Havsuget..

Kikker ut i kvelden, mot havet og opp på himmelen. Når fargene er de rette, suget kommer og jeg stikker vest. Nå er det ikke langt ned til havet herfra, slik er jeg heldig når suget kommer – og det gjør det når jeg står hjemme og kikker på havet og livet i himmelfargene er som her:

.

Himmelen er jordens tak og vegger, havet er gulvet. Solnedganger ved havet skaper millioner av ulike rom, og særlig livaktigt og fargerikt blir det dersom det er passe mengder skyer. Skyer som ligger i forskjellige høyder får forskjellige deler av fargespekteret fra solen når den er lav i horisonten. Og fargene og lyset forandrer seg uten stopp, nesten hvert sekund dersom det er kraftig vind i skylagene.

Her er jeg ved havet, og fargene er allerede forandret på det lille øyeblikket jeg brukte hjemmefra. At skyene ligger i lag ser en tydelig ved den mørke skyen oppe som ligger under den rødfargete der hvor overgangen mellom skyene og den enda lyseblå himmelen er.

Det er fredelig å rusle langs havet i kveldsfargene og romfølelsen som skaper  trygghet, en kan og finne trøst ved havet. På samme tid kan en ikke la være å bli påvirket av å være på første rad i skuespillet. Langs havet har jeg ruslet i uendelig mange solnedganger, og suget og dragning slutter aldri å trekke meg til havet igjen og igjen. Noen ganger velger jeg øde sandstrender, andre ganger nabber og knauser, eller småhavner som blir totalforandret i kveldslyset, eller om natten.

.

Alt som havet når påvirkes av havet og solnegangen, selv menneskeskapte elementer som en klynge vestvendte hus på en nabbe over havet, og hvor havet eier vinduene som det omgjør til speil før solen forlater denne delen av kloden. Alle lysene her er skapt av speilbildet. Og se himmelen over, den skaper om helheten som noe eventyraktig og ikke bare noen huskasser laget av mennesker.

.

Blikket vendes vestover igjen – og en tanke sørover. Et lite fyrstårn på en knause, en veiviser. Og vakkert plassert i en åpen stripe i skyene. Man behøver ikke gå så langt ved havet om kvelden, det handler mer om å se havet, se omgivelsene, se hva havet skaper og påvirker. Og når havet leker seg sammen med en fargerik nedadgående sol og en himmel med doserte skyer fylles sjelen med livslyst – men og en ydmykhetens forståelse av samspillet.

.

Et blikk tilbake til våre moderne huler – om dagen tydelige elementer som bryter med det naturlige, som det meste mennesker skaper, om kvelden i havets speil og himmelens farger blir de mer tilforlatelige og akseptable. Naturen og havet skaper det vi ikke klarer, det å mykgjøre og tilpasse en helhet – vi mennesker ønsker det motsatte: Å prange og stikke oss ut, som om vi er redd for å ikke bli sett, noe som er forståelig i en verden som blir stadig mer individsløs og fremmed for stadig flere av oss. Men kvelden og natten ved havet eies av havet og himmelen..
.

At havet og himmelen eier kvelden og natten ser man og tydelig i noe så menneskapt tett som en liten havn, om dagen er det menneskene som eier blikket ditt, det menneskeskapte i bildet. Men se her når natten siger på – hvem eier nå blikket ditt? Og hva tror du er mest fredfullt og vakkert av dagens eier eller kvelden og nattens? Harmonien som havet og himmelen skaper er noe mennesker aldri kan skape, aldri nærme seg engang. Vi kan skape blikkfang, men ikke den totale harmonien som føles rett for vår indre ro og fred..

.

Hjemme igjen, og ser mot havet. Det blir liksom aldri helt mørkt her ved havet, vi har alltid en lysning i vest. Selv i mørkeste natten er det lys i havet, og dragning..

2 kommentar to “Havsuget..”

 1. lillesøster Says:

  Du bor på et sted, et nydelig sted, hvor blikket ditt kan få hvile på naturen om dagen, det gjør ikke jeg, men siden jeg har vokst opp på et slikt sted og bodd der halve livet, vet jeg hvordan det føles og jeg savner det.

  • Tor Vidle Says:

   Skal ikke klage på omgivelsene lillesøster, men jeg er veldig tilpasningsdyktig – dog må det være nært naturen, ellers visner jeg. Men det handler og om å se, og sikkert og en viss dose arv fra barndommen.

   Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: