Supermennesker på rulleski og sykkel.

Noen mennesker er laget av kryptonitt, i det minste oppfører de seg som om de er Supergirl og Supermann – usårlige. På bilveiene finnes det Biler, til deres opplysning – det er derfor disse veiene er laget, altså for Biler. Og biler gir faen i om de møter Supergirl og Supermann og lar seg ikke imponere. Sist ut av disse supermenneskene til å klage på biler på Bilvei er Skisupergirl Therese Johaug som var i nærkontakt med en bil og fikk en bulk i superdrikkeflasken når hun freste avgårde på rulleski på en Bilvei. Fy skamme bilene!

http://www.ostlendingen.no/sport/johaug-pakjort-1.5707226

Her lokalt skal de nå prøve å omvende syklistene til å ta hensyn til andre, og da ment de «Gående». Folk blir stadig rent i senk av råkjørende syklister på gang-og sykkelveier. Det er flere som mener at syklistene nå har fått for mye makt og egofrihet her i landet – og vært fredet for lenge. Å få en syklist i 100 rett i trynet når man rusler en tur er neppe særlig gunstig enten man er alene som voksen, går med barnevogn, eller er en liten tass som er ute og leker. Disse fantomsyklistene finner man både på bilveien og gang-og sykkelveiene. Felles er at de synes å være i en transe med tunnelsyn og tror de er et utrykningskjøretøy med alltid forkjørsrett. Slike mennesker kan man på en måte takke for at de ikke kjører bil, på den annen side burde og noen ta fra de sykkelen. Selv sykler kan drepe andre mennesker.

I dag er det mye krims krams på veiene som ikke burde være der. Og det største problemet er nok disse fantomsyklistene som tråkler seg forbi tett trafikk i halvmørket og har fri fartsgrense – og alt de har av belysning er et stearinlys foran og en kronesrefleks bak, hvis de har noe da. Ikke har de blinklys, ikke bremselys eller airbags. Mangler en bil et av alle sine lys blir det stoppet dersom onkel er i nærheten. Ingen av disse fantomene som blir påkjørt der de farer som usynlige fartsdjeveler i mørket både på venstre og høyre side av bilene får min sympati når de ligger der som en salami etter at en trailer og en buss har (endelig) flatet de til jorden. Personlig tror jeg noen av disse er rett og slett syke og burde ta seg en runde hos en psykolog som kan fortelle de noe om deres dødslek, og at de ikke er laget av kryptonitt. Sykling kan bli en sykelig besettelse for enkelte.

Men det finne som sagt mye annet feilplassert på bilveier i dag. Selv skifolket ruller nå i 50 med skøytetak på Bilveiene, skøyteløpere dukker opp med sine asfaltskøyter, rullebrett kommer og susende av og til – og nevnes må kanskje og alle disse rosa scooterne med ferske fjortiser på som det ene sekundet kjører på den hvite stripa for så i neste på den gule, og noen glemte å lære de å se i speilene. Og at de ikke bare plutselig kan svinge uten forvarsel tvers over veien for å snakke med noen andre fjortiser, eller inn på en sidevei de plustelig fikk lyst å prøve. Og ikke minst fortelle de at bilene gjerne vil forbi når de kjører i 50 der hvor farten er 70.  Jeg aner ikke hva opplæring de reelt får, men at enkelte av eksemplarene er livsfarlige har jeg sett mer enn en gang. Mye av dette «sytet» har en virkelighet i alvorets verden, det dødsalvorlige. I løpet av et år ender flere i de overnevnte grupper som enten livsvarig skadet eller døde, eller forårsaker det samme hos fotgjengere. Eller sågar bilførere som må hive bilen ut av veien for å ikke kjøre over et av fantomene.

Det er nesten alltid bilen som blir den stygge ulven til slutt, noe som er helt feil i mange tilfeller. Alt som tar i bruk en Bilvei, stiller på like vilkår. Og det må snart disse supermenneskene forstå. Og like mye: På en gangvei stiller alle likt, og må ta hensyn til hverandre. Det er på tide politiet begynner å bøtelegge og frata disse farlige menneskene deres sykler og rulleski etc. Noen burde sikkert hatt en tur i jailen og. Jeg har selv flere ganger blitt forbikjørt av fantomsyklister når jeg holdt 50 km/t i områder det var 50 som grense, disse galningene har null sjanse til å stanse dersom noe skjer. Hvorfor man ikke tar fatt i dette er merkelig, de er tikkende bomber mange av de.

Selv har jeg blitt påkjørt 3 ganger av syklister hvor alle 3 gangene var det 100% deres egen feil og umulig for meg å unngå – 2 av gangene stod bilen min stille, den en sågar uten meg inni. 2 ganger har jeg vippet ned i grøfta fjortiser på moped som begge uten lys prøvde å kjøre på innsiden av meg der det ikke var plass. 1 gang kjørte jeg over en av kjøterne til en fyr på rullepulk som trenet sitt hundespann sent om kvelden uten lys midt i en skarp sving hvor de breiet seg utover veibanen, som alltid reagerte jeg kjapt, så beklageligvis likviderte jeg bare den ene asfaltulven. Fyren prøvde å liksom skjelle meg ut, jeg tilbød han 2 valg, det ene at jeg ringte politiet, det andre at jeg bakket tilbake rundt svingen og fikk prøve en gang til, da holdt han kjeft og samlet sammen kadaveret uten en lyd.   Og jeg har ikke tall på alle de gangene hjertet suste opp i halsen av å plutselig få et fantom i mørket enten på innsiden eller utsiden, eller som plutselig krysset veien i 100 rett foran, og som regel uten både lys og refleks. Og når de henger i støtfangeren bak er de døde hvis jeg bråbremser – i tillegg må jeg nok selv betale utgiftene til å vaske av deres kroppsrester og kryptoniske blod de griset til kjerra mi med, noe jeg finner dobbelt urettferdig.

Fantomene har vært fredet for lenge nå..

 

17 kommentar to “Supermennesker på rulleski og sykkel.”

 1. Ronja Says:

  Haha . .litt satt på spissen dette, men mange gode poeng.

  Kan føye til en historie om en bonde som var på kjøretur med sin hest og kjerre og selv sto karslig oppi kjerra og styrte sitt «vogntog». De kom til en skarp sving der veien var smal, og bakfra kom der en bil i litt større fart enn hesten hadde, flere hestekrefter hadde den nok også. Turen rundt svingen foregikk visst i durabelig fart med hesten nesten sittende oppi kjerra og mannen halveis liggende på hesteryggen . .

  Heldigvis gikk dette bra både med folk og dyr – men det kunne fort fått en fatal utgang.

  Ellers er jeg helt enig i at mange syklister oppfører seg som idioter. At ikke flere, både voksne og barn blir sykla ned på fortau og gang og sykkelstier er vel mest flaks. Det er skremmende å se hvor lite hensyn enkelte av dem tar, spesielt til barn som de nesten sykler slalåm mellom i stor fart. Et skikkelig svalestup hadde jeg unnet disse !

  • Tor Vidle Says:

   Hehe, jo litt på spissen Ronja, men allikevel et tema som er alvorlig nok for de som rammes. Bønder er det i søkk og kav av her på alle slags «farkoster» de har visst fritt frem på veiene samme hva fremkomsmiddel de bruker. Men, ikke så ofte det skjer noen alvorlige ulykker pga deres bruk av veiene. Skjønt jeg har nesten opplevd det du forteller, da var det en bonde som var ute og trente travhesten som så slepte på et bildekk i tillegg til bonden og sulkien, men jeg klarte å bremse ved å legge igjen halvdelen av dekkene mine, hehe

   Hvis jeg ikke huske feil var det nettopp en alvorlig ulykke hvor en liten gutt ble meid ned av et av fartsfantomene, og det fikk nå dråpen til å renne over ettersom jeg forstod, dvs at nå var det nok.

   Tor

   • Geir Kjosavik Says:

    «Men, ikke så ofte det skjer noen alvorlige ulykker pga deres bruk av veiene»

    Årsaken er bøndenes ferdsel langs veiene og IKKE de som ikke greier å unngå saktegående trafikk?

    Jeg tror ikke du har politi og vegmyndigheter på din side hvis det er konklusjonen din.

 2. lillesøster Says:

  Jeg blir alltid imponert over hvor modige de er som tør å sykle «sammen med» bilene… Jeg ville heller ha syklet på fortauet og vært forsiktig så jeg ikke kjørte på noen der. Til og med mopedister snur jeg meg litt etter, for det er litt komisk å se på hvor «deilig» de har det som kan komme seg frem overalt, men samtidig så dukker de opp ut av intet og det kan være farlig om man er sløv… Men de tenker vel som røykerne; «Man kan dø av å spise for mye gulrøtter også!» Hvis man skal være redd for alt tør man til slutt ikke å leve.

  • Tor Vidle Says:

   Nå er det ikke alltid bilene som er faren, enkelte syklister er selv sin egen største fare slik de oppfører seg i trafikken. De moderne fantomsyklistene som farer i maks fart samme hvor de sykler er et rimelig nytt fenomen. Hverken gang-og sykkelstiene eller bilveiene er opprinnelig tenkt til deres ønskete bruksområde. Faktisk er mange av deres ulykker ofte deres egen skyld alene ved at de f.eks har for stor fart og klarer ikke en våt sving og faller, eller å bremse for bilen foran.

   Om de bare skader seg selv pga egen idioti bryr jeg meg ikke så mye om, men de skader i endel tilfeller faktisk andre mennesker og med sin ansvarsløse oppførsel.

   Tor

   • Geir Kjosavik Says:

    Tor. Hvor skjer de fleste kollisjoner mellom bil og sykkel?

    a) Langs veien
    b) Der biltrafikk krysser G/S-vei

 3. Bjørn Andersen Says:

  Jeg kan opplyse om at begrepet «bilvei» er noe som denne bloggeren selv har konstruert.

  Det er riktignok noe som heter «motorvei», og der skal syklister ikke ferdes.

  • Tor Vidle Says:

   Hva var poenget ditt sett i relasjon til problematikken innlegget tar for seg?

   (Man konstruerer «Bilveier» med tanke på biler, ikke sykler eller ski)

   Tor

   • Bjørn Andersen Says:

    Poenget er, som sagt, at det ikke er noe som heter «bilvei». Det er noe du har funnet på selv.

    • Tor Vidle Says:

     Hva heter «Bilvei» mener du så?

     Men jeg tror at du rett og slett ikke forstår innleggets kjerne. Eller vil forstå..

     Tor

     • Bjørn Andersen Says:

      Jeg tror du tenker på begrepet «vei», og jeg tror du forestiller deg at veien er laget for biler.

      Det er feil. Veien skal deles mellom flere trafikantgrupper. Dette kan du lese mer om i noe som kalles «trafikkreglene».

     • Geir Kjosavik Says:

      Med mindre du tenker på motorvei, heter det «vei» – og den er laget for alle kjøretøyer som har lov til å ferdes der.

     • Jan Johansen Says:

      Poenget er at trafikkreglene likestiller alle kjøretøy (biler, traktorer, motorsykler, sykler, mopeder, ++) når de kjører på veien. Det er ikke noe som heter BILvei og som er reservert for biler. Alle de overnevnte kjøretøyene har like stor rett til å oppholde seg i veien. Stor sett gjelder de samme reglene for dem også. Men med noen untak. Syklister kan blant annet kjøre forbi på høyre side av bilene.

      Det finnes dog en veitype som heter motorvei, og der gjelder spesielle regler. Der har ikke kjøretøy som går saktere enn 40 km/t adgang, og ikke syklister heller. Uavhengig av fart.

      Når det gjelder ditt utsagn om at på en gang og sykkelvei stiller alle likt, så stemmer ikke det. På gang og sykkelvei må syklistene vike for både fotgjengere OG biler på veier som krysser gang og sykkelveien. Det er derfor enkelte syklister foretrekker veien. Der har de like rettigheter som bilene og er ikke pålagt ekstra vikepliktregler.

      Hvis du har lappen, anbefaller jeg et oppfriskningskurs.

 4. Geir Kjosavik Says:

  Quiz:

  Hvor sier politiet, Samferdselsdepartementet, Trygg Trafikk, Vegdirektoratet og Syklistenes landsforbund at syklister i høy hastighet skal ferdes?

  a) Langs veien
  b) På fortau, evt. gang- og sykkelveg

  Lykke til!

  • Tor Vidle Says:

   Det var og en måte å forsvare galskapens ryttere på.

   Lykke til!

   Tor

   • Geir Kjosavik Says:

    Prøver igjen – kom borti ENTER-tasten.

    Det er et forsøk på å tilføre deg litt sårt tiltrengt trafikk-kunnskap på. Noe du viser graverende mangel på når du hevder «På en gangvei stiller alle likt, og må ta hensyn til hverandre.»

    Innlegget ditt hadde virket langt mer seriøst om du lot være å komme med feilinformasjon av den typen.

    Er det mangel på kunnskap som gjør spørsmålet mitt så vanskelig å svare på?

 5. Geir Kjosavik Says:

  Når jeg leser innlegget ditt en gang til, er det ett spørsmål som står frem som svært relevant her – siden du gir inntrykk av å mislike syklister enten de sykler langs vei eller på gang- og sykkelsti. Det lyder som følger:

  Hvor ønsker du helst at syklister ferdes?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: