Når det våtgrå tar blåfargene.

Lørdag ble det en foreløpig pause på den sommerlige septemberfølelsen, og regnet lavet ned som det bare kan om høsten. Siden jeg måtte en tur sørover til Egersund på ettermiddagen, tok jeg med meg kameraene i håp om noe værlette til hjemturen. Men nei, vindusviskerne klarte såvidt å holde unna. Alt ble en grå suppe uten horisonten man vanligvis har i alle himmelretninger her. Sett med blidere øyne er det noe med tungvær og, et eller annet – eller mye..

.

Jeg prøvde noen turer ut av kjerra, man må jo føle på været. Tempen skal ingen klage på selv om de smådrukner. Men å ta bilder ble problematisk utenfor det lille skjulet bilen ga. Og dersom vindretningen når jeg rullet ned ikke var fra motsatt side, kom det på 2 sekunder en bøtte i fanget. Litt morsomt og. Slik som under ble det da jeg var ute  for å ta bilde av gjerdestolpen mot den grønne marka og hele fronten på objektivet straks ble behørig spylt av høstdråpene:

En får se på det som kunst, hehe.

.

Men selv i en grå suppe er det kontraster å finne på Jæren, det irrgrønne er der alltid, og sammen med noe vakkert farget halm blir inntrykkene fargerike allikevel.

.

Nå i September yrer det av liv over hele Jæren, tusener på tusener av trekkfugler invaderer de jærske sletter. Noen kommer helt fra øvre enden av Norge, ja til og med fra langt inni Russland. Så samler de seg på Jæren og spiser og spiser for å samle nok energi til reisen over havet sørover. Jæren er Norges største og viktigste trekkfuglområde, og i annen hver busk finner man ivrige amatørornitologer med 2 meters teleskop på stativ og 3 kikkerter på brystet, samt 5 kameraer på ryggen. På Revtangen finnes og en meget kjent ringmerkingsstasjon. Og selv i regnsuppen er det liv å spore, her er en flokk som består av Heiloer, årsunger og voksne i vinterdrakt:

.

Har man øynene med seg er det alltid noe som beveger seg, eller skjuler seg som under hvor 2 Enkeltbekkasiner med sine lange nebb prøver å finne litt ly på en beitemark for det verste regnet. Med så tett regn (ser en etter nøye oppdager man også regndråper som faller) blir bildene uskarpe og autofokusen sliter med regndråper på frontelementet til objektivet. Men inntrykkene er der uavhengig av skarphetsgraden, og det er inntrykkene jeg søker:

.

På hvert jorde, hver eng, hver åker, steingard, strand og tretopp er det fugler å se, og luften preges og av vingete i alle størrelser og farger, her er en Vipe og en Myrsnipe som hviler på et potetjorde:

.

Om høsten er landskapet kledd med lappetepper. Gyldne kornåkrer lyser på sin måte, mørke jorder hvor poteter eller gulerøtter nettopp er tatt opp. irrgrønne slåtteenger som enda vokser, Phthalogrønne med blåskjær står små lapper med purreløk – alle vekster har sine egne farger de gir høstlandskapet. Og skogteiger pryder her og der med sine farger. Oppstykket er lappeteppet av steigarder som på et broderi, og her og der bryter inn røde låver og hvite jærhus. På soldager omfavnes det hele med havet og himmelens blåfarger. Og selv her som på bildet under hvor deres blåfarger er erstattet med grått, ser en fremdeles lappeteppets storslagne mønster og farger:

.

Husdyrene er fargerike på sine måter, og på disse tider av året er det mange høstfeite lam og sauer som lyser opp, hester i alle størrelser og farger, og som her under, Dagroser som ser ut til å ikke bry seg med de åpne himmelslusene:

.

Men, hvor er menneskene? Turfolket? Strender som yrer av liv om sommeren ligger nær tomme og frie for tobeinte, og her er mange strender som er like gode å være på samme hva årstid og vær. Det er noe eget med å rusle langs strender, enten de er mørke av væte eller hvite av sommersol. Og kanskje føles de best når man er alene:

.

Selv på ektegrå våte dager lever Jæren, men man må ut for å se det, og virkelig se – og da finner en at det er bare det blå som mangler, og lyskulen, ellers er det meste som alltid..

2 kommentar to “Når det våtgrå tar blåfargene.”

  1. mirapisani Says:

    Fine bilder. :rose: Deilige høsten. ;))


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: