En katt, kråker og Gjest Baardsen..

Vårlukta er her, duene flyr etterhverandre og kurrer i hver tretopp. Meisene og svarttrostene godtar nå bare nærhet fra det motsatte kjønn – samme kjønn, og  den nærgående blir jaget uten nåde. Kjøttmeisen har allerede begynt å trimme sangstemmen den ikke har fått tildelt, tempen er nå rett under 10 pluss –  og der den normalt skal være på Jæren i slutten av februar. Den siste frostperioden svidde litt i toppene på løkplantene som hadde spiret i januar, nå kommer det nye spirer opp hver time. Uten frosten ville det nå lyst i vårfriske lappetepper i mange farger.

Akkurat nå er himmelkranene på full åpning, men det er ok, telen i jorda forsvinner raskere med mildt regn i store mengder. For en time siden var jeg ute og pustet inn våren mens jeg fylte på fuglemat. Frø i frømateren, nøtter og fettkuler rundt omkring festet i løkken på små ståltråder. Utrolig hvor mye de har spist i det siste? Normalt avtar mengden fuglemat som spises når vi når slutten av januar dersom det er mildvær. Fuglene finner da mer mat selv rundt i naturen. Men, en halvtime senere forstår jeg hvorfor det har gått så mye mat, det første jeg ser er 2 kråker som flyr avgårde med hver sin meisebolle. Et kvarter senere sitter en grå magefeit katt oppi treet og spiser på en annen meisebolle, til og med tar den en og annen jafs av nøtteposene. Aha! – og kattefanten jages. Kråkene er det verre å bli kvitt. Jeg har sluppet de tjuvraddene hele vinteren, men nå har de tydeligvis oppdaget hvor enkelt det er å få seg en lunsj servert av skaldemannen. Jaja..

Det vokser Redwood på Jæren, du vet de eksostiske kjempetrærene som helst er å finne i USA og Canada. De har en vakker rød farge i veden som er etterspurt over hele verden. Jeg visste ikke om at de finnes her og, men det forundrer meg ikke, de til og med sprer seg naturlig her nå står det i lokalavisen. Jæren er unik på mange områder, også innen planteverden er det mange sorter som kun vokser her. Noen har til og med fått navnepreg som f.eks Jærtistelen. At Gjest Baardens sølvskatt ligger begravet et sted på Jæren som samme avis skriver, det visste jeg om, Gjest Baardsen for over Jæren med lensmannen etter seg og begravde kjelen med sølvpenger her. Men hvor vet ingen enda. Håper ingen noen gang finner den heller, da er vi et ikon i manko – noe vi ikke behøver. Vipa er og observert sier samme avis, og for Jærbuen er vipa deres nasjonalfugl og vårtegn nr 1.

Ski-VM er visst i gang – man kan ikke unngå å få med seg den saken som vi nå skal oversvømmes av i pressen og tv – og Northug. Hvorfor skal vi druknes i Northug? Jeg leste en epistel i en avis denne uka, husker ikke hvilken, men den tok for seg at Rogalendingene ga stort sett f… i hele ski-VM og de mente at det var kun en opphypa greie for østlendinger. Jærbuen gir nok særdeles f… i hele VMsirkuset og ikke minst Northug – og tilbringer heller dagene med å speide etter viper og våren. Dessuten synes de fleste Jærbuer oppriktig synd på de stakkarslige østlendingene som må leve innstengt der borte og subber rundt med urbane stressøyne og studerer sine tær på Karl Johan – og ikke får utsyn til hele det vakre landet som egentlig er Norge. Men vi i Norge har enda nok medynk med østlendingene og sender bortover noen skillinger så de overlever. Det er synd at mange av de for å overleve må ta turen over til svenskene og kjøpe deres utgåtte 5. sorteringsmat for å spare noen kroner, men de bør lære seg å begynne med egen verdiskapning der borte i øst og ikke forvente at vi i Norge skal sende ubegrenset ølandsstøtte.

Til og med kongen ville nok heller hatt kåken på en jærhaug med vidsyn over hele verden og nær vei til alle lakseelvene her. Men som kjent er Sonja erkeurban i sin sjel, så stakkaren må nok finne seg i sin skjebne og sitte der med utsynet over asfalt, busser og biler, pakistanere  – og narkomane i parken. Vi Jærbuer tilbyr oss uten å nøle oppgaven å flytte kåken hans hit til friheten – og helt vederlagsfritt, vi har jo verdens tetteste bestand av verdens største og verdens dyreste traktorer og andre kjekke greier for jærgutter og jærtupper. Vi har selvsagt den tynneste bestanden i Norge av pakistanere – her vet vi å holde vår kulturarv ved like også for fremtiden. Polakker er dog  ok, de er billige – vi er da forretningsmenn av første klasse. Og polakkene sender vi bare hjem igjen til Polen inntil vi har bruk for de neste gang. Prøv det samme med en pakistaner, håpløst! For det første vil de ikke jobbe, og særlig ikke hvis de blir skitne på hendene – og man blir aldri kvitt de igjen.

Men nå vil vi Jærbuer ikke ha mer frost takk! Den får holde seg der borte i øst – vi må begynne å sette potetene nå. Og visste du at de første kiloene opp av jorda blir hvert år donert helt gratis til kongen? Jærbuen er driftig, men har og et stort hjerte – og mega husrom av første adel..

 

 

 

 

11 kommentar to “En katt, kråker og Gjest Baardsen..”

 1. Tante Bø Says:

  Herlig lesing Tor.
  Skulle gjerne ha kommentert både det ene og det andre, men er ikke i humør.
  Sto opp no gruelig morragretten og det har bare økt på.
  Hehe …

  • Tor Vidle Says:

   Takk tante, ord på en grå dag behøver ikke være grå. Særlig ikke når våren er nær.

   Morragretten? Huffda, får håpe du få jaget den saken bort. Jeg aner ikke hvordan det føles siden jeg aldri er morragretten selv🙂

   Tor

 2. mirapisani Says:

  Godt å lese Tor. ;))

 3. lisel Says:

  Herlig å lese, du får liksom sagt tingene på en så god måte, du er en god forteller.🙂 Liker din ironi… 😀
  Men ble usikker da jeg leser om Reedwood trer på Jæren…. 😯 .. tuller du?
  Mener kun de er i USa og Canada.. de er kjempestore.. jeg fodrer fuglene til langt ut på våren/ forsommer. Min erfaring er da de ligger på reden og etter at eggene er ruget ut så spiser de meget. De kommer til foderbrettet med ungene og jeg synes det er så fornyelig å se på.. 🙂

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Takk Lise🙂 – ja greit med litt ironi av og til, enten den rammer meg selv eller andre og samfunnet.

   Nei tuller ikke, det var til og med bilde av et av Redwoodtrærene, et voksent eksemplar. Det (normalt) milde klimaet her gjør at faunaen er rikere enn andre steder i landet.

   Her minker det naturlig av seg selv med fugler på fuglebrettene utover våren, men det varierer litt fra år til år alt etter hvor mild (og tidlig) våren blir. Det er vanskelig å fore her på forsommeren for da (av en eller annen merkelig grunn) blir hagen lett innvadert av måker som stort sett stikker av med alt som ikke er boltet fast – det er jo veldig havnært her.

   Akkuart nå er det en fasanhann som er sjefen på bakken, men kråkene herjer enda. 10-12 svarttrosthanner er og svært aktive og jager hverandre for å skape hirakiet. Ellers nå er det stort sett mange meiser, spurver, pilfinker, stær, grønnfinker, grønnsisiker, gulspurver, samt ringduer og tyrkerduer.

   Tor

 4. nattsvermer Says:

  Du skriver som alltid bra.. Og jeg drømmer meg bort.
  Føles noen ganger som at du beskriver min plasser.🙂

  La oss håpe at solstrålene herved holder frosten unna.
  Nå er det på tide med tørre veier og tohjula kjøretøy snarest! :angel:

  *klem*

  • Tor Vidle Says:

   Takk nattsvermer, hyggelig at du finner noe i ordene mine🙂

   Ja, får håpe det er slutt nå på dypfrost døgnet rundt, litt nattefrost kan det nok bli, men det gjør ikke så mye. Kjører du tohjuling? Det er gøy selv om jeg ikke har en akkurat nå (har hatt mange før i tiden).

   Klem tilbake..

   Tor

 5. nattsvermer Says:

  Ja, Tor, jeg kjører racing-sykkel.
  Knallgøy! Gleder meg til veiene er bare for frost.. 😆
  Forresten, jeg har sendt deg en a-post. Har du lest den?

  • Tor Vidle Says:

   Jøss, kjører du racingsykkel? Det må jeg si var en overaskelse. Ja mc er morsomt og gir en fin frihetsfølelse som selv den beste cab ikke kan gi.

   a-post? Ok, jeg har ikke vært der på evigheter, håper jeg husker passordet, hehe. Men skal prøve om litt.

   Tor

 6. nattsvermer Says:

  Har forresten vært i Canada.. Det var en opplevelse å
  få se Rocky Mountains fra hesteryggen på ekte cowboy-vis! 😎
  Og jeg såg bjørn på nært hold.. dog, jeg lå ikke merke til redwoodtrærne, det var så mye annet å se på! :-p


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: