The colors of life..

Pusler litt med bilder – har titusener som enda ikke er redigert. Denne gangen har jeg hentet frem noen fargesterke og lysrike inntrykk fra tidlig september i fjor hvor jeg hadde en rundtur på Jæren. En dag med mektige  farger og høststerkt sol med knivskarpt lys. En dag hvor Jæren ble besøkt fra hav til hei og vidde, men også helt i sør hvor selve flatelandet møter Dalane som er grensen for Jærens særpregete terreng. Dalane ligner veldig mye på Sørlandet med myke svaberg og knauser mellom lyng og furuskog. Overgangen starter straks man har passert Ogna på vei sørover og er rimelig markant i sin forskjell fra det flate landet man nettopp befant seg i.

Flere av bildene i denne serien er såkalte HDR-bilder, dvs man tar f.eks 3 biler av samme motiv med forskjellige eksponeringer. Deretter lastes bildene inn i et eget program som så setter de sammen ved å legge de over hverandre. Dermed får man et mye større dynamisk omfang i både motiv og farger. Endel av bildene kan få et slags eventyraktig 3D preg – det kommer mye an på motivet og ikke minst den som justerer farger og alle andre parametere. Det er en tidkrevende sak å skape HDR-bilder, og justeringsmulighetene er ubegrensete slik at man ofte setter personlige preg på resultatet. Man kan søke spesielle effekter for å skape ønskete inntrykk, eller man kan la programmet foreslå parametere som går i alle retninger, f.eks fra svart/hvitt og helt til rene eventyrscener. Men som regel justerer man selv til ønsket inntrykk er skapt. Mange av de fantastiske bildene man ser på nettet er skapt med denne teknikken. Selv er jeg kun i en lærefase – dvs man blir aldri helt utlært på dette feltet siden mulighetene er ubegrensete.

Under er noen eksempler på HDR-bildene som er i den nye videoen:

Nå er det dessverre kun mulig å vise lavoppløste bilder her på nettet så man får ikke med seg alle detaljer som finnes på originalene. Og inntrykkene blir heller ikke helt de samme, særlig dybdeeffekten lider av å bli skalert ned. Men siden originalene er rundt 20-30 mb store (pr bilde) og man lett kunne dekket en vegg med bare et bilde, så ville nettet stoppet opp dersom det skulle håndtere den mengden data. At videoen under ble på hele 1,5 GB når den var ferdig sier noe om størrelsen på bildene.

Youtube og musikk er blitt en forbannelse i det siste, man vet aldri med hvem av musikkselskapene de har avtaler med lenger. Youtube har inngått avtaler med mange av selskapene om å la brukerne få nytte kopibeskyttet musikk i deres videoer, noe som er en fornuftig løsning for alle parter. Uten denne typen avtaler kunne Youtube ikke eksistert i lengden – samtidig ser flere og flere av musikkselskapene at egentlig er som regel mange av videoene rett og slett god gratisreklame for deres musikk. Men det er mange musikkselskaper å forholde seg til, og noen er inne en uke, men ute neste. Andre nekter blankt å godta en avtale, særlig hissig er Tysklands største musikkselskap. I tillegg kompliseres det hele ved at enkelte selskap godtar en sang i en video, men nekter den i en annen, dermed er man ikke sikker selv om man velger å bruke en sang andre har fått godkjent tidligere.

Altså rene kaoset kan man si. Nå er avtalen og slik at selskapene får en mulighet til å legge inn en reklame for seg og sin musikk ved siden av en video dersom de ønsker dette, men det må man bare akseptere som det å gi og ta. All verdens brukere av Youtube er samlet kun interessert i at avtalene går i orden og at man da kan bruke musikken med god samvittighet. Youtube har utviklet en programvare som skanner hver eneste video og analyserer eventuell musikk med et digitalt bibliotek som inneholder nær sagt alle sangene i verden. Å unngå eller prøve å lure programmet er umulig rett og slett. På samme tid er den pr i dag rotete tilstanden med avtaler i øst og vest og ingen i nord eller sør med på å skape problemer for brukerne som ikke aner hva som gjelder i dag, eller i morgen. Det som dog er sikkert er at brukerne av typen Per og Kari slettes ikke tjener et øre på sine videoer, det er ikke det som er målet.

Til denne siste videoen hadde jeg tenkt å bruke fantastisk musikk av Máire Brennan, og laget så videoen (det tar noen timer når den er så stor og omfattende). Å laste den inn hos Youtube og vente på skanning og omkoding tar og noen timer. Så man vet ikke om den blir godkjent før etter en rimelig lang tid. Dessverre fikk jeg beskjed om at musikken (av Máire Brennan) ikke ble godkjent og dermed blokket programmet hos Youtube musikken. Man kan finne andre videoer med musikk av Máire Brennan på Youtube, men som nevnt er det ofte vilkårlig hvilke videoer som blir godtatt og hvilke som ikke blir. Grunnene for denne politikken er det ingen som kan svare på, det er musikkselskapene som styrer – og de og deres handlinger er det få som forstår noe av.

For min del var det bare å slette videoen og starte på nytt med ny musikk. Denne gangen ble det med Enya som og har mange vakre stemningsanger. Heldigvis ble disse godtatt (ihvertfall pr i dag) – men forrige video ble og godtatt opplastningsdagen, men så blokket neste dag – noe sikkert enkelte husker igjen da jeg måtte lage den på ny. Man får håper Youtube og alle musikkselskapene før eller senere blir enige om en felles løsning slik at brukerne vet hva de har å forholde seg til.

Videoen er og innlagt i Galleri Skaldeland hvor man og finner en link til alle bildene som videoen inneholder. Bare husk at disse bildene er croppet («klippet» oppe og nede) til 16:9 bredformat siden HD video er i dette formatet:

 http://skaldelandvideogalleri.blogg.sol.no/om/the-colors-of-life/

 

Husk og at du kan justere nedlastningshastigheten på verktøylinja (der det nå står 720p når du starter videoen) dersom den henger – noe som dessverre er blitt et problem det siste året.

14 kommentar to “The colors of life..”

 1. luxcat Says:

  Stilig! Likte dem alle, men spesielt den med de røde bygningene. Ikke hørt om denne teknikken før, og det så nesten ut som malerier.

  • Tor Vidle Says:

   Det er ikke en ny teknikk, men rimelig avansert og tidkrevende. Ja, man kan og få bildene til å nærme seg maleri-inntrykk, det er nesten ubegrensete muligheter.

   Tor

 2. virre509 Says:

  milde moses:)) det var fint:))😉

 3. mirapisani Says:

  Dæven ta Tor! Knaillbra…

  Men du, jeg er på facebook, og i et intervju i nrk p1 radio, sa en at mann at en ikke bør ha bilder liggende på det nettverket, for man vet ikke hva facebook kommer til å gjøre med dem i fremtiden. Han anbefalte at bilder bør legges på steder som eksempelvis Picasa. (sikkert feil skrevet)
  Hvordan gjør man det?

  Også lurer jeg på hva den bloggen din, når du møtte rådyrungen som fikk capsen din på seg, heter for noe?

  • mirapisani Says:

   Herregud; … sa en mann at en bør ikke ha bilder … Off, for et slit..! :mrgreen:

  • Tor Vidle Says:

   Takk mira – angående facebook er det generelt ment en tvilsom sak fordi man vet ikke hva de finner på neste dag, og personvernet blir stadig uthult. Så jeg holder meg borte fra den saken. Selv bruker jeg Picasa til mine bilder, det er praktisk og safe fordi man styrer tilgjengeligheten 100% selv. Det er bare å registrere seg på Picasa så får du tilgang til personlig bildelagring. Det er gratis dersom du ikke har en haug med bilder slik som jeg. Jeg har oppgradert lagringsplassen, noe som er billig.

   Jeg husker ikke selv lenger hva det innlegget het, men skal se om jeg husker på å lete senere.

   Tor

 4. lisel Says:

  Teknikken har jeg ikke forstand på..men likte bildene… særlig skyer… himmel.. flott.

  Lise L.

 5. Annaps Says:

  Utrolig nydelig alt sammen🙂

 6. nattsvermer Says:

  Nydelige bilder, vennen. :rose: Du er kjempeflink!
  Kunne tenke meg å ha sommerferien min hos deg..
  Det hadde vært morro det! 🙂

  • Tor Vidle Says:

   Mange takk🙂 , det er kjekt å holde på med, men krever mye tid. Jo, kunne vært artig det, men aner ikke hvor jeg befinner meg i sommer, eller om jeg er blitt frisk til den tiden kommer.

   Tor

 7. Tante Sofie Says:

  Har søkt for å finne deg igjen, og her ser jeg de nydeligste bilder, men datoen er jo for lenge siden! Hvor er det blitt av deg, kjære Jærskalden?
  Håper det er bra med deg? Blir litt bekymra jeg nå.
  God klem fra Tante Sofie


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: