Joda..

Pakker får man nok av, og vi voksne bytter stort sett på å handle for hverandre noe vi selv ville ellers kjøpt til oss selv. Symbolistisk kan en si. Og ungene drukner i et pakkevelde og til slutt mister oversikten. Alt kan kjøpes i dag, og det gjør vi jo – kjøper alt. Juletrær med pakker helt oppunder stjerna er velkjent. Hvor ble det av det hjemmelagete NSB-toget til onkel Trygve? Eller fuglekassene ungene laget på skolen? Jeg liker best pakker hvor giveren selv har håndlaget innholdet – alt det andre kan jeg kjøpe selv når som helst. Og gjør det, stort sett. Nei, gi meg pakker med sjel.

Så var det over for denne gangen, gildet. Ble en snabbutgave av jula. Gammeldags jul hadde vært noe – neste  jul, dersom det er snø, blir det å fremskaffe noen reinsdyr og en slede, til nøds får blakken ta over dersom de er tom for reinsdyr. Eller Hawaii, eller Jomfruholmene? Eller hulen – «Sorry, not home, prøv etter påske». Er jula i ferd med å bli oppbrukt som jul? Nesten alle jeg snakker med jamrer omkring julestress og julemas. Hvorfor ble det slik? Hvorfor må vi overdrive alt? Drukne oss i overdådighet..

Noen melder seg helt ut av jula, andre sliter i jula med ensomheten. Mine største julegleder er å se unger i glade juledager, men selv de virker stressa i pakkehaugene. Man burde kanskje hampe inn ei kosebudeie og rett og slett ta med julematen og la blakken dra oss til hytta på fjellet, eller teltet, eller hulen – og så bare julekose. Helt til påske – da overtar påskekosen, den varer helt til vårkosen, så kommer sommerkosen og vi er snart i årsrus i kos.

Det koseligste jeg fikk var en bok om jærske stein og steingarder – og flere tjukke strikkesokker fra mor. Sokkene til mor kunne ingen kjøpe..

Kanskje det bare er meg som er sliten i år? Jeg vet ikke – men jula synes forandret, snikende over tid. Moderniseres muligens. Må alt moderniseres? Overdrives..

Vel, snart kommer påskemarsipanen i butikkene, det er som regel rett over nyttår når restene av julegrisene er solgt for halv pris. Marsipan er godt, den beste lages hjemme. Men ingen har tid lenger, eller vet hvordan.. Jo – Hawaii frister, håper de ikke har påskemarsipan der.

Jeg har vært mer eller mindre nettløs siden juleaften, snø og frost tok visst knekken på et eller annet i en node. Det kom jo en halvmeter her på juleaften. Og frosten har helst lagt på feil siden av minus 10, men nå er den under 10 og det blir vel værskifte siden vinden har kommet tilbake. Merkelig hvor vant vi blir med at nettet alltid virker. Dog, skal ikke klage, her er blitt rimelig stabilt etter at fiberkabel ble innlagt. Og noen dager uten gjør ikke meg særlig, i grunnen verre når nettbanken ikke funker. Nettbank er noe dritt, kjedelig å skrive alle de pokkers tallene. Håper det snart kommer en løsning hvor man bare stapper regningene inni en boks og får de ut ferdig betalte.

Og der for Henrietta forbi og snappet en stær. Hun kommer nesten alltid presis på slaget klokka 15.00 hver dag, ja og om morgenen for å hente seg frokost. Henrietta er en spurvehaukdame, og Henrik Spurvehauk har fått seg konkurranse etter at hun kom. Tok noen bilder av henne tidligere, skal se om jeg får laget til noe senere.

Så joda, det pusler i vei – livet..

5 kommentar to “Joda..”

 1. m-l Says:

  Moderne jul, hva er det egentlig? Hvordan blir julen mer moderne? Ordene dine fikk meg til å falle i tanker omkring dette, dog uten at jeg fant noe fornuftig svar. Hm.🙄 På selve julaften kom jeg til å tro at jeg så syner da en lys levende julenisse (!) kom i hest og slede like foran bilen. «Selve» julenissen krysset veien over en liten bru, og jeg tittet enda engang for liksom å forsikre meg om at det virkelig var den røde nissen som satt bakpå sleden. Joda, han var godt kledt i full mundur, med rød dress over en rund og godslig skikkelse. Rød dress, og et blidt skjegg under et par runde briller med smilende øyne bakom, godt pakket inn i et lass med reinsdyrskinn bakpå sleden med meier. Ser jeg syner, tenkte jeg? Men, neida, nissefar smilte blidt og vinket med ene hånden, mens han holdt tømmene med den andre, og humret sikkert godt av alle han klarte å bringe en smule ut av fatning den dagen, meg inkludert, hehe..

  Det er artig når slike episoder skjer, slike som er uventet og gir smil og glede. Nissen blir vel aldri moderne?

  I år tror jeg at jeg fikk ordnet gavene til å bli nyttige. At de jeg gav bort var omtenksomme, og noe som vedkommende kunne bruke, og ikke bare noe som kunne stues bort i en krok eller et skap. Jeg håper at det ble slik.. Ellers er jeg enig i at pakkestyret er i drøyeste laget, og jeg kunne ikke la være å tenke på en viss «tegneseriefigur» hvor juletreet i år var valgt med få grener nederst, av grunn du sikkert kan tenke deg? Jo, masse gaver! Kun noen pjuskegrener øverst, under en stjerne, og så minst to meter under stjernetoppen med plass til gaver…! Jeg lo av den «stripen», forøvrig introdusert av en viss liten herremann.. 😀

  Midtvinters tror jeg mange kan tenke seg til varmere strøk, og spesielt når vinteren byr på kulde i så lange perioder. Det kan anbefales, det er et herlig avbrekk, og jeg bærer ennå sommervarmen i meg og er passe budeiebrun nesten over det hele.. :angel: Bare tær i solvarm sand, og florlette klær både dag og kveld er deilig i desember. Prøv du også? Jeg red kamel 😯 – Hjelpes meg.. 😎

  Gammeldags jul? Joda, jeg baker da egne kaker, og syv slag, selvsagt. Det er litt gammeldags? :angel:
  Man kan da ikke kjøpe julekakene må vite, det er direkte utillatelig. 😯
  Juleøl brygges, selvsagt.. 🙂 Juletreet må være ekte, ikke noe plast, takk! 😯 Alle grenene er pyntet i ordentlig og ekte pynt, ikke plast der heller nei.. 😀

  Det er sant som du sier at mange sliter i julen. Jeg tror at mange flere enn vi tror er ensomme, men velger å ikke si noe om hvordan det egentlig står til, dessverre. Samfunnet vårt er blitt kaldt og overfladisk, i hovedsak, tør jeg påstå. Dog ikke uten unntak, det er viktig å presisere da.

  Så koselig at du fikk gaver som gledet..
  I år ble jeg også spurt om hva jeg ønsket meg til jul, hvorpå jeg svarte – Glede!
  Hm, det er dog litt vanskelig å pakke inn i papir, men det var også poenget mitt – Glede kan nemlig ikke kjøpes for penger.

  Mine beste juleønsker for deg, og ta godt vare på deg! :rose:

  • Tor Vidle Says:

   Vet ikke helt m-l, overkommersiell? Plastikkaktig fast jul? Ikeajul? Eller det er muligens meg som er sliten for tida, og en smule melankolsk.

   Jeg er vokst opp i en tid hvor jul var desember, første dagen i desember var det alltid å ta en tur til byen for å se på juleutstillingen som da åpnet, og en og annen sjelden nisse. Nå er jula minst 2 måneder og nisser drukner man i, selv på Shell står det en oppblåsbar type, ja ikke bare en, men flere ofte. Og «alle» bakte sine syv sorter, minst – og jeg kjevlet og trykket ut kakemenner og kakedamer med arvete former av høyverdig stål. Men roen var det altoverskyggende som preget julemåneden. Som sylten med nellikspiker og lammerullen vakende rolig i sin lake i den brune store keramikk-krukken, den jeg alltid snek meg til å prøve å lure av en bit eller to mens herlighetene stadig unngikk mine angrep og skvulpet frem og tilbake.

   Morsomt det du forteller om den nissen, kunne faktisk vært meg det:mrgreen: og da hensatt til Skaldelandets lette bakker og myke svinger. I det minste har jeg praktisert som kjørende nisse, dog med eksos og blinklys både her og der, dessverre var det ingen slede ledig:mrgreen:

   Nissen moderne? Tja, føler vi overfalles av alle typer nisseutgaver snart, men som ikon, nei – håper jeg.

   Nyttige gaver, det er sannelig en øvelse av ikke lite oppfinnsomhet i dag hvor byttelapper og byttedager pga dobbeltutgaver og «har fra før» florerer. Særlig kanskje til barn er det ikke alltid like lett. Selv blir jeg alltid varm i hjerte dersom jeg får noe som er hjemmelaget, jeg har jo «alt» egentlig, og kjøper det jeg ønsker stort sett når jeg lyster eller får en handlerie.

   Vel det med tegneserien er faktisk ikke så langt unna litt sanning, har selv måtte justere nedre del av treet flere ganger pga pakkehaugen, hehe.

   Ja stemmer, du har jo hatt en tur ned i varme strøk. Jo, når den normale Jærvinteren svikter så frister det mer enn vanlig. Jeg er ikke fremmed for den tanken nei, særlig hvis dette skal være fremtidens vinter her. Budeiebrun? hehe – her er det mer kontorhvit for tiden, noe som ikke er normalt selv på vinteren, men så har det blitt mye i ro for min del det siste gode halvåret pga den forbannete lungegreia, altfor mye i ro, og altfor mye inne. Kamel? Blir sjøsjuk av de – dvs dere landkrabber :nerd:

   Gammeldags på en god måte heter det, tradisjoner er viktige å holde fast ved, ihvertfall de gode tradisjonene, men jeg tror du – «vi» er en utdøende rase og taper for plastre og Ikeapepperkaker i boks fra Kina.

   Ja, mange sliter, og nok mange flere enn vi aner. Jula er for disse litt som sommerferietidene hvor alle liksom skal smile og være så happy – og vellykkete. Leste et stykke om det en gang, det var ei ung jente som hadde skrevet det, det var en gripende fortelling, men samtidig forstående.

   Nei glede kan ikke kjøpes, ikke den ektefølte og håper du fikk ønsket oppfyllt.

   Takk, og ha en god romjulstid selv🙂

 2. trultemor Says:

  Når jula ført har kommet i stua, så legger roen seg seg og alt førjulsstress er (nesten) glemt:)
  Vi feirer jula som vi pleier, ganske likt som da vi var små…egentlig
  Kan ikke si at det er så mye moderne som har sneket seg inn her men såklart, vi har jo ikke levende lys på juletreet… vi har heller ikke gamlegamle tradisjoner.
  Er heldige om vi greier å lage 2 slag (saken er at vi ikke spiser så mye julekaker og kjeks, dermed er det ingen vits i å lage)
  Sikkert skam å si, men jeg har et plasttre – men som jeg har arva etter mormor. Det er fortsatt pakket inn i mormors gamle slitte dynetrekk. Det er ikke et plasttre, det er mormors tre, og det er faktisk ganske nett og fint, og ikke minst: det gir meg gode minner:)
  Ifjor fikk vi et aldeles nydelig juletre, som knapt drysset en nål på alle de ukene det stod inne!!
  Nå har jeg en plan om at vi skal ha ekte tre 3.hvert år, når vi samler familien til jul hos oss:)

  Lykken er når det ligger noe hjemmestrikket/hjemmelaget under treet:) heldigvis har jeg en svigerinne som strikker:)
  Nå må det soves her, jobb imorgen.
  Go’ romjul:)

  • Tor Vidle Says:

   Nei det varierer nok mye trultemor, kanskje er det mer forskjell på urbanisert jul og oss i utkantene? Noe moderne er jo ok, og av praktiske årsaker, men..

   Kakene, de syv – tror nok at det kan bunne litt ut i at folk har mindre tid i dag hvor de fleste jobber begge og dermed blir mye forandret – også av naturlige og forståelige årsaker. Vel, det er ikke så mye treet i seg selv slik sett, plasttre er det mange som har, de har jo eksistert i mange år. Dog kan ikke jeg se meg selv med plasttre, men for andre kan det være bedre av praktiske årsaker. Kjøper man edelgran holder de som regel lenge nok på nålene, men det hender at man får et tre som er kappet for lang tid før jul, det er sjeldent man får ferskvare der.

   Ja, det som er hjemmelaget er ekstra koselig å få.

   Ha en god romjul du og🙂

   Tor

 3. veversken Says:

  Jeg tviholder på tradisjonene jeg har fått med meg fra min barndoms jul.
  Her bakes sju slag og vel så det, det lages hodesylte selv om jeg er blitt fortalt at det
  er mye enklere å lage den av tynnribbe,og rull og leverpostei + en del silderetter.
  Hjemmelagede pepperkaker må det også være.
  Jeg koser meg med juleforberedelsene og føler ikke at jeg stresser då mye.
  Mye av bakingen gjør jeg sammen med en god veninne, hyggelig å være to.
  Og gavene, – i år har alle fått hjemmelagede gaver, men så har jeg hatt veldig god tid p.g.a sykmeldingen.
  Og min yngste hadde faktisk laget julegave til meg, en nisse som holder en lykt og den ble jeg veldig,veldig glad for.
  Viktig å ta vare på tradisjoner, jeg håper og tror at mine barn vil føre dem videre, selv om de også vil legge til noe nytt og eget.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: