Det er for jævlig!

Ja det er for jævlig å stadig få servert uomtvistelige bevis på forskjellsnorge når vi skriver år 2010. Det at forskjellene er så enorme er det som er for jævlig, ikke at pressen av og til klarer å løfte blikket unna hylling og dyrking av de perfekte mennesker på den grønne greina med gyldne knopper. Selv pressen svikter de som er på skyggesiden i fasadelandet Norge. Men av og til klarer pressen å våkne i småglimt fra deres søte perlemorsdrømmer og lar oss få glimt av livets virkelighet – en virkelighet som dessverre ikke er unike enslige eksempler.

Det gjelder Mona og Arild som leier et råttent slumhus av Sande kommune som man kan lese om i Dagbladet, og et lite kryss i taket til Sol for at de og glimter til blant alle deres spraybrune glinsende selvopptatte glitterpupper og andre uviktige kroppsdeler og fronter historien fra sannhetens hverdag i det dobbeltsidige fasadenorge.

http://www.dagbladet.no/2010/09/14/nyheter/fattigdom/innenriks/forskjells-norge/13389314/

Man kan og bør si: Hva faen?!! Dette godtar vi ikke!

Mona og Arild har leid rønna av kommunen i 24 år! 24 år – man skulle ikke tro det var mulig. På spørsmål om ansvar er reaksjonen fra ordføreren kun en lang lattersalve. Og deretter stikker den ansvarsløse for å få pleiet den viktig bilen sin heller. Herreminhestogripsbusk! Hva skal vi med slike banale tragiske uansvarlige politikereksemplarer? Norge er stappet med arten, helt opp til Løvebakken. Hva pokker skal vi med politikere som ikke tar ansvar overhodet? Kommunen legger i tillegg råtne gullegg ved å prøve å føre over ansvaret på leitakerne, fraskrive seg sitt ansvar som utleier, og kommune. Det er så amatørmessig at man skulle nesten tro det var umulig, men det er ikke det. Det er ramme alvor.

Og nok en gang er det de svakeste i samfunnet som lider, og nok en gang eldre mennesker. Roper en mamma opp om en rustflekk på lillegutts kommunale lekeapparat, er hele landet i sving på en time, ja selv de på Løvebakken tar seg møtefri for å ordne opp i skandalen. Om noen «gamlinger» bor i den helsefarlige rønna alle av kommunens innbyggere og politikere har kjent til i årevis, nei det gjør vel ikke så mye? De er jo bare noe gamlinger, barn og unge først! Beklager, nytter ikke å protestere, det er fakta gang på gang at denne forskjellsbehandlingen foregår i Norge anno 2010. At mange eldre lever under uverdige forhold er velkjent dersom man evner å se den norske verden slik den virkelig er – men mange vil ikke se, vil ikke vite.

En sak er evneveike og uansvarlige lokalpolitikere, en helt annen sak er at dette er skyggesidene av norsk rikspolitikk som over mange år har delt opp befolkningen i grupper av forskjellige verdier, lavest står mennesker som Mona og Arild, høyest småbarnsforeldre. Koker man suppe på fakta er dette svaret man får når man våger se på hva som kom på tallerkenen etterpå. Det er rent for jævlig hvordan vi som samlet befolkning lar politikerne styre. Hvorfor reagerer vi ikke i samlet tropp? Det snakkes så varmt og rosenrødt om likeverd, at alle mennesker er like verdifulle, men sannheten er en annen, det er et pilråttent egosamfunn vi har skapt bak gullfasaden..

50 kommentar to “Det er for jævlig!”

 1. katta Says:

  sikkert mange momenter som ikke kommer frem i denne artikkelen, men det spørsmålet jeg sitter igjen med er hvorfor har de ikke gjort noe med situasjonen selv. kan godt hende det er en god grunn til det, men selv om du er trygdet kan du jo prøve å gjøre noe selv med din situasjon.
  må da i løpet av de 24 årene som har godt vært mulig å prøve å finne seg en annen plass å bo selv.
  men som sagt artikkelen var veldig overfladisk så det kan jo være ting som ikke kommer frem.

  • Tor Vidle Says:

   Du snur det på hodet katta, som kommunen og. Kommunens ansvar er å ikke la slike ting skje, foregå – og de har visst om forholdet i mange år, som nok og resten av kommunens innbyggere i dette tilfellet. Hadde det vært en barnehage i den kåken, ville den strålt som en glorie hvert sekund.

   Det er ikke slik det skal være..

   Tor

  • H Says:

   De har prøvd gang på gang på gang og fått x antall lovnader fra kommunen men kommunen har bare holdt de for narr hele tiden.

 2. katta Says:

  Syns ikke jeg snur noe på hodet jeg, klart det er galt av kommunen å leie ut ett sånt hus, huset skulle vel ha vært revet for lenge siden. og ordførerens og rådmannens respons er jo lavmål.
  men det jeg lurte på var bare så enkelt som hvorfor har ikke dette paret prøvd noe selv. det inntrykket jeg satt igjen med etter å ha lest artikkelen er ett par som sitter der og venter på at andre skal ordne opp. kan godt hende de har prøvd alt som står i deres makt for å finne noe nytt men det kommer isåfall ikke frem i artikkelen.dette er ett ektepar som har hatt 24 år på seg til å finne noe nytt, to barn har de også som sikkert kunne ha hjulpet dem, så spørsmålet mitt er hvorfor har de ikke gjort noe selv????? som artikkelen er skrevet no så fremstår disse to som to stakkarslige mennesker ute av stand til å ta noe som helst ansvar for seg selv, og er det det de er så burde kommunen helt klart ta mer ansvar for dem.

  • Tor Vidle Says:

   Kommunen som utleier har både vanlig eieransvar og moralsk ansvar. Såvidt jeg tolker artikkelen er forholdet med det spesielle huset godt kjent i kommunen, og man bør heller spørre seg hvorfor de ikke har tatt sitt ansvar og ordnet opp. I artikkelen skjyver kommunen til og med bort deres moralske ansvar, det er totalt uakseptabelt at en kommune kan gjøre i et tilfelle som dette. En privat eier ville fått massivt påtrykk av kommunen og pålegg om å prompte rette opp i forholdet.

   Ellers til kommentaren din: Ikke alle mennesker roper høyt, og typisk nok er ofte den eldre garde mennesker som ikke vi være til bry, eller ligge andre til last. Og det skal heller ikke være slik at man må rope for å bli hørt, men slik er det blitt – og som regel er det dessverre unge mennesker som roper mest og høyest for å få sine krav igjennom, og da får oppmerksomheten av både politikere og presse.

   Men det skal ikke være slik at de som ikke roper ikke blir sett og hørt, vi er få i dette landet..

   Tor

   • brit Says:

    Tor Vilde
    Du sier den eldre garde vil ikke være til bry nei vel. Men når disse 2 flyttet inn i dette hus ja da var de unge. Vil si at 31 og 38 år er ungt men hva får folk til å bo slik at huse raser over hode på en stakkar. Dette er hva jeg lurer på for det betalte jo husleie av egen lomme så da kunne de funnet et nytt sted i løpet av 24 år.

 3. Tante Bø Says:

  Du kan tro jeg har tenkt mye på disse folka de siste åra.
  De første åra jeg var nedover til Larvik kjørte vi den veien og det ble til at vi hilste og vinket til hverandre. De kjente igjen bilen vi kjørte, men etter vi fikk nybil og ny vei har vi bare kjørt anonymt forbi.
  Man kunne jo se i halvblinde at det huset ikke holdt standar som bolighus.
  Håper det ordner seg og at de får et godt sted å bo nå.
  👿 Håper denna politikern rakk å få bilen på service 👿

  • Tor Vidle Says:

   Følelsen er som du vel er inne på tante, nemlig at disse forholdene har vært godt kjent i kommunen og hos innbyggerne lenge. Dermed er det i aller høyeste grad av allmenn interesse å arrestere politikerne og den overordnete ansatte i kommunen som disse skammelige forholdene sorterer under.

   Dessverre finnes det nok mange som lever under like uverdige forhold rundt i landet. Norge er blitt et land som har i lang tid glemt sine svake og ikke minst eldre, de forsvant i jaget etter å modernisere landet og samfunnet som nå bygges etter en mal som søker å tilfredstille unge generasjoner og deres behov. Men det er politikerne som over tid har ansvaret for at skjevhetene har fått utvikle seg, ikke de unge generasjonene, de er oppdratt til å bli slik at de forventer at samfunnet alltid stiller opp for de – og at de alltid får billett på første klasse.

   (Håper kjerra hans falt av løftebukken)

   Tor

 4. Karine Says:

  Jeg bor i samme kommune som de som er omtalt i saken og kjenner godt til dem. Jeg kan med 100% sikkerhet si at det er mye som ikke kommer frem i den artikkelen. Men media fikk jo en sak da… I denne saken er det helt feilaktig å skylde på kommunen. Kunne skrevet så mye mer men ønsker ikke å utlevere paret det gjelder.

  • Tor Vidle Says:

   Du snur ansvarsforholdet Karine og glemmer at kommunen som utleier har et dobbelt ansvar. Og uavhengig av menneskene som bor der og andre forhold – er dobbeltforpliktet å skulle ha gjort noe med saken for lenge siden.

   Ikke glem hvem som egentlig sitter med ansvaret..

   Tor

 5. katta Says:

  mener bloggeier her at det er kunn kommunen som har ansvar, har ikke dette paret noe ansvar for sitt eget liv????
  at huset er ubebolig og at kommunen er helt umoralsk som leier ut noe sånn er vel helt klart, men det jeg spør om er så enkelt som hvorfor har de ikke gjort noe selv????er det blitt sånn her i norge at vi bare skal sitte på ræva og vente på at stat og kommune skal fikse alt for oss????
  Skjønner meg ikke på barna jeg, hadde mine foreldre bodd slik hadde jeg grepet inn og hjulpet dem

  • Tor Vidle Says:

   Hva forventer du at de skulle gjøre? Dessuten er den biten ikke relevant i sakens utgangspunkt:

   Kommunen er eier, og da utleier av en bolig som ikke er beboelig. Juridisk er dette utleiers ansvar. Når utleier er som i dette tilfellet en kommune, kommer det inn og det moralske ansvaret som en kommune skal ha ovenfor kommunens innbyggere.

   Tor

   • katta Says:

    jeg forventer faktisk at paret tar ansvar for sitt eget liv. finne seg ett nytt sted og bo. det er vel det som hadde vært mest naturlig. så er spørsmålet hvorfor de ikke har gjort det???
    hvis det er det at de ikke er istand til det av forskjellige årsaker så har kommunen helt klart sviktet på mange områder, men hvis det er det at de bare vil at andre skal ta ansvar og ordne opp for dem så kan de takke seg selv. at kommunen leier ut et sånt hus burde de helt klart få en smekk for. som jeg ser det er saken todelt, det ene er at kommunen leier ut ett hus som aldri skulle ha vært utleid og som er veldig klandreverdig, den andre siden er hvorfor tar ikke disse menneskene litt ansvar for sitt eget liv. så umulig kan det ikke ha vært å finne noe annet i løpet av så mange år, selv uten kommunens hjelp,
    mitt siste innlegg dette for tror vi er uenige om bunnforholdet her. jeg er av den formening at vi mennesker skal ta ansvar for våre egne liv så langt vi evner og det er først når vi ikke evner det at staten bør komme inn,virker som du mener at staten skal ta ansvar for oss uansett hva vi evner selv.

    • Tor Vidle Says:

     Igjen: Du tendenserer til å ville snu på ansvaret, og glemmer hva dette dreier seg om. Utleier, i dette tilfellet kommunen, har det fulle ansvaret for tilstanden til boligen og at den oppfyller nødvendige krav. Noe den tydeligvis ikke gjør, og formulert slik i artikkelen som at kommunen har kjent til forholdet lenge, årevis (noe som er graverende svikt). Dermed har kommunen som uleier hatt 2 valg: 1. Utbedre boligen til godkjent nivå i forhold til lover og regler – eller 2: Stengt den kommunale ubeboelige boligen, og skaffet leietaker en annen og lovlig kommunal bolig.

     Som nevnt har og en kommune et moralsk ansvar for sine innbyggere.

     Hva som er ditt eller datt av andre forhold har ingen betydning for leieforholdet.

     Tor

   • Samson Says:

    Hei på deg Tor!

    Vi har nok alle fått med oss at det er kommunen sitt ansvar som utleier å ordne opp med dette leieforholdet. Problemet er at det har de ikke gjort, og samtidig har dette ekteparet bare latt ting skure og gå. Barna deres har sett hva som har skjedd, og det samme har vennene deres gjort. Er vi blitt så fordømte tafatte her i landet at vi heller vil fryse ihjel, enn å fikse taket, eller vinduene for den saks skyld? Hva hjelper det at DU for nte gang stadfester at kommunen har ansvaret? Det handler om å ta ansvar for eget liv, noe dette ekteparet definitivt ikke har gjort, (jeg er også fra Sande). Å vente i 24 år på at kommunen skal ordne opp, virker for meg grenseløst naivt, og grenser til ren idioti.

    • Tor Vidle Says:

     Hvis du har forstått at hele denne konkrete saken er – og har i flere år vært kommunens ansvar å rydde opp i, men som de tydeligvis ikke har gjort pr i dag, så er det bra. Og dersom du er fra samme kommune som du nevner og virker engasjert, så antar jeg at du og da kjører på med krutt mot de ansvarlige?

     Resten av kommentaren din lar jeg stå ubesvart.

     Tor

 6. Penselsvingeren Says:

  rart at kommune i det hele tatt har fått lov til å leige ut huset i den standen. Hadde det vært vanlige husverter, måtte jo hele dritten bli ordnet.
  Jeg har forstått det på et annet svar at det er mye annet i i denne historien som ikke har kommet fra i media. Men likevel, leige ut noe slikt?

  • Tor Vidle Says:

   Nei, og du er inne på kjernen der penselsvingeren. Selvsagt kan ikke en kommune fravike regelverk og lover, og en total svikt er skjedd her med helt åpne øyne. Hadde det blitt en sak her (som f.eks at noen av de hadde blitt syke av å bo der pga muggsopp oa) hadde kommunen tapt uten tvil.

   Tor

 7. Håkon Says:

  Har god kjennskap til denne saken og vil bare si at disse menneksene har prøvd så godt de kan på alle mulige måter å få kommunen til å høre på dem. Kommunen har kommet med lovnader på lovnader men aldri gjort noe som helst. Dette er hjerte gode mennesker som ikke skriker ut klager i hytt og gevær. De har prøvd på nødreparasjoner selv men det er begrenset hvor lenge det holder. Karine ville ikke utlevere paret, men hele hennes innlegg vitner på at hun ikke kjenner Mona & Arild og langt ifra vet noe om saken. Kjenner disse menneskene godt og vet hva denne saken går ut på. At ordføreren bare ler av dette vitner om hans inkompetanse for den jobb han er folkevalgt til. Syns kommunen burde stå for det de har lovet Mona & Arild og gi de et verdig sted å bo. Ikke mange som hadde orket slike forhold som mona & arild har hatt i flere år.

  • Tor Vidle Says:

   Klart at kommunen må ha visst om forholdene lenge som du sier, og for meg er det ufattelig at de ansvarlige kan la det gå så langt. Man bør og stille seg spørsmål om hvor langt saker av denne type kan få gå før noen stilles til ansvar slik at det får konsekvenser.

   Tor

 8. Mona Says:

  Kaller du dette gamle mennesker???? De er 58 og 62 år. Hele hovedinnlegget er et oppkomme av usakeligheter!

 9. Scepsicus Says:

  Flytt og lei bolig et annet sted,sånn fungerer leiemarkedet.

 10. ee Says:

  Ærlig talt! Forskjellsnorge!?
  Jeg synes faktisk at dette er helt lattelig! De har bodd i en KOMUNALBOLIG siden 80-tallet! De har med andre ord ikke bidratt med en krone til felleskapet på nesten 30 år! «Det er ikke til å legge skjul på at vi har droppet å betale husleia i perioder» de har tom ikke betalt den «symbolske» leia. Jeg blir kvalm av mennesker som forventer at samfunnet skal gi dem alt, uten at de bidrar med en eneste krone! Er man ikke fornøyd med det man får gratis, bør man kanskje vurdere å betale?

  • Tor Vidle Says:

   Virkelig synd på deg som blir kvalm, eller hva? Du får huske på dine meninger her dersom du faller utenfor, eller blir f.eks syk.

   Men du forstår tydeligvis lite av dette – og mangler i tillegg medmenneskelig forståelse.

   Håper kvalmen varer litt..

   Tor

  • H Says:

   Vil opplyse deg om at trygde også betaler skatt. Dette er mennesker som har jobbet hardt frem til de ble trygded av div. årsaker. Hva vet du om leie prisen de betaler kommunen? Tror du kommunen lar de bor der for slikk og ingenting fordi huset er så dårlig, NEI. Dette er mennesker som ikke forventer at man gir de gratis, men som faktisk har fått mange lovnader fra kommunen i mange år men bare blitt holdt for narr av kommunen.

 11. Mona Says:

  Tor Vilde.
  Mener du i fullt alvor at de ikke skal ha
  noe ansvar for sine liv?
  Andre sliter ræva av seg hver eneste dag med
  jobb, hus, gamle (syke) foreldre osv. Snakker du om
  forsjellsbehandling i dette landet??? I hvems favør om jeg
  tør spørre?

  • Tor Vidle Says:

   Beklager, men du blander kortene feil og drar inn elementer som ikke har relevans for denne konkrete saken. Ansvar tar de fleste som de evner som regel. Men i dette tilfellet er det kommunen som har sviktet i mange år.

   Tor

 12. luxcat Says:

  Kommunen bør få noe slags reaksjon, slik en privat utleier ville fått om de ikke utbedret forholdene ved en uforsvarlig utleiebolig. Eller de burde sagt opp leiekontrakten for lenge siden. Og ekteparet har helt klart hatt retten på sin side når de ikke har betalt leie, for slik er loven når en utleiebolig ikke blir utbedret.

  Men: Disse menneskene er ikke «eldre» som du kaller det, det er vi ikke i dag før ved 75-års alderen. Og jeg er enig med de andre over her som spør seg om hvorfor de ikke har flyttet. Jeg synes rett og slett ikke disse er et godt eksempel på forskjells-Norge…

  Heller stemmer det ikke at hvis det gjelder barn, så skjer alt så fort og greit. Vi har en mengde pillråtne skoler for eksempel.

  Et tredje moment når det gjelder velferdsstaten (som jo er den som forsørger dette ekteparet) er hvor man skal sette grensene for ytelser. Blir det for «lukrativt» å være på trygd, så vil flere la være å jobbe. Samtidig kan ikke trygden være så lav at folk ikke overlever.

  • Tor Vidle Says:

   Helt klart burde kommunen fått en eller annen reaksjon av betydning, noe private ville fått av den samme kommunen som selv har sine svin gående.

   Hva som er «eldre» kan selvsagt diskuteres, men de er heller ingen ungdommer eller småbarnsforeldre i 30-årene. Jeg synes det er et godt eksempel på forskjellsnorge når dette skjer på denne måten, hvorfor de ikke har flyttet vet ikke vi, det spørsmålet er heller ikke kjernen i saken.

   Vel, ting skjer ofte rimelig kjapt dersom det er barn det gjelder (noe som er selvsagt at det bør og, men det skal gjelde uansett alder og status).

   Grenser for ytelser – blir ikke det litt feil å dra inn i dette? Hva vet vi om hva/hvorfor osv, og har vi rett å dømme? Nei. Undersøkelser viser og at «godt voksne» som oftest heller vi jobbe nesten uansett, men av og til må selv disse gi seg.

   Tor

   • luxcat Says:

    Dette med ytelser MÅ dras inn, for om problemet er at de får for lite til å kunne leie noe egnet, så er det noe helt galt med ytelsene. Og det er selvsagt en problemstilling i for våre politikere hvor grensene skal gå, og slik MÅ det jo være både for at den arbeidende delen skal fortsette å arbeide, og for at vo skal synes det er greit å betale vår skatt med glede og alt det der. Hvorfor trenger vi ikke vite noe om, for for eksempel å si at man synes maks sykelønn skal være 40 000, eller 20 000…

 13. nok av syting Says:

  må nok si eg e helt enig med katten og noen av de andre som har kommentert her, vi har selv et ansvar for vårt egent liv, og alle vet vi at media ikke gir akkurat noe sikkelig bilde av hva som er riktig her, de er kun ute etter en sak. og det er mange andre som lever slik, ka med de da? og hvis de ikke står på selv kan de ikke forvente at alle andre skal det for de, slike er det bare. ( no tenker eg på de som kan snakke for seg selv) så det er nok ikke bare kommunen sin feil, alt som går gale i kommunene. og når ikke folk fra kommunen har dukket opp, så går det vel ann at de kan dukke opp på kommunehuse og fortelle hvilken stand huset er i??
  må ikke gjøre en svakere en en er.

  • Tor Vidle Says:

   Hva vet du om de ikke har stått på? Men du har et veldig godt poeng i at det er mange som lever slik i Norge i dag, og hva med disse. For gang slike tilfeller blir dekket av pressen så håper jeg at det kan være med på å huske på disse menneskene, og at noe blir gjort. Vil heller ha slike saker frem i lyset enn f.eks førstesidedekning i storformat om en småbarnsmamma som ikke er fornøyd med kommunens lekeapparater..

   Tor

 14. jepp Says:

  Det er litt for mange som mener paret kunne gjøre noe selv, finn annen bolig. Ingen tanke på at noen faktisk ikke kan det pga ymse årsaker, alt fra psykiske/fysiske lidelser til mindre «håndbagasje» enn normalen, noe som kan gjøre folk passive og hjelpeløse i forhold til å kunne ordne opp i eget liv. Empati og evne til forståelse for andres situasjon er på vei ut av selvopptatthetsamfunnet vårt, dessverre.

  Det jeg er veldig forundret over, er at en kommune som boligeier faktisk kan slippe unna bøter og pålegg om utbedring når de leier ut helsefarlige, ubeboelige hus, og at de kan slippe unna den typen reparasjoner og vedlikehold private huseiere faktisk MÅ ta. Det er helt sikkert mye vi ikke vet i den saken der, men kommunen kommer ikke bort fra at de har gitt blaffen i å fikse boligen, – de har latt folk bo der og krevd husleie. Folka har ikke betalt hele tiden,- det skjønner jeg også🙂 Men når huset ser sånn ut, burde beboerne fått betaling for å bo der. Jeg har muligens en mistanke om at husleien har vært skrekkelig lav, nærmest symbolsk, siden avisen ikke nevner summen, og at disse beboerne kanskje ikke vil ordne seg bolig til markedsleie på noen tusen kr mnd, men noe bostøtte har de vel krav på slik at det ikke blir så ille?

  • Tor Vidle Says:

   Endelig en som har forstått helheten i saken, godt å vite at det finnes folk som tenker og forstår andre mennesker slik som deg🙂

   Og du har selvsagt rett i alt du skriver her, det er som om jeg skulle sagt det selv hvert ord..

   Tor

 15. Silja Says:

  Hadde jeg leid en bolig som ikke holdt mål, ville jeg funnet meg noe annet lenge før det var gått 24 år! Så vidt meg bekjent er det ikke boligmangel i kommunen, så det burde ikke være umulig. Har bare lyst til å tilføye at en leietaker ikke kan gi blaffen i å betale leie selv om utleieobjektet ikke er i tilfredsstillende stand. Leietaker kan holde tilbake leien, men den skal da settes inn på sperret konto. Kan det være at kommunen er lei av å huse disse to gratis, og håper at de flytter på egen hånd? Det er ikke slik at kommunale boliger er gratis, tvert om må man i de alle fleste betale markedsleie. Synes artikkelen er fullstendig upassende, og best egnet til å stakkarsliggjøre disse to. Kommunen har ikke «omsorgen» for disse to – kommunen har ansvar for ha tilgjengelig kommunale boliger, men dersom folk ikke betaler leie og gjelden blir høy, blir de faktisk kastet ut av kommunale boliger også. De to har selv klart hovedansvaret for å skaffe seg en bolig de kan leve i, men det er vel ikke så lett ettersom det blir publisert at de er dårlige betalere.

  • Tor Vidle Says:

   Hvorfor må alt dreie seg om kroner og øre? Vel, de er ikke blitt «kastet» ut på alle disse årene, dermed kan ikke misligholdet være av særlig betydning. Og det er ikke penger saken dreier seg om, men mennesker – tydelig at det er vanskelig å forstå for enkelte.

   Tor

 16. M44 Says:

  Sutring fra lassaroner er det værste jeg vet. Hva med å jobbe? Blinde,lamme,MS osv jobber. Det har vært altfor lett å bli forsørget av det offentlige i Norge. Det er noe med innstillingen til folk. Gi dem en feiekost så kan de jobbe før de får trygd.

  • Tor Vidle Says:

   Det er vel heller din innstilling og forståelse av mennesker som er mangelfull, dessverre er den nær den nye offentlige samfunnsmeningen hvor alt måles i materielle verdier og kroner – og hvor mennesker er roboter som kun lever for verdiskapning i mynt..

   Tor

 17. Trude Lutt Says:

  Må si du er veldig ensidig i din fokusering her, akkurat som media. Dette er ikke to mennesker som kommunen har plikt til å huse, men to mennesker som har leid en bolig av kommunen. Dette fremgår av avisoppslaget. De har ikke betalt leie i lang tid, og kommunen ville helst rive huset og kaste ut de to som bor der, men har latt være, da de hadde inntrykk av at de gjerne ville bli boende på eget ansvar.

  Kommunen burde ha levd opp til ansvaret sitt som huseier, og kastet dem ut av boligen og latt dem finne seg noe nytt selv, der er jeg helt enig med deg. Men at kommunen skulle ha noe ansvar for at to voksne og oppegående mennesker velger å bo i ei søppeldynge, det er jeg ikke enig i.

  • Tor Vidle Says:

   Kommunen er ansvarlig som utleier, men og moralsk ovenfor innbyggerne i kommunen, å prøve å unnskylde kommunen med de argumenter du nevner faller på steingrunn, både her hos meg, men nok og rent juridisk. For å ikke snakke om det moralske aspektet.

   Vel, en kommunes ansvar ovenfor innbyggerne sine er nå slik at de ikke bare kan kaste ut mennesker på gata uten videre, ikke uten at de er rimelig over sine grenser for hva man forventer av en kommune og dens ansvar og funksjon i å ivareta enkeltindividets rettigheter. Kommunen har konkrete ansvarsforhold i denne saken som er blitt til soleklart brudd og svikt – og man kan spørre seg spørsmål om hvor ansvarsløse de konkret ansvarlige kan få aksept for å være før reaksjoner skal tre i kraft.

   Tor

   • Trude Lutt Says:

    Hvor i all verden står det at kommunen har et ansvar for å skaffe innbyggerne sine bolig? Kommunen har agert utleier i denne saken, så de har et ansvar, men det ansvaret er ikke å skaffe disse menneskene en alternativ bolig. Ansvaret deres er rent juridisk, de burde avsluttet leiemålet for lenge siden, da det ble klart at boligen var uegnet til formålet, og at de ikke ville pusse opp.

    Et par sitater fra artiklen:
    «— Nei, vi har ikke noe ønske om å pusse opp. Det gjorde vi klart for mange år siden. Det er noen år siden kommunestyret vedtok at
    huset skulle rives, sier rådmannen.

    — Og likevel fortsetter dere å leie ut?

    — Det er et dilemma. Hadde vi fulgt husleielovens bokstav ville ingen bodd der i dag, ettersom de ikke har betalt husleie på en
    stund. Men vi oppfatter det slik at de bor der etter eget ønske og har derfor ikke kastet dem ut, sier rådmannen.»

    Altså, ansvaret til kommunen relateres til husleieloven, og dermed skulle de ha kastet ekteparet ut. Lenger nede står følgende:
    «Ekteparet Braathen mangler ikke boevne, men har hele tida hevdet det er kommunens oppgave som eier å holde eiendommen ved like.»

    Det har ekteparet Braathen rett i, det er kommunens oppgave som eier å holde eiendommen ved like, men hvis de ikke kan dette, fordi eiendommen er i for dårlig stand, så er det ikke kommunens oppgave som eier å sørge for at ekteparet får en ny bolig, men utelukkende å sørge for at leierne blir oppsagt og boligen kondemnert.

    Med andre ord, saken er revnende likegyldig, ekteparet må bare finne seg et nytt sted å bo. Hvis de hadde betalt husleie vil jeg mene de burde ha krav på å få penger tilbake, på grunn av den dårlige standen, men de har jo ikke betalt noe på lenge.

 18. veversken Says:

  Det gjøe vondt å lese mange av kommentarene.
  Det burde vel ikke være vanskelig å forstå at kommunen
  har sviktet. Men jeg spør etter å ha lest kommentarene hvor
  så mye kritikk møter disse to som leietakere: Hva gir oss rett til å dømme disse to slik jeg opplever at en del av kommentarene gjør.
  Hvor mange kjenner disse to menneske og kan egentlig uttale seg om hvorfor de ikke har skaffet annen bolig lenge før?
  Og sist, men ikke minst, hvor er medmenneskeligheten, omtanken og kjærligheten til vår neste?
  For det står da virkelig skrevet;»du skal elske din neste som deg selv?

 19. H Says:

  Har alle dere som kommenterer her god innsikt og kunnskap om denne konkrete saken?? Det betviler jeg i aller høyeste grad. Hva vet dere hva disse har gjort iløpet av de 24 år? Hva vet dere om hvordan behandling og lovnader kommunen har gitt og ikke fulgt opp? Det er ikke alle som bare kan finne seg et annet sted å leie pga noe som heter økonomi. Vet dere alle sammen grunnen til at dem er trygdede? Tror de fleste her kan svare NEI på alt dette. Jeg kjenner disse menneskene og vet hvordan de har blitt behandlet av kommunen. Det er helt forkastelig at kommunene kan behandle folk slikt. Hadde dere visst alle fakta i saken hadde dere blitt sjokkert. Så min oppfordring til dere som kommenterer er at husk at det er mennesker man kommenterer og så lenge man ikke kjenner alle fakta burde man bare kommentere generelt utifra samfunnets normer og lover. Håper dere tar dette til etterrettning. Tenk heller på hvordan ordføreren oppfører seg, en mann i en slik stilling.

 20. nok av syting Says:

  i dag handler ting om penger, vi trenger alle penger, men det vil altid være noen som ikke kan være med og betale til felleskapet, og vi har en god ordning her i landet om noen skulle være så uheldig og ikke kunne jobbe, så vil de få penger som de kan leve av, men når de var 31 og 38, og ikke har gjort noe på 28år da begynner eg og lure litt. for de kan no ikke være så sterkt psykisk syke siden de ikke bor på en institusjon/ bolig for psykisk syke. så det ville jo være noe de kan gjøre ( og det e mange med fysiske utviklingshemmede som jobber) ¨så det kan jo ikke være en unnskyldning, så da lurer eg bare på korfor har de ikke gjort noe på så mange år?? og e faktisk enig med mane andre her at det e uretferdig at vi som jobber og slitter hver dag og så e det folk som ikke e syke eller som faktisk kunne ha jobbet om ikke 100% at de bare går hjemme, og får inn penger av og ikke gjøre noe ( tenker ikke på de som slitter med psykiskeproblemer eller e syk)

 21. Britt Says:

  Hva med disse som var på TV2 hjelper deg, da? Den klaget over hodepine, og alle kjeftet ned denne huseieren som leiet ut noe så fælt noe som den hybelen, med sopp og mugg skader. Men så kommer det ett eldre par som etter 24år klager over at det blir vått der når det regner og kuldegrader inne når det er vinter.. Da står plutselig alle som ett spørsmålstegn, OI, var det vårt ansvar??? Ingen vil da skylda, dem må klare seg selv. Så sant som jeg leste oppi her ett sted. De unge først!!

 22. Doltina =) Says:

  Som utleier, er det jo du som har ansvar for at huset skal være i boforhold for å kunne leie ut. Det er huseiers ansvar å påta seg de kostnader som må til for evt reperasjoner som fore kommer. Jeg hadde aldri betalt for å fikse et hus som ikke var mitt, så lenge det ikke var jeg som ødela da. Men jeg hadde heller aldri bodd i ett hus som var så forfalt heller. Og flyttet da det begynte så lenge huseier ikke gjorde noe for å holde huset vedlike.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: