Jeg – en marihøne..

Mennesker – som marihøner, når man er liten ser en på insektet som kravler rundt på blader og danner seg et bilde av det. Men plutselig en dag så åpner det skallet og viser en annen side: Det kan fly, noe som ikke var selvsagt før man så det selv. Slik er det med mennesker og, hva vet vi om andre? Hva drar vi våre konklusjoner ut i fra? Hvordan vet vi hva som skjuler seg innenfor deres skall, deres panser? For mennesker er som marihøner, men på samme tid er vi alle ulike marihøner og har ulikheter skjult under skallet.

Noen mennesker er åpne som låvedører – tilsynelatende. Andre ser man bare glimt av når de vandrer forbi en åpning i skogen, eller buskene. Noen mennesker har man kjent hele livet, men som med marihøna oppdager man plutselig en dag at en ukjent verden er under skallet. Men siden vi er mennesker med våre ulikheter og svake sider, er det og slik at mange dømmer en etter hva øyet ser og da ment som utsiden av marihøna. Mange mennesker vil aldri evne å se eller forstå at vi er som marihøner – de er bare slik naturlig, og ikke blitt slik fordi de selv bestemte dette. Og ingen kan gjøre noe med deres manglende evner på det området.

Kompliserte og mystiske som vi er, og svært ulike, er det kanskje ikke særlig rart at mange forhold krasjer. Eller at mange lider seg stille gjennom livslange tomme forhold de burde for lenge siden forlatt – og kanskje til det beste for begge i lengden. Men samtidig er mange mennesker redde for å ta skritt ut i nye ukjente verdener alene. Å dømme er vi eksepsjonellt dyktige i, dvs å dømme andre – og før vi oppdager oss selv i det hele. Og som med marihøna glemmer vi ofte hva vi selv skjuler under vårt eget skall.

Hvem er du – hvem er jeg? Hvor mange kjenner egentlig meg? Meg som menneske. Meg med mine tabber og svakheter, meg med mine gode sider. Selv er jeg og en marihøne, men hvem vet hva jeg skjuler under mitt skall? For noen veldig få er jeg kanskje uten skall, men for de fleste er det skallet som stenger – ja kanskje for alle for alt hva jeg vet? Hvorfor har marihøna skall som dekker vingene? Jo, for å beskytte noe livsviktig. Så også med oss mennesker: som med marihøna – uten skallet ovenfor hele verden ville vi blitt for sårbare. Verden er full av rovdyr som uten å nøle ville trampet oss ned.

Så derfor ser du meg bare glimtvis der jeg smyger meg varsomt mellom trestammene.

Jeg – en marihøne med en verden bak skallet svært få – om noen, kjenner til..

 

6 kommentar to “Jeg – en marihøne..”

 1. Mammut Mamma Says:

  Jammen, Marihøna er jo et lykkedyr da..😉
  De aller fleste av oss har mer enn ett skall. Tror vi velger selv når vi «åpner» og slipper noen inn…

  Jeg vet om flere som lever som par fordi de er redde for å bli alene. Kanskje de nettopp derfor «går glipp av» den virkelige kjærligheten…som få får oppleve?

  Og så har vi dem som utsletter seg selv, bare for å ha «en kjæreste» og glemmer at de har egne behov…og når kjæresten da gir dem på båten, så aner de ikke selv hvem de er lengre…og ender gjerne opp med neste åpne favn…og sånn fortsetter det…*total selvutslettelse*…bare for å tekkes andre…

  Det viktigste Tor…er at du har det godt under skallet…at det ikke blir for hardt…og at man av og til slipper vårsola og gleden inn…og som Marihøna drysser litt glede og lykke på din vei….og at man husker at man ikke skal leve evig..men nyter livet.. HER & NÅ….

  *Go klem*

  • Tor Vidle Says:

   Kloke ord fra deg som inneholder flere sannheter enn mange vil innse.

   Det er ikke alltid lett å være menneske, mange er ulykkelige i forhold, og mange er ulykkelige alene. Mange er redde for å forbli alene, andre er redde for å bryte og gå ut alene i verden – og ofte en verden som da vil dømme vedkommende i tillegg. Men verst er det nok å være i et forhold hvor man føler seg mer og mer alene.

   Det er ikke selvsagt at to mennesker skal vokse sammen videre basert på følelsene i den spede begynnelsen, alle utvikler seg og med årene – og er man ikke på samme behovsnivå for nærhet og kjærlighet er det nesten dømt til å bli minst en taper i et forhold.

   Sannelig ikke lett nei, og det vanskeligste er nok å finne ens like, ens ekte store kjærlighet som er på samme sjelsnivå. Det finnes ingen garanti for at følelsene skal få leve som de så inderlig ønsker. Men siden vi mennesker totalt er så utrolig ulike i fra en ytterkant til den andre så er det og klart at mange trives i nært sagt «mekaniske og praktiske» forhold.

   Men mange prøver og å tilpasse seg en verden i et forhold de ikke føler seg 100% hjemme i, og ofte vel vitende om realitetene. Vi mennesker har kommet langt i utviklingen, men noe vil alltid bli uforandret, det viktigste: Følelseslivet vårt. Hvorfor samfunnet og vi alle ikke helt vil innse dette, er enda en gåte. For ville samfunnet virkelig forstått så ville det for mange vært mye enklere å forlate noe som er dødfødt. Det er overfladisk forstått, men ikke i den nødvendige dybden.

   Angående meg selv er jeg nok under de rette omstendighetene like åpen som et sjelsleksikon, men jeg tror de fleste har visse nivå av beskyttende lag ovenfor hele verden.

   Goklem tilbake..

 2. lisel Says:

  Godt skrevet Tor… men kunne likegodt ha vært meg selv.. 🙂 Skal ikke kommentere videre, det blir bare gjentagelser…

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Kanskje mange som kjenner seg litt igjen i ordene Lise. «Gjentagelser» gjør ikke noe, du må bare skrive det du selv ønsker🙂

   Tor

 3. trultemor Says:

  Enig med både Mamut mamma og Lise L her…
  Men…høne?? Det skulle vel hett Marihane😉

  Ha ein flott dag!!

  • Tor Vidle Says:

   Hehe, marihane, kanskje det trultemor (her skulle vært en grønn smileys, men de virker visst ikke lenger, jeg spretter ut når jeg klikker på den)

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: