Vi menn og kjerrer..

Vel, og antagelig noen få kvinner? Over tidenes løp har jeg nok kjørt det meste som er noe å kjøre, samt hatt diverse friske biler som la igjen gummi og flyttet grusen over hekken til sogneprest og sheriff. I mine unge år fantes det heldigvis ikke noe som hette «radar»  – og onkel blåskjorte hadde svært få biler, og de som fantes med blålys på kjørte man stort sett fra selv med en ordinær trimmet moped. Og enda bedre var det på bygdene hvor lensmannen aldri hadde glemt at han og var ungdom en gang. Helst fikk man skryt av sitt galtrimmete kjøretøy av den lokale sheriffen som mer enn gjerne ville ha en prøvetur selv. Det var litt som at dersom ingen klagde på småfrisk kjøring så brydde ingen seg om hva ungdommen foretok seg på det området. Og ingen klagde heller.

I sum tror jeg vi ble bedre førere og av å  teste grenser og lære oss kjappe reaksjoner der vi freste rundt med stort sett alle nåler i bunnen på høyre side. Selv kyr og sauer tok liten notis – og beitet like fredelig i veikanten enten vi kjørt forbi i 200 eller gamle Olga Petunia kom på sin Tempolett i 39. Fartsskilt var det få av, og de ble stort sett tolket som et hint om absolutt minstefart. Og jentene var ingen unntak, de kjørt like spreke kjerrer og i like friske takter som oss gutta. De eneste problemene vi fikk var når vi en gjeng skulle f.eks til byen på kino og brummet med megafoner rundt i streeten hvor vi la igjen noen kilo gummi her og der. Men bypolitiet ble bare sett på som egen sær rase, og om de vinket og kjeftet fra fortauet så brydde vi oss lite med det – de klarte ikke løpe like raskt som vi kjørt uansett.

Den lokale pressen fant oss utenifra som noen villmenner, men som egenlig bare frisket litt opp i det ellers sløve bybildet. Og en gang vi med hånflir kjørte i fra en onkel blålys som prøvde å fange oss i en sløv Volvo, så ble onkel latterliggjort i avisen dagen etterpå. Og selvsagt var skiltene våre uleselige, vi kom jo tross alt fra prærien hvor kumøkk og søle stadig kapslet inne skiltene. Det siste irriterte en onkelsjef som mente at det var gjort med vilje siden resten av bilskrogene skinte som sola. Men, hva vet en bypoliti om møkk og slikt? Og hvem gadd polere bilskiltet? Vi visste jo hvem som var i den og den bilen og behøvde ikke et nummer, det samme visste og vår lokale sheriff. Så når bildene av de fartsglade og deres biler kom rundt til de lokale lensmenn så visste de, men sa aldri noe annet enn at de var ukjente og det var feil adresse.

I dag er fartsgrensene så latterlig lave at man blir forbikjørt av syklister mange ganger. En jeg kjenner ble tatt i 40 sone i en radarkontroll, så sier han til den ivrige politidusten: «Tok du den syklisten som kjørt forbi meg nettopp, og rett ved radaren?»  Nei selvsagt hadde han ikke tatt syklisten, men er man fotgjenger, eller et barn og får en syklist i 50 km/t rett i fleisen så er det neppe særlig gunstig. En annen kompis som ble tatt i 70 sone og som var full av faen sa til fjompen som skrev ut bota: «Åh! Gjett om jeg er happy for at dere hadde radaren akkurat der!» «Hva?» svarte nissen. «Jo, fordi hadde den stått på sletta før svingen ville lappen røket, der hold jeg 120 – minst..» Men som vanlig hadde ikke onkel særlig humoristisk sans, det var jo fiender av samfunnet de fanget, dvs alle vi som kjører bil.

I juni, er det Le Mans, 24 timers løpet, det mest berømte i verden. Og nå er Audi, som har vunnet mange ganger de siste årene, klar med en ny bil, den heter Audi R18, har dieselmotor og ser tøff ut. Skulle gjerne lånt den en uke (regner med at det går greit med prøveskilt?)

Det er såkalte «prototyper» man kjører i løpet, og mye av innholdet i kjerra er innovativ utvikling og test av komponenter etc som man så vil finne deler av i fremtidens vanlige biler. Slik sett har utviklingen av disse spesielle racerbilene en positiv effekt som man drar nytte av i det evige utviklingsarbeidet omkring nye biler.

Men når det gjelder design er dagens biler heller kjedelige og man kan lete lenge etter en perle. De fleste biler i dag utvikles ut i fra en firkantet kasse som er grunnpilaren, årsaken er målet om størst plass i en minst mulig bil i ytre mål – dermed gir bokskonseptet den største gevinsten. Altså utvikles bilene i dag fra innsiden og ut, ikke som før hvor man først skapte det utvendige designet og så tilpasset de innvendige modulene.

Men det finnes enda noen få unntak fra regelen som man ser under i dette bildet jeg tok mens jeg ventet på at himmelen skulle bli rød:

Og så ble himmelen rød..

2 kommentar to “Vi menn og kjerrer..”

 1. skien_m Says:

  når jeg leste dette innlegget så kom gliset..dette kjenner jeg meg igjen i 🙂 har kjørt litt forskjellig jeg også,men ingenting var så gøy som da amazonen forsvant i en støvsky bortover grusveiene i gud vet hvor stor fart :mrgreen: lensmann hadde sjelden sjangs til ta oss igjen og han mumla nok litt i barten der han så vi forsvant i en støvsky ut i horisonten :mrgreen:

  • Tor Vidle Says:

   Det var andre tider det ja, hehe. Var mange som drev med frisk kjøring, men kan ikke huske at det ble særlig mange ulykker som farten alene var skyld i. I dag er vi latterlig overbeskyttet/bevoktet i trafikken, mens sannheten er at veiene er ikke oppdaterte til normal speed.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: