Nugattiens svanesang?

Nugattien er usunn står det å lese hos Sol – men nå står det ofte mye rart på forsiden til Sol (hvordan hjernene som henter/velger linkene funker aner jeg ikke, dog er det bemerkelsesverdig få pupper etc i dag, mulig pubertetsavdelingen har vinterferie:mrgreen: ).

Nugattilinken tar en til gamlehjemmet NRK  http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7523669 

Selvsagt må det være noe farlig med alt som er godt, men jeg holder meg heller til Hapå etter at jeg ble liksomvoksen. Generelt synes jeg og at glass er mer stilig på kjøkkenet enn pappbeger – jeg ville der frem til at Hapå leveres på glass og Nugatti i papp. Det ser nå skummelt ut for Nugattiens fremtid, jeg synes det er uforskammet å prøve å alive den (den og). I dag er det meste usunt, så hvorfor kan den ikke få være i fred?

Når man tenker bakover i tid skulle vi som er litt voksne egentlig ikke levd i dag. Vi er vokst opp i en tid hvor mammane ammet oss mens de tok en velfortjent Prince og lagde avslappingsringer i luften over våre små englehoder. Husene var fulle av sopp, mugg, mus og alt mulig i samme retning. Foruten morsmelk m/Prince gikk det i skikkelig helmelk med fløte på toppen. Vi sov på arvete generasjonsmadrasser med ukjent innhold og like ukjent opphav. Ventiler var noe ingen visste om, og man hadde ikke bruk for slike i all den naturlige trekken. Så satt man på fanget til farfar mens han leste eventyr og nøt en sigar med konjakk til.

Med de nye byggeforskriftene som kommer, vil nye boliger bli like tette som en korket vinflaske, all inneluft skal nå styres via avanserte ventilasjonsanlegg med rensing av alt farlig som er i utelufta, varmegjennvining osv (og som koster sykt mye), alle innedørene må ha luftspalte under (ellers vil f.eks en person som ligger i senga og sover til slutt lide åndenød pga rommet ville uten spalten være like tett som en sardinboks). Hva som vil skje dersom et strømbrudd stopper det avanserte anlegget er det ingen som har tenkt på.

På skolene var det ikke særlig bedre – eller det er som man ser det, vi unger led ingen nød, tvert om. Mugg og spinnekjerringer hang i taket (spennende for oss unger å ha det rike livet rett over våre hoder) og man måtte skrape grønsken av vinduene for å se opp til Ravnefjell langt der oppe i villmarka. Var vi ikke snille (vi synes vi alltid var snille) kom det er våt skitten svamp med allverdens basiller og utøy flygende mitt i fleisen. Vedovnen i klasserommet lakk i alle skjøtene så man måtte lufte ut ca hvert 10. minutt – dvs når Asgeir begynte å svime av – han ble brukt som oksygenmåler – astma var det ingen som led av, og selv ordet var ukjent. Av og til kom rektor med pipa dampende inn i klasserommet (dvs når han skulle snakke med meg).

Når vi var ute og kjørte bil så pleide vi unger å klatre rundtomkring inni bilen, min lillesøster la vi bak på hattehyllen og der lå hun og kurret. Jeg likte meg best på fanget til far for da fikk jeg kjøre. Men maten – alt var sunt og ingen behøvde bekymre seg for at den skulle være dødlig, selv ikke den osten som kunne gå selv. Åhh.. det var en herlig bekymringsfri tid både for voksne og barn.

I dag – vel jeg behøver ikke si så mye tror jeg, men blir folk mer lykkelige av å skippe Nugattien? I utgangspunktet kan man i dag si at forskningen har fastslått at for mennesker er det ikke noe som ikke er usunt, og at det aldri før har vært så farlig å leve som nå. Kanskje særlig for barn er det livsfarlig i dag med alt som er usunt eller som kan skje – og selv den stakkars Nugattien får vel snart dødningshode på seg, og dermed sin svanesang..

22 kommentar to “Nugattiens svanesang?”

 1. Tante Bø Says:

  hehe … Ja det var den gangen noen stolt kom haltene på krykker og hadde «vann i kne» : ))
  Det er åsså borte : ))
  Lenge leve Nugatti’n : ))

  • Tor Vidle Says:

   Hehe, ja du sier noe der tante:mrgreen:

   Ja leve Nugattien! Og død over Nugattiforskere! Vi burde kanskje stifte «Nugattiens våpendragere» (jeg vil være Nugattihøvdingen i såfall)? hehe

   Tor

 2. medi Says:

  Men altså…har du smakt den siste nugattien? Krønsji, heter den, sprøtt, salt og søtt.
  Noen ganger må en ha noe for psyken, ikke bare fysikken.

  • Tor Vidle Says:

   Nei har ikke smakt den medi, jeg har vokst fra Nugattien og gått over til Hapå:mrgreen:

   Enig, må ikke glemme psyken, kan bli forferdelig mye stress og angstbyggende dersom man skal ta alle dagens forskerpekefingre høytidelig.

   Tor

 3. trultemor Says:

  Jaaaaa, til Nugattien 😆

 4. nattsvermer Says:

  Nugatti?
  Nei, her har det alltid gått i sjokonøtt!
  Nugattien har jeg aldri hatt særlig sansen for.
  Etter sjokonøtt gikk jeg over på Milky Way sine sjokoladepålegg.. og nå orker jeg ikke sjokolade på skivene mine. Æsj. Det blir for søtt! Ja takk til Vossafår. Hehe..

  Når det gjelder å sy puter under armene på barna, og tette igjen boligene som blikkbokser..
  Tåpelig! Er det rart barna har dårlig imunnforsvar?

  Akk, de gode gamledager. :rose:

  • Tor Vidle Says:

   Sjokonøtt? :mrgreen:

   Jo men Nugattien er jo alle barns glede, hvordan skal foreldrene få de små til å spise de grusomme kjønnsløse brødskivene hvis det ikke er Nugatti på? hehe

   Høres ut som om du er litt på ville veier i sjokoverden, hopp til Hapå så blir du garantert fornøyd:mrgreen: Vossafår er ok dersom de ikke er så vindtørket at man kan bruke de til hjul på kattens ATV.

   Ja, jeg tror og at immunforsvaret deres kan bli lidende ved den tildels overhysteriske beskytelsesverden vi skaper. Og hvis jeg ikke husker helt feil har svenskene gjort undersøkelser/forskning som peker i den retningen.

   Tor

 5. nattsvermer Says:

  Ja Tor, SJOKONØTT! :-p :sleep:
  Har du ikke spist det? Hehe..
  Hadde mine foreldre klistret nugatti på skiven, så hadde de IKKE fått meg til å spise det. :angel:
  Hapå er heller ikke godt!😮 Yaikz.. Det beste er jo ferskdisken sine grillskinker.
  :-p

  • Tor Vidle Says:

   Jo, har nok sikkert prøvd den saken siden den inneholder sjoko:mrgreen: , men er trofast mot Hapå’en, hehe

   Grillskinker er ikke å forakte, dog synes jeg en mør biff er bedre på glørne.

   Tor

 6. Først og sist Says:

  Uff..spiste meg syk av nugatti i barndommen..i den tiden ingenting var farlig…rart jeg har overlevdt..selv den forbaska «Nuggen»

  • Tor Vidle Says:

   Er det mulig Først og sist? :mrgreen:

   Ja er det ikke rart vi har overlevd? Og hvor mye bedre livet var da vi spist og levde med alt det usunne og farlige som vi ikke visste noe om, heldigvis.

   Tor

 7. nattsvermer Says:

  Åh! Grillfest!! 😀

 8. lisel Says:

  Glem alt om Nuggati og HaPå Tor.. Har du aldri prøvd Prim?? Det er gøtt det..😛 og pultost… da snakker vi… 😀
  Vet det er en annen sak en din Nuggatti…

  Lise L.

 9. utlogget veversken Says:

  Nugatti farlig?😦
  Og jeg som allerede har spist 2 skiver med nugatti til kvelds.
  Pyttsann, tror nok jeg overlever nugattin jeg 🙂

 10. lisel Says:

  trultemor da.. det som jeg alltid skal ha med tilbake til Danmark, også lefse og flatbrød… leerr.

 11. nattsvermer Says:

  Fikk du logget deg inn på A-posten din, Tor? :rose:

  • Tor Vidle Says:

   Nei, men skal prøve senere når jeg er på beina igjen. Jeg er sengeliggende for tiden med høy feber og crp. Håper å unngå å bli innlagt igjen, men det ser ikke helt bra ut.

   Tor

   • trultemor Says:

    No igjen Tor? Ka e da så foregår i den skrotten din??
    Masse god bedring og stor klem!

    • Tor Vidle Says:

     Nei si det trultemor, det er som om jeg har kommet inn i en ond sirkel det er vanskelig å bryte ut av. Hadde kraftig feber i forrige uke og crp’en var skyhøyt ute av skalaen, så fikk jeg en kur ramsterk antibiotika på torsdag, men med fri anledning til å legge meg inn (og få antibiotika via intravenøst) dersom jeg ville – noe jeg absolutt helst ville unngå en gang til.

     På lørdags morgen våknet jeg til en pokkers kløe over hele kroppen, det viste seg at antibiotikaen hadde utløst en kraftig elveblest. Og jeg som aldri har reagert før. Så full fres inn til legevakten og etter 4 timers venting fikk jeg en annen type antibiotika, men det beste av alt: crp’en var nå gått ned til utrolige 28 og jeg pustet roligere angående å slippe å legge meg inn.

     I dag tok jeg en ny sjekk og crp var under 8, takk og pris! Får håpe det varer. Men det er ca en uke igjen av antobiotikaen (10 dagers dobbel dose) som nå skaper betydelige mageproblemer. Og jeg klør som f.. enda, det kan visst holde på minst en uke til forstår jeg. Når jeg dusjer reagerer huden på strålene (typisk elveblest) og jeg ser ut som en rødlilla flekkete kontorist fra jungelen etterpå, hehe. Får prøve å ta med det som er til å le av. Ellers er det nok en utsettelelse på prøvetaking på sykehuset, men satser på at det endelig ordner seg i neste uke.

     Så dessverre lite «morsomt» å meddele herfra for tiden, men våren kikker skikkelig frem om ikke annet, dog blåser det stikker og strå i dag – noe som vel var meldt såvidt jeg har forstått.

     Takk for bedringsønsker og klem, sender en klem tilbake oppover..

     Tor

 12. bramaputra Says:

  antihistamin hjelper kansje mot kløen- håper du kommer til hektene,snart!
  når man er frisk har man mangen problemer-
  når man er syk har man bare et.

  dette må jo tære på krefterne,etterhvert.

  du får høre på jan teigen- det hjelper kansje?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: