Tegn..

Leter etter vårtegn, det er enda 2 dager igjen av januar. Ja, januar – og nei, jeg har ikke blitt mer rar. Dette er Jæren og det er fullt mulig å finne vårtegn i januar her. Men da i normale milde vintre. Hadde ikke siste småfrost kommet ville selv buskene utenfor vinduet her jeg sitter og skriver hatt små grønne ører. Knoppene var på vei til å springe ut, men ble stoppet av siste frost. Kan være at jeg ikke har lett godt nok eller på de rette stedene?

Hagen ser stort sett ut som den pleier i januar bortsett fra at de små tegnene på at våren er i emning mangler. Jeg har en mengde trær som bør skalperes og formes bedre, det skulle vært gjort i høst, men ble stoppet pga tilstanden til hobbygartneren. Mest kritisk er å ta bjørkene før sevjen stiger – for når livsårene er våknet kan de «blø ihjel som vi sier. Fruktrærene bør en heller ikke vente  for lenge med for å slippe dødkvister som følge av uttørking hvis sårflatene ikke får tettet seg når sevjetrykket stiger.

Mennesket har alltid sett etter tegn, enten i naturen eller hos andre mennesker. Det finnes et utall av forskjellige gamle tegn man stolte på før i tiden, eller ventet på. Eller ble skremt av.

I moderne tider er det kanskje mest andre typer tegn vi ser etter, tegn på hva vei aksjekurser og rentesvingninger tar. Og for mange antagelig boligpriser – de er jo blitt helt på jordet og tragiske. Men ser man bakover i historien, vil det før eller siden komme en retur som justerer disse tilbake til naturlig leie. Mennesket ønsker ofte at noe vokser inn i himmelen, men heldigvis klarer vi aldri det. Selv ikke bolighaiene. Å ha tak over hodet er i Norge blitt vanvittig kostbart og den rette prisen er nok omtrent halvdelen av dagens. Slik sett betaler dagens ferske boligkjøpere omtrent dobbel pris av hva boligene er verd i virkeligheten dersom man takserer fornuftig og fremtidsrettet. Årsaken er i grunnen like enkel som et knekkebrød med agurk på: Det bygges for få nye boligere (med vilje – og politisk støttet).

Men ikke mer politisk nå, jeg slettet et innlegg i går som var av den typen. Er lei av mine samfunnsskråkritiske innlegg, er ikke for å skrive slike jeg har en blogg..

Jeg ser og etter et annet tegn: Hva skjer med Solbloggen? Her er jo knapt et menneske for tiden, og man lurer på hvorfor. Har tante BØ rett i at folket heller strømmer til facebook? Og kutter ut bloggingen. Ettersom jeg har forstått så er det helst kvinner som er særlig aktive på facebook – og det samme gjelder Solbloggen, den består og av mest kvinner. Over tid kan det vise seg at Sols satsing på kvinner (og i alderen 30 pluss/minus) vil straffe seg. Det blir for ensidig og særlig skummelt dersom tante har rett i at facebook tar mer og mer av kvinners tid på nettet. Det er for lite mannestoff på Sol, og ikke minst: for lite gubbestoff til at portalen vekker særlig interesse for hannkjønn som er kommet over puberteten. Man ser det allerede på forsiden som er sterkt dominert av kvinnerelatert stoff.

Den gamle bloggen hadde i det minste et fortrinn over den nye, nemlig tellerne som om de ikke var særlig viktige, sa i det minste noe om trenden. Hvis jeg ikke husker for mye feil så var det for min del normalt med rundt pluss/minus 500 pr innlegg. Nå virker det som om 5 er nærmere sannheten enn det motsatte. Hva har skjedd på den relativt korte tiden? Er årsaken det enkle at for min del er folk blitt lei meg og/eller skriver jeg for uinteressante innlegg og er litt oppbrukt? La oss si det, men hvorfor sliter andre og? Ser man gjennom de innleggene som ikke er frontet av Sol er det stort sett de få bloggerne her som kommenterer, noe som tyder på at de mer eller mindre er nå hele leserskaren. Altså at vi få som skriver blogger her er stort sett de eneste som leser bloggene. Hvorfor?

Så bør man spørre: Hva med de andre bloggsamfunnene? Opplever de samme utviklingen, eller er det stort sett relatert til Solbloggen? Hvis det siste: Hvorfor? Og samtidig kan det i såfall ikke være facebook som tapper bloggsamfunnene. Eller kan det siden kvinneandelen her er nok over 90%?

Jeg finner det både bekymringsfullt og underlig på samme tid. Ikke kan vi skylde på ferietider heller. Skriver vi for uinteressante innlegg, eller er vi i en usynlig bakgård i bloggverden? Jeg har hatt innlegg om dette problemet før og situasjonen har ikke bedret seg siden sist, antagelig heller forverret seg. Solstaben selv er og mye mindre aktive her for tiden, og har en mye lenger responderingstid. Ikke sikkert det betyr særlig, men deres viste interesse for bloggen følger mer eller mindre samme trend som den nedadgående trenden i antall lesere..

Personlig synes jeg at det er i høyeste grad aktuelt å sette fokus på utviklingen og spørre seg om hvorfor, og om noe kan gjøres for å snu trenden før skuta er helt under vann..

4 kommentar to “Tegn..”

 1. Først og sist Says:

  Hei, Tor..
  Leter også etter tegn…finner også tegn litt innenfor Jæren..
  Vi har en fin tid i møte..
  Når det gjelder bloggverden…der finner jeg ingen tegn..hvertfall ikke her..
  Men med FB holder jeg god kontakt…hvertfall med «gamle gode bloggvenner..»
  Tiden min strekker ikke til lenger..klarer ikke følge opp her inne….så da trekker jeg meg litt unna.

  • Tor Vidle Says:

   Hei Først og sist🙂

   Du leter, og finner – nå fant jeg og i ettermiddag. Må ha gått med øynene i en annen verden i det siste siden jeg ikke har lagt merke til de før nå.

   Nei, dessverre, her er rimelig lite som skjer for tiden på bloggen. Underlig nok spør du meg. Er du på facebook? Da er du en av de ytterst få «gubbene» jeg vet om som er aktive der.

   Du må ikke ha det for travelt, husk på nedstressing og helsa!

   Tor

 2. lisel Says:

  Vårtegn, ja de ser jeg også etter, men her det det litt for klaldt ennå. Sol i dag, klar himmel, og så kan jeg høre fuglekvitter ute i hekken, det er et godt tegn. Jo, nye tider er på vei..

  Men Solbloggen? Vet ikke, tror da ikke det finnes bedre steder. men tror det er viktig at den «gamle kjerne» holder fast her inne. Sol må gjøre noe for å trekke andre til, tror mye gikk galt da chatten forsvant. Vet fra et annet sted.. at mange tror at hele Sol er vekk, så kansje handler det om markedsføring.
  Alt det spam kan kansje ha en betydning, og de som kun går inn for å lage kvalme, men de har vel alltid vært her, men Sol kan vel utelukke dem om de vil.
  Det du sier om «teller» jo, tror det er viktig den er der.. men kan ikke Sol lage det her også?.
  Det med facebook, det blir jo ikke det samme tror jeg. Sikkert fint å holde kontakten der, men jeg kan ikke se poenget. Solbloggen er for korte og lange innlegg, man kan kommentere, og på en måte ha en kontakt.. (jeg har ikke kontakt med noen). Jeg er av den overbevisning at uansett er dette det beste sted å blogge.
  Facebook, synes jeg er mer for korte kommentarer, eller også er det bare meg som ikke vet hva det er.
  Er der inne veldig sjeldent, og helst da min bror sier jeg skal titte inn.
  Nei, Sol må gjøre noe her, vi andre får holde fast, kansje skrive litt mer alle sammen, så de som titter inn kan se at dette er en livlig blogg.. og får interessen. Bloggen skal beholdes.
  Oiii.. ja, nå fikk jeg visst luft.. leer.. her hadde jeg ikke vanskeligheter med å finne ordene.
  God dag til deg. 🙂

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Du leter du og Lise🙂 – her er småfrost om natten og det var litt sol i morges, men så ble det grått igjen.

   Jeg vet ikke hva som skjer her og hvorfor, det er et tankekors og særlig nå med et skikkelig bloggverktøy. De gamle er det få igjen av, og få nye blir her fast. Man ser det samme som før, mange bare legger inn et innlegg eller tre og forsvinner like kjapt som de kom.

   Chatten var en del av helheten som holdt mennesker i det aktive brukersystemet på Sol, om ikke så mange av disse blogget så smittet det nok litt over uansett. Og tenker man etter så startet kanskje den ekstra nedturen på bloggen etter at chatten ble nedlagt? Vel, Sol er jo her som før, det kan de enkelt sjekke i såfall.

   Spam har det alltid vært endel av i perioder, også på den gamle bloggen. Det er bare å måtte innse at spam blir man aldri helt kvitt og så slette det som måtte dale inn. Tellerne var nok muligens viktige for noen, men man ante om ikke annet utviklingen over tid når en hadde de tallene å forholde seg til. Nå vet man ingenting om reelle tall over antall lesere.

   Jeg har aldri vært innom facebook og aner ikke hvordan strukturen er oppbygget. Kontakt kan man jo holde på flere måter – noe folk gjorde før facebook kom og. Personlig synes jeg det kommer frem såpass mye negativt omkring flere aspekt med facebook nesten daglig at jeg er svært skeptisk til hele saken. Jeg stoler rett og slett ikke på eierne som nok har et overordnet mål, og føler at personsikkerheten er elendig. Tror mange ikke forstår at facebooks regelverk er basert på amerikanske lover, og ikke norske.

   Sol skrev i et innlegg at de skulle gjøre noe nytt, også angående bloggen, men hva stod der ingenting om, ei heller når. Selv føler jeg at det brenner et blått lys her for tiden..

   Ha en god dag og kveld du og🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: