Går og går..

Det ringer på døra – to bittesmå runde eldre damer med tjukk bibel og hårknute. De vil frelse meg. Jeg må smile, de er nå søte og. Sier at det er nok ikke mulig, jeg er urhedning. De smiler tilbake, så vil de synge for meg. Og de synger – og såpass høyt at jeg blir forundret av at så små damer kan synge så høyt, den ene med vibrator som slår inn i refrenget. Lurer på om jeg skal finne noe godterier til de, kanskje en appelsin eller en is? Sangen har visst 100 vers – og man kan ikke be små søte damer med bambiøyne dra pokker i vold. Det ringer, denne gangen i bakgrunnen fra en telefon, og jeg får en gyldig grunn til å måtte takke og beklage høflig at deres misjon ikke når inn.

Jeg går og går for tiden, farer rundt halve Skaldelandet som en rei uten kost. Jeg kaller det Skaldelandet fordi Jæren har helt fra alders tid fostret mange ordgnomer med kvalitet, antagelig den tetteste bestanden i hele landet. Jærkjerringene er ingen unntak, de er råbarka både i ord og sjel, og dessuten med bein i nesa som sitter på vakre ansikter og barmfagre spreke skrog. Man finner neppe noe sted i landet hvor så mange kjerringer og deres døtre ligger flate på to hjul rundt bygdesvingene, enten de kjører traktor, skurtresker, trailer eller trimma personkjerre. Standard toppfart for en traktor er 100 km/t på Jæren, enten de blir spesiallevert slik eller mekkes litt på. I går ble jeg forbikjørt av en rød Massy Ferguson med traktoreggutstyr slepende  bak – det er jo verpetid nå. Jeg holdt ca 60 siden farten der var 50, jenta i traktoren må ha hatt minst 90 på nåla, hvis den går så langt da. Jærbøndene er de driftigste i verden sies det, og har alltid det siste av utstyr og det største.

Det har vært noen fine dager, nesten sommer. Og da lever hele Jæren, på hver åker eller eng er det full fres av hele familier og rene utstillingene av maskinparker. Nå skal resten av potetene inn, og gulerøttene står for tur. Så kålerabien og alt det andre jordfolket putler med. Og de slår enda raigras på Jæren, 3. eller 4. slått – og landskapet drukner i de hvite eggene. Hvorfor de ikke kan i det minste pakke de i grønnlig plast er underlig. Nesten samme hvor man ser er det skinnede hvite stabler av gressballer. Og halmballer, men de går i det minste i ett med fargene. Her er et bilde fra havet og mot innlandet, og et uten hvite egg. Det viser litt av Jærens største vann, Orrevannet som er kun noen steinkast fra havet i den sørvestre enden. Det vrimler av fugler i det næringsrike grunne vannet og er Norges viktigste område for trekkfugler.

I bakgrunnen skimtes de lange liene og åsene opp mot Jærens heier, Høgjæren. Synet bedrar – det er lenger unna enn man tror – for Jærens stepper er milemåls i omfang. Men alt er like frodig og skarpt i fargene, helt fra Høgjæren og like ned i havet. Det kalles og Norges Spiskammers og her dyrkes alt man kan foreslå, enten direkte i jorda eller i et av de enorme drivhuskomplekser hvor man må ta matpause halvveis inni før man fortsetter til andre enden. Stort må det være her på og såkalte Norges Amerika. Av og til satser noen over evne og konkursen daler ned i postkassen, neste dag er den glemt og man er i gang igjen med samme melodi til neste gang. «Dæ gjære ikkje någe dæ» er typisk Jærsk bondetanke.

I går ettermiddag var jeg å se daffende rundt på strender, det sies at her er 70 km med strender, bare avbrudt av noen rammer her og der. Norges lengste strender er på Jæren, hvilken som er lengst er jeg usikker på, det nevnes Orrestranda av noen, den er rundt 5 km og en av de vakreste. Solastranden er berømt, og kåret til verdens 6. vakreste hvis jeg ikke husker feil. Samme gjelder stranden på Hellestø som er utrolig vakker når man står over den på høyden. En annen strand som er av de lengste er Borestranda, jeg føler den er lengre enn Orrestranda, men har ikke målt noen av de. Ognastranda er og veldig lang. I går var jeg på Solastranden, Borestranda og Orrestranda. Her er et par bilder fra Borestranda.

Mot Sør:

Og mot Nord:

Borestranda er et yndet sted for surfere, og godt kjent utover landets grenser. Om sommeren er sanden hvit som de andre Jærstrendene, men nå rekker den ikke å tørke fra nattens fuktighet i slutten av september. Den er lang, så lang at man må bruke kikkert for å se endene når man står her på midten. Og den er vid, bred, kanskje en av de videste. Sandkulene bak er høye som fjell og dekket av marehalm og små planter som kun finnes på Jæren. Alle Jærstrendene og deres dynelandskap og bakenforliggende områder er vernet. Om sommeren yrer det med liv på alle strendene, de er lette å komme til og ligger strategisk til nedover kysten slik at alle småbygdene har en strand nær seg. I resten av året er det som regel en og annen turgåer man møter på, og merkelig nok, i ni av ti tilfeller er det kvinner. Men om kveldene møter man og par som går hånd i hånd mens solnedgangens fargerike stråler lyser som deres kjærlighet.

Alle strendene på Jæren ligger åpent til og Nordsjøen har fri tilgang, eneste er Solastranden som er litt beskyttet av noen øyer ute i vest. Når vinterstormene slår til når bølgene helt opp i marehalmområdet og ofte tygger seg dypt innover. Men i stormfattige vintre bygger havet opp igjen dynelandskapet. Det er et dynamisk landskap som stadig skifter fra år til år. Det er vanskelig å vise dimensjonene i landskapet via bilder, men her er 3 til fra Borestranda som gir et lite glimt i størrelsen av dynelandskapet:

I det midtre bildet er det 2 mennesker som kommer mot meg, hvis du ser de – og da får et glimt av hvor enormt dette strandområdet er både i høyde, bredde og lengde. Samtidig røper en rotete sand at fotsporene forteller om at området er i hyppig bruk. Når vinden leker seg forsvinner alle sporene på en time, men de siste dagene har vært vindfattige og sporene får stå i fred, også mine..

Men jeg går og går for tiden, er rastløs – og kanskje og urolig og usikker på hva som kommer. Jeg vet ikke, og går videre der det indre viser vei og ønsker å være..

24 kommentar to “Går og går..”

 1. bese Says:

  Fine bilder – misunner deg motivet.🙂

 2. Tante Label Says:

  Du har vel hørt vitsen: Hva er det som går og går og aldri kommer lenger enn til døra? ( JH-vitner) 😆
  Tviler forresten på om det var dem du hadde besøk av…de pleier da aldri å synge…😉

  Jeg blir forresten fryktelig «romlemantisk» når jeg kommer til sånne steder….
  ( jeg bare suger inn stemningen liksom..)

  Har forresten ikke vært på en eneste sandstrand i år…så da får jeg nyte bildene dine istedenfor…

  *back to work* :rose:

  • Tor Vidle Says:

   Den var ny for meg Tante Label, hehe. Jeg vet ikke hvilken del av greia de representerte, men de hadde snille øyne.

   Ja, er forståelig det, og særlig når en vandrer om kvelden i rød sol som skaper om alt til den varme fargen. Det er noe magisk tiltrekkende med sandstrender som smykker det evige havet. Ikke en strand i år? Her perler de seg nedover nesten fra døra og jeg er titt og ofte ute for å sette mine spor.

   Tor

 3. Bamse Says:

  Flotte bilder!!!

  Fra Jæren skjønner jeg?

 4. medi Says:

  Hedning eller ikke, blir alldeles bergtatt av de bildene.

 5. littleseasthere Says:

  Sanddynene minner meg om hjemme og jeg kom bare til å tenke på hvordan bonden som eier området kom og kjeftet mine søsken, meg og alle andre barn som vågde å «slå hjul», fra toppen av sanddynen og ned på stranden, opp. Sure bønder, vakre strender. Om nordlendingene er like barmfagre som damene du ser vet jeg ikke, men jeg kan aldri leve opp til dem, så det er det samme for meg. Store støtdempere er sikkert bra å ha for dem som har det.

  • Tor Vidle Says:

   Finnes begge deler av bondefolket her og lillesøster, men de har ingen styringsrett på Jærstrendene, de er allmenne her og privat finnes ikke lenger, heldigvis. Barmene sier ingenting om eieren, for min del er det samme hva size de greiene er, det er mennesket som betyr noe..

   Tor

 6. littleseasthere Says:

  PS: De eneste som kommer på dørene hos oss er Jehovas vitne og de bruker ikke jeg å høre på. Om noen kommer så kan jeg bare si at jeg tror allerede. Ingen har prøvd å synge sanger for meg, men neste gang kan du jo for eksempel foreslå at du synger en skillingsvise for dem? «I fra Tromsø opp til Lyngen…» – og se hvor lenge de blir stående? Det kan jo bli rene «Religious Idol»?

  • Tor Vidle Says:

   De startet med sin sang nesten med en gang, og de var virkelig søte og uskyldige, og jeg fikk meg ikke til å såre de eller kjeppjage. Vanligvis er jeg kort og konsis, men det syntes jeg ikke passet denne gangen.

   Tor

 7. littleseasthere Says:

  Tilgi meg, Tor, jeg har hatt dårlig samvittighet siden i går, for den fleipen kunne misforstås angående skillingsvisen. Grunnen til at jeg ikke står og samtaler med Jehovas vitner er at de behandler sine egne svært dårlige; de er rett og slett åndelige mobbere og går ikke av veien for å fryse ut sine egne barn. For det andre har de, som mormonerne og frimurerne, sin egen bibel. Det er mange fine mennesker i deres religiøse sekt som er ofre for et brutalt religiøst styresett, men jeg kan samtale og lytte, sånn ellers, like mye til dem som jeg kan til en muslim om vi spiste lunsj sammen.

  • Tor Vidle Says:

   Slapp av lillesøster🙂 Jeg forstår, og er enig med deg om at det finnes mye elendighet bak slik du nevner. Og det er vel hovedankepunktene mine generelt omkring religion.

   Tor

 8. lisel Says:

  Sånne som vil «frelse» andre har jeg også hatt besøk av, men de kommer ikke lengre en til dørstokken. Men jeg er jo «frekk», og spør hvordan de kan vite at det jeg tror ikke er det riktige, og hvem vet at det de tror på er bedre.
  Sagt at så lenge jeg respekterer dem, må de respektere meg. Så nå er det leeeeeeeenge siden de har vært her.
  Men de flotte bildene da, har du vært her nede? De strandbildene kunne vært tatt her. Jeg trodde ikke det fantes sandklitter med marehalm i Norge, men ser jeg kjenner ikke det hele. De bildene avspeiler hele vestkysten her, lange strande, sandklitter, spor på stranden som viskes ut… smiler ved tanken. Man kan møte andre, men også gå elene i det uendelige… Men dette er som på kysten her, velkjent og vakkert.
  Du går og går, men ta kun et skritt av ganga, og gå ikke for langt. Alt ordner seg, alt vil bli bra. Rastløshet er noe «herk», men sett deg ned og nyt «nuet,» jag tanker på flugt, men lettere sagt en gjort.

  🙂 🙂

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   De er sjeldne her og Lise, men disse to var ikke som de pleier å være og som da får min standard reaksjon. De var rett og slett bare 2 små koselige eldre damer som jeg ikke fikk meg til å bortvise på ordinær måte, hehe

   Ja, jeg har vært endel i Danmark, og det ligner litt på Jæren enkelte steder som du og nevner. Kanskje særlig strandområdene og områdene bak strendene. Men forskjellene er der straks man snur seg mot øst og ser de milelange frodige slake liene her som skaper overgangen mellom det flate og heiene. Men Danmark har jo mer gammel løvskog enn Jæren, hele Jæren var en gang dekket av store eikeskoger, dvs i fortiden. Nå er det mer ungskog og leplanting, og bartrærsområder.

   En får en annen dimensjon i det å gå tur på en strand når en nesten ikke ser enden – og frem og tilbake blir en mil kanskje. Og noen dager er man helt alene begge veier, mens om sommeren myldrer det med mennesker og ikke minst sommerglade barn. Men som regel er det alltid andre og som går tur, ikke mange men noen. Og særlig om kveldene.

   Jeg prøver å finne roen, men det er litt mye usikkerhet for tiden, kanskje bedrer det seg når jeg får svar på endel spørsmål om ikke lenge, håper det 🙂

   Tor

 9. Tante Sofie Says:

  For et herlig landskap du bor i! Og takk for at du deler det med oss 😉
  Håper det går bra med deg, følger litt med her selv om jeg ikke kommenterer så mye, skjønner du!
  Helgeklem fra Tante Sofie

  • Tor Vidle Says:

   Ja skal ikke klage på mangfoldet i natur og landskap her Tante Sofie.

   Og takk🙂 jeg håper og tror det selv og.

   Koselig å få ord fra deg igjen, håper alt er bra med deg.

   Helgeklem tilbake..

   Tor

 10. Ronja Says:

  Ja, det er en sann plage med disse «velmenende» mennesker som plent skal oppsøke andre for å fortelle hva man skal tro på og hvordan, menehh – ingen som er så glad i naturen som deg er vel urhedning vet jeg . . .

  Håper det går bra med deg!

  Fine bilder av storslagen natur.

  • Tor Vidle Says:

   Vanligvis er de sjeldne på døra her Ronja, og som regel er jeg kjapp med å bli kvitt de få. Men disse var litt annerledes enn «standard». Dog fikk de ikke allverdens tid, telefonen berget meg, hehe.

   Takk, håper og tror det selv og..

   Tor

 11. littleseasthere Says:

  Nå ble jeg lettet, Tor. Dette hører egentlig inn under det du skrev «i dag» (i morgen), men jeg er enig med deg angående Bush og Obama. Eneste forskjellen er at Obama har smakt på en annen virkelighet hele sitt liv enn Bush har, akkurat som jeg som kristen har blitt mobbet for at jeg er det. Han har måttet forholde seg til to «oppvekster». Nå har han tydeligvis valgt sin egen vei. Overfor Abbas og gjengen er det jo en forhold siden han da vet hva de står for. – Vi er alle sammen bare mennesker, men noen ser på seg selv om «Den ariske rase»; høyere enn andre, mens de gjerne tråkker over lik for å bevise det, om det så er sin egen familie. For eks. så tystet en stor palestinsk statsmanns sønn til USA om hva hans far og hans folks ledere driver med. Da ble han så truet på livet at han fikk oppholdstillatelse i USA. – Å komme hjem som «kristen» til sin muslimske familie har kostet mange livet. Man får enten bøye seg eller dø, for Muhammed. Takk Gud at Jesus og nåde finnes. Til og med englevakt.

  • Tor Vidle Says:

   Sett over tid føler jeg at USA (og midtøstenproblematikken i samme åndedrag) står på stedet hvil. Og samme hvilken av «Bushene» som sitter i den hvite kåken. Forskjellene er minimale og jeg føler at sanden i glasset er i ferd med å renne ut for Amerika som vestens far, og fordi noen har glemt å oppgradere timeglasset til nåtidens fremtidsvisjoner. Amerika lever enda i frykt for gamle døde spøkelser.

   Tor

 12. lillesøster Says:

  Unnskyld at jeg rotet meg litt vel vekkistan, men man går og går; noen ganger i tunneler. Jeg lurer på hvorfor media unnlater å fortelle om hva tunnelene til palestinsk territorium først og fremst ble brukt til? Ordet «våpen» er unnlatt… Det er vel bare fordi TV2 og Egypt er ikke Israelsvennlige, men Palestinavennlige.
  http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/egypt-oedela-fire-smuglertunneler-til-gaza-3304939.html

 13. Gi meg en pie! » Boden Says:

  […] http://torvidle.blogg.sol.no/2010/09/29/gar-og-gar/ ✪✪✪✪✪ 0 har stemt | 2. oktober, 2010 12:01 | littleseasthere | Stikkord: Barry White, Bee Gees, Take That | Ingen kommentarer » | Upassende? […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: