Eldre – salderingsgenerasjonen.

Norges kokkemor Espelid Hovig: «På meg virker det som om de eldre er en gruppe samfunnet vil bli kvitt..» Er hun inne på en kjerne som ingen vil sette navnet på? Ihvertfall ingen politikere. Det er sterke ord fra vår felles budeie. Samtidig når jeg tenker etter synes det som om hun peker på den usynlige virkeligheten i det moderne selvsentrerte turbonorge. Uttalelsen hennes finnes i denne artikkelen i VG: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10027677

Den glemte gruppe mennesker som ties ihjel og som man kun sørger for at har det helt livsnødvendige som mat og tak?

Min far var i mange år på sykehjem før han døde stille på sitt rom. Når man i flere år besøker sykehjem får en et inntrykk av hvordan samfunnet har valgt å «behandle» denne gruppen mennesker. Det kan ikke skjules at en følelse av oppbevaringsboks eller venterom blir summen av de følelsene. Venterom hvor døden er det man venter på. Når en dør blir det så plass til neste som står på lista og venter på plass til… venterommet, oppbevaringsanstalten hvor primærtanken er å gi de mat og passe på at de får i seg nødvendige medisiner. Ellers går dagene stort sett til å vente, vente på avslutningen. Så sitter de der og venter. Meningsfull aktivisering synes å være et ukjent begrep, dessuten krever dette midler, penger – og det har vi for lite av i dette landet – ifølge politikerne..

Lurer på hva som ville skjedd dersom man ikke hadde pedagogiske opplegg og leker i en barnehage? Og aktiviseringsplaner, og alt annet som skal gi en meningsfull hverdag? Svaret sier seg selv – så hvorfor denne forskjellen? Forskjellen mellom hvordan vi behandler mennesker pga deres alder.. Hvor er alle disse småbarnsforeldrene som hyler daglig i pressen om alt mellom himmel og jord angående deres små engler? Mange av disse har nok en eller begge av sine egne foreldre enten på sykehjem eller gamlehjem. Jo, noen reagerer, det er rett, men særlig mange er det ikke som engasjerer seg.

Kanskje finnes det mange menneskelige grunner for at f.eks Spania stadig får flere og flere norske eldre som nye beboere? Menneskelige grunner som ikke nødvendigvis er synonyme med sol og varme alltid..

Norge er ikke akkurat verdisatt utifra hvordan vi behandler våre eldre, nei der svikter vi.

Det sies at «av fulle mennesker og barn får man høre sannheten» – man kan og tilføre kassakøene i matbutikkene. Der får man høre mange samtaler man ellers ikke får. Og uttallige er de om en eldre dame eller av og til mann som i samtale med andre nevner dette med «tid» – deres barn har det så travelt, og de ser lite til barna deres. Men de roper aldri, disse eldre med sine travle barn. I kassakøer finnes det og mange småbarnsforeldre, deres ord er som regel mer støyende, og klagende ofte. Sydenturene og reisene, de siste av slaget er ofte tema der de travelt ikledd siste brunfarge stresser seg gjennom køene for å slenge posene inn i siste utgave av en eller annen SUV til trekvart million. Men sjeldent snakker de om deres foreldre, helst er det seg selv og deretter barnet (eller barna). Og ikke uvanlig om alt de skal, må – og har gjort.

Man kan ikke ta alle under samme hårbøyle, det er så – men tendensene avspeiler samfunnets utvikling. Og de eldre er i ferd med  bli en glemt gruppe mennesker i den nye norske hverdagen. Samme hva man måtte påstå motsatt kan man ikke med seriøsitet i behold peke på at de eldre står særlig ofte på agendaen i samfunnet – dersom man ser bort fra de rent elementære behov for å overleve hverdagen.

De som er deres barn i dag må ikke glemme at de og står for tur, de er neste generasjon som kan ende opp på ventelistene til samfunnets oppbevaringsanstalter. Hvis de tror at alt vil bli så mye bedre av seg selv inntil deres tur kommer, så tar de skammelig feil. Noen må kjempe for å snu utviklingen, og noen må kanskje ofre noe i overfloden og travelheten. Eldre mennesker er ofte ydmyke og vil ikke ligge andre til last, være til bry. Tross alt har mange av de enda en egenstolthet, og neppe vil disse rope og klage i samlet flokk. For det er nettopp dette som bør skje, man må i samlet flokk instruere politikerne til å ta den glemte gruppen mennesker inn i varmen igjen.

De yngre generasjonene har nå i mange år hatt første prioritet hos politikerne, mens de eldre ikke har hatt prioritet overhodet, i realiteten. Det er på tide at man nå snur denne politikken som og er uverdig for et velstandssamfunn som vårt. Og ansvaret for samfunnets utvikling ligger hos oss alle, unge som gamle..

2 kommentar to “Eldre – salderingsgenerasjonen.”

 1. veversken Says:

  Jeg har også hatt mine foreldre på sykehjem i en kommune lenger nord ennher jeg bor nå.
  De syntes de hadde det godt, og når jeg besøkte dem opplevde jeg at de var glade og fornøyde.
  Det var et sykehjem med nok personale, med aktivitør og i tillegg hadde de begge støttekontakt som kom og tok dem med ut hvis de ønsket det.
  Nå er jeg hver uke på sykehjemmet her jeg bor og leser aviser for de gamle, og jeg ser at det er stor forskjell.
  De gamle er triste og tafatte, her er ingen aktivitør, det er mange som har barn og annen familie langt unna.
  Like mye som jeg leser aviser blir det å lytte,prate litt, kanskje bare holde en hånd, tørke en tåre eller lese et fadervår.I en uttalelse fra rådmannen ble det sagt at for første gang på flere år skulle det bevilges litt mere penger, blant annet til innkjøp av mere mat på sykehjemmet.!!
  Får de ikke nok mat tenker jeg da.
  Min datter som er utdannet helsefagarbeider har hatt en stor del av lærlingetiden sin på sykehjem, både i denne kommunen og i nabokommunen.
  Hun snakker om den store forskjellen og sier det har noe med holdninger å gjøre.
  Og det har det sikkert.
  Jeg ser mye jeg blir sjokkert over, hører mye bli sagt som sjokkerer meg den ene dagen jeg får komme for å være sammen med de gamle.
  Av og til er det slik at jeg undres på om jeg skal fortsette å gå dit, men når de gamle spør, når kommer du tilbake, kan jeg ikke annet enn svare ja.

  • Tor Vidle Says:

   Det er nok betydelige forskjeller rundt om i landet veversken, men trenden er nok dessverre å spare inn på de fleste områder angående eldre og deres behov. At det er et horribelt etterskudd og etterslep som man aldri blir kvitt og som heller øker i omfang, ser ikke ut til å bekymre politikerne særlig. Når en tenker etter hva som er på få år investert i f.eks barnehageområdene og hva dette koster samfunnet i drift pr år, er forskjellene direkte skammelige. Og mange eldre betaler selv nesten hele sin trygd/pensjon i egenbetaling når de er kommet på sykehjem, foreldre med barn i barnehage betaler egentlig kun en symbolsk sum som bare dekker en brøkdel av de reelle kostnadene.

   De årene far lå på sykehjemmet ble jeg og kjent med mange av de andre som bodde der. Og de alle satte pris på kontakt, noen å snakke med, noen de kunne fortelle til, noen som lyttet. Personalet var som vanlig underbemannet – og det meste av tiden deres ble brukt til det rent livsnødvendige som mat og stell.

   På mange måter var det trist å se forandringene som skjedd med flere, dette at de etter en stund syntes å visne bort, bli apatiske og triste. De satt jo stort sett bare der og livsverdier var borte og ikke noe av betydning ble foretatt for å skape nye livsverdier fordi man mangler midler og mennesker som kunne gi de tilbud.

   Jeg vet ikke om hun mente holdningen til politikerne? Det er deres ansvar å skape menneskelige forhold og skaffe nødvendige midler. Men de svikter – noe som er blitt en vane over tid når det gjelder eldreomsorgen. I etpar tiår minst nå har det politiske spillet dreiet seg om å tilfredstille den unge generasjonen, en generasjon som krever såpass mye at det skapes en ubalanse i totalen, og den negative delen av det regnestykket har de eldre, deres foreldre og besteforeldre måtte betale.

   Kanskje en dag våkner en ånd over samfunnet og flertallet oppdager det uverdige, og forskjellsbehandlingen. At rikspolitikerne med åpne øyne godtar skampletten de vil bli merket med, er uforståelig for min del. Penger har vi nok av i dette landet, dersom vi vil. Dvs dersom de uansvarlige politikerne vil.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: