Svøpt i glanspapir..

Jeg har sett deg i underbuksa – skjeggete og grå mellom rynkene du var, og ikke det glansbildet som serveres samfunnet. Familiearvens svøpe du var født i, svøpen som gjorde dine øyne livstrøtte og vasne uten håp. Men du lysnet når du meg så og visste at jeg forstod og ville tie, glad ruslet du sammen med meg ut for en stakket dag i ekte frihet.

Jeg har sett deg uten sminke på, og kjent på øyne som var fanget i en skjebne du ønsket død. Du var ekte og rå, og ikke som glanspressens retusjerte bilder. Dobbeltlivet slet deg i filler, på flere måter var vi like – som frokosten vi delte uten masker på. Helvete finnes, men ikke utenpå.

Falskheten troner som det vi vil se, mange vil ikke vite om virkeligheten. Vil ikke vite om det store polerte mennesket som glanser forsiden hvor photoshop har laget lykkestråler i øynene og et perfekt smil med snøhvite perlerader. Virkeligheten – når de samme øynene er røde og livstrøtte rynker går alene med tunge skritt i mørket, er ikke salgbart. Eller, må skjules for å overleve i det ene av de to livene.

Sjelen lever ikke av diamanter og bugnende kontoer, ei heller kan den lykkeliggjøres av photshop eller vises på glanset papir. Det er noe faens feil med den moderne menneskehetens forståelse av virkeligheten, og dens frivillige blindhet. Hva er vi redd for? Selv Gud var ikke perfekt.

Hva du heter, hvem du er, betyr ikke noe – du er den du er når du er naken og føler deg trygg. Da først kommer du frem og viser hvem du er..

Fanget i en boks uten dører
-en boks andre har skapt.

Glansboksen som spiser deg opp
-en boks som dømmer deg.

Fanget i en boks uten nåde
-en boks uten kjærlighet.

En kveld ved havet – fargene og livslyset tok deg, og du gråt noen tårer. Tårer av glede, endelig fikk du naken se fargene, naken og trygg du satt der med meg. Ingen av de tusener av solnedganger du hadde sett verden rundt var vakrere enn denne du fikk naken. Nå i trygghetens frihet våget du si ordene: «Endelig får jeg puste fritt – jeg må ut av det andre livet. Jeg vil leve som meg selv..»

Men vi begge visste hvor sterke veggene i boksen var: Har jeg styrken i behold når solen er gått ned? Å bryte ut krever for mange nesten umenneskelig styrke. Å bryte ut av glansboksen skapt av andre – og dømmes uten nåde og forståelse..

 

      

Enigma: «Feel me heaven»

11 kommentar to “Svøpt i glanspapir..”

 1. Tante Bø Says:

  For et bilde !!
  Jeg må lese siden : ))

  • Tor Vidle Says:

   Ble fornøyd med det tante🙂 – men pga alle fargene og kontrastene måtte jeg bake sammen 3 bilder med forskjellige EV-nivåer for å få med alt (det kalles å lage et HDR bilde, skal se om jeg en eller annen gang kan lage et innlegg om HDR).

   Tor

 2. mirapisani Says:

  En jeg kjenner har et begrep på noen mennesker: dobbeltmennesker. På noen stemmer det veldig godt.

  Nydelig bilde. :kiss: Stjælt, hehe. ;))

  • Tor Vidle Says:

   Ja, på en måte dobbeltmennesker – de finnes i alle lag av befolkningen, noen velger å leve slik av fri vilje og fordi de ønsker det. Andre er fanget i et liv de egentlig ikke ønsket og lever formet av andres ønsker og samfunnet. Det er lett for andre på utsiden å mene at det er «bare» å hoppe ut eller av, men da forstår de lite av det uhyre kompliserte som bygger på seg for hver dag.

   Takk, og som jeg har sagt før er du (og andre her på bloggen) velkommen til å låne bildene mine🙂

   Tor

 3. luxcat Says:

  Når man leser slike stykker som dette, så forstår man også at i kampem mellom arv og miljø, så vinner miljø…

  • Tor Vidle Says:

   Er litt usikker på hva du mener luxcat, arv «vinner» oftere enn vi tror – det er mange som føler de må som arving leve etter hva man forventer når man er arvingen, og velger egentlig ikke helt fritt. F.eks i England er det sterke arvetradisjoner fra generasjon til generasjon i visse samfunnslag. Tradisjoner som er bygget over flere hundre år. Og klart at både samfunnet og omgivelsene har ofte da forventninger som vedkommende føler at han/hun må leve opp til. Men man kan finne sammenligninger i deler av dette helt ned til odelsgutten eller f.eks en tradisjonsrik familiebedrifts nye generasjon.

   Miljøet styrer ofte f.eks kjendisers utvikling og liv, og hva samfunnet forventer etter det synet media presenterer og har skapt en oppfatning om den enkelte kjendis. Å ha et «kjent tryne» kan være både ok og et helvete på samme tid. Man kan ikke bytte ansikt og bare forsvinne og starte på nytt som kanskje kun seg selv.

   Men mulig du tenkte i retninger jeg ikke tenkte på🙂

   Tor

 4. lisel Says:

  Tor, et fantastisk flott bilde, flott fargespill.🙂 Så du skrev i et svar her vi måtte låne… kansje jeg gjør det, men skal nok si ifra. Skal først lete i dine gamle blogger å se om jeg finner det. Men gjør det ikke uten du vet at jeg gjør det, og hvilket bilde det er.

  Noen ganger skal man tie stille, andre ganger kan man godt si noe. 🙂 Jeg skal ikke kommentere ditt innlegg så mye, men vil bare si, jeg forstår dine ord, jeg forstår hva det er du mener.🙂
  En god aften til deg….

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Jeg blir aldri lei av å fotografere naturens mesterverk Lise, koselig at du likte det🙂 Ikke en dag er lik, så hver gang er en ny overaskelse.

   Hvis du ser hva jeg skrev i innlegget til den siste videoen finner du enkelt veien til endel av bildene, ihvertfall de som er brukte i videoene. Jeg kan tenke meg at det er 12-1500 bilder i de mappene Jeg har ikke enda lagt ut rene bilder i normalformat, ei heller linket til mappene med de fleste bloggbildene i, men skal se senere om jeg får tid.

   Tor

 5. frk-jettegryte Says:

  Å bære en maske er det mange mennesker som gjør.
  Å leve et dobbelt liv, med doble meninger er det også mange som gjør, desverre.
  Jeg kjenner meg igjen i det du skriver her, Tor.. Og skulle nesten ønske at jeg ikke kjente meg igjen.
  For det er tungt å ha det slik, og det ER tungt å komme seg ut av det. Virkelig tungt.
  Og man føler gjerne man tar livet av noe om man velger
  det ene fremfor det andre. Hvorfor går det ikke an å kombinere?

  Men det er sant som du sier, at mennesker egentlig ikke VIL se virkeligheten.
  Det er trist at det skal være slik, og det er trist at vi skal prøve å leve opp til det samfunnet later til å forvente av menneskene.. og om ting ikke er et glansbilde; nei, da kan vi gå en annen plass å være.

  Fint innlegg fra deg, igjen, og nydelig bilde!!

  *Klem frå budeio*

  • Tor Vidle Says:

   Ja, er nok mange som kan kjenne seg igjen i deler av dette. Det krever mye menneskelig styrke å komme seg ut av slike situasjoner, de fleste orker muligens ikke. Samfunnet er ofte lite forståelig og kanskje mest ille er når de i nærheten svikter og ikke støtter.

   Noen kan nok trives med et dobbelt liv, men tror nok at de fleste ønsker en annen livssituasjon hvor deres egen ærlighet med seg selv er stemmen som lyttes etter.

   Takk, og beklager sent svar, jeg sliter litt for tiden med å holde meg ajour.

   Klem tilbake til strilelandet..

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: