Oktober på Jæren..

Oktober kom rufsete i ulende kast og høstvåt, men så er den første ekte høstmåneden. Nyfriserte plener omgjøres til slagmarker hvor falne farger drysser ned. Eller man kan velge å bruke kunstnerisk blikk på lappeteppe. Jeg velger det siste for å slippe å loddes ned i sentimental dunkel avgrunn. Høsten er slaktetid – og det er våren og sommeren som slaktes. Men markens små tusener av fargeklatter bringer og en lyst om å løpe fotnaken og rulle seg i fargekartet. Svevende kommer og et ønske om å bevare fargene slik at man kan se de når livets fødes på ny om våren, og minnes på at man må nyte mens man kan. Men å tørke og bevare høstfargenes ekthet er ikke enkelt – dessuten blir høstbladene lett omgjort til arktynne flatbrød som går i støvfase bare man nyser i nærheten.

Gjennomvåte fugler prøver å finne ly under de bladene som enda holder stand, siste skanse. Men her er fremdeles et hav av grønnfarger – Jærhøsten er en seig kamp mellom det grønne og resten av fargene, og høsten selv ikke minst. Jærlandskapet lar seg ikke imponere særlig av at man roper Oktober, og busker og trær kler seg ikke nakne uten langvarig kamp. Mildheten i klimaet lar og det grønne få beholde overtaket siden trær og busker ikke godtar å tømme seg for væske som andre steder hvor vinteren er nærmere enn her. Man kan si at normalt er det kun 3, men lange årstider på Jæren: vår, sommer og høst. Selv har jeg klippet plen både i desember og januar, og sett at busker i enkelte år får nye klær allerede i slutten av januar. Men normalen er som en lang høst fra slutten av oktober og til slutten av februar før våren igjen titter ut i lyset.

Det verste med høsten er når den regner bort og skymørket gjør dagene kortere enn de ville være med finvær og blandingsvær. Å gå tur med regnklær som standard påkledning er lite morsomt i lengden, dessuten mister man utsynet og kontrastene til landskapet når skyer og bøtteregn stenger – og alle lyder blir svekket og drukner i vanndråpenes isolerende påvirkning. Mange av fuglene som normalt skaper liv i omgivelsene blir innaktive i massivt regn, og en føler at naturen er mer livløs enn den virkelig er. Jæren er kystnært og været kan snu på minutter i alle retninger. Det flate landskapet lar skyer og vind leke fritt uten bremsende hindere som høye fjell eller dype og lange fjorder. Det kan ofte være stor forskjell på Jæren og Ryfylke værmessig. Ryfylkes fjorder og fjell bremser ofte opp lave skylag som så legger seg som et lokk over de indre strøkene.

Man kan ofte oppleve å være i et Ryfylke med skytak og se ut mot sørvest, mot Jæren, og se lyset fra sola og den blå himmelen over det kystnære åpne landskapet der ute. Og kommer man kjørende fra sør eller øst, fra Bjerkreim eller Sirdals fjellnatur, er det ikke uvanlig å se lyset fra Jæren i horisonten mens man selv befinner seg under himmelens mørke tak. De store forskjellene og hurtige skifte i været som er skapt av nærheten til havet, det flate landskapet, den geografiske plasseringen, nærheten til Golfstrømmen osv, gjør at det kan være særdeles vanskelig å komme med korrekte værvarsler for Jæren. Plasseringen som er i ytterste sørvest, skaper ofte et forhold som gjør at den lille uvanlige delen av Norge faller mellom to stoler, litt Sørlandet, og litt Vestlandet – noe som og gjør det vanskelig av og til for befolkningen å tolke værvarsler siden man ofte får varsler som gjelder enten for Sørlandet, eller for Vestlandet – «Sørvest» er en arena som værprofetene helst ikke våger seg inn på.

Nå håper jeg bare på et seriøst skifte i været, i natt blåste det såpass at knirkingen fra kåkens treverk i sterk vind druknet i et bassbulder fra småstormen som herjet flatelandet og truet skalpere herlighetene ved å forflytte både torv og hus til fjells. En delvis kjent lyd fra tidligere dukket opp, og  jeg måtte kle meg og bestige takene med lommelykt  for å sjekke om de var på vei til å forlate Jæren og over  til neste fylke, men så var det bare et vindu hvor ikke begge hasplene var låste – det er ikke nok med en når det blåser her. Nå har vinden lagt seg og regnet overtatt utsikten. Oktober på Jæren kan variere fra reneste sommeren til at vindtrollet og vanngudene overtar – og man legger bort solkremen og leter etter tau til å tjore med, og snorkel til å puste i..

 

7 kommentar to “Oktober på Jæren..”

 1. Først og sist Says:

  Stemmer dette, Tor..
  Vi kan ha gråvær men Jærlanskapet er lyst og solfyllt..
  Men blåse …det gjør det på Jæren..nytter ikke med frittgående høns der..😉
  Men vakkert har vi det..Ryfylke& Jæren..

  • Tor Vidle Says:

   Lyset her er der på en helt annen måte selv på grådager, har merket de forskjellene mange ganger når jeg kommer fra grå Ryfylke til grå Jæren, det er lysere her uansett vær. Jæren og omegn er spesielt, og vakkert både i detaljer og helhet.

   Hønene på Jæren er frittflygende, det vet du vel? hehe.

   Tor

 2. Penselsvingeren Says:

  Jepp, det hadde vært godt med litt finere vær.
  Har hørt rykter om at det skal komme på torsdag.
  Jeg håper at ikke alle bladene på trærne blåser bort. Det er et vakkert tre som jeg har lyst til å ta bilde av når det i høstfarger.

  • Tor Vidle Says:

   Enig med stort trykk på, nå er det på tide med godvær igjen, og det skal vi kanskje få til helga, sier de, men de sier så mye som aldri stemmer. Det er ihvertfall mildt om ikke annet.

   Ja, jeg har og mange trær og busker etc som venter på meg og været, får håpe at noen av de fargerike holder stand en stund til.

   Tor

   • Doltå =) Says:

    Har dei ikkje meldt fin vær hos oss i helgå da?
    Krysse fingrane for at det komme. E så mye eg sko ha gjort.
    Får mer energi og bedre humør av det fina vere.
    Har nå regne og blåst nok på oss nå

    • Tor Vidle Says:

     Jo, de sier så, men først skal vi druknes – i morgen var det vel? Jeg trives ikke i lengden i kun å se ut vinduene, bedre å være ute og se inn. Greit nok å rusle rundt i froskemannsutstyr av og til, men ikke i lengden.

     Vi får krysse det vi kan krysse..

     Tor

     • Doltå =) Says:

      Sånn så det regner her nå, så virker det som om himmelen har åpna seg.
      Satse på fint ver neste uka, for då e d jo høstferie o.
      Blir kje nåke kjekt å vær inne heile høstferien😦
      Å sånn så d blåse nå, så nytte d jo kje me paraply heller.
      I så fall e det store fare for at eg havne på andra sidå av fjorden 😆


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: