Kaisa’s vårsang..

Kaisa stoppet og lyttet, sprø natteis knaste under sålene – nei, ingen lyd, ingen svanesang krøp inn i sjelen. Ødemyr lå som navnet i frostblå morgen. De var ikke kommet enda, Sangsvanene. Ingen fjærkledde halser strakk seg mot himmelen og hyllet våren med trompetsang. Hun sukket, og lot øynene søke over de ødslige myrene som fremdeles lå vinterfargete og kalde. «Når kommer dere kjære venner?» Kaisa snudde seg mot sør hvor blå frostrøyk smøg seg over de runde Kallagfjellene. I øst gliret svakt morgenrødens varme mot den slørete svevende isånden over uendelige Ødemyr hvor aks og kjerr strakk frostblå fingre mot himmelen. «Nei, kanskje i morgen..» Hun tok på veien hjem igjen til gården der ute mot vest og storhavet.

Det var Johan som lærte henne å elske Sangsvanene, hvert år – 31 år var det, hadde de to vandret opp til Ødemyr om våren for å møte de stolte hvite fuglene som vendte tilbake fra sør for å hekke i det store og øde myrområdet. Sangen deres vekket våren og bar over hele det vintertrøtte landskapet. Vårens budbringere kalte Johan de. Han hadde en egen evne til å vite når de var kommet, en morgen kunne han vekke henne med en kjærlig strykning på kinnet: «Nå må vi dra til Ødemyr Kaisa, de har kommet». Og hver gang hadde han rett, straks de kom over Maatlelia kunne hun høre trompetene nede fra myra.  Ved den nedlagte seteren i utkanten av myra satte de seg i le bak et vierkratt – og Johan dro opp kaffekrus og termosen sammen med den gamle varme soveposen som rommet de begge. Så satt de der stille mens morgenen våknet og svanene sang vårens serenader.

 

Hun hadde enda den gamle soveposen med seg i ryggsekken, varmen fra Johan var der alltid, hun følte han var med henne og  hans hender holdt henne tett inntil mens han varmet henne med pusten og de hviskende ordene. Ja – Johan var med i soveposen, selv nå 3 år etter at han gikk bort så brått, så brått at de ikke rakk ta farvel. Men han klarte aldri lære henne å vite når de var kommet, Sangsvanene. Så det ble mange bomturer på Kaisa, men hun visste at de kom – en morgen ville deres rop atter smyge seg inn i sjelen og ryggraden hennes – og hun ville skli ned i soveposen til Johan og la han varme henne igjen. De gamle skarpe blå øynene ble fuktige, hun tørket med vottene og ruslet videre hjemover.

«Kanskje kommer de i morgen…»

.

.

10 kommentar to “Kaisa’s vårsang..”

 1. lilletrylle Says:

  VAKKERT! Bare vakkert..
  Takk.

 2. Tante Label Says:

  Svaner er utrolig vakre…
  dette og mange andre av bildene dine kunne jeg gjerne tenkt meg og forstørra og hengt på veggen…

  Du skulle hatt en side med bildene dine i originalformat der vi kunne låne bildene dine som pynt på skrivebordet til PC’n… eller hatt de som screensaver… :rose:

  I dag er jeg hjemme med syk guttunge og vi holder på å bake…kanskje jeg legger ut noe bilder senere…:-)

  Ha en fin dag! *Klem*

  • Tor Vidle Says:

   Ja det er noe grasiøst over svanene, noe storslagent. Det er meningen å bygge videre på galleriet mitt her når jeg bare får ro og lysten tilbake, og der vil jeg legge bildene ut i større utgaver🙂 Foreløpig er det bare videoene som er innlagte, samt linker til alle bildene som videoene inneholder.

   Ikke greit når ungene blir syke, får håpe han snart blir bedre🙂 Bake, høres godt ut, jeg skal kikke nedover om du har vist noe av kunstene.

   Ha en fin dag Tante Label, og en returklem leveres med ønsket..

   Tor

 3. ola vaagan slåtten Says:

  vakkert, hver høst kommer de til Hallingdal, mer enn 100 stk … flotte fugler

  • Tor Vidle Says:

   Takk Ola, her på Jæren pleier mange av de overvintre, opptil flere hundre er ikke uvanlig enkelte år. Sangsvanene er jo den ekte villsvanen i vår fauna, knoppsvanene er såvidt jeg vet innførte.

   Tor

 4. mirapisani Says:

  Herre gud så nydelig Tor. :))

 5. Penselsvingeren Says:

  Så nydelig, både tekst og bilde.
  Jeg hadde tenkt å kommentere litt tideliger, men så gikk det fa meg.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: