Oktoberblå..

Marineblå fredag i oktober, nei dypere, mørkere enn marine, klarere – oktoberblå. Velsignet dag uten vindpiskens uro, og sommergløtt med 20 varme, og vel så det. En dag jeg ikke spinner ut av garasjen, men triller baklengs med stillheten for å ikke skremme dagen, eller vekke værgudene og risikere at de ombestemmer seg og drar ned gardinen og sveper atter med pisk og bøttetømming. Man roper ikke på en blå oktoberdag, hvisker og puster rolig. Og lar seg drive inn i den blå modus. Havet er ekte himmelblå og hendene styrer kjerra mot det fullblå. Blått oppe, blått nede, blått i sjelen.

Himmelens farge har gode vilkår når havet er i godlune og lar den speile seg og la alle andre komme i bakgrunnen. Men oktoberblå står til alt – fremhever de andre fargene, også menneskene. Vi har jo blå øyne mange, og i oktoberblå omgivelser blir de tryllet om til eventyrblå..

.

Og mennesker strømmer ut for å nyte oktobersommeren, og bli oktoberblå. Ikke som i maurvandringer, men nok til at omgivelsene lever ekstra av deres tilstedeværelse. Merkelig nok, og igjen: Mange flere kvinner enn menn er ute og nyter oktobersommeren – kanskje vi menn ikke er like gode nytere som kvinner? Ikke like flinke til å ta vare på sjansene, eller se de..

.

Men her er en mann, selveste sjefen i havna – Ægir Senior. Og i dag patruljerer han i det blå med stjernestøv i kjølvannet. Magisk og som fra en annen verden. Men slik er oktoberblå – vi alle blir magiske og vandrer rundt med stjernestøv i øynene..

.

Her er det godt å være, sitte på havet og bli oktoberblå og drikke kaffe med stjerner i mens solstrålene varmer selv nakne armer og ikke minst oktobersjela..

.

Forvarslet kom i går, og storbjørka reiste seg igjen etter flodbølge og småstormer. Fargene til bjørka mot oktoberblå blir ubeskrivelig vakre. Og sola hjelper med å spektre fargemangfoldet man aldri får nok av..

.

I en liten pytt lyser det rødt, et nedfallseple – og dandert i en blå ring skapt av oktoberblå himmel som bare må speile seg hvor det er mulig å komme til. Eplet riktig koser seg i oktoberblå som fremhever dets egen farge på en utsøkt måte.

.

Men det var i går – nå tilbake til kaffekruset på havet i dag. Gakk-Gakk sa det – og ser man godt etter så ploger en liten flokk gjess over trærene midt på. Sommervarm oktoberblå himmel, og et krus kaffe, og bare sitte der og nyte i stillheten som er like deilig som utsynet..

.

Nei men se hvem som er her? Stille i oktoberblå og spiser irrgrønt fra havets grøde. Stille, stille – ikke noe plask her, i dag er det jo oktoberblå og da er alle stille og andektige..

.

Her kan du og sitte og nyte oktoberblå – ja ikke bare her og der, mange benker lokker med oktoberblå og sommer i dag. Det er bare å velge..

.

Videre, det er et hav å ta av her ved havet, mange spennende steder å titte på i oktoberblå verden. Og alt er omsvøpet av det blå, oktoberblå..

.

Skal det være varme nykokte krabbeklør? Eller en enda varm hummer? Ferske reker? Kokt på vei inn fra oktoberblått hav i dag. Her er flere sjarker og trålere som serverer ferske skalldyr hver dag. Og bare kvalitet, her er en krabbedame som kontrollerer kvaliteten på krabbene sine – er de ikke 100% så ender de som mat til måker og Bergnebber som svinser ut og inn under kjølen på sjarken og venter på neste godbit fra oktoberblå verden..

.

Hele dagen har vært oktoberblå, og lun som juli. Og jeg kom hjem med fulle minnekort i kameraene med oktoberblå inntrykk og minner. Men ikke bare bilder, for jeg var der jo selv og tok bildene, og oktoberblå er dermed og lagret i sjelen. Men velger å avslutte med en oktoberblomst som overlevde storm og syndeflod, og steg opp av floden og strakk seg mot oktoberblå med seig viljestyrke..

18 kommentar to “Oktoberblå..”

 1. luxcat Says:

  Flere gode bilder som vanlig, men det av eplet var eksepsjonelt godt. Det av svanen også forresten, med alle sine smådetaljer av vanndåper osv.

  Nydelig, Tor🙂

  • Tor Vidle Says:

   Takk luxcat🙂 , men det kan aldri bli som å være der selv. Det har vært en helt fantastisk oktoberdag, kontrastene til resten av oktober hittil er som natt og dag. Får håpe det varer noen dagen nå..

   Tor

 2. enheltannenpike Says:

  :rose: Nydelege bilder..likte godt det med eplet 😉 men dei andre var og veldig fine bilder..

  • Tor Vidle Says:

   Takk, det ble riktig høstmarkant eplebildet. Høsten kan vises på så mange måter, både de små og det store overblikket som gir alle fargene.

   Tor

 3. Doltå =) Says:

  Gu kor fint dåkke har det på andra sidå av fjorden.
  Det e nesten så eg vil forlata øynå mi, og flytta bort.
  Knall nydelige bilder, det ga meg natte ro🙂
  Nå vet eg at eg får sova godt, og drømma meg vekk te den nydelige plassen🙂

  • Tor Vidle Says:

   Skal ikke motsi det Doltå (jeg regner da med at du er på den «steinete nordsiden av fjorden» hehe). Men er vel mye hav rundt deg og trodde jeg?

   Håper du fikk sove godt🙂

   Tor

   • Doltå =) Says:

    Jeg har ikke sovet så godt på lenge skal jeg si deg.
    Og det er takket være de vakre bildene dine.
    Jada er mye hav her også. Men det er ikke så fint som hos deg.
    Med kjempe nydelige hus og ja… alt
    Jeg har faktisk utsikt til havet fra her jeg bor.
    Men det er steinete som du sier, og masse skog i tillegg.
    Ikke særlig fint nei😦

    • Tor Vidle Says:

     Jeg synes det er noe vakkert å finne i det meste av Norges land. Det som gjør Jærområdene spesielle er at landskapet totalt er som et mininorge (hvis du regner med litt av de tilstøtende fjell-og fjordområder) og pluss de momenter som kun finnes på Jæren. Reiser du en time vest-øst får du lange badestrender i den ene enden og skitrekk i Sirdalen i den andre. Reiser du en time på langs får du Sørlandslandskapet i Sokndal i sør og Ryfylkefjordene i nord. Og i mellom alt er selve Jærens unike åpne landskap, mange småbygder og 3 gamle byer, Egersund, Sandnes og Stavanger.

     Tor

 4. Først og sist Says:

  Flott, Tor..
  Du er en mester å presentere den flotte landsdelen vår. Litt synd på Droltå!!! som bor på feil sia av fjorden..
  Ha en flott dag…enda en nydelig dag..🙂

  • Doltå =) Says:

   F&S
   Hadde ikke vært meg imot å flytta vekk fra denne øya da.
   Lenger sør seff🙂
   Men det er jo så dyrt å bo på deres side😦

  • Tor Vidle Says:

   Takk Først og sist, men det er en fornøyelse (og enkelt) å klikke rundt på Jæren, motivene ligger tett i tett i alle retninger.

   Ha en flott uke!

   Tor

 5. littleseasthere Says:

  Utrolig fine bilder! Tenk hvordan virkeligheten er da, naturen «live»?

 6. Slått blå eller rød? » Boden Says:

  […] http://torvidle.blogg.sol.no/2010/10/08/oktoberbla/comment-page-1/#comment-8686 ✪✪✪✪✪ 0 har stemt | 9. oktober, 2010 12:41 | littleseasthere | Stikkord: Bob Dylan, Carola, Phil Driscoll | Ingen kommentarer » | Upassende? […]

 7. Tante Label Says:

  Rart at det er så mye vakrere på andre siå ta dammen…😀
  Jeg tror det har noe med det at det er «dine øyne» vi ser det gjennom.
  Du legger merke til alt det vakre, mens mange av oss bare går forbi…

  Og så har du et fantastisk kamera som du har lært deg å bruke på rette måten.
  Jeg har nettopp kjøpt meg ny Nokia N8 mobil m. 12 mg. pixler kamera.
  Filma nettopp guttungen i badekaret og la til tekst/musikk mens han kosa seg i badekaret.
  Helt utrolig hvor mye de klarer å putte inn i en sånn flat liten boks.
  ( Ikke si det til noen…,men jeg har mobildilla… 😯 )

  Ha en fantastisk helg!! ( hvorfor har de ikke sånne «klemme-smileys» ovenfor her ?)
  * God klem*

  • Tor Vidle Says:

   Mulig at man må og se det vakre, motivene Tante Label, men jeg tror de aller fleste ville det dersom de gikk samme stier som meg. Man må nesten være blind for å ikke se det samme🙂

   Ja kan ikke skylde på kameraene (jeg har 2 som er regnet som de «beste» på hvert sine områder, noe må man jo bruke kronene på:mrgreen: ) dersom resultatene ikke blir gode teknisk sett, men det er fotografen som skaper motivet i søkeren til slutt uansett kamera.

   Mobilene har egentlig «for mange» mp i dag, det hindrer de i å ta gode støyfrie bilder i dårlig lys, men mp er et viktig salgsargument. Sensoren som i en mobil (eller lite pocketkamera) er knøttliten i forhold til de som f.eks er i speilrefleksene, dermed takler de ikke særlig godt svakt lys. Mobildilla – tror jeg husker det fra tidligere at du er innom det feltet, men det er forsåvidt jeg og :nerd: Dog klarer jeg ikke bestemme meg for neste for tiden, så denne gangen er jeg noe «treg» med å bytte ut mobildingsen, hehe

   Ha en fin uke, og godklem tilbake!

   Tor

 8. Penselsvingeren Says:

  Så nydelige bilder, fantastiske farger.
  Jeg likte så godt det bildet under treet. Det er nesten den samme utsikten som er når jeg ligger og slapper av i hengekøya.

  • Tor Vidle Says:

   Takk Penselsvingeren, så du ligger og slapper off i hengekøye?:mrgreen: Men jo, er en herlig utsikt å ligge under storbjørka og kikke opp, samme hva årstid det er.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: