Eventyrverden..

Det er kveld, kikker opp mot vesthimmelen – mot havet. Fargene og spotlysene der oppe skaper en nesten hellig følelse. Som om jeg er levende i et eventyr, et ubeskrivelig vakkert eventyr. Himmelen her på Jæren slutter aldri å imponere eller overraske selv nå når jeg er voksen. Som liten lå jeg mange ganger på ryggen og lot meg leve inn den magiske eventyrverden himmelen skapte. Hele livet har jeg latt meg forføre av Jærhimmelens fantastiske dimensjoner og farger.

Ofte er det umulig å beskrive synet med ord, heldigvis er det nå litt enklere ved at jeg kan ta bilder av hva jeg ser – men det gir aldri samme følelsen som å stå under himmeltaket selv. Og mange ganger er fargene, skyene og livet i himmelen såpass nært at man føler at en er en del av helheten, en del av den eventyrverden som fyller hele synet. Årsaken til at Jærhimmelen er følbart nær er av logiske naturlige årsaker, nærheten til storhavet uten stengsler og havvindene som ofte presser skyene ned mot det flate landet med de lange slake liene opp mot hei og vidder, skaper unike forhold for et spetakulært skuespill hvor man selv er midt i begivenhetene.

Utsynet her er «til verdens ende» og dermed får man og en mye lenger tid hvor solens stråler er over horisonten langt, langt der ute. Sammen med lave skyer skapes en effekt som fra tusen spotter som stråler over eller mellom skyene. Her på bildet er solen tilsynelatende gått ned, men det ser bare slik ut for øyet som ikke kan se over jordens krumming. Effekten av forholdet er helt fantastisk og har i århundrer fått mennesker til å stoppe opp og undre seg.

Noen ganger oppstår et annet fenomen, den røde sola. Sola blir helt skinnende karmosinrød sent på kvelden, i går oppdaget jeg at det var skjedd, men jeg var for sen ned til havet og sola var nå begynt å separere fargene før den forsvant under horisonten. Og ikke nok med det: Jeg hadde tatt med feil objektiv og fikk ikke zoomet nærbilde av sola som nå lignet mer på Jupiter. Lysmåleren i kameraet likte seg heller ikke i de sterke kontrastene mellom det svarte og fargene og satte dermed for høy ISO som så skapte mer bildestøy enn normalt. Synd, men enkelte ganger blir naturens undere for kompliserte for elektronikken.

Bestefar sa alltid at når den røde sola kom da måtte man skynde seg å finne en vakker jente å kysse før sola la seg – så ble man evig lykkelig. Han påstod at det var det han hadde gjort med bestemor, men bestefar hadde nå egne ord for det meste her i verden. Men første gangen man ser en skarp rød sol så tror man nesten ikke det øynene ser, så kanskje det ikke er rart at huleboerne på Jæren tilba solen. Vi er jo blitt en forsamling fantasiløse og kaldt beregnende tørrpinner i vår moderne verden hvor alt har logiske svar. Om vi er særlig mer lykkelige er sterkt tvilsomt.

Men neste gang sola blir rød skal jeg ikke være for sen ned til havkanten – den tar seg best ut derfra mot den evige horisonten som innholder drømmelandet et eller annet sted der ute..

14 kommentar to “Eventyrverden..”

 1. trultemor Says:

  For ein fantastisk himmel!

 2. nattsvermer Says:

  Nydelig flotte bilder av en vakker himmel.🙂
  Har du dradd frem fiskestangen enda? 😉

  • Tor Vidle Says:

   Takk nattsvermer🙂 Ja, var en tur i uka som var (har skrevet et innlegg om turen), det ble en herlig dag, ikke så mange fisk (3), men det gjør ikke noe – får nok flere senere.

   Tor

 3. lisel Says:

  Nydelig det der. Nesten gullkantete skyer på det øverste bilde. Du skriver ofte om Jærhimmelen, ja, jeg tror også den er noe særlig… fantastisk..Du er hvertfall god til å se motivene. Jeg er fasinert av dine bilder av solnedgang, himmel, lys/skygge. Men tenker på, har du ikke et bilde av soloppgangen en tidlig morgen?
  (erter og ler) 😀 Det er også betagende….men takk for at du deler gode opplevelser.. 🙂

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Takk Lise🙂 Den er spesiell Jærhimmelen, mange som har bemerket det. Men ikke alle ser himmelen som noe annet enn bare en «himmel» som enten har skyer eller ikke. Jo jeg har noen bilder av soloppgangen, tror jeg har vist noen før her og. Men den er ikke alltid like lett å fange føler jeg, vel ja, hehe, nå står jo solen opp før hanen galer:mrgreen:

   Tor

 4. Først og sist Says:

  *Liker*

 5. Først og sist Says:

  Blitt miljøskada av facebook..😯

 6. mirapisani Says:

  Nydelig Tor. Det er så godt å se bildene dine og lese om kjøttkaker og annet drøs fra deg. 😀

  Han stakkrn over her, er jo rett og slett blitt ubrukelig av den fjottboka, hahaha.! 😆 Men bare jeg får sett han et sted så er jeg fornøyd. ;))

 7. skien_m Says:

  nydelig bilder 🙂 du kan det med foto 🙂
  jeg har fotografert en del selv og har også tatt bilder av himmelen i fyr og flamme..blir fantastiske bilder av det.
  håper alt står bra til med deg.

  • Tor Vidle Says:

   Foto som hobby er gøy, og kjekt med minner. Liker ofte godt å ha med mye himmel i bildene, særlig hvis det er mye liv i himmelen.

   Takk🙂 det humper avgårde (akkurat nå har jeg samme vårforkjølelsen som halve Jæren har fått)

   Håper det er bra med deg og..

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: