En mandag i november.

Endelig kom lyset tilbake, sola. Jeg visste den ville komme når jeg kikket ut vinduet mot øst i morges, himmelen over fjellene får en egen glød som et forvarsel. Vindstille, fem grader på rette siden og et skarpt lys som blinker i alle regndråpene som henger på greiner og busker. Hagen ser ut som en slagmark hvor freden endelig er kommet, det mangler bare et flagg. Måtte det vare en stund om ikke annet. Snart er det nissemåneden hvor alle barn skal få le og smile, og alle voksne skal bli glade – ihvertfall på utsiden. Men først skal vi gjennom uker i butikker hvor alt har fått nissedrakter og glorete papir, selv bolleposene får gjerne en feit nisse med skjegg på. Noen elsker jula, andre hater den og gruer seg. Og kanskje blir vår overdådige lange julefeiring en faktor som forsterker tyngden hos de som vantrives i desember.

Noen blomster har overlevd også siste værkrigen, de ser noe oppgitte ut, men fargene er der enda. Noen busker utenfor her oppfører seg mot normalen og har latt noen nye blader få spire, en typisk jærmotsetning i november. Ellers er de fleste trær nå nakne og har ingenting å skjule seg bak. Det er snart tid for å fyre opp støyende sager og gjøre deres avstand til himmelen lenger. Men det er uvanlig stille ute, en stillhet som ofte føles ekstra etter lengre perioder med ekte drittvær. Skjønt, det flakser mye rundt i trærene ved fuglemateren – et hundretalls fjærkledde vil ha frokost. Og det får de selv om jeg strever med å holde tritt med deres alltid sultne mager. Men de skaper liv i en ellers død høstverden.

Jeg kjøpte et kamera til her forleden, et lommekamera som jeg kan ha med når jeg ikke kan drasse på de store kanonene – eller det var kanskje et impulsaktig trøstekjøp. Et av forsøkene på å jage tankene så jeg fikk et pusterom noen minutter. Jeg er endel av verden vi lever i og man har det såpass at en blir noe materialistisk uansett. Og impulskjøp av nye dingser er en av mine talløse hobbyer. Det er en enkel hobby å holde vedlike her i Norges kjøpemekka hvor alt finnes innen kort avstand til rimelige priser pga konkurransen. Såpass nært at man ikke mister impulsen på vei til butikkene, noe som er gunstig for den aktiviteten, hehe (og kremt)..

Det siste minnet meg nok en gang på at jeg burde og kjøpe meg noen nye klær snart, det tynnes ut – men jeg drøyer det lengst mulig siden jeg hater klesbutikker. De er et helvete å besøke, og jeg kommer alltid ut med ti ganger så mange poser som jeg hadde planlagt å kjøpe. Men så kan jeg drøye lenger til neste gang. Forsåvidt er det for min del en hurtig affære, jeg bare sier hva type plagg jeg vil ha, så henger disse butikk-kvinnene på meg alt de mener jeg passer, og jeg svarer ok – og gi meg 3 av hver, hehe.. Vel – jeg glor nå litt i speilet da, men som regel ser det ok ut det meste uten at jeg bryr meg særlig egentlig..

Nå mot jul ringer telefonen heftig, det gulltiden for telefontiggere og selv sekundstøvet får ikke tid til å legge seg på røret. Støv er forresten et merkelig fenomen som ser ut til å kunne gjøre seg usynlig det ene øyeblikket for så å bli synlig det neste. Særlig når sola stråler inn vinduene blir det synlig igjen. Selv der man var heftig med støvsugeren i går er det nå en kubikk av arten som formerer seg kjappere enn øyet kan følge med på. Det beste botemidlet mot deres formering er ganske enkelt å trekke ned persiennene. Men da mister man utsikten, neste trekk er å ta på solbrillene eller rett og slett overse kjeltringene. Heldigvis er de stemmeløse..

Det er uten tvil november ute, men en lys utgave som vil dra meg til det blanke havet om ikke lenge føler jeg..

4 kommentar to “En mandag i november.”

 1. Tante Label Says:

  Ja, det var deilig når sola titta frem igjen i dag…gårsdagen var så grå og trist..
  Godt det var farsdag, så vi kunne være inne og kose oss med kake…😀
  Du høres ut som en drømmekunde for enhver butikkdame…😆
  Jeg har stort sett bare lommekameraer ( det begynner å bli en del av dem etterhvert) jeg lurer på å kjøpe et sånt speilreflekskamera i mini-format, men til lengre jeg venter til bedre blir de vel…
  Det med støv er fascinerende…det formerer seg knallfort…og veldig synlig når sola titter inn…

  Håper du får en flott dag ved havet! *Klem*

  • Tor Vidle Says:

   En merker det på de fleste Tante Label, var nettopp en kjapp tur i butikken (du vet de ferske berlinerbollene :nerd: ) og det er flere som smiler i dag enn sist jeg var der og regnet øset ned i halvmørket.

   Drømmekunde? hehe – jeg kjøper som regel ikke blindt, men regner med at de har bedre greie på plaggene enn jeg har:mrgreen:

   Jeg har lommekamera og fra før av, men det er noen år nå og kjekt med ny dings. Hvis du mener de «speilløse speilrefleksene» (de kalles egentlig speilløse systemkamera, men uten speilet/prismen som da gjør at de kan lages noe mindre) så lønner det seg å vente litt av flere årsaker. De er enda trege (særlig fokusen) og altfor dyre i forhold til hva de egentlig er verdt. Problemet med disse er og at straks du setter på en normalzoom så går de ikke i lomma, og vekten blir over et halvt kilo. Speilløse systemkamera lider enda av endel barnesykdommer og er langt fra ferdig utviklet.

   Ja kan du forstå det med støvet? Må være solstrålene som får de til å klekkes i millioner?:mrgreen:

   Håper du får en fin dag du og. Og en klem sendes oppover..

   Tor

 2. Penselsvingeren Says:

  Det var nå bare et lite gløtt.
  Hadde tenkt meg en laaang tur i dag, til og med fotoapparat hadde jeg med meg.
  I tillegg hadde jeg tenkt at dynene skulle få litt uteluft på seg.
  Og så kom regnet……

  Men de var nydelig med en solfull morgen, så lenge det varte.

  ha en flott dag videre.

  • Tor Vidle Says:

   Var litt blandet i går, men kun noe smådrypp. I dag har det vært nesten skyfritt hele dagen så jeg skal ikke klage nå.

   Håper du får finvær resten av uka, de har meldt det her om ikke annet.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: