lyder enn de havet skaper, en og annen hardfør fugl finnes riktignok, men stillheten råder. Nå er det liv overalt, både fra store og små. Og det grønne har overtatt, og havblomstene som jeg kaller floraens fargeklatter her ute hvor de stadig dynkes litt i ekte havsalt i tørr eller våt form. De er like hardføre som den vindskjeve småskogen.

.

Er det noen som får frem smilet mitt så må det være linerla. Den er både tillitsfull og skrekkelig «forveden» – og riktig så søt og sjarmerende. Å ikke møte linerla på en maitur er nesten som mai uten blomster. Men heldigvis svikter den aldri når man bruker øynene.  Denne vakre er bare etpar gode meter unna meg når jeg tar portrettene, som om den undrer seg på det rare vesenet foran seg. Så sprader den  rundt meg på typisk linerlevis, den går med lange nikkende skritt, rent komisk. Og vipper litt med halen her og der – bare for å vise at den er en ekte vare..

.

Alle som går i skog og mark har sikkert hørt den synge om våren, men få har sett den egentlig. Løvsangeren er antagelig enda regnet som Norges vanligste fugl, den lille sangeren på snaut 12 cm som synger så vakkert, men som er så vanskelig å få øye på – særlig  når bladene på trærene har sprunget ut. Og ofte er den rask og urolig, man får gjerne bare et glimt der den tråler rundt i trær og busker på jakt etter mat. Den har flere slektninger som for mange ser nesten helt like ut. Og særlig fetteren – gransangeren, er svært lik. Selv jeg sliter av og til med å se forskjellene – men som regel har gransangeren mørkere bein og svakere øyenstripe (her blir en litt lurt av lyset som har dempet øyenstripen på dette bildet).

Sommeren i Norge er kort for mange fugler, allerede i slutten av juli begynner flere arter å gjøre seg klar til å fly sørover igjen, men her på Jæren er vi litt heldige pga den sølige beliggenheten med det milde klimaet – og mange fugler fra andre steder i landet tar et pusterom her før de drar videre, og den ofte tidlige våren gjør at vi totalt beholder sommergjestene lenger i tid.

.

Men alt har en ende, også en dag i fjæra, selv om jeg kunne gått her mye lenger. Det er aldri kjedelig å rusle rundt langs havet. På vei til bilen kommer losen inn fra et oppdrag. Den hvite og sjøoransje losbåten glir malerisk inn blant hvite hus i en havn som er like sørlandsk av utseende som varmen og smilet man får av småbyene litt lenger sør. Jæren er sannelig et brokete lerret med litt av alle deler fra hele landet – som et Norge i miniatyr servert på et vennlig brodert fat. Og for å ikke glemme det som Jæren er alene om i hele verden, nemlig Jæren selv..

18 kommentar to “Vingete Maidager..”

 1. trultemor Says:

  Nydelige bilder!! Takk for titten:)

 2. virre509 Says:

  fantastiske bilder, meget bra:))

 3. skien_m Says:

  utrolig flotte bilder 🙂 du er bare helt rå med fotoapparatet 🙂 også så mage finer du du må ha hatt mens du tok bildene 🙂

  • Tor Vidle Says:

   Mange takk skien_m – hvis bare motivene er medgjørlige blir det så mye lettere.

   Ja det blir mange fine turer, særlig når været er som det har vært lenge nå🙂

   Tor

 4. skien_m Says:

  også så mage fine turer du du må ha hatt(skulle det stå) 🙂 går litt fort i svingene noen ganger 😳

 5. m-l Says:

  Fantastiske bilder, og du formidler de på en kjær og nydelig måte. Det er lett å se at du har et meget godt øye til faunaens spekter av skjønnhet. Jeg får omtrent opplevelsen av å «hilse på» de vakre små fuglene gjennom dine bilder, og en vaktsom hannsvane som vokter sine kjære er veldig greit å holde avstand til, fascierende hvordan monogamiet også fungerer i dyreriket..🙂

  Ellers, tusen takk for fine ord, der du vet.. det varmet min sjel.
  Endelig er våren kommet, og i år har vi hatt en herlig forsommer, så det har vært mange dager med bare tær i mykt og varmt gress. Hagen begynner å blomstre, og jeg koser meg med å stelle alt som gror..
  Så her har det ikke vært så mye «tilslørt budeie»😳 – hehe –

  Jeg håper at du tar godt vare på deg selv..

  • Tor Vidle Says:

   Mange takk m-l, jeg er vokst opp med naturen vet du, den ligger mitt hjerte nær🙂 Bildene er ofte mer flaks enn dyktighet når man skal fotografere fugler, de er ofte svært lite sammarbeidsvillige. Så det blir mange bomskudd og. Men det gjør ikke noe. Svaner, og endel andre fugler er særlig tett knyttet til hverandre og beskytter hverandre med alle midler i hekketiden (en gang når jeg var liten ble jeg litt for nærgående og fikk føle hva en rasende svane kan gjøre, det er ikke å anbefale).

   Det høres ut som om du har det bra, og det er godt å vite🙂

   Har vært en fantastisk vår her lenge nå med grader rundt tjue mer eller mindre hele tiden, så det er mer som sommer. Og alt spratt ut på rekordtid, kunne nesten se fra time til time en periode, særlig på fruktrærene og tulipanene. Fruktrærene blomstret så kjapt at bestøvningen er nok blitt så som så før de var ferdige og blomstene danset rundt i lufta som små snøflak. Men i dag har det vært litt smådrypp og litt kjøligere. Dog skal ingen klage på denne våren her borte.

   Skaldetærene har og luftet seg titt, både på terrassen med morgenkaffe og på gresset daffende rundt for å se på alle herlighetene, hehe.

   Vel, jeg prøver å ta vare på meg selv, men det er ikke lett alltid når jeg er meg..

   Tor

 6. lisel Says:

  Nydelig som alltid… 🙂 Fantastiske bilder.. kan telle fjøra på fuglene jo… og så den terne…
  Du er en god fotograf, og en tolmodig mann Tor, ellers så fikk du ikke så fine bilder…

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Mange takk Lise🙂 Når det først blir blink med fokusen så skal jeg ikke klage på kvaliteten som kameraene mine kan levere. De digitale kameraene av i dag overgår langt det man fikk med film før i tiden – særlig de digitale speilrefleksene leverer en utrolig detaljrikdom.

   Tolmodighet må en nok ha, selv om det ofte og er litt flaks med i det hele, fugler har ihvertfall liten tolmodighet, hehe.

   Tor

 7. bramaputra Says:

  vi finner oss i kjøttmeisen, kråken som spiste opp smøret,i dag og jo da, en del typisk norske sjøfugler begynner å bli sjelden, minken er den verste pesten som har rammet fuglenorge,-

  det er umulig å hekke i mink habitat, omtrent.

  men kjøttmeisen m venner,, klarer seg.
  linerla rovfuglene og flaggermusene og-
  katter dreper mye småfugl,
  og burde vert ukurant som husdyr,
  i hvertfall i tettbygde strøk,der det er krattskog, for der jakter den,tålmodig.
  på tårnstjert,bukkesnertgauke og hylming,som vi aldri har sett-
  jeg liker best stamfugler, men alle trekfuglene har du nok hos deg?

  • Tor Vidle Says:

   Nåja, kråka er fremdeles en frekk faen brama:mrgreen: Den tjuvradden tar mange fugleunger, og egg. Men havnært er nok måkene verre, de svelger alt i et jafs – og av en størrelse som nesten er som de selv. Mink har det blitt mindre av her i de siste årene, vet ikke hvorfor.

   Kattene kan være leie, for de tar som regel foreldrene og da dør ungene av sult.

   Men i dag er det mange fugler som er truet, selv gråspurven har minket kraftig i antall, og ikke minst Jærens nasjonalfugl, vipa, står det dårlig til med.

   Her er norges største trekkmekka om vår og høst, så det er mange ivrige amatørornitologer. Selv tar jeg bare med meg de fuglene jeg møter på tur og lar meg ikke fange i «kryssegalskapen» som mange har gjort der de farer land og strand rundt for å få nye kryss i boka.

   (tror ingen har sett de «fuglene» du nevner til slutt:mrgreen: )

   Tor

 8. Penselsvingeren Says:

  Alltid en gled eå lese det du skriver og se på bildene dine. Å være ute i naturen er rene sjeleboten, selv om det tar fryktelig lang tid når fotoapparatet er med.🙂

 9. lillesøster Says:

  Hei Tor, det var lenge siden du hadde skrevet? Du har klart å ta et så godt og tydelig bilde av den svana at man nesten synes man ser et perlemorsskinn i fjærdrakten. Heldig med den! Jeg er ikke særlig glad i organge, for min egen del, men hun kler det veldig godt på nebbet, selv om jeg tviler på at hun er en gudinne. Kan man foresten spise svanekjøtt? De er jo så vakre at sånt gjør man vel bare ikke, men kanskje heller den stygge andungen.

  Skarven så jo ut som en sjøorm, ja.

  Jeg skriver til deg først og fremst for å be om unnskyldning for at jeg skrev noe feil angående det med vikingene. Min onkel hadde lest en «historisk historie» som helt sikkert er rett, men jeg gidder ikke å lese den. Han påsto at min far hadde skrevet ned noe, noe min far sier at han ofte påstår, men han faktisk ikke har gjort, så for ikke å «dumme ut» min far, må jeg jo bare poengtere at det sannsynligvis var min onkel som har «surret» litt, for jeg stoler mer på min far. Min far fortalte meg begge historiene i løpet av fem minutter, men de var så spekket av historiske fakta at ikke be meg gjenfortelle den, for jeg skjønte egentlig ingenting. Sannsynligvis var det et snev av sannhet i det min onkel sa om vikingene, men – uff – ja. Du skjønner?🙂 Får håpe vikingene slapp å få askeskyer i hodet? Eller de var vel så «herdet» at de ikke merket det en gang?:-) Ha en fin dag!

  Mvh lillesøster


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: