«Galleri Skaldeland»

Oppi alt må jeg prøve å leve mest mulig normalt mens jeg venter, dog har jeg nå fått en time etter å ha tatt kontakt og påminnet sykehuset om at jeg ikke godtar at de overskrider tidsfristen de har i følge lovverket som regulerer forholdet. Tidsfristen er 8. oktober, og nå fikk jeg time 5. oktober selv om de er, ettersom jeg fikk fortalt i telefonen, kraftig på etterskudd med listene. Burde ikke være nødvendig å presse på, men man må dessverre det angående norsk helsevesens lempfeldige omgang med deres ansvar for å holde tidsfrister. Men dermed er det noe konkret å forholde seg til om ikke annet.

Jeg tar meg i å gjøre endel «rare greier» for å prøve å fokusere på noe annet, i dag tømte jeg alle nedre skuffene på kjøkkenet (og de er det mange av, og store) for å ta en generalopprydning og innvortes vask. Mulig det ikke er særlig «rart»? hehe. Men utrolig så mye det samler seg i slike skuffer, og utrolig så kjapt det blir rotete. I det hele roter jeg rundt med alt mulig for å få tvinge tankene bort best mulig.

Om det ikke blir særlig mye blogging for tiden så har jeg om ikke annet startet på mitt «store prosjekt» om å få til en blogg som samler mine bilder og videoer på et sted. Jeg har titusener på titusener med bilder liggende og det vil være kjekt å få de beste samlet et sted. Lenge har jeg fundert på hvordan og hvor – det er mange løsninger på nettet angående bildegallerier, men etter å ha vurdert flere av de kom jeg til at de alle manglet et eller annet som jeg ville savne. Samtidig er de av en type som gjør at man drukner i de andre millionene som bruker slike ferdige opplegg. Det er i hovedsak bloggrelatert jeg bruker mine bilder på nettet til, så hvorfor ikke mekke til noe der like greit? Bloggsystemer er ikke akkurat skreddersydd for bildegallerier så det vil måtte bli å prøve og feile, og innse endel begrensninger.

Det er mye bra med WordPress som vi bruker her, blant annet kan man regge seg så mange nye tilleggsblogger man bare ønsker med et klikk, de alle legges da inn i kontrollpanelet under samme hovedbruker som man registrerte seg med første gangen. Hvis man så tenker at disse tilleggsbloggene fungerer som en grein ut fra hovedbloggen så ser en alle muligheten for å utvide hovedbloggen som ligger i systemets oppbygging og tanke. Egentlig genialt bloggmessig.

Som nevnt er ikke et bloggsystem direkte bygget for å skape et fotogalleri, dermed måtte jeg vurdere mulighetene som ligger i alle delene av systemet, hva som ville funke og hva som ikke ville funke. Jeg kan f.eks ikke bruke innlegg som en del av galleriet. Dermed endte jeg opp med å bruke det geniale i å kunne lage så mange «sider» man vil, dvs denne muligheten er opprinnelig beregnet på at bloggeren skriver en side om seg selv, sine interesser osv osv, som en infoside (den ligger inne hos alle som siden «Om» når man regger en blogg). Dette systemets oppbygging gjør at man så kan lage så mange slike sider man vil, og ha både over-og underordnete sider – altså kan de bygges opp som et hierarki hvor man selv bestemmer hvor en side skal være i hierakiet, både foreldersider og rangeringen. Man kan som nevnt ha ubegrenset antall slike sider. Ypperlig! (selv om det krever endel forsøk for å finne beste løsninger av de som er tilstede, noen vil alltid mangle).

Etter endel prøving og feiling fant jeg ut at det enkleste var å da dele dette opp i foreløpig 3 blogger som så kobles/linkes sammen. En hoveddel, en for video og en for foto. Et annet ikke ubetydelig problem ved å bruke f.eks Solbloggen til dette er lagringsplass. De dedikerte nettstedene for fotogallerier har alle medfølgende nok lagringsplass for «uendelig» med bilder. Her hos Sol er den lagringsplassen som et sandkorn i Sahara dersom jeg ser på hva plass jeg har bruk for. Derfor må jeg bruke utenforliggende lagringsplass, og så linke (embede) tilbake derfra og til mine Solblogger, noe som kompliserer det hele endel. Dermed lar jeg Picasa være lagringssted for bilder og Youtube for videoer. Youtube er gratis, men problemet er deres linjekapasitet som er sterkt varierende og kan i perioder skape problemer med å se videoer, særlig slike som mine som er HD og må ha maks kapasitet for å ikke henge. Picasa er og gratis, dvs dersom man har nok med 1 GB, noe jeg ikke har, men jeg betaler f.eks kun 5 dollar i året for 20 GB, noe som er latterlig billig, og har jeg bruk for mer er det ikke noe problem.

Første skritt er å legge inn alle mine videoer, men til forskjell fra å se de på Youtube, har jeg under hver video nå en link man kan klikke på og dermed kommer man rett inn i en mappe hvor alle enkeltbildene i videoen ligger. Dermed kan man se på hvert enkelt bilde som er brukt i videoen. Picasa’s største svakhet er at de autokomprimere bildene man laster opp ganske kraftig, derfor kan de ikke sammenlignes med kvaliteten til originalbildene. Men denne måten er stort sett lik for de fleste nettsteder hvor man samler sine bilder. Det handler og om at skulle f.eks et originalbilde som kan være både 10 og 20 mb stort brukes, ville det tatt altfor lang tid å laste det inn i nettleseren, nettet er fremdeles ikke mottagelig for den typen kapasitet.

Jeg bygger videre på galleriene ettersom jeg har lyst og tid, og ikke minst finner utav måter å gjøre det på. Det ligger en link til galleriet nede til høyre i denne bloggen – jeg har selvsagt brukt et stilig navn (må jo det, hehe) «Galleri Skaldeland» http://galleriskaldeland.blogg.sol.no/ og det ligger inne endel videoer og deres enkeltbilder allerede. Dersom noen av Solbloggerne ønsker å bruke noen av enkeltbildene i bloggsammenheng eller rent privat, så er det selvsagt helt ok (dog setter jeg pris på at opphavet nevnes i en parantes), vi er jo en slags familie her.

23 kommentar to “«Galleri Skaldeland»”

 1. lillesøster Says:

  Ja, lykke til med alle rydde- og skapeprosjekt. Spapplass både her og der… Jeg har malt mine og håper det er lenge til neste gang.

  • Tor Vidle Says:

   Det trengtes lillesøster🙂 bar alle ut på terrassen (er fint vær i dag) og tømte ut innholdet, hehe. Men er ferdig nå, og de ser systematisk stilige ut oppi nå og lukter zalo.

   Tor

 2. Tante Bø Says:

  Så mye fine bilder. Utrolig flotte farger i enkelte av de skumringsbildene med vannene på : ))

 3. Tante Label Says:

  Kjempesmart å lage gallerier!
  Syns nesten at noen av skumringsbildene dine med vann så helt levende ut…(akkurat som vannet rørte på seg)

  Godt at du har fått en dato på sykehuset, sånn at du kan få tankene over på andre ting.

  Jeg var mye mer aktiv fotograf før da vi måtte gå å få bildene fremkalt…det var spennende det…😀

  Gleder meg til å se flere av bildene dine! *Go klem*

  • Tor Vidle Says:

   Takk Tante Label, har tenkt på det en stund nå, og kanskje er det greit å starte med det nå så hodet får noe annet å tenke på i denne tiden. Jeg må prøve å utfordre hjernen litt med andre saker og helst prøve å gjør som jeg pleier i hverdagen, tror det er det beste i lengden. Angående bloggen var det rett før jeg la hele greia bort for godt nå, men så tenkte jeg at det ble og feil. Man må ta vare på de positive bitene i hverdagen selv i tunge tider.

   Ja, hjalp og å få en dato nå, dog: Hadde jeg ikke presset på i dag og gitt klare beskjeder så ville det gått mye lenger tid. Det er ikke slik det skal være, for ikke alle forstår at man må presse på litt selv, eller våger presse.

   Jeg har fotografert mye tidligere med film, men så ble det en lang pause til jeg nyoppdaget foto pga overgangen til digitalt, og jeg må si at digitalt er mye mye mer givendes og spennende.

   Go klem tilbake..

 4. lisel Says:

  Dette er helt nydelig… men pussig du legger det ut nå.. I ettermiddag satt jeg å så på Skaldeland, lente meg tilbake for å nyte det ene flotte bilde etter det annet. Flott landskap, lys skygge, himmel i flammer.. Er betatt av solnedgang….
  Takk for at du deler….

  Lise L.

  • Tor Vidle Says:

   Mange takk Lise🙂 Jeg hoppet like greit i det nå, selv om jeg er kun i startfasen. Jeg føler vel jeg trenger det nå, ha det å bruke tankene på. Det er og litt komplisert å få til, så da må hjernen virkelig fokusere seg på målet.

   Er betatt av solnedganger jeg og, de slutter aldri å dra meg til seg. Men har savnet de ganske lenge nå siden været helst har vær helgrått i lang tid, dog har de nå meldt noe bedre en stund utover.

   Har du lagt merke til at det er kommet nye temaer til bloggen som du kan bruke? Tante Label har visst allerede prøvd et av de. Jeg tenkte på det siden du ønsker å forandre utseende på din. Kanskje noen av de nye er bedre? Du kan jo prøve og se om du liker de?

   Tor

 5. luxcat Says:

  Først: Ting går som oftest bra, Tor. Jeg hadde selv en fæl opplevelse i 2007, hvor jeg følte meg syk. Legen tok celleprøver fra livmorhalsen, og jeg fikk beskjed om at alt var i orden. Så gikk det noen uker, og de ringer og ber meg komme tilbake fordi legen hadde tatt prøven på feil måte (nye metoder hun ikke var inne i). Får igjen beskjed om at det ser bra ut, men så dumper det et brev ned i postkassen fra kreftregistret om at de har registrert meg der… SÅ ringer legen og sier at noe er galt.

  Men det gikk bra (så langt i alle fall, med kryss på fingrene). Det er et helvete å vente, og ikke vite, men godt du sysselsetter tankene med litt andre ting (nintendoen var min beste venn på den tida).

  Og flotte bilder! Likte spesielt godt den med de røde fjellene😀

  • Tor Vidle Says:

   Takk luxcat. Jeg liker og fargene solnedgangen skaper på fjellene.

   Jo, som regel går det bra, du har rett i det, men du vet – man tenker og kanskje forbereder seg på det verste. Det ligger nok i vår natur å tenke slik. Jeg leser at du har selv fått føle på dette, og ikke minst den slitende ventingen. Og de motstridene opplysningene som du og nevner, først ok, så kontra, klart man blir usikker og kanskje og skeptisk til hva sannheten virkelig er, og om man kan stole på den eller den.

   Noe av min «greie» er og at jeg liksom aldri har vært syk på «ordentlig» før, bare sånn der vanlig knekk og brekk, litt lapping med nål og tråd, noe hosting og annet trivielt med skroget.

   Jeg prøver å sysselsette meg, helst gjør som alltid (pluss-pluss) og nekter å la meg dras ned i kjelleren, ihvertfall ikke frivillig uten kamp.

   Tor

   • luxcat Says:

    Det er en bra egenskap, å nekte å la seg dra ned. Men må jo innrømme for min egen del, at det ble noen dypdykk mens jeg ventet… Og det er jo ventingen som sliter. Først venter man på diagnosen, så på operasjon, så på «dommen»… Og enten man vil eller ikke, så flyr tankene dit mens man egentlig holder på med andre ting.

    Og klart man blir skeptisk! Blir skeptisk til helsevesenet, til legene (vet de egentlig hva de driver med?) til egne oppfattelser (jeg visste at jeg var syk, men så sier de at jeg er frisk…) og til om de vet mer enn de sier. Det er vanskelig, og jeg misunner deg virkelig ikke den situasjonen du er i!

    Kreften var min første erfaring med «ordentlig sykdom» også, og det var tøft – ingen tvil om det! Men tenker vel, at det vil bli akkurat like tøft om det skulle skje på nytt. Man er da virkelig ikke klar for å dø, uansett tidligere opplevelser!

    Og jeg både håper og tror at det går bra med deg, og at det viser seg å være noe som enkelt kan kureres.

    • Tor Vidle Says:

     Egenskap eller viljestyrke, jeg prøver ihvertfall, men kan nok kanskje virke tøffere i trynet en jeg er i capsen her jeg sitter. Dypdykkene du nevner kommer her og i perioder, kanskje helst om natten hvis jeg ikke får sove. Samme hva man holder på med så er forholdet med på lasset i bakhodet, så kampen består vel i å ikke la det overta helt, og dermed prøver jeg å gjøre som alltid, og nok mer enn vanlig.

     Kjenner meg igjen i det du forteller om å bli skeptisk til helsevesenet og særlig legene, jeg forstår at de må ha en viss distanse for å overleve i yrket, men på samme tid nekter jeg at pasientene kun skal bli et upersonlig nr man forholder seg til, da har de valgt feil yrke. Nei, tror aldri jeg blir noen gang klar for å dø, har hørt gamle mennesker si at nå har de levd lenge nok, noe jeg aldri har forstått at er mulig å mene oppriktig.

     Men bukke og skrape og ta i mot alt som serveres som om legene er avguder er ikke meg, og derfor ble jeg rimelig kjapt uvenn med dusten som var overlege på avdelingen jeg lå inne på i sommer. Jeg likte hverken hans overfladiske selvgode metoder, eller måten han oppførte seg på ovenfor pasientene, han likte dårlig mine kritiske spørsmål om hans diagnose, og særlig at andre ble vitne til min nedjekking av hans høyhets hest. Så vi (eller jeg) ble enige om at det var best han forlot arenaen jeg bodde på, og at jeg fikk en annen lege (som var noe bedre og mindre pidestallaktig).

     Jeg håper selv og at det er bare noe et-eller annet, og i mellomtiden så fortsetter jeg med å gjøre som nå nettopp hvor jeg har vært en tur nede ved havet og tatt meg skikkelig ut i motvinden så lungene har fått en real dose salt og kald nordavind som medisin. Selvmedisinering må til når de faglærte ikke gir svar. I tillegg fikk jeg med meg solnedgangen og mange bilder – og ja, en tryning i en sølepytt:mrgreen:

     Tor

     • luxcat Says:

      Hehe😀

      Man fremstiller gjerne seg selv som tøff, for ka faen?! Skal man bekymre de andre? Skal man bekymre seg selv? Men jo – tankene kommer når man ligger der. Alene. Får ikke sove. Men, Tor! Du er en tøffing! Og igjen: Ting går som oftest bra!

      • Tor Vidle Says:

       Hehe jo, og takk – men det er bare såvidt jeg er her på bloggen enda, hadde mer eller mindre tenkt at jeg stille skulle pakke sammen når dette skjedde, liker ikke at andre skal bekymre seg. Å tie helt med hva som har skjedd ville blitt det samme som å avslutte.

       Men, jeg valgte etter en stund det motsatte fordi bloggen og menneskene her er en del av hverdagen etterhvert, endel av livet kan en nok si. Dere alle er jo mennesker på lik linje med alle i rl, for egentlig er dette og en del av rl slik sett..

       Tor

 6. lillesøster Says:

  Hos oss har det høljeregnet i hele dag, så hvis jeg vil vaske inni skuffene kan jeg bare hive dem ut (bortsett fra at de «sitter fast» i sporet…). God helg, Tor.

  • Tor Vidle Says:

   Det har vært slik her lenge lillesøster, men i dag har det snudd heldigvis, og sola titter frem mellom skyene som enda freser avgårde i 1000 km/t.

   Håper du får sol og en fin helg.

   Tor

 7. Penselsvingeren Says:

  hei.
  det blir spennende, du har o så mange flotte bilder.
  Ønsker deg lykke til.
  Har forrresten vært ute og sneket på vedlagte link. De første bildene kunne nesten vært fra Sør-afrika fargemessig, men så er det i Norges land.

  • Tor Vidle Says:

   Takk Penselsvingeren, fargene her i Norge tror jeg neppe står tilbake fra andre steder på kloden, særlig når kontrastene dras inn som pynt i de fargerike delene av døgnet.

   Tor

 8. bramaputra Says:

  komenterer så du kan åpne

 9. skien_m Says:

  lenge siden sist..godt å se at det er liv i deg


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: