Mors kjøttkaker.

Lurt hver gang – dvs når mors kjøttkaker kjøpes. De finnes i mange varianter og fabrikater, og ikke alle hevder direkte og konkret at de er mors kjøttkaker – dog de antyder, og reklamen på pakken ser da ut som mors kjøttkaker? Du vet de gamle gode som alltid smakte som mors kjøttkaker gjorde. Og mors brune saus. Hvor har de blitt av? Mors kjøttkaker med brun saus og grønnsaker. Det nærmeste jeg har kommet er når jeg mekket de selv av en halv okse jeg kjøpte svart av en bonde – den ble levert som kvernet kjøttdeig i div sekker. Rå ekte kjøttdeig uten noen som helst innblanding av snusk fra slakteriet. Det var en god okse, men så hadde den fått gått fri og frank på heia. Men det er lenge siden nå, ja siden jeg kjøpe den halve heigåtte kjøttdeigoksen. Mange år – og et hav av elendige kjøttkaker som påstår de er… ekte kjøttkaker.

«Du blir som hva du spiser, og hvor mye du spiser» sa oldefar – og ordene var myntet på nabogubben som i volum var 3 stk oldefar. Oldefar var som meg, rak, senete og evig slank, og vi hadde og våre seige enorme skjulte muskler felles. Og måtehold innen bensinforbruket, maten altså. Oldefar mente naboens matinntak kunne foret 10 stk på fattighuset og de ville da sett helt normale ut. Oldefar var regnet for en å være en usedvanlig intelligent (og småsta) person, så han var det verd å lytte til hvis man ville bli klokere.

Noen jeg kjenner hadde hatt godt å høre litt på oldefar, og sikkert mange andre og – de spiser jo opp maten til mange andre. Det er velkjent at det er matmangel i verden? Men de har mat til hobby, og de spiser omtrent fem ganger så mye som meg pr dag og er 1/5 aktive etter min målestokk. Hvor overforbruket blir av er ikke vanskelig å se, selv med godvilje og sterke solbriller. Jeg tror mat kan bli litt som narkotika for enkelte mennesker – og fyttikatta så mye livstid de må bruke på å lage all den maten? Var bedre de begynte med frimerker hvis de absolutt må ha en bedagelig hobby uten annen svette enn den de fikk av å røre i grytene. Før så man sjeldent overvektige personer, nå er det snart som i Amerika hvor alle kjører en eller annen pickupgreie, men pga størrelsen på eieren er det kun plass til vedkommendes kropp i førerhuset. Jeg antar at mange vokser såpass hurtig at de ikke lenger klarer komme ut døra på kjerra, for man ser jo at de stadig må få maten servert via vinduet i bilen?

Vel – ingen skal kunne påstå at jeg ikke kan lage god mat – når jeg gidder (når jeg gidder er en annen sak, og noe jeg ikke husker er blitt en uvane). Når jeg var litt mindre tok alltid budeiene meg med på kjøkkenet, så satte de meg på benken og jeg fikk førstklasses opplæring i knaing av deiger og ekte fjellbondekost – og musikk på kjøpet, de nynnet deilige sanger slik budeiene alltid gjør. Av og til fikk jeg en klem hvis jeg hadde vært flink med å forme en bolle – så jeg rullet alltid nøye bollene. Når vi stekte bollene og alt det andre vi laget, satt jeg som regel på fanget mens de lekte med håret mitt og sang eventyrsanger til meg – innimellom slapp de meg løs så jeg kunne stappe en ny kubbe inn i ovnen under boller og brød.

Og på skolekjøkkenet fikk jeg toppskulsmål av den ellers sinte store matrone som regjerte der. Selv om jeg var litt småvill – og nesten aldri brukte hennes oppskrifter som vi måtte pugge. Når hun skulle smake på bryggeriet i min gryte (hun brukte en diger sølvskje til smaking, den hang i den flettete snora hun hadde rundt sitt omfangsrike korpus) var det alltid litt spennende. De andre som fulgte hennes oppskrifter (de våget ikke noe annet) fikk som regel en kilevink fordi hun ikke var fornøyd – jeg med egne oppskrifter fikk alltid en koserufs i håret og dagens eneste smil.

En gang rektor kom innom ville han smake på hva de flinke barna klarte å lage, da geleidet hun han prompte bort til min gryte og han fikk låne hennes skje – så smattet han og lagde fornøyd mine og sier til meg: «Du Tor, du Tor – er det noe i denne verden du ikke kan?» Og kjøkkenmatronen kvitret og rufset meg i håret: «Næh! N’ Tor e gullgutten min! HåHå!» (hun lo som en bryggesjauer). Rektor, henvendt til meg: «Ja, forresten du Tor – kan du stikke opp til Marie (kontordamen) og be Sofus fly ut? Han har vært der siden i morges og nekter å la være å nappe henne i håret. Jeg har prøvd å få han ut, men som vanlig setter han seg bare på toppen av arkivskapet og ler» (Sofus var den tamme ravnen min som hver dag fløy etter meg til skolen, men de var vant med Sofus og rektor var stolt av å ha han å skryte av).

Nåja, jeg skulle skrive et innlegg om sommerpåsken på Jæren hvor man kan se alt vokser i godt 20 grader og sol, men ble litt forbanna over å ha blitt nok en gang lurt av såkalte «mors kjøttkaker» som jeg nettopp tømte i meg. Jeg har knapt vært i ro eller inne i det siste, har styrt på i hage og fiks av kåk både der og her mens det er endelig vær. Snart napper det i stanga og hvis været holder seg. Det gror såpass raskt rundt omkring at man ser nesten forskjell fra time til time – burde slått plenen og, men har ikke kommet så langt enda. Får skrive om det neste gang – nå må jeg ut i en fart for å hente noen, men pynter med etpar påskefarger om ikke annet, dvs de har jo vært her lenge før påsken kom..

 

 

5 kommentar to “Mors kjøttkaker.”

 1. etrealtrotehue Says:

  Hei Tor🙂
  Kjøttkaker ja….nam-nam🙂
  Men jeg er enig med deg,det er vanskelig å få kjøttkaker sånn som kjøttkaker skal være.
  Ikke greier jeg det sjøl desverre,
  og ikke får man kjøpt di kjempe gode kakene lenger heller desverre.
  Her har det vært ribbe i dag faktisk.
  Det har blitt tradisjon at vi har ribbe på påskeaften,
  men i går var jeg ute å rasa hele dagen,
  så vi tok det i dag i stede.
  Var godt,
  men nå har jeg vondt i magen.
  Er ikke vant med så solid kost lenger,he he
  Håper du har en fin påske videre,hele en dag til,
  til tross for skuffende kjøttkaker.
  Klem🙂

  • Tor Vidle Says:

   Hei rotis🙂

   Kjøttkaker kan være nam-nam, men og pyton synes jeg. Kan nok klare selv å lage nam-nam utgave, men jeg gidder ikke slite ut gulvet på kjøkkenet – det er jo så mye annet å gjøre som er mye mer spennende:mrgreen:

   Ribbe er godt, men her på Jæren spiser de nok helst pinnekjøtt fremfor ribbe. Fikk du vondt i magen av ribba? hehe. Men ja, det er noe i det med vanen som du nevner.

   Ja, har vært nok en flott dag i dag, denne påsken ble rene sommeren med temp over tjue nesten hver dag. Og det skal visst fortsette, så jeg stikker snart opp på heia og fisker, endelig🙂

   Håper det er bra med deg og at du har hatt gode påskedager.

   Klem sendes med🙂

 2. lisel Says:

  Pussig du skriver om kjøttkaker, det laga jeg lørdag. Kunne aldri tenke meg å kjøpe de færdige, de smaker ikke bra. Jeg har min egen oppsktift, sånn so m jeg synes de skal smake, og en «kokke», ga men noen gode tips for at de skal være litt «lette»… Men.. jeg får mye ros for dem.. ingen vbedre.. leerrr.
  Det færdiglagede mat er det lite smak i synes jeg, jeg spiser det aldri, og lager det selv fra bunnen..
  Tror du er god på å lage mat… men sikkert en god skole du fikk hos budeiene..
  Nyt sola, varmen, og den siste påskedag….

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Jeg spiser ikke så ofte kjøttkaker Lise, men savner de skikkelig gode. Nei du har rett i at de man kjøper smaker ikke særlig, ihvertfall ikke som ekte gammeldagse kjøttkaker. Tror nok du kan lage skikkelig gode kjøttkaker slik de skal være🙂

   Jeg og mat, hehe. Men jo, jeg kan lage det meste hvis jeg vil («gidder» er mer rett), synes det er kjedelig å stå der med grytene når det er så mye annet hodet vil gjøre. Det tar altfor lang tid synes jeg, hehe.

   Takk, det har vært en nydelig varm påske, men og travelt. Har styrt på med mye jeg normalt ville gjort om høsten, men pga sykdommen har jeg liksom ikke lystet særlig, dessuten måtte jeg være forsiktig fikk jeg beskjed om (men det har jeg nå glemt:mrgreen: ). Men kjenner det på kroppen at jeg har vært for lenge i ro til meg å være, og den der fortetningen gjør nok litt den og med pusten, satster på at mer aktiviteter nå som vår (og sommer) er her og jeg får gjøre mer som jeg pleier vil bedre tilstanden.

   Håper du har hatt det fint i påsken du og. Jeg har nesten ikke hatt tid til å være på nettet i det siste og har ikke fulgt med på noe som er skrevet her på bloggen.

   Tor

 3. mirapisani Says:

  Gud hjelpes så sulten jeg ble nå da..! Midt på natten. 😐

  Men ikke på butikkens lurerndreier kaker nei. Slaktere er det jo så godt som slutt på.
  Fisken på østlandet kan de bare ha for seg selv også. At mormor lager kjøtt eller fiskekaker,
  er ikke å si nei takk til.😀 Det meste man kjøper er full av hele alfabetet og ymse tallrekker. 👿

  Fine bilder. Godt å hvile øyer på. ;))


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: