Henrietta.

Snøen lavet tett ned, kikket ut på fuglene som alle hadde fått hvite rygger – de slet med å finne frøene når himmelens hvite krystaller dekket de med myke landinger i store flak. Brått en grå skygge kommer fra intet i femhundreogtrettini. Alle de hundre hvite ryggene farer i alle retninger, tre i vinduet og en i veggen – og en som ikke var kjapp nok. En svarttrost hunn nølte tusendelen for lenge, og nå satt hun i klørene til Henrietta.

Henrietta Margot Louise Fjermedal – eller enkelt: Henrietta, er en spenstig dame, en spurvehauk hunn. Hos rovfuglene er som regel hunnene betydelig større enn hannene, og stakkars Henrik Spurvehauk har lite å stille opp med mot den bestemte damen her. Så han holder seg klokt nok i bakgrunnen når Henrietta er i nærheten.

Å havne i klørene til Henrietta er ikke særlig gunstig, de er kraftige og velbygde – og en klo går lett igjennom en fugleskalle, eller skallen til et hvilket som helst av de mindre pattedyr i vår fauna. Her er hun nå i gang med å partere middagen. Synd at det snødde såpass kraftig, ellers ville bildene blitt supre blinkskudd. Men ingen grunn til å klage, som regel får jeg bare et glimt av damen når hun grabber en fugl og så er hun like kjapt borte igjen. Hun inntar som regel sin fangst i et skogholdt mot øst.

Noen skjærer etpar meter unna gir henne ikke fred og kjefter og lager et lurveleven, men her freser hun tilbake og gir beskjed om hvem de har med å gjøre – neste gang kan en av de smokingkledde bli hennes middag. Henrietta er ikke å spøke med, og hun tar lett bytter som er like store som henne selv.

Se det blikket hun sender bråkmakerne, det fikk de til å rygge unna i trygghet til noen busker hvor de noe mer tafatt protesterte. Spurvehaukene er kjente for å ikke gå av veien for å ta til føttene etter byttet, de kan ofte sees på jakt inni kvisthauger eller busker, mens de fleste andre rovfuglene stort sett angriper ved å stupe mot byttet, bommer de så flyr de bare opp igjen og tar sjeldent til fots etter byttet slik spurvehaukene kan gjøre. Spurvehaukene jakter ofte husnært i hager og parker, særlig i vinterhalvåret kan de etablere faste ruter rundt i hagene. Og ofte kommer de på minuttet til samme klokka hver dag, så også Henrietta.

Men – så skjedde det noe, telefon ringte og jeg la fra meg kameraet for å svare. Dustete gjort! For mens jeg står der og kjaser i telefonen spretter en katt ut av intet og klørene dens rekker faktisk å rispe i Henrietta som i lynfart klarer å rive seg løs og forsvinner inn i buskene bak, der setter hun seg fast og er et lett bytte for katten. Men, heldigvis oppdager katten svarttrosten hun har fanget og glemmer Henrietta som etter en stund klarer å vikle seg ut av busken og redde seg unna. Pokker ta den telefonen! Det ville blitt de fantastiske bildene hadde ikke den ringt akkurat der og da! Men, minnet er der om ikke annet..

Her er kjeltringen som stjal hennes middag – nå skal selv ikke katter føle seg helt trygge for spurvehaukens klør, får de fatt i hodet er det for sent. Men vanligvis lar de nok kattene være og lar deres større slektninger hønsehauken, få ha kattene for seg. Noen ganger er det vanskelig å se forskjell på spurvehauk og hønsehauk, de er ganske så like. F.eks kan en stor spurvehauk hunn lett forveksles med en liten hønsehauk hann dersom man ikke kjenner detaljene som skiller. Og Henrietta her er en av de største spurvehaukene jeg har sett.

Det er glimt i livet, det å leve og få oppleve. Sekunder mange ganger, og mye flaks ofte. Samtidig evnen til å se, og føle, forstå. Og jo mer man forstår, jo mer respekt får man for naturen og dens tilpasninger ned til minste detalj..

4 kommentar to “Henrietta.”

  1. Penselsvingeren Says:

    Det var ei streng og flott dame. fantastiske bilder.
    Håper du har hatt ei fin jul

  2. mirapisani Says:

    Nydelig Tor. ;)) Jeg setter pris på din observasjonsevne. Mange gode opplevelser. :rose:


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: