Lille Måltrost..

Vinduer åpne i lun høstdag, «Svusj!» og noe berørte nesten skaldetoppens kommuneblonde hårstrå. Kikker forundret rundt i Skalderotealtmuligrommetmedukjentedingseri – og der, oppe ved taket sitter hun:

De fleste har vel sunget Alf Prøysens «Lille Måltrost», og her er hovedpersonen i sangen, nemlig lille Måltrost, den sky storsangeren som legger 4 fantastiske blå prikkete små egg i et nydelig innvendig foret reir. Og som regel i sørvendte lune liers store einerbusker, et terreng jeg elsker å vandre i om våren. Men nå er det høst, og tiden inne for å dra sørover for mange fugler, også lille Måltrost. Og for alt hva jeg vet har denne måltrosten allerede flere hundre mil bak seg fra nord i landet og ned hit til Skaldeland. Oktober er den tiden tusener på tusener av trost kommer hit fra nord, og ofte trekker de om natten og kan høres i mørket når de flyr over.

Det er sjeldent man kommer nær en måltrost, den er som nevnt sky og gjør lite av seg når den ikke synger sine vakre toner. Jeg fant ingen norsk video av måltrostens sang, men ved å søke på det latinske navnet (Turdus philomelos) fant jeg flere, her er en dansk måltrost under. Sangen kan variere endel som hos de fleste fugler.

12 kommentar to “Lille Måltrost..”

 1. Tante Bø Says:

  Så fin hun var : ))
  det var nok den jeg så i eika bak hytta i fjor. dessverre har jeg ikke sett (hørt) no til den i år… ikke som jeg veit om hvertfall : ))

  • Tor Vidle Says:

   Ja, måltrosten er en flott fugl tante. Men vanskelig å komme innpå siden den er såpass sky. Den finnes over hele landet så det kan nok stemme at den og er rundt hytta di. Ofte har den reir i tette litt store busker, og einer er nok favoritten tror jeg.

   Tor

 2. skien_m Says:

  koslig besøk og flotte bilder 🙂

 3. mirapisani Says:

  Endelig fikk jeg tid til å se på Torbilder. 😛 Men er det du som har fanget en? Hun var helt nydelig i øynene sine. :heart: Den lyden kjenner jeg godt. Men jeg har aldri fått øye på sangeren. Har lurt på om det var svart trosten jeg hørt, men den så jeg jo og han holdt godt kjeft der han satt. 😀
  Takk for titten og fine dagen Tor. ;))

  • Tor Vidle Says:

   Den kom inn vinduet selv mira, det hender endel ganger i året at en og annen fugl kommer inn. Men første gangen en måltrost er innomhus. Meiser er det ofte inne, de smyger seg inn bare vinduet står litt på gløtt. Sangen er lett å kjenne igjen og lett å skille fra svarttrostens.

   Ha en fin kveld..

   Tor

 4. lilllesøster Says:

  Så det er sånn den ser ut… Lurer på om hun er medlem av Noregs Mållag? For hun fører vel et mål hun òg?

 5. littleseasthere Says:

  Ja, hvordan klarte du å fange den?

  • Tor Vidle Says:

   Den kom inn vinduet selv lillesøster, og satte seg oppunder taket som du ser. Så smøg jeg hånden opp og bare tok den, ville ikke at den skulle bli skremt og begynne å flakse vilt rundt i huset.

   Tor

 6. mrodakka Says:

  For en vakker fugl, den ser litt trist ut, egentlig.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: